Függőleges iparvágány: jellemzők és előnyök

Az épület homlokzata számára népszerű burkolóanyag. Néhány évvel ezelőtt a függőleges változata gyakorlatilag ismeretlen volt, a vízszintes szegélyt mindenütt használták. Azonban a közelmúltban a függőleges analóg nagyon magabiztosan lépett be az építési piacra, és most inkább egy másik, mint a vízszintesen orientált anyag alternatívája.

Anyagmeghatározás

A mellékvágány olyan anyag, amelyet külső (kevésbé gyakori - belső) befejezésre használnak. Ez utánozza a táblázatot, amely külön szalagot képvisel. Az utóbbit gyorsan és biztonságosan rögzítik egymáshoz a reteszelő reteszek révén. A szegélyt az épületfelülethez rögzítik a körmökkel, amelyeknek perforációja van az anyagban.

Az anyag népszerűsége annak köszönhetően, hogy lehetővé teszi az épület megjelenésének gyors átalakítását, a hibák és a felszíni szabálytalanságok elrejtését. Könnyen telepíthető és nem igényel speciális képzést.

Egy speciális polimer festék jelenléte miatt, amely megvédi a károsodást és megakadályozza a korrózió megjelenését, a mellékvágány hibátlan megjelenést és technikai jellemzőket tart fenn több évtizedes működésre.

Érdemes megjegyezni az anyagválasztás gazdagságát - a textúrák, a szín és a méret döntések sokféleségét lehetővé teszi, hogy egy elegáns és eredeti épületet kapjon, amely jól illeszkedik minden tájba.

Jellemzők

A "tábla" irányától függően a térben vízszintes és függőleges. Az utóbbi hossza 3000, 3050 és 3100 mm. A profil szélessége is változó - 160, 180 és 250 mm. A vastagság 1, 1 vagy 1,2 mm. Ha olyan fémvezetőkről beszélünk, amelyek célja az alap befejezése, akkor a vastagságuk elérheti a 3 mm-t.

Fontos megérteni, hogy a vízszintes és függőleges szegélyek különböző méretekkel és konfigurációkkal rendelkeznek.

Elfogadhatatlan, hogy a „függőlegeseket” vízszintes irányba szereljék fel, mivel ez tele van vízszivárgással és az anyag élettartamának csökkentésével.

A két iparvágány-típus és a szegélyprofilok közötti különbségeka profilok közötti kötéseket. Minden anyagtípushoz saját szegélyprofilok vannak. Ellentétben a vízszintes tárcsákkal, amelyek perforációval rendelkeznek az alsó rész kondenzvíz elvezetésére, a függőlegesen orientált panelek nincsenek.

A függőleges iparvágány hornyai és rejtvényei oly módon vannak elrendezve, hogy a nedvesség, a profil felületén maradva, lefelé áramlik. A laposabb felület miatt és a profilon lévő kiemelkedések hiányában nem keletkezik por és szennyeződés.

A szakértők szerint a függőleges szegélyezés könnyebben tolerálja a hőmérsékletet.

típusok

Attól függően, hogy melyik anyagot hordja, a függőleges szegély többféle lehet.

vinyl

Az anyag alapja a polivinil-klorid (PVC). Kis súlya van, és a rugalmasság növelése jellemzi, ami bizonyos telepítési szabadságot biztosít a telepítés során. Ez a vinil iparvágány kellemesen meglepte a különböző színeket. A gyártási folyamat során bármilyen színárnyalatú színező pigmentet lehet hozzáadni.

Kis súlya miatt az anyag nem ad nagy terhelést az épület falára és alapjaira.

Fontos, hogy a termék környezetbarát legyen, működése során nem kerülnek toxinok a légkörbe. A hőmérséklet-tartomány -50 és +50 fok között van.A PVC megkötése ellenálló a savakkal szemben, de nincs megnövekedett ellenállása a mechanikai sérüléseknek és sokknak. Egyes fajai égnek.

műanyag

Különböző műanyag iparvágányok akril. A fagyállóság szempontjából a PVC-t meghaladja, nem napsugárzásnak kitett, és élettartama körülbelül 50 év. Természetesen az akril iparvágány költsége magasabb. A pozitív hatás eléréséhez a függőleges műanyag burkolat külső szigetelést igényel.

fém

Alumíniumból vagy horganyzott lemezekből készült, ez az iparvágány jellemzője az erősség növekedése az anyag könnyűségével kombinálva (bár súlya valamivel nagyobb, mint a műanyag kollektor súlya). A külső bevonat biztosítja az anyag korrózió elleni védelmét és hosszú élettartamot biztosít (akár 50 évig). Rendszerint a fém függőleges szegélyt többszintes épületek burkolására használják, ahol nagyobb a szélterhelés, a magánháztartásokban - az udvarok, garázsok tervezéséhez.

A fémprofilok külső felülete lakkozással van bevonva, amelyet 3-5 évente frissíteni kell. Ez megőrzi az anyag műszaki jellemzőit és meghosszabbítja élettartamát.

Ez a fajta függőleges iparvágány sokkal tartósabb a műanyaghoz képest.ezért az alagsor és a homlokzat alsó részei felé történő használatát üdvözöljük.

kerámiai

A "Függőleges" agyag és a módosító adalékanyagok alapján kerámia iparvágány. Jellemzője a környezetbarát és tartósság (a nyersanyagok magas hőmérsékletű pörkölése miatt), alacsony súlya és megfizethetősége. A kerámia „deszka” természetes fából utánoz, ezért a „kerámiával” díszített épületek drága és nemesek.

cement

A cementalapú iparvágány egy nagyon törékeny anyag, amely enyhe ütéstől elszakadhat. Ennek a hátránynak a csökkentésére nyers cellulózrostot adunk a készítményhez. Ennek köszönhetően a „tábla” monumentalitású és megnövekedett erőt szerez.

Tűzbiztonság és hosszú élettartam jellemzi.

Az ilyen függőleges iparvágány elülső oldala tégla- vagy fafelületet imitál, ami lehetővé teszi, hogy kivételes külsőt hozzon létre.

faipari

Tömörfa, a lekerekített rönk vagy a ragasztott fa rostok egy részén alapul, ami az anyag magas költségéhez vezet. Vonzó megjelenése és jellemzője a fa termékek textúrájának, hitelességének. Mindazonáltal folyamatos gondoskodást igényel - olyan vegyületek alkalmazása, amelyek megakadályozzák a tűz és a duzzanatot a nedvességtől, védve a rovar kártevőktől.

A fából készült iparvágányok rendszeres aggodalmának ellenére az élettartama sokkal kevésbé páratlan.

A legszélesebb körben elterjedt vinil-, akril- és fémfajta függőleges „táblák”. Minden más anyag elméletileg függőleges irányú lehet, de a gyakorlatban a profilok nagy súlya akadályozza a telepítést. A fából készült iparvágány-hulladékból, mivel nem megfelelő és magas költségű.

előnyök

A függőleges iparvágánynak számos előnye van.

 • Nagy szilárdsággal rendelkezik, ellenáll a légköri és savas hatásoknak. Amint azt a gyakorlat mutatja, jobban képes ellenállni a szélsőséges hőmérsékleteknek.
 • Az anyag konfigurációjának sajátosságai miatt, nevezetesen a kiugrások és hornyok hiánya, a nedvesség nem mozdul el, lefelé folyik a függőleges oldalfal felülete. Ez kiküszöböli a víz szivárgásának kockázatát, a szigetelés károsodását.
 • A kiálló részek hiánya biztosítja a felületek védelmét a por és a szennyeződés felhalmozódása ellen.Egy kis eső elegendő ahhoz, hogy a felületet a portól megtisztítsa, és vonzó megjelenéssel újra örvendezze a tulajdonosokat.
 • A függőleges iparvágány tartós a terhelésekre, és a fémprofilt az ütés és a mechanikai sérülés ellen is jellemzi.
 • Az agresszív környezet, beleértve a kémiai és lúgos, nem veszélyes az anyagra. Az élettartama változatlan marad, még akkor is, ha a közelben gyárak vannak.
 • Az anyag telepítése nagyon egyszerű, magában foglalja a szigetelés és a ládák jelenlétét, nem sokban különbözik a vízszintes csíkok rögzítésétől. Ha működés közben az egyik fém függőleges profil használhatatlanná válik, könnyen cserélhető a bélés szétszerelése nélkül. Sajnos a műanyag változat esetében a gyakorlatban ez nem lehetséges.
 • A függőleges iparvágányt különböző színek és textúrák jellemzik. A vinil fajták általában finom pasztell árnyalatokkal rendelkeznek. Az akril ellenkezőleg, egy színpaletta fényességében, egy fényes felületen különbözik.
 • A függőlegesen irányított profilok használata lehetővé teszi, hogy vizuálisan „kihúzza” az épületet, kifinomultabbá és nemesebbé téve. Jó stilisztikai hatások érhetők el a függőleges és vízszintes profilok azonos homlokzaton belüli kombinálásával.

Tippek a kiválasztáshoz

A függőleges mellékvágány kiválasztásakor először meg kell győződnie arról, hogy az anyag rendelkezik minden szükséges minőség- és megfelelőségi tanúsítvánnyal.

Ha a műszaki dokumentáció rendben van, vegye figyelembe az alábbi kiválasztási kritériumokat.

 • a lopásgátló zár jelenléte, ellenkező esetben a panelek a szélben zörögnek, és a szögletes szél esetén a homlokzatról leesnek;
 • az anyag vastagságának legalább 1 mm-nek kell lennie, ellenkező esetben az anyagi kockázatok gyorsan összeomlanak a sérülésektől és a hidegtől való repedésektől;
 • A jól ismert márkákból származó panelek esetében a számítógépes jelölés kötelező. Jelenlétük további garanciát jelent arra, hogy minőségi terméket kap.

Gyönyörű példák

A függőleges iparvágány lehetővé teszi, hogy külső és külső stílusokat hozzon létre mind a klasszikus, mind a modern stílusban. Természetesen optimális a drága, nemes, kifinomult rövidségű stílusa, például az angol vagy a klasszikus.

A függőleges profilok harmonikusan vannak kombinálva más homlokzati anyagokkal, például téglával. Hangsúlyozzuk a felületek eredetiségét az ellentéteken. A pasztell vagy bézs színű függőleges oldalak hátterében a telítettebb téglaelemek előnyösek.

Nem kevésbé lenyűgöző a függőleges iparvágány, a vízszintes és a ferde szárny kombinációja. A lejtős profilok használata lehetővé teszi a „függőleges házak” súlyosságának „hígítását”. Ők lesznek azok a részek, amelyeket érdemes megvizsgálni, hozzáadni az épület identitását és hangsúlyozni a design eredetiségét.

A függőleges iparvágány telepítésének jellemzőiről a következő videóból tanulhat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba