Hogyan ragasztjuk a mennyezeti lábazatot, hogy magad a mennyezetre nyúljunk?

Az utóbbi időben a felfüggesztett mennyezet nagyon népszerűvé vált. Szépnek és modernnek tűnik, és telepítése sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint más anyagokból készült mennyezetek telepítése. Annak érdekében, hogy a mennyezetet kihúzzák, és a falak egyetlen kompozíciósnak látszottak, egymás között ragasztják a mennyezeti lábazatot.

Jellemzők

Pontosabban, az alaplap nem a mennyezetre van ragasztva, hanem a szomszédos falra.

Ez több okból történik:

 • A mennyezet maga egy vékony szintetikus film, és annak mechanikai és kémiai károsodásának valószínűsége is fennáll.
 • A feszített mennyezet nincs olyan szorosan rögzítve, hogy az egész szerkezet biztonságosan rögzítve legyen.
 • Szárításkor a ragasztó térfogata csökken, ami a filmszalag összehúzódásához, a torzulások kialakulásához vezet.

Ezenkívül a mennyezeti lábazatnak a feszített mennyezetre való behelyezésének nem-érintkezési módja nagyon praktikus. Annyi alkalommal, amennyire szükséges a tapéta ragasztásához, változtassa meg az alaplapot, a mennyezet hosszú ideig változatlan marad. Ez azt jelenti, hogy ha a lábazatot közvetlenül a nyúlványhoz ragasztja, akkor nem távolíthatja el, ugyanakkor sokszor eltávolíthatja a falról.

Érdemes megjegyezni, hogy az alaplap eltávolítása a tapétáról meglehetősen bonyolult eljárás. Ezért ajánlatos először ragasztani az alaplapot, majd a háttérképet. A munka megkezdése előtt ajánlott egy vágókötél segítségével jelölni. Ez biztosítja az egyenletes telepítést.

A fapadló típusai

A mennyezeti lábazat, a bagett vagy a filé, mint szakemberek, habanyagból, poliuretánból vagy műanyagból készülhetnek. Fából készült és gipszléc is van, de nem ajánlott ragasztani a függesztett mennyezetre az anyag súlyossága miatt.

A feszített mennyezet filéi különböző hosszúságúak és szélesek. Felületük tökéletesen sima vagy gyönyörű dombornyomott mintával díszített. Számos modern modell lehetővé teszi, hogy bármilyen belső stílusban válasszon egy alaplapot.

Hab műanyag

A polifóliából készült lábazat a kis súlyban és a munka könnyedén különbözik. Ez egy nagyszerű választás a kétszintű nyúlványok kombinációjához. Ennek az anyagnak a hátrányai közé tartozik a törékenység, valamint a rugalmasság hiánya. Ebben a tekintetben a habszegélylap nem alkalmas íves falakkal rendelkező helyiségekben, mint szinte minden esetben repedések és törések. Célszerű előzetesen tesztelni a ragasztót, mivel a ragasztóanyag kémiai összetevői hatására habképződés lehetséges.

poliuretán

A poliuretán filé nagyobb rugalmassággal és tartóssággal rendelkezik, mint a hab. A poliuretán eléggé ellenáll a különböző kémiai hatásoknak, így könnyen ragadható fel. Jó rugalmassága lehetővé teszi, hogy szépen illeszkedjen a falak kerekítéséhez.

A poliuretán lábazat azonban nehezebb, mint az analóg hab. A szakértők nem javasolják a tapéta ragasztását, mivel egyszerűen nem tudják ellenállni a súlyának. Ráadásul maga is képes a saját súlya alatt hajlani. A lábazat beépítése a falak végleges kialakítása előtt történik.

Meg kell jegyezni, hogy a poliuretán filé sokkal drágább, mint a polisztirol hab. Ezek költsége felére és többre változhat.

műanyag

Műanyag alaplap - az egyik leggyakoribb és megfizethető anyag. A modern technológiák lehetővé teszik, hogy a műanyagok különböző anyagokat, például fa, fém és sok más utánzatot imitáljanak.Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy a műanyag bagettek a stílustól eltérő belső térbe illeszkedjenek. A műanyag lábazat munkájában a legkényelmesebbnek tekinthető, mert kompatibilis a tapétával.

Dyuropolimer

A Duropolymer filéi viszonylag új típusú alaplap. A Duropolymer egy nagyon tartós kompozit polimer, mely nagynyomású habosított polisztirolból készül. A poliuretán kollégákkal összehasonlítva a duropolimer alaplapok csaknem kétszer olyan nehézek, de jobb mechanikai szilárdsággal rendelkeznek.

gumi

A felfüggesztett mennyezetek gumiburkolatai nagyon vonzónak tűnnek. Általában ez az opció kiváló megoldás a magas páratartalmú szobákhoz. Gyakran zuhanyt vagy fürdőszobát választanak. Gumi talp rögzítése speciális rések segítségével.

extrudált

Ezek rugalmas ívek, amelyeket ívelt szerkezetekhez használnak. A javításhoz vízoldható ragasztókat kell használni.

Hogyan válasszuk ki a ragasztót?

A mennyezeti lábazat felszereléséhez speciális, átlátszó vagy fehér ragasztó szükséges, melynek fontos jellemzője, hogy az idővel nem sötétebb. A ragasztószerkezet előnye a gyors beállítás, mivel ebben az esetben nem szükséges hosszú ideig tartani a lábazatot. A ragasztó kiválasztásakor a csatolt alaplap anyag kiemelt jelentőségű. Egyes ragasztók elpusztíthatják a kémiai támadáshoz gyenge anyagokat. Ez különösen a habanyagra vonatkozik.

A leggyakoribb a mennyezeti díszlécek és a nyúlványok használatakor a "Moment", a "Liquid Nails" és az Adefix ragasztók.

 • „Pillanat” - univerzális ragasztó kiváló ragasztó képességgel. Ráadásul gyorsan megragadja, és az általa ragasztott filé nagyon határozottan tart.
 • "Folyékony szegek" Úgy tervezték, hogy rögzítse a nehéz anyagokat. Ennek a ragasztóanyagnak az egyik előnye, hogy nem érzékeny a vízre. Ezek nedves területeken rögzített filé lehetnek.
 • Adefix - fehér akril ragasztó, amely műanyagból, poliuretánból, extrudált polisztirolból készült lábazatok ragasztására alkalmas. Összetételében nem tartalmaz oldószereket, és kikeményedésekor rugalmas marad.

A telepítés finomságai

Két fő lehetőség van a mennyezeti lábazat beépítésére a saját kezű feszített mennyezetre:

 • A galteleket minden munka befejezése után ragasztják.
 • A galteleket a feszített mennyezet telepítésének befejezése után ragasztják, és mielőtt a falakat vágják.

Első lehetőség

Először ragasztót és szerszámokat kell készítenie. A szükséges eszközök közül: stuslo, írószerkés, fűrész, mérőszalag, tiszta rongy. További felszerelésként létrát vagy állványt kell vonzani. Ezután válassza ki a szöget és kezdje el a munkát.

A lábazat sarokvágását az hab segítségével végezzük. Ez olyan szerszám, amelynek speciális rései szögben vannak elrendezve a szög helyes kivágásához. Az alkatrészt be kell illeszteni, figyelembe véve, hogy milyen szöget kell elérni a vágás után - külső vagy belső. Az eljárásnak elég gyorsan, de egyszerre és zökkenőmentesen kell történnie, hogy megakadályozza az elem mozgását.

A végleges pozíció helyességének ellenőrzése érdekében ajánlatos a matricához előkészített lábazatot előre rögzíteni a falra. A töredékek elmozdulásának megakadályozása elősegíti a vágási kötél előjelzését.

A ragasztószerkezetet csak azon a részen alkalmazzuk, amely a fal mellett lesz. Ehhez kis mennyiségű ragasztót alkalmazunk belsejében. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a felesleges ragasztást, a kompozíciót nem ajánlatos közvetlenül a szélre alkalmazni, ezért kicsit vissza kell vonni. A felhordás után adjunk egy kicsit a ragasztónak, hogy áztassuk az alaplapba, majd nyomjuk meg a kiválasztott területre.

Ha a falak nem tökéletesen egyenletesek, akkor a rés és a filé között szakadék keletkezik. Ha a hiányosságok kicsi, fennáll a lehetőségük, hogy megszüntessük őket.Ehhez a maszkolószalagot a hiba helyén és a falhoz ragasztjuk, és szárítás után eltávolítjuk a maszkolószalagot.

Így a lábazat minden részlete ragasztott, végül visszatér a kiindulási szögbe. Meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben nagyon nehéz lesz eltávolítani a tapétát ebben az esetben a lábazat károsítása nélkül.

Második lehetőség

Ezt a módszert jóval kedvezőbbnek tartják a háttérképek esetében, vagyis a filé felszerelése után nem kell újra tapadni. A beszerelést mind ragasztón, mind keménykötésen lehet elvégezni. A ragasztóval a matrica eljárás nem különbözik az első opciótól.

A gitt használatakor egy kicsit vastagabb, mint a falakkal való munka. A mennyezetburkolat beállítását a gitt alkalmazása előtt meg kell tenni. Ezt követően kissé meg kell nedvesíteni a falra és a hátsó részre szerelt lábazat beépítési helyét. Ezután egy kis spatulával felhordjuk a lábazat ugyanazon részére. A filé részleteit erőfeszítéssel kell ellátni, hogy az oldat egy része kifolyjon alatta, töltse ki az üregeket, és a felesleges gitt eltávolítása egy spatulával és egy nedves ruhával történik.

Tippek és trükkök

Annak érdekében, hogy szépen és hibátlanul szerelje fel az alaplapot a szakállas mennyezetre, szakértők Javasoljuk, hogy hallgasson néhány ajánlást:

 • Ha attól fél, hogy feszítheti a feszített mennyezetet, használja a szokásos élelmiszerfilmet. Könnyen ragasztható a mennyezetre és ugyanolyan könnyen eltávolítható.
 • A telepítés megkönnyítése érdekében kész külső és belső betéteket használhat.
 • Amikor először dolgozik egy lábazattal, jobb lesz előre vágni. Ehhez egy kis darab filé és stuslo. Állítsa a készüléket 45 fokra, és ne csak a felső, hanem a belső réteget is levágja.
 • A gyorsabb és jobb munkavégzés érdekében a lábazat telepítését egy asszisztens ajánlja.
 • A munka szigorúan a szoba sarkaiban kezdődik.
 • A szakemberek először ragasztják a filé ragasztását minden sarkon, majd megtöltik a köztük lévő helyet.
 • A mennyezet és az alaplap között elhelyezheti a háttérvilágítást. Ehhez meg kell növelni a távolságot 2 cm-re előre.
 • Ha még mindig úgy dönt, hogy tapétával csatolja az alaplapot a falhoz, akkor óvatosan távolíthatja el a tapétákat olyan helyeken, ahol az alaplapot ragasztják.
 • Ha a ragasztó illata túl élesnek tűnik, védő maszkot viselhet.

Hogyan kell ragasztani a lábazati bagettet a nyúlványhoz, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba