Hogyan készítsünk dekoratív gittet a szokásos otthonról?

Fali dekoráció - a javítás szinte a legfontosabb része. Nem vicc, de a ház tulajdonosainak napról-napra meg kell néznie őket, ezért nagyon fontos, hogy a falak díszítése és kialakítása a legkorszerűbb gipszelés szakaszaiból történjen. A durva, rosszul vakolt falak a perfekcionista pokol.

A dekoratív vakolat jellemzői

A gittből készült dekoratív texturált vakolatnak számos előnye van:

 • könnyen kezelhető a saját kezével;
 • viszonylag kis költség esetén létrehozhat egy eredeti szobatervet;
 • az elkészített oldatot kényelmesen bármilyen felületre alkalmazzuk;
 • sok éven át szolgál, anélkül, hogy elveszítené a megjelenő megjelenést;
 • nagy választék a piacon;
 • a gitt keverék nem tartalmaz mérgező anyagokat a készítményben, így az anyag biztonságos és környezetbarát.

És hogy minden kétséget egyszerre eloszlatjunk, vizsgáljuk meg részletesebben, hogy ez a bevonat.

Tehát a vakolat lágyítószereket tartalmaz - olyan anyagokat, amelyek növelik az anyag rugalmasságát és plaszticitását a használat során - és különböző adalékanyagokat, amelyek növelik a különböző felületek „tapadását”, az úgynevezett tapadást. A bevonat konzisztenciája hasonlít az olajra, mert könnyen felhelyezhető és feloszlik a felületre.

Az anyag tökéletesen illeszkedik különböző alapokra: tégla és beton falak, gipszkarton és még cement is. Ezen túlmenően a gitten alapuló dekoratív vakolat hővédelmet és hangszigetelést biztosít a szobában, nem szívja fel a szagokat. Kétségtelen előnyök: ez a bevonat nagyon könnyen kezelhető; felülete nedvességálló és tartós; az idő nem halványul.

Egyébként, sok tervező használja ezt a technikát egy stúdió vagy lakás kialakítására, mert a dekoratív vakolat egyszerű módja a javítások mentésének a munka minőségének feláldozása nélkül. Ha helyesen csinálod, a szokásos gitt elképesztő freskóvá válik. Minden amire szükséged van, az a vágy és egy kis szorgalom!

Hogyan készítsünk dekoratívat a szokásos gittből

Tehát, amikor komolyan megkérdezte magadnak azt az elképzelést, hogy kizárólag az otthoni falakat tervezzük meg, itt az ideje, hogy létrehozzuk! Egyszerű kézműves receptet kínálunk dekoratív gitt számára.

Általában a gitt úgy van kialakítva, hogy kiegyenlítse a falak különböző érdességét, és közvetlenül igazítsa őket.

Kezdődik és befejeződik:

 1. A gitt indítása kisebb hibákat, repedéseket vagy karcolásokat rejt.
 2. A befejezés, amint a saját nevéből következik, a már bélelt falakat tökéletesen sima állapotba hozza, befejezve a kiegyenlítő szakaszt. Így előkészíti a felületet a további díszítéshez.

  A dekoratív vakolat általában a gitt befejezéséből származik (éppen azért, mert a tulajdonsága elrejti a hibákat), és a szoba belső befejezése.

  A keverék elkészítése előtt először szerszámokkal kell ellátni: spatulákat, csiszolópapírokat, szivacsokat, görgőt és pl.

  A görgő helyett használhatja a simítót - az Ön döntése szerint.

  üveggyöngy
  kőműveskanál

   A folyamat rendszerezése négy szakaszra osztható. Meg kell:

   • előkészítse a felületet;
   • kiindulási réteg alkalmazása;
   • lefordítani az ötletet (hozzon létre egy számlát);
   • befejezni a falakat.

   Most nézd meg közelebbről az egyes szakaszokat.

   főzés

   A gitt falainak sok időt és energiát kell adniuk, mivel a dekoratív vakolat későbbi alkalmazásának minősége az alaptól függ.

   Az egész falat, ne kerülve a nehezen elérhető sarkokat, meg kell tisztítani a régi bevonatoktól. Hibák és szabálytalanságok kitöltik a gittet, és előkészítik a felületet. Hagyja megszáradni.

   bázis

   A dekoratív kivitelezéshez könnyen megvásárolható már elkészített gitt vagy vízzel hígított speciális por. Leggyakrabban a vásárlók inkább a gipsz vagy a cement vakolat. A legtöbb pozitív visszajelzést kapják. A legvalószínűbb, hogy itt a lényeg az egyetemesség. Mindenesetre úgy dönt, hogy a választás előnye nagyon nagy.

   A mész vakolat, cement vakolat vagy dekoratív vakolat készítéséhez adjon hozzá egy kis homokot, kőporot, ásványi anyagot vagy cukrot a keverékhez. Különböző mesterséges összetevők jól együttműködnek a polimer vakolattal, különféle textúrákat hoznak létre az alkalmazás során: fa, selyem és sok más.

   A bázist egy vékony rétegben kell alkalmazni (legfeljebb két milliméter). Ne törekedjünk arra, hogy kiegyenlítsd az összes hiányosságot és érdességet - a jövőben kiegyenlítődnek.

   tervezés

   A díszítés fő szakasza - a tervezett minta vagy textúra közvetlen megvalósítása. Itt minden árnyalat a dekoratív gitt típusától függ. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani: az alkalmazott réteg nem lehet vastagabb, mint öt milliméter, ellenkező esetben a felület megrepedhet, és az összes munka le lesz zárva.

   Befejezés vonal

   A készen álló domború falon tetszés szerint lakk vagy viasz alkalmazható fényes hatás eléréséhez.

   típusok

   Mielőtt eldöntené a saját tervezését, ismerkedjen meg minden dekoratív vakolat típusával. Rengeteg van, és mindegyiknek megvan a maga története és saját hűsége.

   A vakolatok legszélesebb osztályozása - a hatókör. Így a keveréket két típusra osztják: belső és külső.

   Alapvetően minden dekoratív vakolatot a belső használatra terveztek. Erős vagy hirtelen változások az utcán, így a lefedettség nem áll fenn.

   Versailles

   A Versailles-i dekoratív vakolat könnyebb elhelyezése lépésről lépésre.

   Mielőtt keveréket készítene gipszhez, állítsa fel a kezdő és befejező gitt, kvarc-alapozó, lakk, viasz és ezüsthal. Az összes "összetevő" összegyűjtése után könnyebb lesz dolgozni az anyaggal, különösen, ha új vagy az építőiparban.

   Tehát először ragasztószalaggal ragasszuk a falat. Ezután a felületre egy kvarc alapozót kell felhordani, ebben az esetben tapadást biztosít. Miközben az első réteg megszárad, keverjük össze a gitt vakolat keveréket. Ehhez használja a befejező és kezdő keveréket, a fentiekben megadott ajánlások szerint.

   Miután az alapozó megszáradt, a falat semleges színűre festjük: fehér vagy bézs. Két óra múlva hozzáadjuk a betakarított ezüsthalat az alapozóhoz vagy a lakkhoz, és a keveréket hengerrel kell felhordani. Fontos: nem kell nagy nyomást gyakorolnod a görgőre, mert a Versailles-i stílus azt jelenti, hogy csak a vakolat felső részét festjük.

   A munka befejezésekor a felületet viasz vagy lakkozással bevonjuk (szinte egyenletes fényűvé teszik a felületet). Csak ne felejtsük el vízzel hígítani kb. Az alacsony koncentráció miatt egy film nem jelenik meg a felületen.

   texturált

   A texturált vakolat létrehozásához szabadítsa fel a képzeletét. Az ötletnek megfelelően ismerős görgőt és kefét, hornyolt spatulát, simítót vagy akár egy sablont is használhat. Tökéletesen alkalmas a textúrák átadására, sima összegyűrt papír, szivacs és házi meghal.

   A falra kb. 2-5 mm vastag rétegben dekoratív vakolatot kell felhordani. Ezután hozzáadunk textúrát szerszámokhoz. Például egy kis lágy spatula segít létrehozni a megkönnyebbülés mintáját.E hatás elérése érdekében a kaotikus kenet elterjedt a felületen.

   A texturált vakolat összetételét általában kis kavicsok, szálak, fa, ásványi forgács és csillám egészíti ki. Ez a keverék elegendő tapadást biztosít ahhoz, hogy szilárdan tapadjon a fa, a beton, a tégla és más alapokhoz.

   Néhány természetes ásványi adalék miatt kis falhibák vannak elfedve.ezért a keverék alkalmazása előtt nem kell kezelnie a felületet, és tökéletesen simítania kell.

   A szerkezeti vakolat kő, fa, bőr vagy szövet (például selyem) utánzatát képezheti.

   Ennek a keveréknek a fedése nem igényel speciális szerszámokat - meglehetősen egyszerű simítóval vagy simítóval.

   Egy négyzetméter körülbelül két kilogramm keveréket igényel. Összehasonlítva a többi, bonyolultabb típusú gipsz nem sok.

   A texturált vakolat által elért leghíresebb és legnépszerűbb hatások:

   • „Báránygyapjú”: a kis kavicsok bevonása miatt a befejező felület szemcsés és durva;
   • „Szőrme kabátja”: nagyon hasonlít egy juhra, hanem valami olyan, mint egy nap.
   "Báránygyapjú"
   "Szőrme kabát"

   Velence

   Talán a legszebb dekoratív vakolat - velencei. Úgy néz ki, mint a márvány és nagyon drága. Azonban egy ilyen számla létrehozása meglehetősen drága.

   A díszítéshez használt ilyen anyagot a Római Birodalomban találták fel.amikor az egyik építész úgy döntött, hogy a lecsapott mészet márványporral kombinálja. A keverék nagyon rugalmasnak bizonyult, és a falakon nem volt rosszabb, mint a természetes kő. A kompozícióhoz hozzáadott természetes színezékek és komponensek különös megbízhatóságot biztosítottak.

   Sokkal később, a reneszánszban, amely, mint tudod, az ősi kultúrára és építészetre irányult, az ilyen típusú vakolat Olaszország - Velence szívében jelent meg. Ott a mesterek a drága márvány helyett használják.

   Technika A velencei befejezés nem volt nagyon egyszerű - így a mai napig marad. Bár ebben az időben ez a felületkezelési módszer sokkal egyszerűbb volt, mint a szeszélyes márványlapoknál. A XV. Században a velencei vakolat semmit sem vágott: falak palotákban, oszlopok, templomok, falak és mennyezetek közelében. Ennek az az előnye, hogy a páratartalom változása miatt nem romlott - és Velencében objektív okokból ez volt a fő előny - és milyen nagy és szép volt.

   A márványpor Olaszországba való szállítása sokkal kényelmesebb, mint a legnehezebb márvány, így a reneszánsz hajnalán valódi építészeti „boom” volt, és a velencei vakolat hihetetlen igénye nőtt.

   Egy évszázados márványpor, a lecsapott mész és a festékek összetétele változatlan maradt. Néhány keverékben azonban most adjunk hozzá akril - szintetikus festéket. De a tapasztalt emberek tudják, hogy az igazi velencei bevonat teljesen természetes és környezetbarát.

   Ez azonban inkább ízlés kérdése.

   A velencei vakolattal való megbirkózás saját erőivel nagyon nehéz feladat.de megvalósítható. Számos módja van annak alkalmazására, így egy tapasztalatlan személy nem érti, hogy mi lesz az eredmény. Itt minden mozgalom fontos: különböző ütésekből - egy másik mintából. Tehát, mielőtt a végső bevonatnak kísérleteznie kellene, és ez az öröm nem olcsó.

   A velencei vakolat alatti alapnak tökéletesen simanak kell lennie. Ebből a célból a felületet óvatosan latex gittzel kezeljük. Ezután a fal két rétegben van földelve. A primer tapadást biztosít, megakadályozza a gomba fejlődését. Szárítás után kezdhetsz vakolattal dolgozni.

   Minden réteget más módszerrel alkalmaznak, de ezek mindegyike polírozott és kiegyenlített. Ne felejtsük el, hogy a rétegek kiszáradnak.Összefoglalva, a méhviaszt a falra kerül (ez fényes felületet hoz létre) vagy szintetikus (matt kivitelezéshez). Ez utóbbi előnyösebb, ha a díszítendő helyiség nagy nedvességnek van kitéve (például egy fürdőszoba).

   göndör

   Az ábrázolt vagy dombornyomott dekoratív vakolat nagyon műanyag: lehetővé teszi a nyomtatott minta módosítását. Ez az egyetlen olyan gipsztípus, amelynek van ilyen képessége.

   A bevonat könnyen polírozható és őrölhető, így igazán szép textúrázott rajzokat és bordázókat készíthet egy szokásos hengerrel. Ezen túlmenően a domborító vakolat jó hőszigetelést biztosít és védő funkciót hajt végre.

   És ami a legfontosabb: a domborművelés lehetővé teszi a szintezésre való mentést! Ez nem csak elrejti a hibákat, hanem a felületet is nagyméretűvé teszi. A vakolat kiálló részeket képezhet a falon, ezért célszerű, ha a réteg nem tizenöt milliméternél vastagabb. Az anyag plaszticitása megkönnyíti a falra való felhordást és érdekes kompozíciókat. Például a kéreg, fű, tégla utánzat nagyon hidegnek tűnik.

   akril

   Ez a vakolat akrilgyanta - egy polimer, amely gyakran tartalmaz szervetlen és szerves pigmentet. Ennek következtében a keverék egy bizonyos színt kap. A készítmény magában foglalja az ásványi anyagokat és a módosítószereket is, amelyek javítják a keverék minőségét.

   Akril és texturált vakolat kombinációja van.

   Ez magában foglalja csillámot, lenrostokat, kavicsokat. Az ilyen keverék beton, tégla, már vakolt vagy fából készült felületek díszítésére alkalmas. A texturált akril keverék kültéri használatra is alkalmas.

   Általánosságban elmondható, hogy az akril vakolat azok számára ajánlott, akik egyszerre szeretnének rajzolni és festeni a falakat egyetlen színben.

   homok

   A homok hatására díszítő vakolat szokásos folyami homokból áll. A kezelt felület végső megjelenése, mint a velencei vakolat esetében, az alkalmazási technikától függ.

   A homok vakolat hasznos tulajdonságai:

   • Nedvességállóság. A bevonatot ezután nedves ronggyal vagy szivaccsal törölheti le - ez elég gyors és kényelmes. A vakolat stabil nedvességcserét biztosít és kellemes beltéri klímat teremt.
   • Tartósság. A rendszeres tisztítás és a homok vakolat megfelelő karbantartása sok éven át hűségesen szolgál majd.
   • Védelmet. A keverék kvarcja megakadályozza a penész vagy a gomba megjelenését a felületen.

   Létrehozott textúrák és hatások

   • Homokdűne. Ez a keleti stílusban megjelenő csillogó bevonat neve. Ragyog a nagyon finom kvarc, amely az anyag része. Ez a ragyogás élénkebb lehet a gyöngyfestékkel és a tonizálással.
   • - Homokos szél. A homok gipszet széles rétegben alkalmazzák a felületre több rétegben: az egyik a másik tetején.
   Homokdűne
   "Homokos szél"
   • "Shagreen bőr". A rajzot a vakolat második rétegén egy sablon segítségével alkalmazzák.
   • „Hesseni”. Ez a hatás ecsettel történik.
   "Shagreen bőr"
   „Hesseni”
   • "Barkács". Az ilyen típusú dekoratív vakolat kialakítása olyan fa, amely kéregbogarakkal korrodált. Ez kissé visszataszítónak tűnik, de jól néz ki. Az eredményt a még nem fagyasztott gipszréteg kis barázdáinak és repedéseinek megjelenése okozza. Fontos: ez csak a réteg megfelelő vastagságával érhető el.

   A díszítés elve a következő: egy műanyag bevonattal ellátott friss bevonaton körkörös mozdulatokat hajtanak végre. Ne félj, ha a keverék ragaszkodik a reszelőhöz - ez normális. Tizenöt perccel később a falat intenzívebben kell lebegni. A második megközelítés után a felület megfelelően tisztítható. De ne feledje, hogy fontos, hogy ne hajlítsa meg a botot, annál több megközelítést használ az úszóval, annál simább lesz a bevonat.

   Az eredeti "kéreg bogárnak" texturáltnak kell maradnia.

     A munka végén a vakolat csúnyán kiálló "kéregei" levágtak egy levélpapír késsel és eltávolították a maszkolószalagot.

     tervezés

     A fali dekoráció rendkívül egyedi anyag. Ebben a tekintetben a gittből készült dekoratív vakolat biztosítja a választás és a kreativitás szabadságát. Különböző formatervezési minták készítése minden szobát egyedi és stílusosvá tesz.

     A kőzet, a festék és a szokatlan díszítések létrehozására szolgáló egyéb eszközök alkalmasak textúrázásra. A kész keverékek segítségével elérheti a márvány, egy téglafal hatását - amit a lélek kíván.

     Most már nagyon népszerű színes gipsz a világ térképe formájában. Ez a kialakítás alkalmas egy gyermek szobájára vagy irodájára. Ezenkívül a felületet különböző színekkel festheti, a hangulatotól függően megváltoztathatja a festéket. A színek frissítése mindig frissítő és nem drága.

     Ha új vagy az építési területen, és kétféle dekoratív vakolat közül választhat, a legjobb, ha a kivitelezésnél egyszerűbb választani. Bármilyen, a legjobban művészi vakolat is helyes lesz.

     Dekorációs eszközök

     Számos alapvető eszköz áll rendelkezésre a falak díszítésére stukkó vakolatsal otthon.

     • Roller. A texturált felület létrehozásának egyik legegyszerűbb módja a görgő alkalmazása.
     • Stencil. Ez a szerszám konvex mintázattal van ellátva, amely a teljes felületen lágy, még nem szárított gittké alakul. Egy tiszta kép eléréséhez minden használat után öblítse le jól a stencilt vízben.
     • Spatulával. A szerszám a felület síklapú fogantyúval való kiegyenlítésére. Vannak különböző méretű és vastagságú modellek - különböző típusú felületekhez.
     • Simítóval. Külsőleg úgy néz ki, mint egy simító: egy téglalap alakú lapból és fogantyúból áll, és a vakolat telepítésére szolgál. Egy simítóval vagy simítóval (ahogy az emberekben hívják) ugyanezt a munkát végzik. Ezen eszközök közötti választás személyes megfontolásokon alapul. Bár tapasztalt szerelők tanácsot adnak a simítóval a velencei vakolat alkalmazásához.
     • Celofán. A műanyag zacskót vagy fóliát egy dekoratív vakolat rétegére helyezhetjük, és saját megkönnyebbülést hozhatunk létre - az eredeti és nagyon egyszerű módja a gyakorlati embereknek.
     • Csiszolópapír. Megszárította már szárított felületét.
     • Kefék.

     Különböző vastagságú és vastagságú kefék használatával hullámos vagy csíkos mintát készíthet.

     Alkalmazási folyamat

     Elég egyszerű a dekoratív vakolat elkészítése saját kezével. Még sokkal könnyebb, mint a tapéta ragasztása vagy csempe fektetése.

     Vegyük a por formájú finomságot vagy indító gittet, és egyenlő arányban keverjük össze őket. Adjunk hozzá vizet a száraz keverékhez és keverjük össze egy építési keverővel, amíg sima. A keveréknek a vastag tejfölre hasonlítania kell. Hagyja az oldatot öt percig, majd újra keverje.

     A kész keveréket betonra, gipszkartonra, kőre és fa felületre is fel lehet helyezni. A gitt előkészítésekor tartsa meg az összes szükséges eszközt - ez ismét időt takarít meg. A spatulát vagy a simítót a falra három milliméteres vékony rétegben kell felhordani. A simítóval kaotikus ütéseket hozhat létre egy textúra vagy minta létrehozásához.

     Legyen óvatos a sarkokban, az ajtók lejtőin és a mennyezeten lévő padlólapokon: az összes varrást ki kell tölteni, hogy a bevonat egyenletes legyen, és a repedezett felület ne legyen teljes meglepetés.

     Miután felhelyezte a keveréket, hagyja a felületet két napig, és hagyja teljesen megszáradni. Ezután feldolgozza a szemcsés csiszolópapír teljes falát, miután eltávolította a sarkokat egy spatulával. Végül sima és texturált felületet kap.A fal porról és szennyeződésektől való tisztítása után újra alapozzon meg egy alapozóval, és hagyja ismét megszáradni.

     A munka végén, amikor a fal már teljesen megszáradt vakolattal van ellátva, általában védi a lakkot vagy viaszot a további védelem és a fényes hatás érdekében. De hagyhat egy falat festésre.

     A dekoratív vakolat típusától függően számos lehetőség van a technikára és a árnyalatokra - nem lehet mindent megmondani. Texturált - az alkalmazás szempontjából a legegyszerűbb, mivel nem kell semmit, csak egy spatulát.

     Hasznos tippek

     • Ahhoz, hogy a vakolat gyorsabban megszáradjon, a helyiséget munka után szellőztetni kell.
     • Mivel minden vakolat szilárdan a felülethez van kötve, a befejezés után szükséges, hogy a spatulát, simítót vagy sablont azonnal mossuk le.
     • Ne felejtsük el: a vakolat eltarthatósága 6 hónap. Jobb, ha a zsákot a munka után a keverék a közvetlen napfénytől (például garázsban vagy a tetőtérben) nem érheti el.
     • A fényes hatás létrehozásához a legjobb, ha építési viaszot vagy lakkot használunk. De a máz is alkalmas, ami kiemeli a megkönnyebbülést, és ragyogóvá teszi.

     Ezt az eszközt speciális kesztyűben vagy ecsettel vagy szivaccsal kell alkalmazni.

      • Javasoljuk, hogy a felületet dekoratív vakolattal mossuk, nem agresszív tisztítószerekkel, hanem szokásos szappanos vízzel.

      További információ arról, hogyan készítsünk dekoratív gipszet a szokásos gittből saját kezével, lásd az alábbi videót.

      Comments
       szerző
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

      Bejárat

      Nappali

      hálószoba