Hogyan válasszunk ki egy fűtőtestet a ház falaihoz a mellékvágány alatt?

Az iparvágányt széles körben használják különböző lakóépületek - mind a magán-, mind a családi házak - díszítésére. De az orosz éghajlat arra kényszerít bennünket, hogy folyamatosan vigyázzunk a maximális hőmegtakarításra. Emiatt nagyon fontos a kiváló minőségű szigetelés kiválasztása. Ugyanakkor nemcsak magas színvonalúnak, hanem egy adott lakás jellemzőinek is teljes mértékben relevánsnak kell lennie.

Miért van szüksége erre?

A téli időszakban az épületek fűtése óriási költségeket igényel, és jelentősen befolyásolja a lakosság pénzügyi helyzetét. Csak a magas színvonalú szigetelés segít csökkenteni a költségeket és biztosítja a magas szintű kényelmet egyidejűleg. A fa és a vastag téglafalak nem tartják meg a hőt önmagukban, és ha a külvilág még mindig kívül esik, növelheti a lakáshűtés kockázatát. Szükséges a hőszigetelés és a fali fal és a dekoratív felület közötti hőmegtartó rés kialakítása. Teljes mértékben ezek a követelmények vonatkoznak a keretházakra.

Típusok: Előnyök és hátrányok

Bármely hardverboltban és a piacon, a fogyasztók számára különféle anyagokat és technológiai megoldásokat kínálnak, amelyek univerzális termékekként kerülnek bemutatásra. A valóságban azonban ez nem történik meg: egy bizonyos típusú fűtőberendezés szigorúan korlátozottan használható, és csak szigorúan meghatározott korlátokban mutat ki lehetőségeit.

Az olcsó és technológiai szempontból egyszerű megoldások közül az egyik vezető pozíciót mindig a műanyag műanyag tölti be. Könnyű, és a fal alapjához dübelekkel vagy speciális ragasztóval rögzíthető. Az anyag könnyűsége nem akadályozza meg, hogy nagy merevsége és relatív szilárdsága legyen. Még a vízzel érintkezve is, a fűtőberendezés megbízhatóan teljesíti a funkcióját, függetlenül attól, hogy milyen nehéz a fagy az utcán.

A habnak objektív hátrányai vannak:

 • az anyag maximális élettartama mindössze 15 év;
 • a gőzáteresztő képesség nem elegendő;
 • további szellőzés szükségessége.

A homlokzati falak szigeteléséhez nem minden hab hasznos, de csak extrudálással (hivatalosan polisztirol hab formájában) feldolgozható. Ez a szigetelés nem zsugorodik, hanem megnövelt hangszigetelést igényel, mivel néha növeli a külső zajt.

Ásványgyapot ajánlott mind fém, mind műanyag burkolathoz.A legjobb szakemberek szerint a lemez mérete 1000x50 mm. A tekercsek fokozatosan leülnek, és a kockázat rövid idő alatt magas, hogy elveszítse a szigetelés felső részét a falon. Az ilyen bevonat hátránya, hogy jelentős szükség van a gőzgátlásra, és szükség van arra, hogy az anyagot a külső nedvességtől való kitettséggel lefedjék. Ha ásványgyapot telepít, meg kell tennie a védelmet a finom porzsák ellen. A bazalt szigetelés többi része viszonylag jól megnyilvánul.

Gyakran az építőipari cégek katalógusaiban megtalálható az úgynevezett penoplex. Semmi szokatlan nincs benne, mivel mindez ugyanaz a polisztirol hab, amelyet magas nyomáson extrudáltunk (ez a technológiai folyamat kis cellák szerkezetét teremt). A gyárakban a penoplex 2–10 cm vastagságú lemezek formájában készül.

Az anyag előnye a légbuborékok egyenletes eloszlásának tekinthető az egész tömegben. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően nagyon gyengén hevül és kevés a vízre.A tesztek során számos hőmérnöki vizsgálat megerősítette, hogy amikor a penoplexet 30 napra megfulladták, 0,06% -kal nehezebbé válik, azaz a víz csak a termékek vágott végein tud behatolni.

A mínuszok közül meg lehet jegyezni, hogy ez a szigetelés könnyen megsemmisül a következők hatására:

 • aceton;
 • formaldehid;
 • festék oldószerek;
 • benzin, petróleum, dízel üzemanyag;
 • olajfesték és számos más szerves anyag.

A technológia összetettsége azt eredményezi, hogy a penlex drágább, mint a szinte bármilyen tömegszigetelés, kivéve az ásványgyapotot. A tojásrakás után az anyag felületét a lehető legrövidebb időn belül bezárni kell, amíg a közvetlen napsütés el nem pusztul. Mint minden habszármazék, még a fóliahab sem védi a házban lévő egér megjelenését. További intézkedéseket kell tennünk a rágcsáló leküzdésére. Súlyos probléma az ilyen fűtőelem könnyű gyújtása, amely még áthalad az elfogadható sűrűségén.

Hogyan válasszuk ki?

Bármilyen iparvágánygal díszített falakhoz szigetelést kell választani a következő kritériumokra összpontosítva:

 • hővezetési szint;
 • nedvesség felszívódási sebesség (folyadék és levegő);
 • védelme a tűz hatásától;
 • a szükséges rétegvastagság.

A hővezetőképesség (mennyi hőmennyiség van) kulcsfontosságú paraméter, amely az anyagot szigetelőként jellemzi. De még a különféle típusok között is igen változatos. Így az ásványgyapoton áthaladó hő a legnehezebb, és a szivárgás a leggyengébb lesz a habon keresztül. A zavartság hiábavaló: a pamut kiválasztására vonatkozó ajánlások az egyéb értékes anyagi tulajdonságok figyelembevételével készülnek.

A szigetelők elkerülhetetlenül a nedvességgel találkoznak, a levegőáramokból kicsapódnak, ha a „sütemény” integritása megtört, folyékony víz cseppjei is behatolhatnak. Ezért az utolsó lehetőség kiválasztásakor mindig arra összpontosítanak, hogy mennyi vizet vesz fel az anyag anélkül, hogy elvesztené a hasznos jellemzőit. A legegyszerűbb mód az anyagsűrűséggel: minél nagyobb, annál jobb az ilyen típusú szigetelés használata. De figyelembe kell vennünk a nehezebb szerkezetek telepítésének összetettségét.

A tűzbiztonságot az anyag gyúlékonyságának magas szintje alapján ítéljük meg. És a létrehozandó réteg vastagsága ellentmondásos. Kétségtelen, hogy növelésével a hővédelem jelentősen nő. De kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, figyelembe véve, hogy milyen sűrű a használt anyag. Ha nagyon sűrű, kívánatos egy kevésbé erős réteg használata.

Egyes gyártók megpróbálják meggyőzni a fogyasztókat arról, hogy anyaguk teljesen környezetbarát, lenrostokból vagy tiszta cellulózból készülnek, és még a ragasztó is a lehető legtermészetesebb. Ahhoz, hogy az ilyen ígéreteket elhiggyék, mindenkinek el kell döntenie saját magáról, de jobb gondolkodni arról, hogy a professzionális építők miért próbálják a homlokzatokat ismerősebb termékekkel szigetelni, anélkül, hogy a „környezetért” túlfizetnének. Az egyetlen kivétel az üveggyapot, az egészségre nézve valóban veszélyes a legkisebb technológia megsértésével vagy elégtelen védelmi intézkedésekkel.

A külső használathoz az iparvágány számára nehéz megtalálni a jobb választási lehetőségeket, mint a már említett ásványgyapot és polisztirol hab. De ahhoz, hogy az eredmény igazolja az építők elvárásait, még a legerősebb fagy nem befolyásolta a külsőt, nemcsak a szigetelés kiválasztását, hanem a szakemberek ajánlása szerint is alkalmazandó.

Szerelési technológia

Az első lépés az általánosan elfogadott technológia szerint a szükséges hővédő réteg kiszámítása. A ház külterületén, az iparvágány alatt meleg, ásványgyapot (vagy üveg) gyapjú, melynek vastagsága 50-100 mm, különösen nehéz körülmények között, ez a szám kétszintű konstrukcióval megduplázható.A legjobb, ha nem támaszkodhat a saját mérnöki ismereteire, az online számológépekre vagy az ismerős építőktől származó tippekre, hanem ugyanabból a cégből kell kalkulálni, amelyik telepíti a mellékvágányt.

Amikor az anyag pontos mennyiségének szükségességét meghatároztuk, ideje felkészíteni a felületet.

Ez a következőképpen történik:

 • minden lámpát és díszítőelemet eltávolítanak;
 • csatornák szétszerelése;
 • az ablakok és ajtók kivágása (ha már szállították);
 • a falak durva felületei megszabadulnak a rothadó területekről;
 • a fa teljes felületét égésgátlókkal impregnálják;
 • ha a falak nem fából, hanem tégla vagy mesterséges kő, el kell távolítani a beáramlást és a szennyezést;
 • majd a betont vagy téglát kétszer fedjük le egy mélyen befecskendezett alapozóval.

Majdnem minden típusú vitorlázás vízszintesen van felszerelveés ezért a ládának függőlegesen kell mennie. A csomópontok közötti távolságok attól függnek, hogy melyik bélés kerül alkalmazásra, és a kiválasztott szigetelés blokkjának szélességére. Leggyakrabban 0,6 m-es rést tervezünk, de az ásványgyapot és az üveggyapot rétegei alatt a rudakat 590 mm-es külső lépcsővel szerelik fel, majd a bevonat szorosan emelkedik és nem mozdul el bárhol. De az egyik alsó ponttól a másikhoz rögzített távolság nem lehet több, mint 0,5 m.

Ahhoz, hogy ezeket a részeket a fából készült falon tartsák, önfúró csavarokat használnak a fa csavarozásához, a téglára szakosodott csapok kerülnek. Mindegyik rúd úgy van kiválasztva, hogy a vastagsága egyenlő legyen a szigeteléssel (közvetlenül a falfelületre van felszerelve). De amikor a keretet alkalmazzák, akkor az 5 × 5 cm-es rácshoz tartozó részeket vagy a P betű alakú különleges medálokat veszik fel.

Nem szükséges, hogy az iparvágányt a melegítő anyaghoz közel helyezze el, 40 - 50 mm-es rést hagyva, az építők megbízható szellőzést biztosítanak. Ez a megoldás azonban további ládák telepítését teszi szükségessé, amelyek létrehozását az anyagok mennyiségének kiszámításakor figyelembe veszik. Ha a lemezek, tekercsek vastagsága meghaladja a 100 mm-t, ajánlatos előnyben részesíteni a kereszttálcát (lehetővé teszi, hogy a hővédő rétegek egymáshoz képest megfelelő szögben helyezkedjenek el).

Az ásványgyapot, az üveggyapot és a hab fölött mindig szükség van egy speciális membrán elhelyezésére, amely egyidejűleg megvédi a külső nedvességet és a szélet. Az ilyen membránokra vonatkozó vélemények tanulmányozása során érdemes figyelmet fordítani arra, hogy jól engedik-e ki a gőzt. Ha ez a jelző nem elégséges, súlyos problémák léphetnek fel.

A szél és a víz ellen védett vászonok legalább 0,1 m-rel átfedik egymást. Bármely alkatrész szükségletének kiszámításakor biztonságosan hozzáadhat 10% -ot a kapott értékhez. Akkor sem a hibás termékek, sem a telepítési hibák nem lassítják a gyártást vagy a javítást.

Sok kezdőépítőt és otthoni kézműveset vonz a fa rekeszek létrehozásának egyszerűsége, ami nyilvánvalóvá válik abban, hogy:

 • A telepítés kézi szerszám nélkül történhet extra szerszámok nélkül.
 • A folyamat nem drága.
 • A fa ládája maga is minimalizálja a hőveszteséget (összehasonlítva az acélszerkezettel).
 • A kialakítás közvetlenül a falhoz rögzíthető zárójelek és egyéb csatlakozások hozzáadása nélkül.

De a pozitív jellemzők nem léteznek hibák nélkül. Így az anyag olcsósága kevésbé meggyőző előny, mivel szükség van a lángálló anyagok feldolgozására és a mikroszkopikus gombák növekedését gátló eszközökre. Nem olyan egyszerű, hogy pontosan a kívánt hosszúságú rudakat válasszuk ki, amelyeknek sima megjelenésűnek kell lenniük, továbbá 10 - 12% -ra szárítani.

ajánlások

Amikor a szigetelést választják és megvásárolják, és maga a munka megkezdődik, semmi sem zavarhatja a telepítőket. Ezért, bár a modern technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy minden évszakban fellépjenek, célszerű száraz és meglehetősen meleg napot választani.A szigetelés elhelyezése előtt el kell távolítani mindazt, ami akadályozhat, még akkor is, ha a cserjék ágai elkaphatók.

Az Ecowool gyakorlati jellemzői megegyeznek az ásványi analógokkalígy az egyetlen érv a javára a fokozott biztonság. Ez a két anyag tökéletesen leállítja az utcai zajt a rostos vastagabb vastagság miatt. Az Ecowoolot speciális eszközökkel kell rögzíteni, és a panelek nem képeznek belőle. Tehát a fűtőberendezés szinte mindig a szakemberek megbízhatóan települnek. Ha nem tud fizetni a szolgáltatásaikért, meg kell vizsgálnia a hővédelem egyéb módjait is.

A falakon elhelyezett iparvágány szigeteléséhez, lehetőleg a legalacsonyabb hővezető képességű anyagok segítségével. Körülbelül üveggyapot és extrudált polisztirol hab. A kő-, beton- és téglafelületek fő problémája a magas gőzmennyiség, és csak a hidrofób anyagok képesek hatékonyan ellenállni. Olyan helyekre, ahol a maximális tűzvédelemre van szükség, az ásványgyapot minden bizonnyal először jön.

A széltől és a külső nedvességtől védő membrán helyett a mesterek egy része megerősítő rétegeket használ (fém hálóból és habarcsból). Vannak esetek, amikor az ásványgyapot úgynevezett zárt formában helyezzük el, ha két fémlemez között van szőnyeg. Egy ilyen lépés segít biztosítani a termikus védelem legmagasabb stabilitását, de arra kényszerít, hogy gondolkodjon a bélésnek a külső lapra való rögzítéséről. Ha egy melegítő anyagot extrém deszka segítségével helyezünk el, akkor a dekorációs anyag részeinek a szigetelőréteghez viszonyított helyét állíthatjuk be legpontosabban.

Néha a felhasználók nem tudják, hogy lehet-e egyáltalán nem melegíteni az iparvágányt, és nem fizetni a további anyagokért és munkákért. A válasz mindig negatív lesz, még akkor is, ha a ház egy meleg éghajlatú területen található. Végül is, a kiváló minőségű szigetelés nem csak a hőt a belsőben tartja, hanem biztosítja a fal és a befejező panelek közötti racionális állapotot. Ha a kondenzátum ott halmozódik fel, akkor még a legerősebb és minőségi anyagok is gyorsan használhatatlanná válnak. Ezért a felelős tulajdonosok mindig körültekintően mérlegelik, hogyan kell a szigetelő réteg alatt szigetelni a technológiai szabályokat.

Videó utasítások egy ház korlátos homlokzati homlokzattal történő időjárására vonatkozóan alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba