Hogyan rendezhetünk felfüggesztett mennyezeteket?

 Hogyan rendezhetünk felfüggesztett mennyezeteket?

Az angol szóból a "spot" lefordítása "hely" vagy "helyszín". Kezdetben ezeket a kis eszközöket úgy találták ki, hogy az egyedi belső tárgyakat fényfestményekkel, poharakban lévő edényekkel vagy a rajz egy kis részével jelöljék meg, amelyen a tervező dolgozott.

Az álmennyezetek feltalálásával a tervezők kezdettől fogva aktívan használják a spotlámpát, hogy magának a szerkezetnek a térfogatát adja, kiemelje az egyéni zónákat, vagy hogy nagy számban használják fel az egész szobát. A sokoldalúság és a könnyű telepítés a feszítő vászonok esetében népszerűvé tette a foltokat.

Jellemzők

A reflektorfény egy mini elektromos készülék, amely lehet: egy vagy több deflektor, egy rögzítő, amelyhez csatlakozik, és mindig fordulási mechanizmus. A csuklón elforgatva a folt lehetővé teszi, hogy a gerendát egy bizonyos irányba irányítsa.

Az ilyen források a nyúlvány bármely pontján helyezkedhetnek el.

A világítás beépítése befolyásolja a szerkezet magasságát.

A kábelezés során a feszítőfóliának a szoba felső határa alatt kell lennie:

 • fluoreszcens vagy halogén lámpák esetében - 8-12 cm-rel;
 • LED - 6 cm.

Az eszközök felszerelése megkönnyíti a kis súlyukat és a könnyű szerelési munkát: a szakember segítsége nem szükséges, ami pénzt takarít meg. A megtakarítások abban is nyilvánulnak meg, hogy a foltok kitűnő munkát végeznek a terem kis területeinek megvilágításában, amelyeknek saját autonóm kapcsolati rendszere van. Ebben az esetben a födém vagy a padló lámpa funkcióját végzi.

A fény bekapcsolásának módjai:

 • a be / ki kapcsoló gombjából vagy gombjából;
 • egy szabványos dugaszolóaljzatból.

Az akkumulátorokon többfunkciós opció is működik. Működés közben ez nem egészen kényelmes, mivel szükség van arra, hogy a kapszulát nyissa ki a nyúlványon minden alkalommal, amikor az energiaforrás kiszárad, és ki kell cserélni.

A legtöbb esetben az ilyen berendezéseket ideiglenes vagy vészhelyzetben használják.

A rendszerhez áramellátó szabályozó csatlakoztatható, melynek segítségével a fény kipusztul, intim környezetet hoz létre, vagy éppen ellenkezőleg, fényerőt biztosít. A távirányítóval ellátott modellek funkciója a bekapcsolás és a fényerő beállítása.

A magas páratartalmú helyiségek számára kínáljon gyártóknak és helyszíni világítás lehetőségeinek. A készülék külső része különféle anyagokból készülhet és díszíthető.

Tervezési jellemzők

A foltok rendeltetésük szerint funkcionálisak, kényelmesek, látványosak és szépek. Ezeket az egész szobát, az egyéni zónákat, díszeket és egyedi elemek felfogásának fokozására használják.

Segítségükkel vizuálisan növelheti a helyet.

Gyakran előfordul, hogy az álmennyezetek matt felületére helyszíni világítást szerelnek fel, egy kicsit ritkábban - szaténon. Kivételes esetekben a mini mennyezeti lámpák fényes felületre vannak szerelve.

A pontszerű lámpák színe és alakja változik: a kis és a síktól a terjedelmes formákig, amelyek egy miniatűr csillár utánzata. Mindenki az ízlésükre és egy adott belső térre választhat.

A prioritás kerek formák, alkalmasak bármilyen alkalmazásra. A négyzet opciók tökéletesen illeszkednek a belső terekbe, stílusos loft, hi-tech és minimalizmus.

Az izzók jellemzői

Ezekhez az eszközökhöz számos izzólámpa van: halogén, LED, izzólámpa. A konkrét választás a fogyasztó műszaki jellemzőitől és preferenciáitól függ.

A LED elég drága, de végül sokkal jövedelmezőbb. Sokszor hosszabb ideig dolgoznak, alacsony energiafogyasztással rendelkeznek, és néhány hónapon belül kifizetik a költségeiket. Nem melegítik fel és nem befolyásolják negatívan a film állapotát.

Az ilyen típusú lámpák a legjobban illeszkednek a szerelt szerkezetekhez.

A halogén a hagyományos izzólámpákhoz képest sokkal hosszabb ideig működik. De kettős csatlakozáshoz lámpákra van szükség. A halogénlámpák csavaros alapokkal még nem találhatók meg.

Ilyen típusú lámpával óvatosan kell dolgozni, kesztyűvel. A csupasz kezekkel való érintkezés zsír- vagy szennyeződéseket okozhat, amelyek befolyásolják a fény minőségét és a helyet túlmelegednek. További hátránya, hogy problémák merülhetnek fel, ha a lámpatestet egy teljesítményszabályozóval párosítjuk. A lámpák villogni kezdnek és jellegzetes hangokat adnak.

Az izzólámpák költsége meglehetősen olcsó., de gyakrabban kiégnek, aminek következtében bizonyos mennyiséget kell raktáron tartaniuk. Ezeknek a lámpáknak is problémái vannak a patronokkal, ahol a kontakt nyelv gyakran esik. Vásárláskor figyelmet kell fordítania az erőre, hogy egybeesik a műszaki dokumentációban meghatározott adott lámpa jellemzőivel.

A szakértők nem javasolják az izzólámpák kiválasztását: magas hőmérsékletre melegítenek, amiből a mellette lévő vászon deformálódik. Ha ilyen típusú izzókra szereljük fel, a keret feszítésének keretét a mennyezet alatt 10-12 cm-re helyezzük. E feltétel megsértése a helyszín túlmelegedését okozhatja, ami tüzet okozhat.

A megvilágítási forrás kiválasztásánál figyelembe kell venni a csuklós szerkezet hálójának típusát.

A PVC fólia használata az izzólámpák fényerejét feltételezi:

 • izzólámpákhoz - 40 W;
 • halogén - 20 watt.

Szatén teljesítmény esetén:

 • izzólámpákhoz - 60 W;
 • halogénhez - 35 watt.

Emlékezzünk rá, hogy a LED gyakorlatilag nem fűtött, és nem károsíthatja a film típusait.

típusok

Háromfajta spotlámpa létezik: süllyesztett, felületi és felső rész.

Beágyazott - a legnehezebben telepíthető eszközök a tervezés miatt, ami magában foglalja a termék fő részének elrejtését a mennyezet síkja mögött. A telepítéshez lyukat kell vágni, és fel kell venni egy szigetelő dekoratív gyűrűt. Ugyanakkor nem veszítik el funkciójukat, a leginkább a keresletben vannak, hiszen a kész installációban bármilyen belső térbe illeszkednek, és otthonos légkört teremtenek.

Az ilyen foltok idővel már teszteltek, és többnyire pozitív véleményük van.

A felszín - szintén igen népszerű - széles körű tervezési megoldásokkal rendelkezik. Ezek közvetlenül a vászon felületére telepíthetők, de a beépítési helyeken további szerkezeti megerősítést igényelnek. Ellenkező esetben a mennyezet a műszerek súlya alatt csökken.

Általában a megerősítés a támasztófeszültség szerkezetének területén történik. Bárok vagy fémprofilok használhatók, amelyek egybeesnek a feszültség és a fö mennyezetek közötti távolsággal. Ezeket a rögzítőket a keret összeszerelése során fel kell szerelni.

hátrányai:

 • a sík lehetséges alakváltozása a foltok súlya alatt;
 • a vezetékek egy része látható marad;
 • rövid élet és
 • nincs mechanizmus a fényáram szabályozására.

De az univerzális használatban vannak, az egész szoba megvilágítására, valamint a zónázásra, valamint a dekoráció egyes elemeinek kiemelésére szolgálnak.

A felszín - hasonlóan a felszínhez - csak korlátozottan képes megfordulni, mivel a lámpák közvetlenül a bázissal szomszédosak.A teljesítmény, a megjelenés azonban sokkal jobb.

Lehetőség van arra is, hogy egy sor foltot helyezzenek el, amelyek a szobán keresztül kötött kábelekre vannak szerelve. Az ilyen kialakítást ritkán használják a mindennapi életben, főként a közterületeken használják: mozik, éttermek és hasonlók.

A következő videóból megtudhatja, mely lámpák alkalmasak a feszített mennyezetre.

Hogyan kell elhelyezni?

Mi, hol és hogyan kell elhelyezni - előre kell gondolni, máskülönben a keret létrehozása és a vászon vágása után lehetetlen megváltoztatni semmit. A racionális telepítés lehetővé teszi, hogy minimális fénypontokat végezhessen, hogy megvilágítson minden funkcionális területet vagy a dekor elemet.

Bizonyos esetekben foltok helyezkednek el, figyelembe véve a belső tér szimmetriáját. Másokban lágy aszimmetriát használnak. Bármely kombináció megváltoztatja a helyiség légkörét és érzékelését.

Telepítéskor vegye figyelembe, hogy:

1. A fal és a fénypont közötti távolságnak 200 mm-nél nagyobbnak kell lennie.

2. A mennyezet és a mennyezeti lombkorona közötti távolság legalább 150 mm.

3. A megvilágítási pontok optimális számának kiszámítása az eszközök típusától és becsült teljesítményétől függően előre történik.

4. Szimmetrikus elrendezéssel a lámpáknak egymástól és a faltól egyforma távolságban kell elhelyezkedniük.

A tervezés és kiszámítás során figyelembe kell venni: a helyiség területét, a lámpák típusát, az ablaknyílások helyének fényerejét, a helyiség munkaterületeinek számát, a hely funkcióit.

A fényforrások számításakor feltételezzük, hogy egy fényelem kb. Továbbá - saját belátása szerint. Az egyes zónákhoz szükséges fényintenzitástól függően enyhén módosíthatja az eszközök teljes számát. A csökkentés nem ajánlott.

Közös mennyezeti minták:

1. Ovális - a név önmagáért beszél, a foltok ovális a nyúlvány középpontjában található.

2. A körkörös elhelyezés - a fényelemek körbe kerülnek a középpontba, ajánlott az egyszerű formák kiálló részek és fülkék nélküli helyiségeire.

3. Sarok elhelyezés - alkalmas egy adott hely kiemelésére, általában csillárral kombinálva.

4. Két félkör - lehetővé teszi, hogy megvilágítsa a szoba teljes kerületét, csillárra van szükség.

5. Kereszt alakú elhelyezkedés - gyakran a fő forrásként használják.

6. Téglalap - vizuálisan növeli a helyet.

7. Arc - zónában történő alkalmazásra.

8. Hullám - alkalmas komplex alakzatú szobákhoz.

9. Független minta - a mennyezet mintázata formájában.

Ajánlások a szobákhoz

Folyosón. Hosszú, bonyolult folyosókon a világítás megtervezhető a kerülete körül. A kicsi - a középső fényt megteheti.

Kitchen. A konyhában kívánatos, hogy a foltokat az étkezőasztal fölé helyezzék, és a munkaterületen adjunk hozzá egy kis kisegítő fényt.

Hall-ban. Ez az a hely, ahol a fantáziákat szabadon engedheti. Kívánatos több fény a kanapé és egy olvasási hely közelében. És a többiek - ahogy a lélek kívánja. Mindenféle világítási és lámpatest-elrendezési technika lehetséges.

A hálószoba. Nincs szükség ragyogó fényre, gyakran körkörös spotlámpát vagy ovális formát használnak. A mennyezeti lámpák geometriai sorrendben és tetszőleges mintázat formájában vannak elrendezve.

Gyermek. A gyermekszobát oktatási, játék- és hálóterületekre osztják. Itt nyilvánvaló, hogy az íróasztal fölötti világítás maximális, és az alváshoz minimális. További fény a gyermek preferenciáitól és hobbitól függ.

Fürdőszoba. Itt fontos, hogy a foltok nedvességállóak legyenek. Fókuszban a tükör és az öltözőasztal.

Ez az összes ajánlás a reflektorok kiválasztására és elhelyezésére. Természetesen minden ember eredeti megoldást akar, de kívánatos az alapszabályok betartása. A szerelvénynek nagyon megbízhatónak kell lennie, és a világításnak elegendőnek kell lennie.

Gyönyörű példák a belső térben

Lehetőség van arra, hogy a lámpákat ívelt vonallal rendezzük a gipszkarton doboz szélén.Ez a megoldás nagyon vonzónak és stílusosnak tűnik. A mennyezet többi része egy csillagos ég.

Kiválaszthatja a nem szabványos helyeket és stílusosabb lehetőségeket. Az ilyen modellek jobban megfelelnek egy drága, elegáns belső térnek.

A mennyezet közepén egy gyönyörű csillár, és a kontúrja mentén kis lámpák helyezhetők el.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba