Paplanhuzatok: Fajták és tippek a kiválasztáshoz

 Paplanhuzatok: Fajták és tippek a kiválasztáshoz

A paplanhuzat egy fontos eleme az ágyneműnek, és a világ számos országában széles körben használják alvó kiegészítőként. A paplanhuzatok első említése a huszadik század első feléhez tartozik. Abban az időben csak gazdag emberek engedhették meg maguknak. Fél évszázad után azonban a paplanhuzat szilárdan belépett a háztartásba, és ma szinte semmi ágy nem tud anélkül.

A használat jellemzői

A paplanhuzat jelenléte az ágyneműben a higiéniai szabályok betartásának szükségessége miatt. A vastag takarók nem száradnak meg jól, és gyakran elveszítik az eredeti megjelenést, így az ilyen termékek gyakori mosása nem célszerű. A takarók tisztaságának és szép megjelenésének megőrzése érdekében a hostessek takarókat használnak. A higiéniai követelmények mellett a paplanhuzat használata jelentősen növeli a kényelmet a szöges vagy csúszós takarók jelenlétében. Sok szintetikus takaró rosszul lélegezhető és túlzott izzadást okozhat alvás közben. A paplanhuzatok használata vékony légrést hoz létre a burkolat és a takaró burkolata között, ami biztosítja a szellőzést és csökkenti az izzadást.

A paplanhuzat takaróként, vékony takaróként többrétegű hatást eredményez, amely valamivel növeli a takaró vastagságát, és a légrések kialakulása következtében javítja az utóbbi hőmegtakarító funkcióit. A praktikus előnyök mellett a paplanfedél fontos esztétikai összetevője az ágy megjelenésének. Ágynemű készlet, beleértve a paplanhuzatot, lepedőt és párnahuzatot, esztétikailag kellemes az ágyon, és harmonikusan összeolvad. A paplanhuzatok számos jellemző szerint vannak besorolva, amelyek alapvető részei a vágások, méret, anyag, szerkezet és szín típusai.

Vágott típusok

E tulajdonság szerint minden paplanhuzat három típusra osztható.

  • Olyan termékek, amelyeknek a takaróhoz való vágása a modell alján található. Az ilyen paplanhuzat előnyei közé tartozik a két oldal használatának lehetősége, amikor a takarót lefedik, a takaró könnyű öltözködését és a kész megjelenést. A hiányosságok között szerepel a takarók alvás közbeni csúszásának valószínűsége. Ez a pillanat azonban csak feltételesen mínusznak tekinthető. Az alacsonyabb vágási pozíciójú modellek nagyon könnyen felszerelhetők különböző típusú rögzítőkkel, például cipzárral, gombokkal vagy gombokkal. A cipzár megválasztása teljesen függ a paplanfedél levágásától és a tulajdonosok személyes preferenciáitól. Tehát, ha a termék fele átfedésben van, vagy egy szeleppel felszereli a modellt, ajánlatos a gombokat és a gombokat, valamint egy egyszerű vágással - cipzárral.
  • Modellek az "európai" vágással, a termék oldalsó szélének közepén készült. Az ilyen paplanhuzatok sokkal kényelmesebbek, mint az előzőek, és gyakran nem igényelnek további kapcsokat. A megfelelő méretű, a takaró nem hagyja a paplan fedelét még a zavaros alvás közben sem, ami miatt a „gyerekek” gyakran használják a gyermekkészlet varrásakor.
  • A harmadik típus tipikus szovjet találmány és képviseli kivágás az elülső oldal közepén. A lyuk lehet kör alakú, négyzet alakú vagy négyszögletes, valamint gyémánt vagy keskeny rés, amely a termék közepén helyezkedik el. Az ilyen típusú paplanhuzatok csak egy oldalon használnak takarót, és a legnehezebb kitölteni.

méretek

Az ágynemű modern piaca nagy méretek széles skáláját kínálja. A megfelelő termék kiválasztása teljes mértékben az ágy és a takaró méretétől függ. Tehát az egy és félig alvó takarók standard belföldi méretei 140x205 cm, két alvó - 172x205 cm és euro-modellek - 200x220 cm, a gyermekek termékei 140x110 cm vagy 140x100 cm méretűek. Például 145x200 cm-es egy- és félig terjedő paplanhuzat jelenik meg Single / Twin-ként. Dupla modellek 264x234 cm-esek jelennek meg királyné / királynőnek, és a 100x120 cm-es gyermekek paplanhuzatának címkézése úgy néz ki, mint egy kiságy.

A szabványos, gyakran nem szabványos opciók mellett. Így a gyerekmodellek 125x120 és 125x147 cm méretben állíthatók elő, a tizenéves termékek méretei néha 122x178 cm-nek felelnek meg, és a másfél lehetőség 153x215 cm lehet. Ebben az esetben a takaró nem fog elaludni alvás közben, és könnyen újra tankolható.

Különböző anyagok

Mind a természetes, mind a szintetikus szövetek anyagként szolgálhatnak a paplanhuzatok gyártásához. A minőségi termékeknek legalább 60% -át a pamut, selyem, len és gyapjú által képviselt természetes szálak kell tartalmazniuk. A varró paplanhuzat legkedveltebb része számos szövet.

pamut

A pamut a legrészletesebb és leghatékonyabb alapanyag az ágynemű gyártásához. Ideális lehetőség száz százalékos szintetikus szennyeződések használata nélkül, pamut összetétel. Az ilyen termékeket nagy sűrűség jellemzi, nem áttetsző, de ugyanakkor puha és kellemes tapintású. A gyapot előnye a magas kopásállóság, a felesleges nedvesség elvezetése a testből, könnyű mosás és vasalás, abszolút hipoallergén hatás, csúszásmentes tapadás és kiváló antisztatikus tulajdonságok. A hátrányok közé tartozik a gyors színhullás és a méret csökkentése a mosás során.

selyem

A selyem a paplanhuzatok varrására használt legdrágább szövet. Az anyag hosszú élettartammal rendelkezik, képes az emberi test nedvességének elvezetésére és elegáns megjelenésre. Különösen szép fekete és piros monokróm modellek, valamint nyomtatott termékek fényképpel. A selyem modellek a téli-nyári termékek kategóriájába tartoznak, ami a magas termosztatikus tulajdonságoknak köszönhető. A selyem előnyei a fakulás és a deformáció ellenállása, valamint az anyag szennyeződésmentes tulajdonságai.

Ezen túlmenően a selyem nem a szaprofiták létfontosságú aktivitását elősegítő környezet, nem szakad meg, amikor feszült, és nem halmoz fel statikus elektromosságot. A hátrányok közé tartozik a fehérítő termékek lehetetlensége és a mosásra vonatkozó szigorú követelmények. Tehát a selyem paplanhuzat mosását speciális porral kell elvégezni, vízhőmérsékleten, amely nem haladja meg a +30 fokot, és csak a kézen. Tilos a terméket összenyomni és kicsavarni, és a vasalást csak rossz oldalról kell elvégezni. A vasalás során a gőzölő és a sprinkler használata nem javasolt, mivel ez foltokat okoz a terméken, és rontja a megjelenését. Ezen kívül a selyemmodellek hajlamosak a csúszásra, ezért ajánlatos kapcsokat varrni, és rugalmas szalagokkal ellátni a lapokat.

jacquard

A Jacquardot is széles körben használják ágynemű varráshoz. Ez egy pamutból áll, viszkóz szálak hozzáadásával. Az anyag megkönnyebbülésszerkezettel rendelkezik, és kárpitként néz ki, de sima textúra és kellemes tapintású. A Jacquard minták előnyei a termékek nagy szilárdsága, a felesleges nedvesség elvezetése és a jó termosztatikus tulajdonságok. Az anyag nem hajlamos a statikus elektromosság felhalmozódására, erősen ellenáll a kopásnak és a mosás után gyorsan szárad. A jacquard termékek hátránya az, hogy gyakori mosás után pelletet alakítanak ki, melynek következtében a paplanhuzat elavult.

Satin jacquard

A szatén-jacquardot gyakran használják paplanhuzatok varrására. A szövet a sima felület és a megkönnyebbülés mintázatának harmonikus kombinációjában, gyönyörű fényes és esztétikai megjelenésben különbözik. A modellek előnyei közé tartozik a teljes hipoallergén anyag, a téli használatra való képesség és a nagy szilárdság. A hátrányok között említhető a csúszós felületű paplanhuzat és a meleg időben történő felhasználásra való alkalmatlanság.

len

A Lyon értékes természetes anyag, és a textúra egy bizonyos merevsége és nyúlványa. A vászon paplanhuzatok termosztatikus tulajdonságokkal és mérsékelten baktericid hatással rendelkeznek. Az anyag megakadályozza a gombás fertőzések megjelenését és szaporodását, és megszünteti a bőrgyulladást. Ágynemű tökéletesen elnyeli a nedvességet, miközben száraz marad. Az ilyen modellek tartósak, ellenállnak a fakulásnak és nem hajlamosak a sárgaság megjelenésére. Továbbá, az elülső oldalon levő kivágott vászon paplanhuzatok nagyon szépek, párolt vagy melegített patchwork takarókkal, és tökéletesen illeszkednek a modern belső térbe. A lenmodellek hátrányai közé tartoznak a magas zúzó- és vasalási problémák, amelyek azonban jobban ellensúlyozzák az anyag természetességét és higiéniáját.

Frottír

Nem kevésbé népszerűek a frottír paplanhuzatok, amelyek kiváló abszorpciós tulajdonságokkal rendelkeznek és nem igényelnek vasalást. Az ilyen modellek nyersanyagaként teljesen természetes anyagként és szintetikus anyagot tartalmazó anyagként használhatók. Érdekes lehetőségek a mikroszálas és a bambusz paplanhuzatok. Különböző eredetük ellenére mindkét anyag kellemes tapintású, kis súlyú, hipoallergén, és nem érzékeny a gombák és baktériumok megjelenésére.

Színes megoldások

A szövet színének megválasztásakor emlékeznünk kell arra, hogy a fehér, halvány rózsaszín és világos kék árnyalatok sima paplanhuzatai a tisztaság és a béke állapotát jelzik. A fekete modellek hozzájárulnak az energia áramlásához, és a vörös termékek védik a szorongást és a szorongást. A zöld szín a nyugalom és a béke, az ibolya árnyalatok pedig excentrikusságot és kísérletet tesznek a szobába. A kis mintás paplanhuzatok rusztikus stílusúak, és a szürke vászonmodellek tökéletesek az ökológiai stílushoz. A geometriai minták és a keleti motívumok rejtélyt hoznak a szobába, és a nagy piros virágokkal készült rajzok romantikusak lesznek.

Hasznos tippek

Paplanhuzat kiválasztásakor fontos szempontok:

  • annak érdekében, hogy a mosoda hosszabb ideig tartson, a szintetikus anyagok hozzáadásával modelleket kell választania, de nem szabad teljesen szintetikus szöveteket vásárolni - az ezekből származó termékek statikus elektromosságot gyűjthetnek össze, és nem lehetnek nagyon kellemesek a tapintásra;
  • ha a modellt egész évben használják, a durva calico vagy a poplin lesz a legjobb megoldás;
  • ha selyem helyett ragyogó fehérneműt szeretne, szatint vásárolhat: sokkal olcsóbb, és nem rosszabb;
  • a paplanhuzat ajándékként való kiválasztásakor jobb, ha cambric vagy jacquard modelleket használnak, de ha az alapok lehetővé teszik, célszerűbb a selyem kiválasztása;
  • a kötött modellek a paplanpaplanok számára alkalmasabbak;
  • a termék kiválasztásakor meg kell vizsgálnia, hogy a szövet és a szál színe azonos-e, és ellenőrizze a belső varratok kezelésének minőségét és az öltések geometriáját; emellett a paplanhuzatnak egyetlen szövetből kell készülnie: a dokkoló varratok jelenléte elfogadhatatlan;
  • Vásárlás előtt meg kell szagolni a terméket, és ha kellemetlen kémiai szagot észlel, hagyja abba a vásárlást.

Hogyan válasszunk egy paplanfedelet, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba