Stretch mennyezet a fürdőszobában: az előnye és hátránya

Fürdőszoba, mint minden más szoba a házban, vonzónak kell lennie. A mai napig a tervezéshez különböző módszerek használhatók, de a feszített mennyezetek különös figyelmet érdemelnek. Ezek a tervek nemcsak vonzónak tűnnek, hanem könnyen telepíthetők, kényelmesek a mindennapi gondozásban. A színek és textúrák hatalmas választékának köszönhetően a nyújtó mennyezetek segítségével teljesen megváltoztathatja a fürdőszoba megjelenését. Ahhoz, hogy a struktúrát saját kezűleg telepítse, elegendő a megfelelő anyag kiválasztása és speciális telepítési technológia alkalmazása.

Különleges jellemzők

A fürdőszobában a hajlékony mennyezet többfunkciós kialakítású, sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Mivel ezt a szobát magas páratartalom jellemzi, a befejező anyagnak vízállónak kell lennie. A fürdőszobában a padló és a falak általában burkolólapokkal vannak védve, mint a mennyezet esetében, ezért nem lehet festéket és gipszet használni, ami végül romlik. Ezért a feszítőrendszereket a fürdőszobai kialakítás legjobb megoldásaként tartják számon, nem gyűjtenek port, nem ellenállnak a gombás szaporodásnak és nem félnek a nedvességtől. Ezeket a mennyezeteket és a WC-be telepítheti.

A szerkezet felépítése szakaszos vászonból készül, amely speciális szöveteket vagy filmeket használhat. A finomság élettartamának meghosszabbítása érdekében célszerű fólián alapuló lapokat választani, praktikusabbak és magas páratartalmúak. Először a profilkeretet készítjük, majd a dekoratív kompozíciót fűtéssel rögzítjük. A telepítés előtt meg kell mérnie a helyiséget és meg kell határoznia a tervet.

Stretch mennyezetek szép és nagy, mind a nagy, mind a kis helyiségekben. Ugyanakkor, ha a fürdőszoba területe kicsi, akkor vizuálisan bővíthető, előnyben részesítve a fényes felületű festményeket. Az eredmény egy érdekes fényjáték lesz. Az 5 m2-nél kisebb méretű helyiségek esetében a legjobb, ha egyszínű anyagot választunk minta nélkül; nagy szobákhoz ajánlott felhős égboltot vagy tengerészeti témát ábrázoló vásznok. Érdemes figyelmet fordítani a szerkezet alakjára is, amely nem csak a design stílusától, hanem a szabad hely elérhetőségétől is függ.

Előnyök és hátrányok

A fürdőszobák belsejében nagyon népszerűek a feszített mennyezetek. A széles körű keresletet nemcsak az esztétikai megjelenés, hanem a számos előny előnye is magyarázza.

A legfontosabb előnyök az alábbiak.

 • Nagy nedvességállóság. A telepítéshez használt film nem fél a víztől, és megbízhatóan védi a helyiséget a felszín alatti áradásoktól. Ha árvíz történik, akkor 1 négyzet. méter szövet képes ellenállni akár 100 liter víznek. A film egy nagy buborékré válik, és a víz könnyen leereszthető, szúrja.
 • Tartósság. Abban az esetben, ha a telepítést helyesen végzik, a mennyezet legfeljebb 15 évig képes megbízhatóan tartani. Ugyanakkor az évek során tökéletesnek tűnik.
 • Hatalmas lehetőség a design létrehozására. A vászon széles választékának köszönhetően a belső, matt és fényes felületű mennyezetet választhatja színes és monofóliás anyagokkal. A modern díszítésben gyakran használnak mintázattal és fotónyomtatással ellátott nyúlványokat, különösképpen a szoba stílusát hangsúlyozzák, és a belső tér kiemelkedik.
 • Egyszerű gondosság.A ruhák antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek, így a szennyeződés és a por nem halmozódik fel a felületükön. A tisztítás elvégzéséhez elegendő nedves ruhával vagy szivaccsal törölni az anyagot.
 • Gyors telepítés. A szerelés könnyen kivitelezhető, még egy tapasztalatlan mester is képes kezelni.
 • Nincs szükség felszíni előkészítésre. A mennyezet telepítéséhez nem kell a bázist szintre állítani, csak egy keretet kell építeni.

Ami a feszített mennyezetek hátrányait illeti, ezek:

 • a mechanikai sérülésekkel szembeni instabilitás könnyen széthúzható vagy vágható;
 • Ne helyezze a vászont fűtetlen helyiségbe, mivel az alacsony hőmérséklet hatására a film reped, és elveszíti teljesítményjellemzőit.

A nyúlványok minden előnyét és hátrányát figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy ezek a legoptimálisabb választás a belső tér számára, mivel más típusú befejezésekkel ellentétben praktikusabb és megbízhatóbbak.

típusok

A feszültségszerkezet alapja a vászon, amely a keretre húzódik. A gyártási anyagtól függően megkülönböztethetőek a PVC mennyezetek és szövetek. A ruhadarabok jelentősen különböznek egymástól, mivel különböző működési és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A textil mennyezetek fokozott szilárdsággal rendelkeznek és ellenállnak a különböző hatásoknak, beleértve a mechanikai hatásokat is. Ezek poliészter szövetből készülnek, amelyeket speciális megoldásokkal impregnálnak.

A szövetszerkezetek telepítését zökkenőmentes módszerrel végzik, azaz a készítmény szilárd hálóból áll, de előregyártott változatok is vannak. A szövet ragasztott részei általában drágábbak, mint egy darab, és a telepítéshez nagy idő- és munkaerőköltséget igényelnek.

A textil mennyezetek fő előnyei a következők:

 • harmonikus kombináció a belső térben. A szövet "natív" anyag a ház kialakításában, kényelmet és kellemességet teremt;
 • környezetbarát. A festéssel impregnált kompozíció az emberi egészségre nézve ártalmatlan. A szálak, amelyekből az anyag készül, természetesek, így lehetővé teszik, hogy a levegő szabadon áramoljon a mennyezeti tér között, és csökkenti a penész és a kondenzátum megjelenését;
 • hosszú élettartam. Az anyag tolerálja a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, különböző módon díszíthető, beleértve a festést is;
 • a telepítés nem igényel további felszerelést. A vásznok különböző méretű tekercsekben készülnek, szélességük meghaladhatja az 5 métert, így gyorsan el tudják végezni a nagy területeket.

A textil mennyezetek hátrányai:

 • rendszeres tisztításra van szükség. Annak ellenére, hogy a ruhadarabok különleges kezelésnek vannak alávetve, a mikropórusok idővel eltömődnek a portól és elnyelik a gőzt, ezért gondos karbantartást igényelnek;
 • a víz instabilitása. Ha vészhelyzet történik, a vásznok nem fogják megtartani a vizet;
 • csak matt kivitelben kapható;
 • véletlen sérülés esetén gyorsan deformálódnak és nem állíthatók vissza. Különösen óvatos kezelést igényel szatén mennyezet, mivel vékony szerkezetű;
 • magas ár.

A PVC-ből készült mennyezeteknek számos pozitív jellemzője van. Sokféle színben kaphatók, dekoratív rajzokkal és fotó képekkel rendelkeznek. A film tökéletesen alkalmas minden fürdőszoba kialakítására. Ha szokatlan belső teret szeretne létrehozni, választhatja a vakolat utánzatú festményeket vagy modelleket, amelyek felületén a szálak egymásba illesztése látható. A PVC a szövetekkel összehasonlítva megtartja a vízkútot, ha a felső emeleten elárasztják, aminek köszönhetően a fürdőszobában a padlóburkolat és a bútorok nem sérülnek.

Az ilyen mennyezet felszínén soha nem jelenik meg a penész és a gomba, és a film egyedülálló szerkezete lehetővé teszi a legfeljebb 15 éves befejezést. Ezenkívül az anyag nem igényel speciális tisztítást és gondos kezelést.Az ilyen szerkezetek könnyen telepíthetők és szétszerelhetők.

Ami a hátrányokat illeti, közülük kevés a PVC-ben:

 • nem ajánlott mennyezetet telepíteni olyan helyiségekben, ahol hirtelen hőmérséklet-változás következik be, mivel 5 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten a film elveszíti tulajdonságait és repedéseit;
 • magas ár. A tervezési modelltől és a tervezéstől függően a költségek változhatnak. A telepítés megtakarítása érdekében sok mester ragasztja az anyagot az egyes filmrészekből, de ezt követően általában a varratok észrevehetőek, és az ilyen hibák a befejezésben azonnal nyilvánvalóvá válnak. Ezért a legjobb, ha olcsóbb vászont választunk.

Az építési formák és szintek

A fürdőszobába szerelt stretch mennyezetek más alakúak lehetnek, a téglalaptól a szokatlan szabálytalanságokig. Érdemes megjegyezni, hogy az eredeti kialakítást sokkal nehezebb szerelni, mint egy sima felületet. A mennyezet formája nagyon népszerű a modern kialakításban, radikálisan megváltoztatja a szoba megjelenését, és sima átmenetet teremt a mennyezet síkja és a fal között, ebben az esetben a film a fürdőbe vagy bármely más helyre van rögzítve. Ezért a helyiség felső helyét racionálisan használják, speciális résekben elrejthetik a kommunikációt és telepíthetik a spotlámpákat vagy a LED-elemeket. Szépen néz ki egy ilyen mennyezetet egy csillagos ég vagy felhők képével.

Külön figyelmet érdemelnek a hullámalakú mennyezetek. A leggyakrabban egy kis helyiségben választják ki őket, mivel kibővített térérzetet hoznak létre, ezáltal kedvező hatást gyakorolnak az idegrendszerre. A telepítéshez kívánatos semleges árnyalatok festése, ebben az esetben fehér, tejszerű, kék vagy türkiz színű. A több árnyalat összetételét is elkészítheti, így a tenger hullámainak tényleges hatása. Fontos a hullámok számának, szélességének és magasságának helyes meghatározása, valamint a csúcsok közötti optimális intervallum kiválasztása.

Sok tervező kúpos szerkezeteket használ a fürdőszobában a mennyezet tervezéséhez, a szoba közepébe helyezik, és a dekoráció befejezését egy merev, lekerekített tartóhoz rögzített világítóberendezés szolgálja. Ugyanakkor a lámpákhoz háromszög, négyzet, kerek vagy ovális mennyezeti lámpákat is választhat. Ha a fürdőszobában a mennyezet normál, akkor a kúp nem ajánlott túl alacsonyra csökkenteni, mivel a hely láthatóan csökken. A kúpos mennyezetre jó választás a világos árnyalatok festményei, amelyeket színes betétekkel lehet kialakítani, kiemelve a kompozíció alakját. Kérésre több kúp készül a mennyezeten, egyenlő távolságra helyezve őket egymástól.

A fürdőszoba klasszikus modellje sima felületű.amely a mennyezet teljes kerületét húzza. Ellentétben a bonyolult formák rendszerével, sokkal könnyebben telepíthetők, mivel a vászon ugyanazon a szinten van rögzítve a kerethez, és nem igényel speciális számításokat. A telepítéshez elegendő a kívánt magasság meghatározása és a jelzés megadása. Ez a fajta mennyezet vizuálisan felemeli a helyiséget, és a felületet laposvá teszi. Ahhoz, hogy a belső tér szép legyen, a designot rejtett vagy süllyesztett lámpákkal kell kiegészíteni. Érdekesnek tűnik ebben a verzióban a szárnyaló mennyezet.

Ami a feszített mennyezetek szintjét illeti, a fürdőszobában általában több színvonalú, többszintű mintákat kell választani. Ebben az esetben, ha a szoba területe kicsi, akkor a kétszintes mennyezet jól illeszkedik a belső térhez. Lenyűgözőnek tűnik, ha a kompozíció több színes betétből készül, míg a fő háttérnek világosnak kell lennie.A többszintű struktúrák sötét tónusai nem ajánlottak, „nyomó” benyomást hoznak létre, és csökkentik a szoba magasságát. Nemkívánatos az is, hogy a fürdőszobában komplex alakzatokat helyezzenek el, elegendő több szintet elrendezni, amelyek segítik a helyiségek elválasztását a zónákban.

tervezés

A feszített mennyezetek nagyszerű lehetőségeket kínálnak a tervezési ötletek megvalósítására, mivel vásznuk gazdag színben és textúrában jelenik meg. A matt felületű fólia nagyon népszerű a modern designban. Külsőleg a dekoratív vakolat díszítésére hasonlít, nem hozza létre a felesleges fényt, és nagyszerű a klasszikus stílusú fürdőszobák belső terére. A mennyezeti dekoráció bármilyen színben díszíthető, míg a bézs árnyalatokban matt mennyezet, amely a szobát melegen és kellemesen tölti, különösen szépnek tűnik. A vászon textúrájának hangsúlyozására ajánlott fényes fényeket telepíteni, egyenletesen osztják el a fényt, és hangsúlyozzák a kompozíció egyedi részleteit.

Kis fürdőszobáknál a legjobb, ha fényes mennyezetet szerelünk fel., amellyel nem csak zónázást végezhet, hanem lenyűgöző hatást érhet el a designban. A designban több árnyalat is alkalmazható. Például a nyújtott mennyezetek elegánsak, ahol fekete, piros és fehér színek találhatók. A fényes felület jól megvilágítja a pontfényt, így a kialakítás beépített lámpákként is telepíthető, és a LED-csíkok a világításnál magasabbak lesznek, és a fényvisszaverő felület súlytalanságot ad. Fontos, hogy meghatározzuk a lámpák helyét, hogy a sarkok jól világíthassanak.

Érdekes a design és a szatén mennyezet fotónyomtatással. Ez a szoba visszafogott fényességet biztosít, és kiváló háttérként szolgál a díszítéshez. Egy izzó hatás eléréséhez és a minták eredetiségének kiemeléséhez nagy csillárra és több kis izzóra lesz szüksége. A barna mennyezet mintázata a fürdőszobában szokatlan, harmonikusan egyesül a bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel.

világítás

Függetlenül attól, hogy melyik feszítőszerkezeti modellt választják a fürdőszoba belsejében, fontos, hogy jó világítást biztosítson benne. Ebből függ a színek fényességétől és a teljes díszítés megjelenésétől. A világítóeszközök telepítése nem sok időt vesz igénybe, és könnyű. Ehhez előkészítsük a mennyezeten lévő lyukakat, ragasztó műanyag gyűrűket és helyezzük a reflektorokat.

továbbA hagyományos lámpák, csillárok és LED szalagok háttérvilágításként használhatók. A hangulatos légkör megteremtése érdekében a legjobb, ha a mennyezetet egyidejűleg több világítóberendezéssel egészíti ki. Ily módon a hely fényes lesz, és a szoba nagyobb lesz.

szín

Fontos szempont az álmennyezetek telepítésekor a színválasztás. A mai napig az építési piacot a szín és a textúrák különböző stílusa jellemzi.

A belsőépítészetben a fürdőszobában a tervezők azt javasolják, hogy vegyék figyelembe a következőket:

 • a mennyezet árnyéka kívánatos a kerámialapok hangjának kiválasztásához. Ennek a kombinációnak köszönhetően a szoba szépnek tűnik;
 • A szoba hátterének hígításához állítsa be a filmet a fríz színére. Ha a fríz ugyanolyan árnyalatú, mint egy lapka, akkor a fal dekorációban más színeket kell alkalmazni, vagy beilleszteni;
 • Érdekes mennyezetnek tűnik, amely összhangban van a bútorok és a vízvezeték színével. Mivel a fürdőszobában található tartozékok és felszerelések leggyakrabban fehérek, a feszítőrendszer többszínű lehet;
 • kiválasztva a vászon színeit, figyelembe kell venni a dekoratív tárgyak hangját. Abban az esetben, ha a szoba függőleges vagy vízszintes vonalakkal rendelkezik, kiváló megoldás lenne a film színeinek a csíkokhoz való illesztése.A szoba eredeti és modern megjelenésű lesz;
 • a feszítőszerkezetnek meg kell egyeznie a padlóburkolat színével is. Annak érdekében, hogy vizuálisan bővítsük a szoba határait, a padló és a mennyezet a legjobban ellentétes árnyalatokkal díszített.

nyomatok

A modern dizájnban a fürdőszobák gyakran nyomtatott födémeket használnak. Ugyanakkor az egyszerű rajzokat és a 3D-s hatású fotónyomtatást ábrázolhatja a vásznon. Ultraibolya és latexnyomtatást használnak a film- és szövetanyag számára. A képet speciális tintával használják, feldolgozzák és szilárdan rögzítik a felületre. Ennek a technikának köszönhetően akár 220 cm széles képek is alkalmazhatók.

A nyomtatás választása általában a belső stílus függvénye. A tenger, a homok, a kagyló, a hal képek nagyon népszerűek. Nem kevesebb eredeti megjelenés a fürdőszobában és absztrakt rajzok, minták vagy fotók. Kis helyiségekben a legjobb, ha kis méretű, semleges színű kompozíciókat használnak. Ha a mennyezet nem magas, könnyű, láthatatlan rajzok alkalmasak rá.

felszerelés

A feszített mennyezet telepítése nem túl nehéz, így kézzel is elvégezhető. A telepítés előtt válassza ki a szerkezet modelljét, határozza meg annak alakját, színét és szintjeit. Emellett fontos, hogy egy dekoratív vászonot vásároljon.

A teljes munkafolyamat több szakaszból áll.

 • A feszítőrendszer telepítése előtt meg kell erősíteni a profilokat, amelyek keretként szolgálnak a szerkezethez. Ezeket vízszintesen rögzítették. A rögzítők közötti távolság nem lehet 15 cm-nél kisebb, míg a sarkok profiljait nem vágjuk, egyszerűen vágják és hajlítják. A profilcsatlakozások speciális szalaggal vannak lezárva, előbb megtisztítva a szennyeződéseket és eltávolítva a sorokat;
 • a keret telepítése után menjen a világítás telepítéséhez. Ha a fényszórókat világítóberendezésekként használják, akkor azokhoz lyukakat készítenek, és a gyűrűk csatolva vannak. Ezen túlmenően szükség van a vezetékek előzetes kivitelezésére;
 • a legfontosabb lépés a mennyezet közvetlen telepítése, amelynek során a film feszült. Gázpisztoly segítségével a levegőt melegítik a szobában, a vászon lágyul, és a sarkokban lóg. Ezután a film a kerület körül kezd rögzülni, és spatulával a keret alá húzza;
 • a telepítés végén a szerkezetet baguetták díszítik, amelyek nemcsak dekoratív funkciót látnak el, hanem profilba tömörítik a filmet, és biztonságos kapcsolatot biztosítanak a mennyezethez.

Vélemények

A fürdőszobák díszítésében széles körben használják a feszített mennyezeteket, mivel sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, és lehetővé teszik a modern design kialakítását. Ezek a formatervezési minták alkalmasak a magas páratartalmú helyiségek díszítésére, mivel nem félnek a kondenzátumtól és képesek a víz megtartására. Ezeket a mennyezetet nem csak a fürdőszobában, hanem a WC-ben is telepítheti, miközben a PVC-fólia legjobb tervezését teszi lehetővé.

Figyelembe véve a lakástulajdonosok véleményét, akik a fürdőszobába helyezték a feszítőrendszereket, megjegyezhető, hogy mindannyian elégedettek voltak a választásukkal. Az anyag egyszerűen telepíthető, számos funkciót lát el, hatalmas választékban és sok éven át megbízhatóan szolgál. A női képviselők ilyen felső határai különösen örvendetesek, mivel ez a fajta dekoráció nem igényel gondos kezelést, és könnyen tisztítható szappanos vízzel.

Gyönyörű példák a belső térben

A feszített mennyezetek segítségével bármilyen design fantázia valósággá válhat. Különösen stílusos megjelenésű, több szintből álló formatervezési minták, amelyek mindegyike szép lámpákat helyezhet el és fényes világítást hozhat létre a fürdőszobában. A szoba eredeti megoldása a csillagos ég hatására kialakított mennyezet lesz, amelyhez a lámpák speciális kombinációját használják. Stretch vászon fotónyomtatással segíti a modern elemet.Rajzolás a fürdőszobára, kiválaszthatja bármelyikét, például érdekes lesz a tengeri témájú képek megtekintése: kagylók, pálmafák, halak és homok.

A modern belső térben a piros, sárga és narancssárga színű monofon mennyezetek is nagyon népszerűek. A tágas szobákba telepíthetők, de ha a szoba kicsi, akkor a legjobb, ha előnyben részesítjük a hideg árnyalatokat, amelyek segítenek a mennyezet vizuális emelésében. Díszítés létrehozása, ne félj egy fényes színtől, semleges skálával kombinálható, ezért szokatlan kompozíciót kapsz, hangsúlyozva a ház tulajdonosainak finom ízét.

A klasszikus stílusú szakemberek számára a fürdőszobában található mennyezet ajánlott matt ronggyal, harmonikusan kombinálva a szoba általános helyzetével. Ugyanakkor a mennyezet és a padlóburkolat egy árnyékban adható ki.

A falra való felkészítésre vonatkozó információk a nyújtandó mennyezet telepítéséhez a fürdőszobában találhatók az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba