Hogyan válasszuk ki az ágyneműt?

Sokan meglepődnek az ágynemű-részek nagy méretei miatt, mert első pillantásra nagyon kevesen vannak. Valójában minden elemnek több típusa van, ezért ajánlatos a kifejezések tanulmányozása a következő ágynemű megvásárlása előtt. Ebben a cikkben arról beszélünk, hogy mi tartozik az alvó tartozékokhoz, és segít kiválasztani a megfelelő alkatrészt.

Ágynemű lista

Az azonos típusú szabványos lapok, paplanok és párnák mellett számos további kiegészítő is található az ágyhoz.

 • Alsó lap. Ez a termék téglalap alakú vagy négyzet alakú darab kész szegéllyel. A matracra van ráhelyezve, és újra feltölti. A vásárlás előtt ajánlatos előzetesen meghatározni a lapok méretét és a meglévő matracot, hogy mindenki illeszkedjen a mérethez. A modern üzletek kétféle alsó szövedéket kínálnak: standard és rugalmas, rugalmas.
 • Rövid fedél. Ez az ágynemű nem olyan népszerű Oroszországban, mint a nyugaton. Ez egy kis ágytakaró, amely az ágy közepén vagy végén helyezkedik el. A rövid vászon nem fedi le a párnákat, és többet szolgál dekoratív célokra. Leggyakrabban a szállodákban találhatók, ahol az ágyak esztétikai megjelenése különösen gondosan figyelhető meg, és ahol egy rövid ágytakaró használata pénzügyi szempontból előnyös, mivel a szokásosnál olcsóbb.
 • Hosszú fátyol. Ennek a terméknek a fő különbsége az előzőtől nagyobb méretű. Teljesen lefedi az ágyat és lóg az oldalakon. Általában egy hosszú takaró gyapjúból, pamutból vagy poliészterből készül.
 • Takaró töltő nélkül. Ez az ágynemű készlet vékony vászon, töltőanyag nélkül. Nyári takarónak is nevezik, mivel könnyű, és nyáron melegben az éjszaka optimális testhőmérsékletet tart fenn. A töltőanyag nélküli takarókat gyakran az óvodákban találják. Termelésükhöz a következő szöveteket használják: mikroszálas, gyapjú, poliészter vagy pamut.
 • Egy takarót takar. Ezt az ágyneműt az ágy tisztítása során használják fel. Az ágynemű tetejére kerül, és kis mennyiségű töltőanyaggal van ellátva. A takarófedél hivatalosan is az Egyesült Államokban és Európában a legkeresettebb ágynemű. Ezért igyekeznek a gyártók a lehető legjobban diverzifikálni a tartományt, mert a szoba általános stilisztikus iránya a takarótól is függ.
 • A takaró. A bolyhokkal töltött takarók téli és melegebbek. Ezeket egy paplanhuzatba kell helyezni. A paplan nem különösebben elégedett a megjelenésének sokféleségével, elvileg nem szükséges, mert fő feladata a hideg időjárás felmelegedése, és az esztétikáért az ágynemű felelős.
 • Paplanhuzat. Ezt a terméket úgy tervezték, hogy megvédje a paplanot, és egyfajta boríték, egy kis lyukkal a takaró behelyezéséhez. Rendszerint az ágynemű-készletbe tartozik, de külön is megvásárolható. A paplanhuzatok több típusra vannak osztva: cipzárral, gombokkal, nyakkendőkkel, szegecsekkel, szaggal és lyukkal a tetején vagy közepén.
 • Nagy dekoratív párna. Az európai négyzet vagy téglalap alakú párna nagy méretű és dekoratív célokra használható. Egy szép párnahuzatba kerül, csipke vagy szatén élekkel, hímzéssel vagy steppelt közepén, és az ágy tetejére kerül.A termék mérete 60x60 vagy 50x70 cm. A méret ellenére ez a párna nem használható alváshoz, csak esztétikához szükséges.
 • Párna az alváshoz. Lehet négyzet vagy téglalap alakú. Összesen négy méretű párna van alvásra: nagy (70x70 vagy 50x80), közepes (50x70) és kicsi (40x60). Oroszországban a legnépszerűbbek a négyszögletes párnák, de a közelmúltban egyre inkább elterjedt az Európából származó téglalap alakú elemek.
 • Kis dekoratív párna. Az ágy megjelenítésére esztétikailag kellemes. Ez egy kis méretű, 40x40 vagy 45x65 centiméteres párna, és különböző formákban, színekben és stílusban értékesítik. Általános szabály, hogy egy kis dekoratív párna díszített fodros, csipke, hímzés, strassz.
 • Párnahenger. A nagy cső alakú párna nehezebb, mint a szokásos, mivel nem használják alváshoz. Úgy tervezték, hogy támogassa a hátadat, miközben egy filmet néz vagy egy ágyon olvas, valamint fáradt lábakra. Néhány flebológus erősen ajánlja a hasonló témát a nők számára, akik az egész napot sarokba töltik.
 • Párnahuzat A párnahuzat ugyanolyan paplanhuzat-funkcióval rendelkezik, és a párna fedezésére szolgál. Lehet négyzet vagy téglalap alakú. A párnahuzatok cipzárral vagy illattal rendelkeznek.
 • Párna párnával. Ágynemű dekoratív célokra szolgál. A párnahuzat szilárdan a saját párnájához van varrva, és nem válik le. Általában az ilyen párnák kis méretűek, és az ágy fején helyezkednek el.

Hogyan válasszuk ki?

Ha egy ágynemű-készletet vásárol, ajánlatos néhány részletet figyelembe venni. Például egy párna kiválasztásakor el kell döntenie egy kényelmes alakot és méretet. A négyzet alakú párnák tökéletesen kiegészítik a nagyméretű ágyakat, a téglalap alakú, alkalmasabbak.

A gyerekeket arra ösztönzik, hogy téglalap alakú opciókat vásároljanak.

A tartozékok és a töltőanyagok eltérőek. Liba, kacsa vagy hattyú van, mindegyiknek megvan a maga lágysága. A legdrágább és kényelmesebb a liba.

A takarók is megfelelnek az ágy méretének. A párok jobb, ha 200x200 cm-es vagy két 100x100-as takarót vesznek fel, ha mindenki szeretne saját. A töltőanyag is fontos, lehet bolyhos vagy szintetikus télosító. A lefelé melegebb lesz egy hideg éjszaka, de egy ilyen takaró többet fog fizetni.

A matrac kiválasztásakor el kell döntenie a megjelenésről: tavaszi vagy rugómentes. Az első praktikusabb és megfizethetőbb. A második egy töltőanyaggal rendelkezik, amelynek típusa határozza meg az árat, valamint az alvás közbeni kényelmet.

A gerincvel kapcsolatos problémák esetén ajánlott ortopéd matracot vásárolni.

Hogyan válasszuk ki az ágyneműt? Megtanulod a következő videót nézve.

Tervezői tippek

Az ágynemű, különösen az ágytakarók megjelenése nagyon fontos, mivel meghatározza a szoba stílusát, amelyben az ágy foglalja el a legnagyobb helyet. A klasszikus szoba fehér, tejtermék, arany és barna árnyalatú. A függönyök és takarók szépen ugyanolyan színűek, vagy hasonló díszítéssel rendelkeznek. A csipke, strassz vagy hímzés párnahuzatokként és a takarók széleinél használatos.

Ifjúsági vagy gyermekszobás színválaszték. A lányok olyanok lesznek, mint a rózsaszín, a fiúk, mint a kék vagy a zöld. A sárga, lila, narancssárga árnyalatok tökéletesen illeszkednek, aminek köszönhetően a gyermekszoba új színekkel szikrázik.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba