Szegecsek szegecsekhez: jellemzők, variációk és alkalmazások

Szegecselő szegecsek a kipufogó szegecsekhez egy speciális eszköz, és széles körben használják az emberi tevékenység számos területén. A készülékek iránti nagy kereslet az összetevők sokoldalúságának köszönhető, melyeket segítségükkel és könnyű használatukkal alakítottak ki.

sors

Ma a szegecselő rendszer a leggyakoribb technológia két vagy több felület összekapcsolására. Ezzel a technikával lehetõvé válik a struktúrák nehezen elérhetõ helyeken történõ telepítése.ahol a hegesztési munkák számos okból nem végezhetők el. A hegesztés leggyakoribb korlátozása az éghető vagy égést elősegítő tárgyak munkafelületeinek közvetlen közelében, valamint abban az esetben, ha a csatlakoztatandó alkatrészek éghető anyagokból készülnek. Emellett a szegecsek használata elengedhetetlen a nehezen elérhető helyeken történő telepítésnél, ahol a csavaranyák felszerelése vagy a hegesztés használata nem lehetséges.

A kipufogógáz-szegmentáló segítségével a szegecselést a gépgyártásban, a hajók javító dokkjában, az autójavító műhelyekben és az építőiparban használják. A kipufogó szegecsek által kialakított csatlakozás jól ellenáll a sokknak, a súlynak és a mechanikai terheléseknek. Nem törik, hanem csak a szegecselt hüvely lehetséges feszültségének hosszáig terjed. A kipufogó műszer segítségével különböző szerkezetű és sűrűségű anyagok kombinálhatók: fém, bőr, textil és műanyag. A felületek bármilyen változatban kombinálhatók, erős és tartós kapcsolatot alkotva.

A működés elve

Annak érdekében, hogy megértsük a riveter működésének elvét, el kell képzelnünk, hogy a kipufogógáz szegecs el van-e rendezve. A rögzítőelemet két elem alkotja: egy üreges henger, amelynek végén egy fej és egy rúd van. A hengeret szegecs-csomópontnak nevezik, és a keréktárcsa méretét az átmérője határozza meg. A fémrúd megjelenése a szokásos körömhöz hasonlít, és csak a kupak kerek alakjában különbözik.

A kipufogó szegecsek gyártására szolgáló anyag acél, alumínium és rézötvözetek. Ennek vagy anyagnak a kiválasztásakor azonban figyelembe kell venni a galvanikus pár hatásának valószínűségét, ami a leggyengébb fémek gyors oxidációjához vezet, és a csatlakoztatott felületek rozsdásodásához (korróziójához) vezethet. Ez a jelenség a réz és az alumínium kombinációjával figyelhető meg, így a szegecsek kiválasztásakor figyelmet kell fordítani az anyagra.

A kipufogógáz-szegecselők működési elve a következő: miután a szegecset behelyeztük a lyukba, amelyet előzőleg mindkét felületre fúrtak, a szegecselő a szegecselőfej segítségével megragadja a rögzítő rúdját, leteszi a lábát az anyagra, és kihúzza. A rúd összecsapja a hüvely végét és eltörik. Így a rögzített felületek hátsó oldalán a szirmok formájában kialakított laposodás keletkezik, és a hüvelyfej az arcoldalon marad.

faj

A kipufogószegecselő készülékek kézi (mechanikus), pneumatikus, akkumulátoros, elektromos és pneumatikus hidraulikus hajtásokkal vannak ellátva. A legnépszerűbb és legnépszerűbb eszközök a mechanikai modellek: a kialakításuk egyszerű és megbízható, és a velük való munka nem igényel speciális készségeket.A szerszámok különböző átmérőjű munkafejekkel vannak ellátva, ami lehetővé teszi a különböző átmérőjű és hosszúságú szegecselő szegecsek használatát. A mechanikus szegecselők kipufogógáz-típusának működési elve az ember által alkalmazott vontatási erő elvén alapul.

A modellek nem igényelnek elektromos csatlakozást, és a hőmérséklet és a páratartalom minden körülményében használhatók. A mechanikai modellek szerkezetileg hasonlóak egy pisztolyhoz, és a szegecsek visszahúzására tervezett rugós mechanizmusok és egy erőátvitelt biztosító karrendszer képviselik. A kézi eszközök viszont egykezes és kétkezes modellekre oszlanak.

  • Egykezes szegecs Egyrészt az egyik kezével dolgozik, és a szerelési hardver felszerelésére tervezték, amelynek keresztmetszete nem haladja meg a 4,9 mm-t. A legfejlettebb egykezes modellek 90, 360 és 180 fokos szögben elfordítható mozgatható fejjel vannak felszerelve. Ez a kialakítás nagymértékben leegyszerűsíti a nehezen elérhető helyeken történő telepítést, és a szerszámok igen népszerűvé teszik az automatikus javítóműhelyekben. A karszerkezeten kívül az egykezes szegecselőknek a vonószerkezetnek egy másik eszköze is lehet, amelyet egy "szekció" nevű többszelvényű eszköz képvisel. Az ilyen eszközök és a hagyományos modellek közötti fő különbség az, hogy képesek az emberi kézből továbbított erőkifejtés növelésére, és a korlátozott hozzáférésű helyeken való munkavégzés képességére.
  • Kétkezes modellek sokkal erősebb, mint az egykezes, képes a 6,5 ​​mm átmérőjű hardverrel dolgozni, és a rúd alacsony szakítószilárdsága. A szerszám tervezési jellemzője egy állítható első fúvóka. Lehetővé teszi, hogy beállítsa a szükséges paramétereket a különböző rögzítési hardverek típusához, és szabályozza a munkaütemet. A kétkezes modellek ütésálló műanyagból és krómacélból készülnek. A fogantyúk speciális polimerekből készülnek, amelyek megakadályozzák a szerszám csúszását működés közben. Ezen túlmenően a legtöbb modell egy rudacskák gyűjtésére szolgáló tartályt tartalmaz, amely különösen kényelmes, ha összetett mechanikus eszközökben szegecselést végeznek, ahol az idegen tárgyak behatolása a mechanizmusba rendkívül nemkívánatos.

A pneumatikus szerszámokat nagy teljesítmény jellemzi, és ipari üzemekben használják. A modellek működési elve nem a kézi lyukasztáson alapul, mint a mechanikai mintákban, hanem a kompresszor segítségével a munkakamrába szállított sűrített levegő működésével. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a szegecselt állkapcsok mindegyike a csatorna lyukában mozog, a hardver elakadásának vagy elakadásának valószínűsége szinte hiányzik. A szegecs telepítése egy gombnyomással történik, ami jelentősen növeli a munka sebességét és lehetővé teszi, hogy a szerszámot nagyszabású produkciókban használhassa.

Pneumatikus targonca kiválasztásakor figyelembe kell venni a szerszám számos működési paraméterét. Tehát minél nagyobb a készülék ereje, annál vastagabb szegecsek működnek. Szintén fontos a maximális üzemi nyomás, mely ipari modellek nem lehetnek 6-8 atmoszféra alatt. Ha vastag felületű munkát feltételeznek, akkor figyelni kell a szerszám munkamenetére. A csatlakoztatandó alkatrészek maximális vastagsága attól függ, hogy az eszköz képes-e kezelni. Ellenőrizni kell a különböző méretű hardverhez illeszkedő fúvókák számát, és figyelni kell a légáramlásra, amely 30% -kal alacsonyabb, mint a kompresszor kapacitása.

A pneumatikus szegecselők előnyei a nagy teljesítmény, a kis súly és a rövid átfutási idő. A mínuszok között van a termékek mérete és magas költsége, ami magyarázható azzal, hogy a műszer a szakmai kategóriába tartozik.

Akkumulátor modellek felületesen hasonlít egy fúrógépre, a nagy sebességű munkák megkülönböztetik, és nincs szükség fizikai erőfeszítésre. Ezenkívül, az elektromos modellektől eltérően, az akkumulátorral nem rendelkeznek vezetékek, és nincs szükségük a villamosenergia-forrás közelébe. Ezeknek a szegecselőszerszámoknak a hátránya a korlátozott akkumulátor-élettartam. Az ilyen eszközöket háztartási célokra használják, és nem nagy mennyiségek beszerelésére szolgálnak. Például, ha egy szellőztetett homlokzatot egy szerszám segítségével akasztunk be, valószínűleg nem fog működni, és nagyon kényelmes, ha valamit az országban vagy a garázsban szegecselnek.

Elektromos modellek pontosan olyan hosszú ideig dolgozhat, amennyire szükséges, és nem függnek az akkumulátor térfogatától vagy a kompresszor egység működésétől. Az elektromos riveter hasonlít egy elektromos fúrógépre: működési elve a nyomatéknak a szegecselőfejre való átvitelén és az óramutató járásával megegyező irányban történő forgatásán alapul. A klepalnik elektromos vezetékkel van ellátva, amelynek jelenlétét teljesen kompenzálja az eszköz bármilyen hőmérsékleti körülmények között történő működése.

Az ügyes kezeléssel a kipufogógáz riveter nélkülözhetetlen asszisztenssé válhat a javításban és az építésben.

A mechanikus zaklepochnik használatával kapcsolatos információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba