Ágynemű az újszülött gyermekágyban: készlettípusok és kiválasztási kritériumok

 Ágynemű az újszülött gyermekágyban: készlettípusok és kiválasztási kritériumok

A fiatal családtagokkal való találkozásra való felkészülés fontos és izgalmas pillanat a fiatal szülők életében. És az élet első napjaitól kezdve nagyon fontos, hogy biztosítsuk a baba számára a kényelmes és egészséges alvás feltételeit: az ágyat, matracot, pelenkát és ágyneműt kiváló minőségű anyagokból kell készíteni, és teljes mértékben meg kell felelniük a higiéniai követelményeknek.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő és biztonságos ágyneműt egy kis családtag számára, és milyen kritériumokat kell irányítani.

követelmények

A morzsákhoz különleges feltételeket kell teremteni, különösen az élet első napjaiban. És mivel az alvás pozitív hatást gyakorol a baba hangulatára és fejlődésére, és a jó minőségű ágynemű az egészséges és egészséges alvás kulcsa a babának, gondosan mérlegelnie kell az ágynemű kiválasztását.

A ruhák kiválasztásánál fontos figyelembe venni a különböző jellemzőket.

 • Az ágyneműnek nem szabad irritálnia a baba finom bőrt, kapnia kell a hipoallergén szöveteket.
 • A lapok nem csúszhatnak le vagy mozoghatnak a matracról - bármilyen szabálytalanság és dudorodás kényelmetlenséget okozhat az alvó morzsákban.
 • Előnyben kell részesíteni a pamutszöveteket - gyorsan felszívják a nedvességet, és lehetővé teszik a bőr lélegzését. Egy ilyen ágyon a baba erősebb és nyugodtabb.
 • A mosodát nem szabad villamosítani.
 • Az ágynemű minőségének másik fontos aspektusa a hőátadás. Alvás közben, a forró időszak alatt, az anyag kellemesen hűti a baba bőrét, és hideg időben, melegen és melegen tartsa a babát.
 • A baba ágyneműjét nem szabad kis foltokból vagy különböző szövetrészekből készíteni - ez extra öltéseket hoz létre, amelyek nagyobb kényelmetlenséget okoznak a gyermeknek. Ezen túlmenően, egy darab szövetből a lap erősebb és erősebb.
 • Sok ágynemű választásakor a szülők inkább a színes ágyneműt választják, és nagyon fontos, hogy a fényes nyomatok ne legyenek nyomva a morzsák bőrére minden alkalommal. Vásároljon színálló anyagokat.
 • És nem az utolsó fontos pont - a szülők szeretik az ágyneműt.

faj

Egy kis ágyban a baba az idő nagy részét az első hónapokban tölti. Fémhulladék ereje, tanulása és növekedése.

Néhány szülő egy kis bölcső helyett egy kis bölcsőjét választja a baba első évére. A bölcső miniatűr méretű és kevés helyet foglal el a szobában. Az ágyneműnek a bölcső számára ideálisnak kell lennie az ágy méretéhez. Bizonyos esetekben szabványos vászonkészletet készíthet, és az ágy méretére hajlíthatja. De általában a bölcsőgyártók már kész és alkalmasak az ágynemű-készlet méretére.

Az utóbbi időben a gyermekáruk iparának modern gyártói kerek vagy ovális matracokkal ellátott kiságyakat kínálnak. És egy ilyen ágyra szükség van egy ágynemű kiválasztására, amely teljes mértékben megfelel az ágy méretének. Ez azért van, mert a modern ovális matracok nem rendelkeznek standard méretekkel, és hasonló modellek több centiméterrel is eltérhetnek.

Annak érdekében, hogy az ágy mindig sima és redők nélkül legyen, a bébiruhák gyártói elasztikus lapokkal rendelkeznek. Ez nagyon kényelmes, mivel a lapot a matrac oldalai biztonságosan rögzítik, és még egy aktív csecsemő sem tud kihúzni a szövet szélét. Ellenkező esetben el kell fogadnia azt a tényt, hogy a matrac oldalain lévő lap sörtélik és ráncolhat.

Tény, hogy a baba nem annyira fontos a babakocsi ágyneműjének minősége és lágysága, mert a gyaloglás során a baba mellénybe és csúszkába öltözött, majd egy pelenkába csomagolva. Ebben az esetben nagy szerepe van egy puha, bolyhos takarónak, amely egy alvó babát lefedhet egy séta során. Egy másik dolog, amikor lefekszik. Ebben az esetben a lap, a párnahuzat és a paplanhuzat számos követelményt támaszt az anyagok minőségével kapcsolatban.

Anyagok és méretek

A szintetikus anyagokat könnyű karbantartani, de egy jelentős hátránya van - a szintetikus anyagok nem engedik át a levegőt és nem tartják meg a vizet. Így az összes szennyezés az ágynemű felületén marad, és a gyermek kénytelen lesz befagyasztani. Kerülje a pelenka kiütését a bőrön, majdnem meghiúsul. ezért jobb, ha inkább pamutszövetet szeretne - lehetővé teszik a bőr lélegzését, és tökéletesen elnyeli a nedvességet. És nem utolsósorban, a pamutszövet nem csúszik és nem söpör.

Tartsunk az újszülöttek legnépszerűbb anyagaira.

 • fehérítetlen pamutvászon. Kiválóan lélegző és elnyeli a nedvességet. De ha kiválasztja az ágyneműt, a babának fényes fény nélkül kell bevennie a kalikót. Ezen túlmenően, a calico - a legvékonyabb szövet, ami gyorsabb, nem működik. Ezért, ha a nyers ágyneműt durva calico-ból vásárolod, válasszon még néhány készletet tartalékba.
 • festett vászon. Kényelmes, puha és sima szövet. Fontos plusz a megfizethető ár. De az első mosás után az anyag zsugorodhat, amit figyelembe kell venni a tartozékok méretének kiválasztásakor.
 • pamut. A természetes, könnyű és biztonságos anyag nem tapad a testhez és tökéletesen lélegzik. A pamut ágynemű ellenáll a gyakori mosásnak, miközben hosszú ideig vonzó megjelenést biztosít.
 • félszatén. Tökéletes, mint egy téli ágynemű, mert a fényes fényes szatén melegen tartja. Külsőleg a szatén egy selymes szerkezetű, mint egy szatén.
 • flanel. A karosszéria anyagához nagyon puha tapintású, és a hő is tökéletesen megmarad. A szövet felületén enyhe hajlékonyság van, amely gyakori mosással pellettel borítható. És még egy mínusz flanel ágynemű - sűrű anyag szárad a mosás után.
 • bambusz. Környezetbarát és kellemes tapintású szövet. Úgy tartják, hogy a bambusz fenntartja a hőmérsékletet és a páratartalmat. De ez a lágy és finom anyag kényes kezelést igényel - a mosás módjában ajánlatos egy puha mosóporok vagy gélek használatával mosni.
 • durva szövet. Puha, fleecy felülettel rendelkezik, ami az anyagot ideális választás újszülöttek számára. A kerékpár tökéletesen elnyeli a nedvességet, és nagyobb sűrűsége ellenére gyorsan szárad.
 • len. Antiszeptikus anyag, amely nem elektrifikál, de elnyeli a nedvességet, fenntartja a hőegyensúlyt és áthalad a levegőn. Az ilyen készletek szépnek tűnnek, és évekig tartanak. De a len gyorsan összegyűlt és keményen vasalható. Ezen túlmenően, az ágyneműből készült ágynemű többszöröse lesz, mint más hasonló szövetek.

Az ágyneműkészlet anyagának meg kell felelnie az évszaknak. A hideg őszi és téli időszakban a flanel és a kerékpár a legmegfelelőbb, és tavasszal és nyáron ajánlott chintz vagy calico használata.

Ágynemű az újszülöttek számára általában standard méretű. És ha a készlet a GOST szerint készül, akkor az összes elem méretei bizonyos szabványok szerint készülnek:

 • újszülöttek esetében az ágyneműgyártók téglalap alakú párnahuzatokat kínálnak 40x60 cm-es;
 • az újszülöttek standard kiságyában a lap mérete kisebb - 130x170 cm;
 • a paplanhuzat ideális esetben illeszkedik a kiválasztott takaróhoz, így a gyártók paplanhuzatot kapnak két méretben: 100x140 cm és 90x100 cm.

Kívánságra a kombinált szövetből különálló ágyneműt varrhat, és minden tartozékhoz válassza ki a megfelelő méretet. Például, mivel a len a viszonylag szeszélyes anyagok közé sorolható, amelyeket nehéz vasalni, a gyártók gyakran több szintetikus fonalat adnak a szövethez a karbantartási folyamat megkönnyítése érdekében.

A szintetikus anyagok lapokban, paplanhuzatokban és párnahuzatokban azonban nem alkalmasak egy gyermek számára. És hasonló anyagok oldalai vagy oldalzsebei tökéletesen illeszkednek. Ezért a szintetikus szálakból készült ágynemű gyönyörű oldalai kiegészíthetik az ágyneműt.

Melyek a készletek?

A egészséges és egészséges alvás fontos feltétele a baba egészséges fizikai és érzelmi fejlődésének. A többi alatt egy kis test erősödik, az idegrendszer stabilizálódik és az energia aktiválódik. Ágyneműt egyedileg vagy komplett készletként vásárolhat.

A szabványos készlet a következő minimumkövetelményeket tartalmazza a baba számára.

 • Ágylap. A matrac mérete és alakja alapján kerül kiválasztásra. A lapok lehetnek rugalmas szalagok az élek körül - ebben az esetben a szövet nem fog elakadni és lefelé mozdulni. Az ilyen lap kiválasztásakor azonban a matrac szélessége és hossza mellett figyelembe kell venni a magasságát is. Egyes gyártók a tépőzáras ágyneművel is rendelkeznek - ez a lehetőség a szokásos modellhez képest is kényelmesebb.

Nyilvánvaló, hogy a tépőzárak bizonyos gondokat okozhatnak, például a szövethez ragaszkodhatnak, vagy mosás közben ragaszthatnak a matrachoz.

 • Paplanhuzat. A fő követelmény az, hogy az anyag lélegző legyen. Ha egy paplanhuzatot vásárol, a baba elhagyja a terméket gombokkal vagy egy szabad vágással. A legmegfelelőbb megoldás cipzáras paplanhuzat.
 • takaró. Ez az évszak és a lakás hőmérsékletének figyelembevételével kerül kiválasztásra. A babának kényelmesnek kell lennie a takaró alatt: nem túl meleg, de nem túl hideg. Fontos, hogy a takaró anyaga kellemes legyen a tapintásra. Több ésszerű takarót választani, és a lakás hőmérsékletétől függően változtatni.
 • párna. Az élet első napjaiban ez nem szükséges a gyermek számára.

A párna nem lehet nagyon magas vagy túl kemény. A párna helyett a szokásos pelenkát használhatja, amelyet többször hajtogat.

 • párnahuzat. Az állományban a fiatal anyáknak pár cserélhető párnahuzatnak kell lenniük, mert a gyerek korai életkorban az ágyban fekvő ételmaradványokat megterhelheti. A párnahuzat kiválasztásakor előnyben kell részesíteni a puha természetes anyagot.
 • lábazat. Ezek olyan kis lapos párnák, amelyek a kiságy kerülete körül vannak felszerelve, és védik a babát a huzatoktól és véletlen hatásoktól a kiságy részleteitől. És az oldalak is szoros hozzáférést biztosítanak a csecsemőhöz és a rúdhoz, ezáltal védve a morzsák karját és lábát. Ezen kívül az oldalak megvédik a babát a környezettől, és gyorsabban elalszanak. Az oldalak puha habból készülnek. A lökhárító szalaggal vagy tépőzárral van rögzítve az ágyhoz.
 • Oldalsó zsebek. Kényelmes elem a gyermek számára rendszeresen használt elemek tárolására. Az oldalsó puha zseb, amely a kiságy oldalához csatlakozik, pelenkák, csúszkák vagy játékok tárolhatók.
 • Matracfedél. Általában a matracgyártó már gondoskodott a teljes készletről.De szükség van arra, hogy a második matrac párnát egyszerre egy váltáshoz hozza.
 • kárpitszövet. Választható elem az újszülöttek számára. Leggyakrabban a lombkorona csak dekoratív célokra használható a kiságy díszítésére. Azonban a kiságy fölötti fényáramló szövet védi a babát az erős fénytől és a rovaroktól. Figyelembe kell venni a lombkorona hátrányait.

Mint minden szövet, a lombkorona egyfajta porgyűjtő lesz, amelyen szennyeződések keletkeznek, és a gyermek belélegzi ezt a „szúnyoghálót”. Ezért legalább egy héten egyszer meg kell mosni a lombkoronát.

Hogyan válasszuk ki?

Az ágynemű kiválasztásakor mindenekelőtt az anyag minőségére, és csak a színre és a mintára kell figyelni. Az ágyneműt nem sok díszítéssel kell díszíteni: fodros, szalag, gyöngy, hímzés és applikáció, mert a gyermek arra törekszik, hogy megpróbálja "a foghoz" minden részletet, amely a figyelmet vonzza.

Az újszülött ágynemű kiválasztása bölcsebb előnyben részesíteni a kész készletek. Ez az opció számos előnnyel rendelkezik. Először is, minden elem és részlet egy stílusban van kialakítva, és harmonikusan néz ki. Másodszor, a legtöbb esetben a kész készlet megvásárlása olcsóbb lesz. Harmadszor, a kész készlet megválasztása és megvásárlása kevesebb időt és erőfeszítést igényel.

Bizonyos esetekben az ágynemű megvásárlása nem egyetlen készletben van, a legmegfelelőbb megoldás például, ha az ágy nem szabványos méretű, és nehéz egy kész készletet választani.

Nem szükséges ágyneműt vásárolni a növekedéshez. Legalább kis mennyiség megtakarítása valószínűtlen, mert a mosoda még a baba felnőésének pillanatában is használhatatlanná válhat. És gyakori mosás nagy készlet, és a hosszú szárítás több problémát okoz. Emellett a lapok és a dudorok is megjelennek egy nagy lapon.

Általános szabályként az ágynemű gyártói a szabványos méretűek. A vásárlás előtt azonban ellenőrizze újra a csomagolás címkéjén található pontos méreteket. És előfeltétele: a készlet megvásárlása előtt kérje meg az eladót, hogy nyújtson be egy értékesítési tanúsítványt.

Hány készletre van szüksége?

Az első életévben 2-3 ágynemű elég lesz a baba számára. Az anyagtól függően a mosoda 180-500 mosást képes ellenállni. Így a kiválasztott készletek átlagosan 2-3 évig tartanak.

A legegyszerűbb megoldás egy cserélhető lapokkal, párnahuzatokkal és paplanhuzatokkal ellátott készletek beszerzése. Ebben az esetben a márkaelemek egyedileg, szennyezésként változtathatók meg. Például néhány gyártó 5-6 lapot kínál, mivel ez a tartozék piszkosabbá válik, különösen a baba életének első évében.

gyártók

Az újszülött ágynemű kiválasztásakor fontos szempont a termék márka. Az ágynemű modern gyártói számos lehetőséget kínálnak mind a standard, mind az exkluzív készletek számára. A szülők kiválasztását csak a költségvetés és az egyéni kívánságok korlátozzák.

Orosz márkák az átlagos árkategóriára összpontosított, ugyanakkor a vevők pozitív visszajelzést adnak Ivanovo és Novorossiysk termékeiről. A fiatal szülők nemcsak megfizethető áron, hanem pozitív tulajdonságokkal, például puha anyaggal, tartóssággal és sokféle termékkel ünneplik. Amellett, hogy a hazai gyártók kínálnak teljes készlet ágynemű, amely magában foglalja a matrac, párna, takaró, takarók.

Hosszú ideig az ágynemű piacán, és sikeresen megalapították márkák Törökországból. Általában a babaágyak gyártói a természetes gyapotot kedvelik - nagyon finom és kiváló minőségű anyag.Nagy választékban nemcsak díszítés nélküli ágynemű, hanem szép díszítő elemek és sok részlet is szerepel.

A luxus ágynemű kategóriája tulajdonítható Fehéroroszországi Perina márka. Mindegyik készletben a gyártó 4-7 puha anyagból készült, fényes fényű, könnyű és finom palettán található. A fehérorosz gyártók szövetének és formatervezésének minősége nem különbözik az európai gyártóktól.

Ápolási tippek

A babaágyak gondozására vonatkozó szabályok nem korlátozódnak komolyan.

 • A folyamat során mosás pamutszövet lehet zsugorodni, így vegye figyelembe a gyártó ajánlásait az ágynemű ellátására. Hagyja a címkéket a vízhőmérsékletre és a vasalási módra vonatkozó ajánlásokkal, hogy az ágynemű ne veszítse el a szép megjelenését, ne fújjon el és nem deformálódik.
 • Gyermek mosóporok és gélek használata a bébiruhák tisztításához megengedett. A háztartási vegyi anyagoknak nem lehetnek erős szagok és kifejezett aromák.
 • Mosás előtt a takarófedelet és a párnahuzatot el kell fordítani. Mosás után az ágyneműt 2-3 alkalommal víz alatt le kell öblíteni, hogy elkerülhető legyen a mosószer részecskék a szálak és az ágyneműk között.
 • Baba ágynemű használata ajánlott a nedves, vasalási körülmények között.

Gyönyörű példák

Minden szülő kivétel nélkül szeret békésen aludni. Egy vonzó ágynemű különös szerepet játszik ebben. Egy újszülött számára ajánlott a pasztell nyugodt tónusú ágykészleteket választani. A pszichológusok és a gyermekorvosok azt tanácsolják, hogy hagyják abba az élénk színeket és a gazdag nyomatokat.

A baba életének első évében a legjobb, ha finom ágyneműt választunk egy finom palettán, diszkrét aranyos rajzokkal.

Dekoratív betétek, csipkék és domború csíkok nagyon szépek a gyermek ágyneműjén, de minden további elemnek a kiságy külső oldalán kell lennie, hogy ne okozzanak gondot a babának.

Nagyon fontos, hogy minden díszítőelemet varrni, nem ragasztani a szövetre.

Az ágyon lévő védő lökhárítók egy másik fontos szerepet töltenek be - hozzájárulnak a gyermek fejlődéséhez. A kiságy eldobása és elfordítása a baba megnézheti az alkalmazásokat és a színes nyomatokat, így a morzsák megtanulják az egyes elemekre összpontosítani és finom motoros készségeket fejleszteni. Ehhez a gyártók különféle karimákat kínálnak cserélhető részekkel, kiegészítő szerelvényekkel és még hangelemmel is.

Az álmos baba mosollyal találkozik az új napon. Ezért vigyázzon arra, hogy az ágynemű minőségi készletét választja, hogy a szeretet és a béke mindig uralkodjon a családban.

További tippek az újszülöttek számára az ágynemű kiválasztásához a következő videóban találhatók.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba