Finomságok, amelyek a padlóra gittet alkalmaznak

A helyiségben lévő padló szilárdsága függ a telepítés során felhasznált anyag minőségétől és a bevonat beépítési szakaszainak való megfelelésétől. Az alap előkészítésének egyik fontos lépése a gitt megfelelő alkalmazása a padlóra.

Különleges jellemzők

A padló elhelyezése nagyobb szilárdságot biztosít, növeli az élettartamot. A szintező keverék alkalmazása nem nehéz, csak fontos tudni, hogy a töltőanyagnak milyen jellemzői vannak, köztük:

 • fokozott rugalmasság. A termék ezen tulajdonsága segít a megoldásnak a padlón egyenletes eloszlásában;
 • nagy részek hiánya. Az ilyen elemek jelenléte a hordozó karcolásához vezethet a bevonási folyamat során;
 • adhéziós képesség;
 • környezetbarát;
 • tűzállóság.

Az összes követelménynek való megfelelést különböző kémiai elemek hozzáadásával biztosítjuk.

A kiegyenlítő keverékek sajátossága, hogy különböző termékeket választanak ki különböző bevonatokhoz. A padló tökéletes egyenletességének elérése érdekében, ha megfelelően hajtja végre a gőzölést. A linóleum elhelyezése előtt a felületet nagyon óvatosan kell kiegyenlíteni, különben minden hiba észrevehető lesz. Miután befejeződött a befejező munka, a padló állandóan különböző hőmérsékletekkel, nedvességgel és a bútorok súlyával érintkezhet. A bevonat tartósságának biztosítása érdekében csak megbízható terméktípusokat és módszereket kell alkalmazni.

típusok

Napjainkban az adalékanyagok összetételében eltérő keverékek széles választéka található. Vannak ilyen típusú gittek:

akril

Használatához nem kell oldószert hozzáadni. A készítmény vastag paszta, amely könnyen elosztható a felületen. A termék hátránya a gyenge rugalmasság a nulla alatti hőmérsékleten. De a gitt jó tulajdonságokkal rendelkezik. A szerkezet hatékonyan kezeli a varratokat, nem bocsát ki káros vegyszert, ellenáll a magas hőmérsékletnek.

polimer

Víz alapján készül. Alkalmas a padlózat kiegyenlítésére, mielőtt egy fa bevonatot alkalmazna. Elég, ha a réteget egy rétegben készítjük, mivel a kompozíció nem zsugorodik. Különböző a környezetbarát környezetben.

Gyorsan száradó keverék

Ez oldószer, különböző lágyítószer hozzáadásával történik. A termék sajátossága erős szag.

Olajos gitt

Jó megakadályozza a vizet, tartósságot biztosít a felületre. Alkalmas beltéri és kültéri padlók, teraszok kezelésére. A készítmény krétát, olajat és vizet tartalmaz. Inkább tartós és praktikus termék.

Gipsz keverék

Száraz helyiségekben használják, de ez a kompozíció nem túl tartós, mivel a nedvességet megerősíti.

Kétkomponensű epoxi

Alkalmazzák az aljzat további megerősítésére. Az összetételben lévő epoxid jelenléte miatt képes javítani a betonpadló minőségét. A gitt a szárítás után nem hagy maradékot, és nem húzódik le a padlóról;

PVA cementkötés

Alacsony költsége van. A szárítási folyamat körülbelül 6 órát vesz igénybe.

Vízszigetelő keverék

Alkalmas a fürdőszobában, a fürdőszobában és más ilyen típusú helyiségekben a felületek szintezéséhez.

Minden felsorolt ​​típus száraz és kész gittre van osztva. Az első lehetőség azt jelenti, hogy a készítményt felhasználás előtt önállóan kell elkészíteni.

A száraz keverékek előnyei:

 • hosszú eltarthatóság;
 • kényelmes csomagolás csomagolással;
 • megfizethetőség;
 • sokoldalúságát.

A hiányosságok között meg kell jegyezni a kis eltarthatósági időt és az oldat előkészítésének szükségességét.

A felhasználásra kész termékek csoportja az akril, polimer keverékek, leggyakrabban kis vödrökben vannak csomagolva. Az ilyen gittek előnye, hogy: nem kell időt és erőfeszítést költeni az oldat elkészítéséhez, és hosszabb ideig tárolhatók, mint a száraz készítmények.

Az ilyen anyagoknak néhány oka van:

 • magas költségek;
 • nem szabad alacsony hőmérsékletű helyeken tárolni;
 • a vékony rétegű munkában történő használat nem megengedett.

Széles körű vízalapú gitt. Ez a termék biztonságos az emberi egészségre, mivel minimális kémiai adalékokat tartalmaz. Szagtalan, könnyen alkalmazható.

A víz alapú összetételnek számos más pozitív jellemzője van:

 • magas minőség a tömítőfelületi hibák során;
 • kényelmes a magas hőmérsékletű szobákban való munkavégzéshez;
 • nem ellenáll a nedvességnek;
 • magas rugalmassággal rendelkezik.

A gitt egy másik besorolása cél szerint van: kezdeti és végleges. Az elsőt a munka elején használják, a másik utána.

Hogyan válasszuk ki a különböző típusú felületeket

A kompozíció megválasztása attól függ, hogy milyen felületről van szó. Fából és lapokból készülhet GVL, DVP, forgácslap, rétegelt lemez. Emeletet találtak beton és polisztirol hab bevonattal. A laminált padló alatti betonpadlókhoz cementalapú gitt. Ez a kompozíció nagyon tartós, a gitt alapja szinte lehetetlen károsodni.

Azonban a legjobb, ha önterülő gittet vásárol. Számos előnye van, amelynek fő része a tökéletes konzisztencia, ami lehetővé teszi a padló egyenletesebbé tételét.

A padlóburkolatok beszerzése a következő árnyalatok figyelembevételével történik:

 • plaszticitás a munka során;
 • a teljes szárítás után a repedés nem megengedett;
 • a kiegyenlítő keveréket festék bevonattal kell kombinálni.

A forgácslapból álló önszintező padló fedezésére többféle gitt is használható. Az első olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem zsugorodnak, ezek közé tartoznak az akril-, latex- és szilikonvegyületek. A kompozíció kiválasztásakor figyelmet kell fordítani a kötőanyagok hozzáadására. Alternatív megoldásként az olaj és a ragasztó keverékek segíthetnek megszabadulni a felületeken lévő nagy hasadékoktól.

A rétegelt lemezekkel borított padlók esetében ugyanolyan típusú gittet használnak, mint a többi fa alap.

Fontos tudni, hogy ezen anyag néhány jellemzője:

 • jó nedvességfelszívódás, mivel ezt nem használják magas páratartalmú helyiségekben történő fektetéshez;
 • Ha víz lép be, az anyag mérete és leromlása megnőhet;
 • a vastagságbeli különbség nem teszi lehetővé, hogy ideálisan csatlakozzanak a lapokhoz.

A rétegelt lemez hátrányai kiküszöbölhetők, ha jó impregnálást vesz fel, amely a bevonatnak a külső hatásokkal szembeni ellenállását biztosítja.

Alkalmazás technológia

A gittelés fő feladata a padlófelület előkészítése az alapanyag fedezésére. Az előkészítés célja a szabálytalanságok, az ízületek és a rések feldolgozásának megszüntetése.

A lyukak lezárására több réteget alkalmazunk. Ha az üreg mély, akkor minden réteg után meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon. A végső alkalmazást óvatosan kell végezni, ennek eredményeként a bevonat és a gitt réteg azonos szinten kell lennie. Ha az összes szabálytalanságot megjavítják, és a készítmény száraz, az alapot homokpapírral tisztítjuk.A sűrűségű réteg vastag rétegének alkalmazása befolyásolja a fedőréteg megjelenését: a gitt a lakk vagy festék segítségével látható.

Teljesen igazítsa a padlót a saját kezével, ha könnyen elvégezhető.

Igazítási lépések:

 • előkészítő munka. A szennyeződés és a por alapjainak tisztítása. Az első réteg közvetlen alkalmazása előtt a padlónak teljesen száraznak kell lennie;
 • spackling folyamat. A kompozíciót egy speciális simítóval kell felhordani, ezért fontos, hogy a réteg kissé kitűnjön a felületen. Ez azért történik, hogy elkerüljük az anyag gyors zsugorodását;
 • az őrlés speciális géppel történhet. Ez a lehetőség nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja a munkát;
 • ha van néhány szabálytalanság a homályok formájában, akkor egy másik gitt réteggel dolgoznak fel. A szakaszokat addig ismételjük, amíg a padló tökéletesen szintbe nem kerül.

A modern mestereket a padlólapnak a csempe ragasztó alapján történő kiegyenlítésére használják. A munka technikája az alábbiakat foglalja magában: kezdetben a keveréket nagy üregekbe öntjük, a kicsieket simítóval tömítjük, majd az oldatot a legvastagabb rétegtől a vékonyig terjedő irányban nyújtjuk. A lehetséges hibák kiküszöbölése érdekében ismételje meg a mozgást többször. Ez a módszer a gitt felhordására hatásos, mielőtt a padló felületét burkolják.

A gipsz-rostlemezek varrásainak sajátos jellemzői:

 • A spatulával alkalmazott kompozíciókkal elhelyezett anyagok közötti összekötésben. Ebben a szakaszban a csavarok rögzítési helyének összetételét dolgozzák fel. A szárítás végéig az oldat maradványait eltávolítjuk;
 • tartott habarcs kiemelkedések;
 • a GVL külső sarkainak felhordása egy speciális fémprofil kialakításával párosul;
 • A gitt alkalmazásának minden lépése után a lemezek felületét alapozzák meg.

tippek

Annak érdekében, hogy a padlót a helyiségben megfelelően becsomagolhassa, tudnia kell, hogyan válasszon ki egy jó keveréket a befejezéshez, és helyesen alkalmazza azt a felületre.

A kívánt eredmény eléréséhez a tapasztalt mesterek hasznos ajánlásait kell követnie:

 • az alacsony hőmérsékleten nem hajtják végre a gittelést: a folyamat nyáron hatékonyabb;
 • a felület fő részének beágyazása előtt meg kell kezelni a réseket és egyéb padlóhibákat. A lezárandó lyukak nem lehetnek több, mint egy centiméter;
 • a fa padlóra a gitt elhelyezése csak a felszíni anyag előszárítása után történik;
 • a kész keverék megvásárlásakor fontos a termék tartalmának ellenőrzése a csomagolás fedelének megnyitásával. A termék alacsony minőségét a készítményen lévő szilárd részecskék jelenléte jelzi;
 • Mielőtt bármilyen keveréket használna, tanulmányozza a termékkel való kezelési útmutatót;
 • a kompozíciót kis részekben hígítjuk, mivel nagy mennyiségű kész fel nem használt keverékkel és gyors szárítással a termék elveszíti tulajdonságait;
 • Ajánlott a vízzel hígított PVA-ragasztó felhordása előtt;
 • a keverék beton padlóra való felhordásához szükséges, hogy a gitt folyékonyabb legyen, mint a falak és a mennyezetek;
 • nagy számú repedés jelenlétében finom kompozíciókat használnak, és a rés mélysége durvább anyaggal van feltöltve, amelyet először ragasztóval kell kezelni;
 • Miután a padló minden problémás területére alkalmazta a gittet, alaposan tisztítsa meg a bázist csiszolópapírral.

A padló rétegelt lemezből történő feldolgozásakor emlékeznünk kell arra, hogy az ilyen anyag csak a teljes rögzítés után gitt, és az alapozót mindkét oldalon alkalmazzák. A rétegelt lemezeket legjobban olaj- vagy latexkeverékekkel lezárjuk, poliészter gitt is megengedett. Ez rugalmasabb, és elzárja a vizet.

Ha a száraz vagy kész gitt vásárlási költsége korlátozott, többféle módja is lehet a kompozíciónak:

 • A PVA ragasztó szitált krétával történő leszerelésével. Ennek eredményeképpen kellően vastag viszkózus keverék keverékét kell kialakítani. A nagy szabálytalanságok és repedések befejezésének folyamatában a fűrészpor hozzáadódik a készítményhez. A szárítási idő körülbelül két nap;
 • Az akril lakkot krétával keverjük össze. Itt ugyanazt a keverési eljárást alkalmazzuk, mint az első receptre a gitt előállításához. Az eredménynek pépes tömegnek kell lennie.
 • A magas páratartalmú helyiségek esetében ajánlatos egy olajoldatot készíteni a szintezéshez. Körülbelül egy kilogramm szárítóolajat, két kilogramm krétát és száz gramm anyagot vesz igénybe, amely felgyorsítja a szárítási folyamatot;
 • A fa padlóburkoláshoz olaj és fa por alapú lakk összetételét használják;
 • A kiegyenlítő vegyület kis öreg linóleumból is készülhet. A lényeg az, hogy az anyag nem hámozódik. Az oldatot acetonnal oldjuk. A linóleum feloldásához fontos, hogy a vakpróba rövid ideig maradjon. A késztermék ugyanúgy védi a padló felületét a nedvességtől, mint a professzionális termékek;
 • Otthon könnyen elkészíthető gitt, amely az akril keverék analógja. Ehhez körülbelül 200 gramm gyanta szükséges, 400 gramm ozokerit és sárga okker. Az anyagokat egy fém tartályba keverik, amely tűzbe kerül, hogy feloldja az anyagokat. Az ilyen termék alkalmazásának sajátossága az, hogy a gitt forró.

A saját kezűleg a betonpadlóra való kiegyenlítő keverék előállításának leggazdaságosabb lehetőségei bizonyos arányban gipsz és kréta keverékéből származnak: a kréta kétszerese legyen. Szintén a kompozícióban meg kell adni a PVA ragasztót. Egy másik lehetőség a lakk és a cement kombinációja, jó eredményt ad, mivel a készterméket a fokozott stabilitás jellemzi.

Az összes termék keverése során be kell tartani a biztonsági óvintézkedéseket., mert a vegyi anyagok használata káros lehet az egészségre. Javasoljuk, hogy a munka során személyi védőfelszerelést használjon. Az is jobb, ha a megoldást nyílt terekben vagy az utcán készítjük el.

A kitöltéssel kapcsolatos utasításokat követve egyszerűen végigmegy a folyamat minden lépésében. Az eredmény sima padló lesz, amely készen áll az utolsó réteg lefedésére.

Hogyan kell a padlót rétegezni a laminátum alatt?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba