Csináld magad a melléképület telepítését

 Csináld magad a melléképület telepítését

A hangulatos otthon gyönyörű homlokzattal kezdődik. Megfizethető és egyszerű módja annak, hogy a külső kivitelben - do-it-yourself mellékvágány telepítés.

Előnyök és hátrányok

A külső munkákhoz szükséges anyagok számára sok követelmény van. Könnyűnek kell lenniük, tartósnak, tartósnak, esztétikusan vonzónak, könnyen kezelhetőnek és olcsónak kell lenniük. Kevés anyag képes kielégíteni az összes pontot (hiányos, mivel a valóságban a követelmények változatosabbak). De a mellékvágány a legmegfelelőbb kategóriába tartozik. Egyidejűleg védő és dekoratív funkciókat is ellát. Ugyanakkor az anyag költsége meglehetősen elfogadható.

Egyedi tulajdonságait a termelési technológia magyarázza. Az alapja a kiváló minőségű alapanyagok, amelyek összetételét a technológusok gondosan kiszámítják az alkatrészarányra. Ezután ezt a nyersanyagot drága, csúcstechnológiájú berendezéseken dolgozzák fel, és több szakaszban minőségellenőrzést végeznek.

Minden típusú iparvágányhoz saját nyersanyagtípust és gyártási technikát alkalmaz.

Minden panel több rétegből áll. A belső réteg biztosítja az egyes panelek stabilitását és a teljes szerkezet egészét. Ez viszont több vékonyabb rétegből állhat. És a külső réteg ellenáll a légköri jelenségeknek. Díszítő.

A szegély vastagsága a gyártás módjától függ. Alapvetően ez a módszerek megosztása a vinil- és a pince-iparvágányokra érvényes.

 • Az első módszer mono-extrudív. Ez azt jelenti, hogy az iparvágány panel egyfajta keverékből (vegyület) készül. A melegített állapotban a keverék áthalad egy profilozó lyukon, ami azt jelzi, hogy a kívánt forma, majd lehűl, miközben megtartja.
 • A második módszer együttesen extrudáló. A találmány szerinti vegyületeket két vagy több mennyiségben alkalmazzuk. Ezt a burkolat szükséges vastagsága és műszaki jellemzői határozzák meg. Ezenkívül egy rétegrétegű fröccsöntési folyamaton megy keresztül a formákban, és a megfelelő helyzetben megszilárdul.

A meleg termelés hozzájárul ahhoz, hogy a vegyület összes összetevője (bázis, stabilizátorok, módosítók, lágyítók, pigmentáló részecskék) monolit ötvözetet képeznek.

A következő előnyöket nyújtja az anyagnak.

 • Különböző összetételű nyersanyagok és különböző gyártási technológiák alkalmazásakor széles választékvonalat kapunk. A nagyszámú iparvágány lehetővé teszi, hogy a ház homlokzatát különböző színekkel, tulajdonságokkal és textúrákkal ellátott panelekkel vigye be a tervezési ötleteknek és az éghajlati jellemzőknek megfelelően.
 • Az anyag külső és belső burkolatokhoz használható.
 • A panelek viszonylag kis súlya lehetővé teszi, hogy bármilyen típusú homlokzatra a melléképületet felszereljék. Ez lehet egy beton, tégla, vakolt, blokk, fa homlokzat. Ebben az esetben a működési állapot nem számít. A régi fa teljesen eltömődik, és az összeomló vakolat csiszolható anélkül, hogy időt és pénzt költene a réteg helyreállítására.
 • A burkolat segít javítani a helyiség hangszigetelését és hőszigetelését. Ezért nemcsak magánházakban, hanem önkormányzati épületek, iskolák és óvodák díszítésében is használják.Ez jelentősen megtakarítja a fűtés költségeit egy nagy szobában.
 • Alkalmas nyaralóházakhoz, apartmanházakhoz, faházakhoz, melléképületekhez
 • Szükség esetén célszerű vízszigetelő anyagokat és szigeteléseket elhelyezni a panelek és a ház falai között.
 • Az anyag egy kézben kényelmes a telepítéshez. A gyártó utasításai elég világosak ahhoz, hogy a javítással kapcsolatos tapasztalatok nélkül befejezhessék a befejezést.
 • A különböző vegyületekből származó panelek nem repednek a rögzítők rögzítésekor.
 • A legtöbb faj felülete hidrofób és mosható.
 • Az anyag ellenáll a fagyásnak. Ez biztosítja a sűrű fagyok integritását, és lehetővé teszi a falak hőszigeteléssel történő felszerelését is (olyan réteg, amely megvédi a ház falát a fagyástól és a kondenzációtól, amikor a hőmérséklet emelkedik).
 • A minőségi burkolólapok ugyanolyan vastagságúak, mint a teljes hosszúság és az egyenletes szín.
 • Ne fakuljon a napsütésben, ne haljon ki a vízből, mert a pigmentált anyagok a többihez magas hőmérsékleten biztosítanak biztosítékot.
 • A szín és a textúrájú iparvágány különböző változatai kombinálódnak egymással.
 • Ellentétben a természetes fával, kővel vagy homlokzati téglával, az iparvágány gazdaságos befejezőanyagokhoz tartozik, és telepítése kevésbé időigényes.
 • Régóta szép és gyönyörű kilátást nyújt a ház homlokzatára. Az anyag minőségének magas minősége - akár fél évszázadig.
 • Könnyen szétszerelhető, ha újra befejeződik.

A mellékvágány előtt álló hátrányok.

 • A minőség kulcsa a gyártó jóhiszeműsége. Nehéz ellenőrizni, így a termék hibáit a javítás után leggyakrabban megtalálják.
 • A fényesebb festett panelek, annál kevésbé ellenállnak az ultraibolya sugárzásnak való kitettségnek.
 • Kizárólag a fém burkolatnak van ellenállása és ellenállása a mechanikai feszültségnek.
 • Minden egyes iparvágánynak van saját korlátozott színpalettája.
 • A homlokzat befejezéséhez nagy számú panel szükséges. Nem mindig lehet ugyanazon tételből vásárolni őket, és a különböző termékekből származó termékek eltérőek lehetnek a színséma színárnyalatában.
 • A legtöbb faj nem tűzálló.
 • A komponensek magas árai.
 • A gyártó által a termékre vonatkozó jótállási idő változhat, ha nem érvénytelen, ha más gyártók alkatrészeit használja.

típusok

Hagyományosan osztályozzák az iparvágány-fajtákat több szempont szerint: felhasználási objektumok, anyaggyártás, felső réteg kialakítása. Ezenkívül maguk a részek az összeszereléshez alakjuk, vastagságuk és méretük szerint változnak. Tehát egy nagy terület tömör felületének béléshez lamellákkal ellátott, zárrendszerrel ellátott panelek szükségesek, és a sarkok, az alap és más komplex területek befejezéséhez ezek kisebb részek és összetett formák lesznek.

Az iparvágány szélessége egyszeri lehet (a részlet egy csíkból áll), kettős (egy karácsonyfa vagy „hajó faanyag”), hármas (egy részlet három csíkból áll, amelyek egymás tetején egy fenyő formájában vannak egymás mellett).

Az alkalmazási objektumok szerinti besorolás külső, belső és közbenső befejező munkálatokra való felosztását jelenti.

Az épület homlokzatának bélésére szolgáló anyagnak jobban ellenállónak kell lennie a fakulásnak, a hidrofóbitásnak, a fagyállóságnak. Az utcai ház határain lévő helyiségekre, például nem szigetelt erkélyekre, meg kell oldani a burkolatot, amelyre jellemző a hőmérséklet-változásokkal szembeni jó tolerancia. A belső befejezéshez fontos ütésállóság, mechanikai ellenállás, esztétikai tulajdonságok.

Az oldalakat az ilyen tárgyak előtt használják:

 • tetőfedő;
 • a ház lejtői és sarkai;
 • alapozó és alagsori padló (a félszint alatti emeletek befejezéséhez speciális földszinti burkolat készül);
 • ablak dekoráció;
 • kerítések építése;
 • nem lakóépületek (fürdők, garázsok, raktárak stb.) befejezése;
 • az épület homlokzata felé néz (és itt elölnézet);
 • erkélyek és loggiák befejezése;
 • a veranda vagy a terasz belső befejezése;
 • előszobai szobák egy magánházban az első ajtók között;
 • belsőépítészet: konyha, fürdőszoba, fürdőszoba, egyéb szobák.

A belsőépítészet fontos megjelenése a paneleknek, méretük és irányuk, így a gyártók nemcsak vízszintes, hanem függőleges mellékvágányt is gyártanak. Előnyei közé tartozik a vízszintes iparvágány előnyei mellett a tűzállóság is. Gyakran döntő eleme a dekoratív felületek kiválasztásának, mivel az SNiP a különböző típusú helyiségekre vonatkozó tűzállósági követelményeket állapítja meg.

Az építési szabványok szabályozzák a maximálisan megengedett formaldehid-tartalmat. és mérgező anyagok 100 gramm tömörítőanyagra. Ezek számát a termék útlevélben jelölik ki kibocsátási osztályként. A belsőépítészetben csak az első osztály megengedett, a külső megjelenés más típusú. A belső anyag változatosabb színtartományú, és a panelek függőleges iránya hozzájárul a helyiség paramétereinek vizuális megváltoztatásához.

Az építési piacon többféle iparvágány van, amelyek a gyártási anyagban különböznek:

akril

A nem szakemberek számára az iparvágányra vonatkozó ötletek a polivinil-klorid és a műanyag fajtáira korlátozódnak, és még fémtermékek is meglepőek. Semmi furcsa az a tény, hogy kevesen hallottak akril iparvágányról. Műszaki jellemzői azonban sokszor magasabbak, mint a vinil panelek jellemzői. Nagyobb hőmérséklettartományt képes tartani (–50 és +70 Celsius közötti), kevésbé hajlamos a fakulásra, tűzállóságra, tartósra, és élettartama meghaladja az évtizedeket.

Az akril iparvágány költsége magasabb, mint a vinil.

alumínium

A viszonylag kis súlyú, jobban ellenáll a sérüléseknek, mint a ház homlokzatán található egyéb típusú fémek. Az alumínium tagadhatatlan előnye, hogy nem érzékeny a korrózióra. Eső, hó, nem félt. A festék jó az alumínium lemezeken, amely hosszú ideig megőrzi fényes színét és megjelenését. Kevésbé műanyag, mint az akril, és az építés során ez lehet hátránya.

beton

Ez az „olcsó és dühös” lehetőség a homlokzat díszítésével szemben a tégla vagy természetes kővel. A szokásos vinil-iparvágány hátterében természetesen drágább és nehezebbé válik.

A beton burkolat cement-homok vagy cement-vakolat keverékekből készül. A cementalapú anyagok gyakran további összetevőket igényelnek a szilárdság növelése érdekében, így különböző szálakat adnak a készítményhez erősítőelemként. Az anyag hidrofób tulajdonsága növeli a lágyítószereket. A színekért a színes pigmentek felelősek. Mivel a kőzetpótlékként a konkrét iparvágányt használják, a színpaletta természetes árnyalatokra korlátozódik.

Az esztétikai tulajdonságok mellett a beton burkolat más és jó teljesítményt nyújt. Vannak azonban hátrányok. Nagy súlya további eljárásokat igényel a falak felületének előkészítéséhez. Meg kell erősíteni a potenciális terhelés kiszámításával.

A betontermékek második hiánya a felső réteg törékenysége. Rendszeres mechanikai hatások mellett zsetonok és repedések jelennek meg.

vinyl

A leggyakoribb iparvágány, amelyet különböző összetevők keverésével, melegítésével és a vegyület öntőformába helyezésével állítanak elő. Ez egy praktikus és stílusos megoldás a lakberendezéshez, de nem mindig a legjobb. Tehát az alagsor bélésénél és az alsó emeleten előfordulhat, hogy nem elegendő a vinil burkolat. Ajánlott a típus - alagsor használata. Tartósabb a kompozíció további rétegei és összetevői miatt.

Egy másik típusú polivinil-klorid anyag a „hajó iparvágány”. (talán fém). Tartósabb és nedvességálló, de rugalmas és kényelmes a munkához. Az ilyen iparvágány sajátossága az, hogy utánozza a hajóépítéshez szükséges fából készült táblák felületét.

faipari

A technológiának megfelelő faburkolatok gyártása hasonlít a forgácslap vagy farostlemez gyártására, mert alapja a finom fa rost. Annak érdekében, hogy az anyag nedvességre és szilárdságra rezisztens legyen, adalékanyagokat és lágyítószereket adunk a keverékhez. A tetején egy védőréteget helyeznek el, amely lehetővé teszi a fa színének és szerkezetének a kiégés, a nedvesség, a mechanikai sérülések megőrzését.

A fából készült iparvágány segítségével gyönyörű kilátás nyílik a faház homlokzatára, ha idővel elvesztette szépségét. Ők gyakran díszítik a modern panel házak, hogy nekik egy esztétikai megjelenés.

A fa panelek műanyag paneleket veszítenek a nedvességállóság és a fém burkolat - a tűzállóság tekintetében. Az élettartama alacsonyabb, mint a műanyag alapú iparvágány, és az ár valamivel magasabb.

réz

Egy ritka formája az iparvágánynak. Lehetővé teszi az épület tetőjének és homlokzatának gyönyörű furnérozását, miközben biztosítja a szellőzést a befejező anyag alatt. Ez biztosítja, hogy a ház homlokzatán nem jelenjenek meg gomba, penész vagy kondenzáció. Azonban számos hátránya van. A réz a telepítés során könnyen deformálódik, oxidálja és elveszíti vonzó megjelenését kedvezőtlen időjárási körülmények között és állandó csapadék esetén.

Fém iparvágány

A panelek legösszetettebb szerkezete. Öt rétegből áll: egy fém alapból, amely stabilitást és szilárdságot biztosít a panelek számára, egy alapozó kompozíciót, egy polimer réteget, amely felelős az iparvágány textúrájáért és színéért, egy védő lakk bevonattal, amely megakadályozza a festék fakulását, védőfóliát. A felső film ideiglenes intézkedés. A szállítás és a telepítés során védi a paneleket a sérülésektől. El kell távolítani.

A fém-iparvágány a legtartósabb, és nem érzékeny a tűzre, de idővel használhatatlanná válhat a folyamatos nedvességnek való kitettség miatt.

cement

Az ilyen anyag első osztályú cementből áll (ahol kevesebb szennyeződés van) finom homok, cellulózszálak, ásványi anyagok, lágyítók és színezékek hozzáadásával. A homlokzat dekoratív díszítésére szolgáló fa, burkolat tégla, kő és egyéb anyagok textúráját utánozza. Rugalmassággal, rugalmassággal, hidrofóbossággal, rosszul égő.

Gyakran a cement- és szálcement-iparvágányhoz további eljárás szükséges - festés a kívánt színben.

Ennek az anyagnak számos hátránya van: drága, sokat sűrű, törékeny marad, annak ellenére, hogy a kompozícióban erősítőszálak vannak, és a folyamat során cementpor keletkezik, mivel az anyag 80-90% -a ásványi összetevőkből áll.

Az iparvágány dekoratív funkciója nagyon fontos, így a gyártók évente bővítik a termékválasztékot. Tehát a piacon sima és texturált, színes és semleges panelek találhatók. Sokan utánozzák a drágább lefedettséget.

A közös lehetőségek a tégla utánzás, a természetes kő, a drága fajták (bár, táblák és lekerekített naplók), fényes és matt, fehér és színes panelek.

Az anyagok mennyiségének kiszámítása

Bármilyen iparvágány előregyártott kialakítása nagyszámú elemből áll. Az alkotórészek alakja, vastagsága, rögzítési módja és céljai különböznek.

A paneleken kívül további szerelvényekre lesz szükség. Tekintsük őket az alsó szintről (alagsorban) a tetejére (tető) való befejezés folyamatában.

A Socle iparvágányt használják az alapítvány esztétikai megjelenésének védelmére és megosztására.Különlegessége, hogy nem hosszúkás és keskeny paneleket ábrázol 3-4 méter hosszú, de szélesebb és rövidebb részleteket. Ezek puzzle-darabként kapcsolódnak egymáshoz. Az alagsor iparvágány dekoratív felülete gyakran másolja a befejezést természetes kővel.

Az alapítvány felső széle általában több centiméterrel előre (és néha több tucat centiméter) nyúlik ki. A kialakítás szilárdnak tűnt, és nem volt hiányossága, az alagsor elülső része és az alapítvány egy része "ebb" -vel fejeződött be. Ez a részlet egy kis lépéshez hasonlít, és összeköti az épület homlokzatának alapját és falát.

Az átmeneti elem az "árapályról" a falak béléséig egy kiindulási sávnak nevezett elem segítségével történik. Rögzíti a hosszú burkolólapot.

A következő akadály a hosszanti panelek útjában - ablaknyílások. Befejezésükhöz lécekre, befejező profilra lesz szükség (egy olyan horony szerepe, amelyben a díszítőelem be van illesztve, és maga az ablakprofil vagy az öv (dekoratív elem). A platband lehet sima vagy faragott.

A profilból a hosszanti panelekbe való átmenetet ismét az ub és a kezdőcsíkok segítségével végezzük.

A problémás területek, mint például a belső és külső sarkok külön figyelmet igényelnek. Számukra a csomag tartalmazza a megfelelő nevekkel rendelkező részeket - a belső sarok és a külső sarok. Vannak olyan részek is, mint a J-sarok vagy a J-deszka és az F-sarok, amelyek fedezik a problémás területeket, mint például az eresz és a homlokzat és a homlokzat falai közötti összekötő vonalak. Ha a panel hossza nem elegendő a fal teljes hosszához, használja a H-profilt. A vízszintes vagy függőleges burkolólapok tervezője befejezői.

A J-profil átmenetet biztosít a ház falától a tetőre, és a soffits és a túlnyúlások telepítéséhez szükséges. A tető lejtőjének (alsó) kiálló része bezárja a széltáblát vagy a soffitot. Ezek a részek perforálódnak a felületen, így a levegő a tető alatt keringhet.

Ha minden összetevőt meghatároztunk, számolni kell. A lehető legpontosabbnak kell lennie, hogy minden elem összeilleszkedjen a rések és repedések nélkül. Ellenkező esetben manuális beállításra van szükség, és ezt már nehéz elvégezni telepítési tapasztalatok nélkül.

Számítsa ki, hogy az anyag mennyisége nem nehéz. A lényeg az, hogy lelkiismeretesen, következetesen, és figyelembe véve, hogy az iparvágány nincs közvetlenül a falhoz csatlakoztatva, de egy speciális ládára van rögzítve a profilból. Néha meg kell adni a szigetelési réteg vastagságát.

Tehát, hogy megtudja, hány panelre és tartozékra van szüksége, meg kell mérnie a fal körül a ház kerületeit, valamint az összes ablak- és ajtónyílást.

Annak ellenére, hogy az ellentétes falaknak strukturálisan azonosnak kell lenniük, azokat egyenként, két vagy három ponton, magasságban és szélességben mérik. Ha az eredmények több ponton különböznek, nagyobb mutatóra van szükség.

A szélességet megszorozzuk a magassággal, és ezek alapján az üzlet szakemberei segítenek meghatározni a panelek számát (figyelembe véve néhány készletet), az egyik panel szélessége és hossza alapján. Ez azt jelenti, hogy az egyik fal teljes területe megoszlik a panel területével, és a kapott szám egyenlő a falon lévő anyag mennyiségével.

Az állomány esetében 10-20% -kal több anyagot kell vásárolnia. Az extra 10-20 panelek képesek lesznek fedezni az előre nem látható költségeket vagy javítani a telepítési hibákat. Sokan elfelejtik a tartalék alkatrészeket, csak akkor vásárolják meg őket, ha valóban szükségük van rá, de ez hiba. A különböző tételekből származó részletek egyébként nem lesznek teljesen azonosak a színárnyalatban, a vastagságban és a jellemzőkben, és ez különösen a homlokzaton lesz látható.

Az összes fal területéből levonjuk az ablak- és ajtónyílások területét. A háromszög alakú falrészek egy kicsit bonyolultabbak.Itt a háromszög alapja és magassága mérhető. Ezután a „szélességet” kétre kell osztani, és megszorozni a „magasság”.

Ezután vázlatosan vázolja fel a falak, ablakok és nyílások alakját, aláírva az összes értéket. Ez segíthet abban, hogy egy szakértővel konzultálva ne legyen tévedés a számításokban.

Az ilyen kiegészítő elemek kiszámítása, mint külső és belső sarkok, J, F, H profilok, kiinduló és végleges deszka, spotlámpák és széltáblák nem olyan nehézek. Ezeket egyenes vonalban használják, ami azt jelenti, hogy elég tudni annak hosszát. A kapott számot egy darab szélességével osztjuk, majd további 10-15 százalékot adunk hozzá az anyaghoz váratlan kiadásokért. Ha van egy nyílás vagy más akadály a dobor használatának vonalán, méreteit levonják a szakasz teljes hosszából, amely további elemekkel fejeződik be.

Alkatrészek beszerzése és iparvágány vásárlása során ne felejtsük el, hogy egy speciális ládára van felszerelve. A lécek a falak felszínét szintetizálják, ami megkönnyíti az iparvágány telepítését és lehetővé teszi a rés kialakítását a befejező anyag és a házfal között a szellőztetéshez. Bizonyos esetekben további felmelegedés szükséges, védelem a nedvességtől és a kondenzvízektől, majd a batten kiegészítő anyagok behelyezésére szolgál.

Fém U-alakú felfüggesztések, acél- vagy faprofilok, rögzítők, önmetsző csavarok, improvizált anyagok és szerszámok szükségesek a csiszoláshoz.

A fémtermékek univerzálisak, a fa alkalmasabb mérsékelt nedvességtartalommal.

A profilok keresztmetszetének plusz vagy mínusz 60 és 30 között kell lennie, és elegendő merevséggel kell rendelkeznie a szerkezet súlyának alátámasztásához.

A szuszpenziók és profilok számát a léc szélességétől függően határozzuk meg, azaz a keret szomszédos részei közötti távolságtól. Nem haladhatja meg a 40 cm-t a nehéz anyagoknál és 60-at a könnyű anyagoknál. A fal szélességét osztja a lépésszélességgel, és a kapott szám egyenlő az 1 falra beállítandó profilok számával.

A profil és a fogasok hossza mentén 20 cm-enként 1 db önmetsző csavart vásárolnak.

műszerek

Egy kis eszköz az iparvágány do-it-yourself telepítéséhez, és összetevői szinte minden otthonban megtalálhatók.

Először is olyan eszközökre van szükség, amelyek mérik a felületet a nézők számára: egy hosszú vonalzó, egy asztalos tér, egy mérőszalag, színes kréta.

A következő szerszámcsoportra szükség lesz egy fém (fa) profil és fogasok telepítésekor. Ahhoz, hogy helyesen határozzuk meg a kezdővonalat a fal szélén, ahonnan a felfüggesztések telepítése megkezdődik, az építési szintet kell használni. Egy egyszerű zuhanás fog tenni. A vonalat úgy kell megrajzolni, hogy ne legyen elmosódva. Jó, ha jelölőt vagy fényes krétát használ. A felfüggesztések és profilok falra rögzítéséhez csavarhúzóra van szükség. Hasznos lehet egy kalapács.

Közvetlenül a befejező munkák során szüksége lesz a következő eszközökre: bolgár vagy kézi fogazat finom fogakkal (vágva a kívánt hosszúságú töredékekbe), kalapácsfúró, gumi kalapács és eszközök sikertelenül szerelt panelek lebontására.

Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről: kényelmes ruházat, kesztyű, szemüveg.

melegítő

Az iparvágány egyik fő előnye, hogy könnyű elrejteni egy réteg szigetelést. Ez jelentősen megtakarítja a fűtési költségeket a hideg évszak alatt, és kényelmes hőmérsékletet biztosít a szobában egész évben.

Hogy a fűtőberendezés hosszú ideig és hatékonyan szolgált, fontos a megfelelő anyagok kiválasztása. Ez nemcsak maga a szigetelés, hanem a közbenső rétegek is, amelyek megvédik a házat és a falakat a kondenzációtól, a túlmelegedéstől és egyéb problémáktól, amelyek a szigetelés helytelen felmelegedése esetén fordulhatnak elő.

Jó anyagok tulajdonságai a melegítő rétegben:

 • a levegő és a „lélegzés” képessége;
 • nedvességgel és tűzzel szembeni ellenállás;
 • a fagyás ellenállása és a szélsőséges hőmérsékletek;
 • a hangszigetelés javításának képessége;
 • környezeti biztonság;
 • tartósság.

A szigetelés választása - a legfontosabb pillanat. Fontolja meg a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező anyagokat.

 • Extrudált polisztirol hab (néha penoplexnek). Valójában ez az utolsó generációs habanyag. Mivel a régi minta habja 5-10 évig elkezd romlani (és a mellékvágány sokszor hosszabb), gyorsan elveszíti a fűtés hatékonyságát. De a polisztirol hab minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik. Mérsékelten sűrű, porózus, könnyű (nem tölti be a profilokat), olcsó, tartós, nedvességgel szemben ellenálló, lehetővé teszi a falak lélegzését (ha nem csatolja), védi a hidegtől télen és nem hoz létre „gőzfürdőt” a házban nyáron, és tökéletesen elfojtja az utcai zajokat.
 • Ásványi lemez (pamut gyapjú). Magas sűrűségű és kis vastagságú, tartóssággal rendelkezik, megfelel az építési előírások követelményeinek, szellőzést biztosít, biostabil, javítja a ház burkolatának szigetelő tulajdonságait. De vannak hátrányai az ásványi szigetelésnek is: vízszigetelés és nedvesség behatolása nélkül az anyag hőszigetelő tulajdonságainak 70% -át veszíti el. A por idővel felhalmozódik. Az olcsó árak csak alacsony minőségű ásványgyapotot tartalmaznak, és jó összeget kell egy jóra fordítani.

A bazaltgyapot, az üveggyapot és az ecowool hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de gyakrabban használják beltéri felmelegítésre.

 • PPU. A porlasztott poliuretánhab hatékony szigetelés, de speciális alkalmazásra van szükség. Mivel a masszát folyékony formában alkalmazzák a falra, a szuszpenziók és profilok szerelése előtt használhatjuk, mivel a „hideg szigetek” nem képződnek az épületben. De ha a PPU-t a falra permetezzük, nem marad szellőztetett rés. A fal nem lélegzik. Ellenkező esetben ez az anyag jobb, mint mások műszaki jellemzői.
 • Habüveg. Megfelelő alternatívája a porlasztott habnak. A habüveggel való munka könnyebb, mivel az anyag lap. Porózus szerkezetű, alacsony súlyú, magas szintű szigetelő tulajdonságok, nedvességgel szembeni ellenállás, bomlás és tűz, képes lélegezni, könnyen vágni a kívánt vastagságú darabokra, nem zsugorodik időben. Élettartama meghaladja a sokféle iparvágány élettartamát. Jelentős hátránya - a magas költségek. Ám ha drága burkolatot készíthet, jobb, ha habanyagot használ, mint más anyagokat.
 • Fólialemez szigetelés. Ezek az anyagok általában porózus szerkezetűek, és habos fajtákból készülnek, és felülről reflektáló "héjban" vannak lezárva. Ez megkülönböztethetetlen előnyhöz juttatja őket - a szigetelés képessége, hogy a házban a hőhőmérsékletet alacsonyabb hőmérsékleten tartsa, és megakadályozza, hogy a helyiség túlmelegedjen kívülről magas hőmérsékleten kívül.

Ne felejtsük el a vízszigetelést és a gőzvédelmet. Ezek a vékony rétegek meghosszabbítják az élettartamot és növelik a szigetelés hatékonyságát, de a legtöbb esetben a hiánya csökkenti az anyag hatékonyságát.

A vízszigetelés egy vékony PVC fólia vagy más vékony lemezanyag réteg, amely átfedi a szigetelést. Ez azt jelenti, hogy közöttük és az iparvágány között helyezkedik el, és szükséges ahhoz, hogy megakadályozza a nedvesség belépését a szigetelésbe.

A gőzgátló anyag a viszonylag vékony anyagból készül, amely a hátsó oldalra van szerelve a szigetelés és a ház falai között.

Az ilyen anyagokkal való munkavégzéshez ollóra vagy éles késre lesz szüksége (kivágva a nehezen hozzáférhető helyeket), az építési szalagot és az építési tűzőgépet.

Az anyagot 20% -os árrés mellett vásárolják meg, mivel 15-30 cm-es átfedésre van szükség.

Lépésről lépésre

Amikor az összes anyagot kiválasztja és megvásárolja, itt az ideje a telepítés megkezdésére. A technológia univerzális minden típusú iparvágány számára, a munkát fokozatosan végzik.

 • Az első szakasz előkészítő. Minden mérés és számítás után kerül sor, ezért kizárjuk őket az akciók listájából. Ami valóban elő kell készítenünk, a falak, különösen a nehéz területek, a hibák, szabálytalanságok, zavaró elemek jelenlétének ellenőrzése. A szigetelőanyagok és panelek megsérülése érdekében ajánlott kiküszöbölni őket. A falazatban lévő cementhabarcs „csomópontjait” óvatosan össze kell törni egy kalapáccsal, és az alapzat összes „gyűrődését” ki kell egyenlíteni. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba. A körmöknek és a megerősítés töredékeinek a fogóval kell megharapniuk, vagy hajlítaniuk kell a falba. A gipszrétegek és a homok maradványai. A régi felületeket tovább lehet alapozni úgy, hogy ne fedjék be a gomba a szigetelő és rétegelt réteg alatt.
 • A második szakasz - a készülék gőzzárása. Több lépésből áll: a falak tisztítása a régi bevonatból, ha létezik, a falak felületén lévő rések és rések feldolgozása, a falak szárítása. A nedves falakon elhelyezett gőzgátlónak nincs értelme. Ez a munka a lefolyón.

A gőzgátlónál jobb a kis vastagságú fólialemez-anyagok kiválasztása. Felfelé gördülnek, és a falhoz rögzítve ragasztószalagként rögzítik őket. Kicsit később, amikor a lécet felszerelik, az erősen és biztonságosan rögzíti az anyagot.

 • A harmadik lépcső a batten telepítése. A szigeteléssel ellátott változatnál a kettő közül az első lesz, és a távtartó rudakból történik. A szigetelés nélküli változat esetében ez a láda az első és az utolsó, szuszpenziókból és profilokból áll. Az univerzális fémprofilokat a leggyakrabban választják, és a nonprofessionálisok kérdése: mi a lényege a szigetelésnek, ha még mindig sok a hőveszteség a csatolón keresztül? Kilépés - helyezzen paronit tömítéseket vagy bazalt kartont a rögzítési helyeken. A rögzítés segíti a konzolok rögzítését.

A burkolat felépítését ajánlott az iparvágány típusának megfelelően telepíteni. A vízszintes egy séma esetében a függőleges másik. Mindkét esetben el kell kezdeni a széltől, és először telepítenie kell a vezetőket. Elhelyezésüknek szigorúan függőlegesnek vagy szigorúan vízszintesnek kell lennie, és a vonalat vízszintes vagy vízszintes vonallal kell rajzolni. Ellenkező esetben a mellékvágány nem emelkedik szükség szerint, vagy a görbület észrevehető lesz.

 • A negyedik szakasz felmelegedés. Az anyagot a gyártó utasításainak megfelelően helyezik el. Ugyanakkor nem lehet deformálódni, mivel elveszítheti tulajdonságait.
 • Az ötödik szakasz - vízszigetelés. Ezt az anyagot (feszültség nélkül) a teljes szigetelésre kell kiterjednie. Felül és alulról óvatosan rögzíteni kell, és a lapanyag szélességét átfedéssel kell lefektetni. Gyakran előfordul, hogy a gyártók jelzik a vízszigetelő fólián az élvonalat - az átfedés nem lehet kevesebb, mint amit jelez. A tűzőgép és a ragasztószalag rögzítve van. Ezt követi a második láda telepítése.
 • A hatodik fázis plating. Ehhez három egyszerű szabálynak kell megfelelnie, amelyek biztosítják az esemény sikerességét:
 1. Maximális szoros rögzítőkre van szükség. "A zárak meghúzása" az alkatrészek között fontos, hogy hagyjon kis 1 mm-es rést. Ez megvédi az anyagot a repedésektől és a jövőben is egyszerűsíti a lebontási folyamatot.
 2. A rögzítést a telepítési ablakok közepén kell elvégezni, nem pedig a széleken.
 3. Ne mozdítsa a burkolólapot a lyukba, amíg meg nem áll, jobb, ha egy kis rést hagy.

A burkolatot ilyen sorrendben kell végrehajtani.

 • A csatornák, az ajtólapok és az ablaknyílások leválasztása.
 • Láda (beleértve a szigetelést is). A szélsőséges késleltetést pontosan a fal sarkán kell beállítani.
 • Szerelt kezdőlap (fent, a kapu alján). Ezután a külső sarkok, az aquilon és a kezdő profil. A kezdeti táblát a résbe helyezik, amíg rákattint, majd ellenőrizni kell a lejátszást (1-2 mm-es körvonal). Megfigyelés esetén telepítheti a rögzítőket.
 • Hasonlóképpen, a maradék panelek fel vannak szerelve. Ellenőrizze, hogy szükséges-e az egyes panelekhez szükséges visszafogás.
 • Az út mentén ablak- és ajtónyílások, belső sarkok és egyéb elemek kerülnek kialakításra.
 • Az utolsó panel rögzítés nélkül van rögzítve annak megállapításához, hogy szükség van-e testreszabásra. Ezután a végleges deszkát vagy a J-profilt rögzítik, és a táblát már beillesztették és beillesztették.
 • Gable trim (a fal háromszög alakú része a tető lejtése alatt). Ez valamivel bonyolultabb, mint egy téglalap alakú fal felé nézve. Fontos, hogy két árnyalatot vegyünk figyelembe: a lapok végeit pontosan a fal szöge mentén vágjuk le, rögzítsük a lapok végeit a J-profilba (a szokásos befejező csík nem marad). A technológia többi része változatlan marad.
 • Eaves dísz. Ez a gyártó által megadott séma szerint történik. A kiváló minőségű telepítéshez speciális ereszcsatornákat, profilokat és perforált soffitokat kell használni.

Ily módon házadat is elhelyezheted magaddal, anélkül, hogy sok időt töltene rá.

Jellemző hibák

Mielőtt telepítené a melléktáblát saját kezével, meg kell vizsgálnia a folyamat minden finomságát és sajátosságait, hogy elkerülje a gyakori hibákat. Ezután sok problémát okoznak, befolyásolják az iparvágány és a szigetelés hatékonyságát és élettartamát.

A fő hiba az anyagok helytelen számlálása és a tartalék hiánya (ami ritkán felesleges). Ennek eredményeképpen az állítólagos burkolat hiányosságai nyilvánvaló hibás béléssé válnak. Ez nem csak a homlokzat esztétikáját érinti, hanem a bevonat tömörségét is rontja. Ez megnöveli a közbenső rétegek nedvességének kockázatát és a szigetelés károsodását.

Az önállóan tanított telepítők második legnépszerűbb hibája nem a vízszigetelés használata. És ha a poliuretánhab túléli az ilyen kezelést, az ásványgyapot megduzzad, elkezd nyomást gyakorolni az iparvágányra és akár 80% -os hatékonyságot veszít.

Nem kevésbé komoly hiba - szerelje fel a panelt a külső falra, és rögzítse a zárakat. A falazat olyan anyagokból készül, amelyek a környezeti hőmérséklet hatása alatt kúposak és kiterjednek. Ha nem hagyja el a rést néhány milliméterben, akkor csak az első nagyon hideg időben reped.

Nem ajánlatos csavarokat csavarozni a panel „testébe”. Szereléséhez perforált oldala van. A csavart a furat középpontjába csavarják, nem a szélén. Tilos az építési részleteket kívülre horganyzott (rozsdásodó) körmökkel rögzíteni. A paneleken rozsda lesz, és rosszabbul maradnak.

Az utolsó hiba nem durva, de jobb, ha nem. A fényes panelekről van szó. Igen, jobban néz ki, de nem sokáig. És gyorsabban felmelegítik a mattot.

Gyönyörű bélés példák

 • Az anyag, az alak, a szín és a textúra sokféle típusú iparvágánya lehetővé teszi a homlokzat kialakításában tervezési megoldások megvalósítását. Például a fényes árnyalatok egyetlen matt burkolatának telepítése már klasszikus megoldássá vált. A színes „karácsonyfa” kettős vagy hármas változatban történő telepítése a homlokzatot tömörvé teszi, de fényes, ahogyan ez a modern dizájnra jellemző.
 • Gyönyörűen, szilárdan és költségesen néz ki házakat és házakat, aljzatból a tetőig. A modern szálcement-iparvágány olyan pontosan reprodukálja a természetes kő és tégla megkönnyebbülését és szerkezetét, így oldalról nehéz lesz megkülönböztetni az ilyen stílusokat egy valódi kőből.
 • A faszerkezet mindig egy magánház szempontjából fontos. A könnyű iparvágány tökéletesen illeszkedik a Provence-i stílusba, sötétebb árnyalatok és nyers fa utánzata megfelelő lesz az ország stílusában. A „favázas faanyag” kifejezett textúrájú és iparvágányos, drága erdőket imitálva újratervezi a klasszikusok elit designját a modern értelmezésben.

Hogyan szerelje fel saját kezével a mellékvágányt, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba