Lap: az ellátás típusai és szabályai

 Lap: az ellátás típusai és szabályai

Az éjszakai alvás minőségétől függ, hogy mennyire lesz produktív a napod. Jelentős szerepet játszik abban, hogy mennyire jól alszol, az általad használt ágyneművel játszott játékokat, amelyek fontos eleme a lap. Tekintsük az orosz piacon a lapok típusait, a különböző anyagok jellemzőit, valamint az őket gondozó szabályokat.

Jellemzők

Az ágynemű egy bizonyos alakú szövet, amely az ágyat a matrac tetejére teszi. Ennek az elemnek a fő követelményei a puhaság, a higiénia, a higroszkóposság és az egyszerű kezelhetőség. A felnőtteknek szánt termékek általában téglalap alakúak, amelyek megfelelnek a modern ágyak alakjának.

Kisgyermekes ágy esetében a formák sokfélesége szélesebb (például egyforma lap vagy ovális termék egy kerek ágyban). Nagyobb igényeket támasztanak a gyermeklapokra - könnyen mosni, nagy mennyiségű nedvességet elnyelni, „lélegezni” és hipoalergiásaknak kell lenniük.

faj

Most az orosz piac széles lapjaival rendelkezik, amelyek mérete és felhasznált anyagai, valamint a gyártás alapján eltérőek. Két terméktípus létezik:

 • klasszikus, melynek széleit egyszerűen a matrac alá kell elhelyezni;
 • egy rugalmas szalagon, amely szorosan illeszkedik a matrachoz.

Mindkét típus számos szabványos méretben kapható, amelyek közül a leggyakoribbak az egy- és a kettős lapok. A varrott gumival ellátott lapot különös figyelmet kell fordítani az ágy kialakítására. Ha a kanapén vagy az ágyon észrevehető kiemelkedések vannak a széleken (hát, karfa, díszítő elemek), akkor a rugalmas szalaggal ellátott terméket valószínűleg el kell hagyni, mivel nagyon nehéz lesz megjavítani.

Az ágynemű másik fontos jellemzője - a szálak sűrűsége. Úgy gondoljuk, hogy minél magasabb ez a mutató, annál lágyabb a termék. Ugyanakkor, ahogyan azt a gyakorlat mutatja, négyzetcentiméterenként legalább 450 szál sűrűsége elegendő. Sokkal drágább a sűrűbb fehérnemű, míg még kevésbé szálak esetén még durvább lehet.

Hogyan válasszunk egy méretet?

Annak ellenére, hogy az Orosz Föderációban a GOST az ágynemű méretét szabályozó jogi aktusokat szabályoz, a vevőknek lehetőség van a matracok bármilyen mérete számára. Az egyszerű szabályok segítenek megtalálni a klasszikus lap megfelelő méretét:

 • a termék hossza nem lehet kevesebb, mint a matrac hossza és magassága;
 • A termék szélessége kissé nagyobb, mint a matrac szélessége és a megduplázódott magassága.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a rugalmas szalaggal rendelkező változat kiválasztására is, csak itt szükséges a méretek pontosabb kiszámítása, hogy a termék megfelelően illeszkedjen a matrachoz.

anyag

Leginkább az ágynemű árát, kényelmét és praktikusságát az előállításához használt anyag típusától függ. A különböző szövetekből készült lapok teljesen más gondosságot igényelnek. Fontolja meg a leggyakoribb anyagok jellemzőit.

atlasz

Ennek a szövetnek a létrehozásához a szövés speciális módját használták. Az Atlas ragyogó, sima és pályázati. Ezt a hatást úgy érjük el, hogy a függőleges főszálak vízszintesek lesznek. A szatén létrehozásának fő szálai főként selyemből készülnek.További szálak lehetnek pamutból, viszkózból, szintetikusak is lehetnek. A magas kényelem mellett a szatén vászon nagyon tartós. A nedvességet jól elnyeli, sok éven át megtartja formáját, nem halmozódik fel, nem okoz allergiát és irritációt. Semmi sem mond arról, hogy az íze luxus szatén lapként van-e. Különösen lenyűgöző az, hogy a fehérnemű piros színben néz ki.

Az Atlasot nem lehet forró vízzel mosni, különben hamar elveszti alakját. Nem kívánt és gépi mosható. Csak gőz nélkül lehet vasalni a belső rétegből. A vasnak nem szabad forrónak lennie.

bambusz

Mivel viszonylag új termék volt Oroszországban, Ázsiában, a bambuszrost-ágynemű már régóta megnyerte a több millió ügyfél szívét. Az anyagnak számos előnye van:

 • környezetbarát, nem okoz irritációt és allergiát;
 • kellemes tapintású, különleges puha;
 • az anyag nagyon tartós;
 • A szál magas porozitása lehetővé teszi, hogy tökéletesen átadja a levegőt, gyorsan felszívja és elpárologja a nedvességet.

A hiányosságok között megemlíthetjük a gondozás fokozott követelményeit. Az ilyen termékeket csak finom módban lehet mosni, anélkül, hogy egy írógépben szárítanánk. Ne használjon fehérítőt, valamint lágyítószereket. A bambusz vászonra való vasalás nem igényel túl forró vasat.

batiszt

Ez a módszer vászon- vagy pamutfonalok szövésére szolgál. Ugyanakkor a csavart fonal használatának köszönhetően az anyag nagyobb fényereje megmarad, miközben megtartja az erejét. Fő előnyök:

 • az áttetszőség, amely lehetővé teszi a textília használatát;
 • az anyag könnyedsége és érzékenysége különösen kellemes a kambriai lapon való alvás;
 • jó nedvszívó képesség;
 • hipoallergén.

A Cambric ágyneműt 30 ° C-os vízhőmérsékleten és csak finom módban lehet mosni.

fehérítetlen pamutvászon

Ez a vastag pamutfonal vastag szövés. A durva calico lemezek fő előnyei:

 • hosszú élettartam (az anyag szinte nem ráncos, ellenáll a sérüléseknek, hosszú ideig tartja a színt);
 • környezetbarát és higiénikus;
 • enyhíteni.

A durva vászon gondozása viszonylag egyszerű:

 • vízhőmérséklet a mosás során a színes durva calico-hoz - akár 50 ° С-ig, fehér - 90 ° C-ig;
 • nem szabad ilyen ruhákat mosni szintetikus anyagokkal együtt;
 • jobb a szárazanyagból szárítani a közvetlen napsugaraktól védett helyen;
 • A vasalásnak teljesen le kell száradnia.

Waffle kendő

Az ilyen lapok pamutból készülnek. Jellemzője a megnövekedett puhaság, kényelem, kiváló nedvességfelvétel. Meg kell mosni őket finom mosás módban, 30 ° C-nál nem melegebb vízben.

viszkóz

Ez egy mesterséges anyag, amelynek anyagát természetes cellulóz képezi. Fő előnyök:

 • tartósság és kopásállóság;
 • a levegő-kút áthaladására és a nedvesség felszívására;
 • lágyság;
 • magas szárítási sebesség.

Szintén viszkóz:

 • kellemes tapintású;
 • nem halmoz fel statikus töltést;
 • nagyon higiénikus.

A viszkózból származó mosóvászon csak gyengéd mosás módban lehetséges. Jobb, ha írógépben nyomjuk meg, lehetetlen csavarni. A viszkóz-lemezt nem szabad 50 ° C fölé felmelegíteni. Ezért nem lehet főzni, magas hőmérsékleten szárítani és forró vasalóval vasalni.

jacquard

Ez az anyag szintetikus és természetes szálak keverékéből készül. A gyártás során komplex szövést alkalmaznak, melynek köszönhetően a szövet felületén jellegzetes megkönnyebbülés alakul ki, amely sok éven át fennmarad. A jacquard termékek fő előnyei:

 • kiváló esztétikai tulajdonságok (nem indokolt, hogy ebből az anyagból készült elitkészletek);
 • nagy kopásállóság és tartósság;
 • gyorsan száradni képes;
 • az elektrifikáció hiánya;
 • nyáron hűvös marad és télen meleg.

Alapvető ápolási követelmények:

 • a mosóvíz nem lehet 30 ° C-nál melegebb, a fehérítőt nem szabad használni;
 • a fonás nem megengedett, és szárításkor meg kell védenie a ruhát a közvetlen napfénytől;
 • Az ilyen lapot belülről lehűlni lehet 120 ° C-nál nem magasabb hőmérsékleten.

krepp

Ezt a szövetet selyemszövés segítségével, sodrott fonalak segítségével készítik. Ennek köszönhetően a kreppvászon kellemes tapintású, rugalmas, kicsit ráncos. Az ápolás szabályai hasonlítanak a selyemhez: csak kézzel kell mosni forró vízben, forró vízben, nem vasalni, ne tegye ki a magas hőmérsékletet, ne csavarja ki.

viaszosvászon

A felnőtteknek szokásos szettekben a vízlepergető olajszövetből készült ágyneműt nem találjuk. De a gyermekek opciói között az olajszárnyas lapok meglehetősen gyakoriak, mert ez az anyag vízálló és nagyon könnyen tisztítható. Az ilyen termékeknek gyakran egy további abszorbens rétege van, amelyet például poliészterből állítanak elő. Az ágyas betegek számára az olajszőnyeg - matrachuzatok másik alkalmazása. A jellemzők és követelmények itt ugyanazok, mint egy gyermekágy esetében, csak a tipikus méretek eltérőek.

A mosóolaj-lapok nem szükségesek, csak szappanos vízzel törölje le őket. A termékeket védeni kell a magas hőmérsékletnek való kitettségtől, ami azt jelenti, hogy ne is vasalja őket.

latex

Ezt az anyagot nagyon ritkán használják hagyományos lemezek gyártásához. De a különböző erotikus játékokhoz tartozó fehérnemű-készletekben nagyon gyakran megtalálható a fekete latex vagy a vinillemez, mivel a latex figyelemre méltó csúszási tulajdonságokkal rendelkezik és nagyon kellemes érzés. A latex lapok kezelése nagyon egyszerű - csak nedves ruhával törölje le őket.

len

Ez az anyag durva és túl egyszerű. De az ágynemű higroszkópos, tökéletesen "lélegzik", masszázs hatása van egy alvó személyre. Az ilyen lapok nagyon tartósak, nem akkumulálnak elektromos töltést, nem okoznak allergiát. Környezetbarát és baktericid hatásúak. A termékek óvatosak az ápolásban - a gép átmosása, főzése, vasalása magas hőmérsékleten (különösen, ha az anyag nem teljesen száraz). Csak szárítókban kell száradni, és a mosás előtt ajánlatos enyhén áztatni a ruhát, és 1 órán át meleg vízben áztatni.

mikroszálas

Ez az anyag több mikron vastagságú szőtt poliészter szál. Ez a lap nagyon hosszú ideig tart, miközben megtartja alakját és megjelenését. Az anyag ellenáll a szennyezésnek, jól "lélegzik" (ezért lehűl egy alvó személyt). Az igénytelen mikroszálas és gondoskodó - gyorsan kiszárad, 60 ° C-os hőmérsékleten elviseli a mosást. De csak 50 ° C-ig szárítható, és nem érdemes forrni. A mosoda jobb vasalása nem túl meleg.

perkál

Ez az anyag egy vékony pamutszövet, nagyobb sűrűségű, kívülről hasonló a batisztához. A nagy szilárdság és kopásállóság miatt a percale fehérnemű nagyon könnyű és elegáns. Ez kellemes tapintású és nem okoz irritációt. Az ilyen lemezeket mossa meg a 60 ° C-ot meg nem haladó vízhőmérsékleten.

polipropilén

A polipropilén többnyire eldobható lapokat készít, amelyeket masszázs vagy orvosi használatra terveztek. Feladata, hogy megvédjék a bútorokat a szennyezéstől és az ügyfeleket a különböző betegségek lehetséges fertőzésétől. Általában tekercsben kerülnek szállításra, szabványos mérete 60 x 100 cm. Mivel a terméket használat után eldobják, a kérdés nem foglalkozik velük. Elég, ha szobahőmérsékleten száraz és tiszta helyiségben tárolunk.

félszatén

A szatén pamutból készül, így erős, tartós, puha, hosszú és tartós, nem villamos, nem szívja fel a nedvességet, és levegőt szállít. 60 ° C-nál nem magasabb hőmérsékleten kell mosni, külön a szintetikus anyagtól. Mivel az anyag szinte nem ráncos, soha nem lehet vasalni.

festett vászon

Ez egy olcsó pamutszövet. Tartós, tapintatosan kellemes, könnyű, megőrzi alakját. A szintetikus vászonból külön kell mosni, legfeljebb 50 ° C hőmérsékleten.Jobb, ha a chintz-et alacsony hőmérsékleten vasalja, amikor még nem száradt.

kötöttáru

Ez egy olyan módszer, amely különböző szálakból készült szövedéket köt: pamut, selyem, gyapjú, szintetika stb. Ezért a kényelmi kötött lapok és az ellátás körülményei a gyártás során használt anyagoktól függenek.

Hogyan válasszunk egy ágyneműt, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba