Miért van szükség a csempékre?

Mielőtt bármilyen javítást elvégezne, előzetesen gondolkodnia kell, és meg kell vásárolnia a szükséges anyagokat. A csempe nem kivétel, és ebben az esetben a csempe és ragasztó mellett a szakértők azt javasolják, hogy speciális távvezérlőket vásároljanak, amelyek helyes megválasztása a telepítés megjelenésétől és minőségétől függ. Jó értelme, hogy részletesebben megtudjuk, hogy milyen kiegészítők vannak, és miért van szükségünk keresztezésre a csempe számára.

Mi az?

A csempe keresztezése kis műanyag kiegészítők, amelyek kereszt alakúak és segítik a csempézés folyamatát. A falak vagy kerámia termékek keresztezésének helyes megválasztásával és használatával kapcsolatos ismeretek alapján számíthat a jó minőségű munkára.

Ez a támogató anyag számos fontos funkciót hajt végre:

 • A varratok szélességének rögzítése és vezérlése - a szomszédos lapok közötti tér. A falon vagy a cseréppadlón található kerámiatermékek világítótestjei egyenlő méretű gerendákkal vannak felszerelve, amelyek a modulok metszéspontjában vannak elhelyezve, és a mester négy irányban állíthatja be a helyet, vízszintesen és függőlegesen rögzítve. Az ilyen manipulációknak köszönhetően a varratok tökéletesen egyenletesek, és a bélés szép és esztétikus.
 • A varrás méretének vizuális korrekciója. A kerámiában van néhány kisebb gyári hiba, mint például az egyenetlen vágások, a sarkok csomópontjai, az oldalak kissé eltérő hossza. A két modul közötti távolság fenntartásának képessége miatt ezek a hiányosságok könnyen kiküszöbölhetők.
 • A fragmentumok közötti tér kialakítása, mivel a keresztek különböző méretűek. A hézagok jelenléte lehetővé teszi a csempék integritásának megőrzését a bélés működése során, mert melegítés esetén a csempék kiterjednek, és a varratok kiegyenlítik a szükséges helyet.

típusok

Annak érdekében, hogy a vásárolt kereszt segítsen a kiváló minőségű bélés kialakításában, figyelembe kell vennie ezen tartozékok néhány jellemzőjét.

Jelenleg többféle távoli kereszt létezik:

 • A szokásos csempefektetéshez szabványos önszintező műanyag négy végű kereszt alakú elemeket használnak. Ha bélést kell tennie a futáson (a tégla elvén), akkor T-alakú keresztekre lesz szüksége. Ez az elem nem valószínű, hogy megvásárolható, így a szabványos gyártmányokból készülnek, egy kézi vágással. A keresztek szilárdak vagy üregesek. Úgy véljük, hogy kényelmesebb dolgozni az utóbbival, mert nem ragadják meg a ragasztószerkezet egy részét a lapkára.
 • Vannak keresztek, amelyek különböző vastagságúak a sugaraknak. Ezeket speciális burkolatok végrehajtásakor használják. Anélkül, hogy rendelkeznénk bizonyos alkalmazási képességekkel, nem szabad ilyen termékeket kapnia.
 • Keresztek ékek formájában. Az ilyen elemeket a varratok közötti térbe mélyítve könnyű beállítani a kívánt szélességre, korrigálni a két töredék közötti távolságot. Az ékeket általában nagy kerámia gránitlapokkal kell szembenézni. Kényelmes használni az első sor elhelyezésekor.
 • Egy speciális csempe-illesztési rendszer, az úgynevezett 3D-s jelzők, amelyek jellemzője az a képesség, hogy a csempe fektetése háromdimenziós kialakításban állítható be, azaz nem csak a varratok szélessége, hanem az egymáshoz viszonyított felülete is. Az SVP készlet speciális klipeket, sapkákat, ékeket, különböző méreteket tartalmaz a rendszer típusától függően.A 3D kereszteződések használatával megszabadulhat a levegő üregeinek a bevonat alatt történő kialakulásáról, valamint a nem megfelelő telepítés következtében a modulokban lévő repedések és chipek elkerülése.

méretek

A távjelzők minimális vastagsága 1 mm, minden méret 0,5-1 mm-rel nő. A mindennapi életben általában kereszteket használnak, amelyek mérete 1,5-6 mm. A leggyakoribb az 1,5-2 mm-es varrás vastagsága, jól néz ki, és hangsúlyozza a modulok szépségét, valamint a kis és nagy méreteket.

A megfelelő keresztek kiválasztásához nem a lemez méretére, hanem a modulok geometriájára kell összpontosítani. A keresztek vastagsága sok szempontból a sarkokban lévő hibáktól függ. 0,5 mm-es kiemelkedéssel 2 mm-ig terjedő gerendák eléggé elégek lesznek, az 1 mm-es és annál nagyobb hibák 3 mm-től egy varrattal eltűnnek.

A padlón kerámia burkolatok számára a legjobb keresztméret 2,5–3 mm vastag, 1,5–2 mm a falra. A 10-12 mm-es csempék közötti varrás szélességét ritkán használják bizonyos típusú burkolatokban, például "hog" -nál, vagy olyan esetekben, amikor a tervezés megköveteli. Egy adott méretű jelzők hiányában a varratok megfelelő vastagságát a gipszkarton vagy a csempe darabjai segítségével tartják fenn.

Mit válasszunk?

Téves nézetnek tekintjük, hogy a varratok legkisebb vastagsága, azaz 1 mm, fontos feltétele a minőségi gyártású bélésnek. Néha a túl vékony varrás alapvetően megnehezíti a lemezek közötti távolság beállítását, és a bevonat egésze elveszíti a fellebbezést. Ennek a munkának a minősége és rendszerezése, valamint az ideális eredmények elérése érdekében ismerni kell a keresztek helyes kiválasztását.

Először a lapok tervezett méretétől és alakjától függ. A közepes méretű kerámialapokhoz enyhén látható csatlakozások nem elfogadhatók. Ez a befejezetlen megjelenés lesz. Vannak olyan csempefajták, amelyeket széles varrással kell lefektetni. Ezt a modulok végső részei határozzák meg, a végeken egy bizonyos szög van.

A tapasztalt mesterek a következő szabály szerint vezetnek: a varrás szélességének meg kell egyeznie a kerámialap legnagyobb oldalának 100-as arányával. Például a modul mérete 20 és 30 cm, ami azt jelenti, hogy a varrás vastagsága 3 mm legyen (300/100 = 3). Ez az elv az egyenlő oldalú négyzettermékekre vonatkozik. Ennek a szabálynak a használatakor a finomság kifinomult és profi lesz.

Ezután figyelni kell a kereszt anyagára: főleg műanyag, különböző viszkozitású. A jelenlegi iparág különböző erősségű, törékenyebb jelzőtáblákat állít elő, amelyek alkalmasak a T alakú kialakításra. Vannak tartósabb termékek, amelyek nehezebb megtörni. Ez a minőség fontos figyelembe venni, mivel egy túl törékeny keresztet nehezebb eltávolítani. A vásárlás előtt gondosan meg kell vizsgálnia a terméket.

Mennyibe kerül?

Sokan érdeklődnek a keresztek 1 m2-es fogyasztásának kérdésével kapcsolatban. Nincs határozott számítási képlet, mindez függ a méretektől, és ennek megfelelően a kerámiaelemek számától 1 négyzetméterenként. Az eredmény a következő: az 1 m2-es modulok száma 4 vagy 8 db-tal szorozva. (a csempe paramétereitől függően) és 10-15% -ot ad a kapott számhoz. Az átlagos fogyasztás 30-100 kereszt 1 négyzetenként. mérő.

Egy globális megközelítés erre a kérdésre nem éri meg, ezeknek a termékeknek az ára kicsi, sőt újra felhasználhatók, ha a ragasztóanyag összetétele teljesen megköt. Ezért elegendő számítani a képességeiket egy napos lefektetésre.

Mit lehet használni keresztek helyett?

Ha nem lehetséges távoli elemeket vásárolni, a kézművesek a rendelkezésre álló anyagok használatát ajánlják. Mindegyik esetben a varratok vastagságától függően különböző elemek lehetnek. A leggyakoribb lehetőség a mérkőzések.A szélesebb varratokhoz használhat egy hullámpapírt, amelyből a dobozok csempékre készülnek. Ennek az anyagnak van egy hátránya - gyorsan felszívódik, nehézségekbe ütközik a varratok eltávolítása.

Az azonos vastagságú mosógépek - a távoli keresztek másik analógja. Talán ugyanolyan vastagságú üvegdarabok használata, de ez az opció nagyon veszélyes. Mindenesetre tudnia kell, hogy a hulladékanyagok használata megnehezíti a telepítési folyamatot.

Természetesen, ha szembe kell néznünk távoli jelzőfülkék nélkül, de ezt a tartozékot nem szabad menteni, mivel a keresztek használata garantálja a sima varratokat. Csak a világítótestek segítségével tudjuk elvégezni az első tapasztalatot a munkálatok során, és kiváló minőségű befejezéseket készíteni, amelyek hosszú ideig tarthatnak.

Hasznos tippek

Néhány hasznos tipp a kezdő csempe mesterek számára:

 • Kiváló minőségű stílusok készítéséhez ajánlott kereszteket választani és vásárolni. Az ilyen modellek garantálják a megbízható rögzítést és a lapok közötti hézagokat.
 • A szép csempézés mindig az interplate ízületek és a kép egészének egyensúlya. Ezért mindig keressen egy „középső földet”.
 • Az esetek 90% -ában a legnépszerűbb és leggyakrabban vásárolt keresztméret 1,5 mm-es segédtermék, mert ha ilyen terméket oldalirányban használunk, a varrás vastagsága 2 mm lesz, ami a csempe burkolásakor a legjobb megoldás.
 • Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a varrás vastagsága vizuálisan közvetlenül a csempe függvényében, pontosabban a sarok alakján fog függeni (vannak lekerekített és éles modellek). A lekerekített saroknál a 2 mm-nél kisebb varrás nem működik, még akkor sem, ha 1 mm-es keresztet használ. Ha a lapka kalibrálásra vagy megerősítésre kerül, a közbenső réteg burkolatának vastagsága egyértelműen megegyezik a használt jeladó szélességével.

Összefoglalva meg kell jegyezni, hogy a távoli keresztezések elvileg nem csodaszépek, még akkor sem, ha makulátlan csempe van. A bélés eredménye mindig az általa használó személy készségétől, technikájától és szakmaiságától függ.

Miért van szüksége keresztezésre a csempe számára, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba