Mi a jobb az ágyneműre: percale vagy szatén?

 Mi a jobb az ágyneműre: percale vagy szatén?

Ma az ágynemű megvásárlása nem könnyű feladat, nem azért, mert hiányzik, hanem éppen ellenkezőleg, a széles választék miatt. A gyártók mind a hagyományos, mind a régebbi generációs szövetekhez használják, és az elmúlt évek technológiai fejlesztéseit. Érdekes, egzotikus újdonságok jelentek meg: bambusz és eukaliptusz szálak. A szálak nem egyenletes összetételű vegyes szövedékeit aktívan használjuk. A tömegfogyasztók körében azonban kétségtelenül kedvelt volt és maradt a pamut vászon. Vegyünk két fajtájú pamut anyagból: szatén és perkali.

A szatén összetétele és típusai

A szatén és a percale önmagában egyszerűen a szövés különböző módjai. A fő (függőleges) és vetülék (vízszintes) szálak elrendezésének változása miatt az anyag teljesen eltérő mechanikai és technológiai tulajdonságokat kap. A megjelenése is attól függ. A szatén kettős csavart fonalból készül. Hosszú tűzésű pamutfajtákat használnak. A fő ritka lépéssel átlapolt sodrott vetülékfonalok a szövet selymes elülső oldalát alkotják, a szegélyléc matt marad.

A készítmény lehet 100% pamut vagy nem egyenletes. Kezdetben a szatén, amely a kínai Quanzhou tartományból származó történetét vezette, ahonnan a tengerentúli kereskedők hajói a világ minden tájáról szállították, különleges sűrű szövésű selyemszálakból készült. Ezután a kínai gyapjúszálakra ilyen eljárást alkalmaztak, és kiváló, olcsó, fényes szaténfelülettel rendelkező, olcsó, fényűző selymet imitáló anyagot kaptak. A modern technológia bővítette a szatén szövetek körét. Ma a sűrűség, az összetétel, a feldolgozás függvényében többféle típus létezik.

 • Rendes és nyomtatott szatén - Pamutszövetek, amelyek sűrűsége körülbelül 85-100 és 150 szál / cm. Ez nem túl nagy sűrűségű, így az ilyen szaténból olcsó ágyneműt varrtak. Nagyon költségvetési lehetőség esetén pigment színezéket alkalmaznak, amelyek csak az anyag felületét érintik, az ilyen termékek elhalványulhatnak és idővel elhalványulnak. A jobb reakcióképes festék mélyen behatol a szálakba, és sok mosás után is fényes és élesen hagyja a mintát a szöveten.
 • Nyomtatott szatén - a sűrűség legfeljebb 170 szál, sőt ugyanaz a nyomtatott anyag, de a végtermék méretének megfelelően színezett: párnahuzatok vagy paplanhuzatok. Szokatlan kivitelű, hatékony és harmonikus készleteket kapunk. A pamutszálak merserizációs folyamaton mennek keresztül - a szálak lúgos kezelése, amely növeli a szálak szilárdságát, és jobban rögzíti az ezt követően alkalmazott festéket.
 • Jacquard szatén - ez a szövet ötvözi a selymes szatén és a hagyományos jacquard szőnyeg előnyeit, és mindkét oldalon fényűző dombornyomott mintákat hoz létre. A négyzetcentiméterenként 170-220 szál sűrűségét használjuk, így az anyag különösen tartós lesz. A Jacquard-satin 100% pamutból készül, és keverhető: viszkóz vagy poliészter hozzáadásával.

A kis szintetikus kiegészítés további rugalmasságot és szilárdságot biztosít, egyszerűsíti a mosást és a szárítást, csökkenti a zsugorodást. A jacquard-szatén ágyneműkészlete nagyon megjeleníthető.

 • csík - Jacquard szatén csíkokkal és geometriai alakzatokkal.A gazdag virágos díszkel rendelkező tipikus jacquardhoz képest a csík szigorú változata. Ideális prémium készletekhez. A matt és a szatén csíkok váltakozása mind az arc, mind a belső oldalról különösen kényelmessé teszi a fehérneműt.
 • Mako - gyártása során hosszú vágott gyapotot használnak, amelyet egyiptomi növényvédő szerek nélkül termesztenek. A sűrűség körülbelül 220 szál. Kiderült, hogy rendkívül sűrű, tartós, de könnyű és vékony vászon. Az ökológiai tisztaságnak és a kiváló technológiai tulajdonságoknak köszönhetően csak luxus ruhák készülnek mako-szaténból.
 • Selyem szatén - drága opció selyemszál hozzáadásával.
 • Polisatin - vegyes vagy szintetikus szövet, amely egy selymes arcú természetes analóghoz hasonlít. Nagyon gyorsan szárad, nem zsugorodik és nem deformálódik, jól tartja a színt. A Polysatin gyakran varratokat készít háromdimenziós nyomtatással. A hátránya a rossz légáteresztő képesség. Lehet elektrifikálni.
 • Twill Satin - egy átlapoló módszer, amely két módon ötvözi, ami ezt a szövetet kicsit lazábbá és kevésbé sűrűvé teszi, mint a klasszikus szatén.

A szatén előnyei és hátrányai

Függetlenül attól, hogy mely szálakat használják, a szatén szövött anyag vastag, puha és selymes lesz, enyhén fényes felülettel. Megkülönbözteti más szövetektől: közönséges pamut, calico, calico. A szatén ágynemű előnyei a következők:

 • selyem megjelenés, de alacsonyabb ár;
 • egyszerű elhagyás: a szövet gyakorlatilag nem törik össze, gyorsan szárad;
 • nagy tartósság: a nagy sűrűségű luxus kategóriákban - akár 300 mosás;
 • a természetes szatén környezetbarát anyag, nem villamosított, higroszkópos, levegő;
 • tökéletesen tartja a hőt, egy ilyen ágynemű ideális az őszi és téli időszakra;
 • az alsó matt oldal nem csúszik a kanapé vagy a matrac alján, ellentétben a selyemmel.

A hiányosságok között megemlíthetjük, hogy az ilyen fehérnemű elülső oldalának szatén simasága néha kényelmetlen lehet - a selyem pizsamában csúszni fog. A szatén szövetek (a mako-szatén kivételével) talán túl melegek a nyári alváshoz.

Nos, a magas minőségű szatén (Jacquard, heveder, mako) ágynemű ára jóval magasabb, mint a szokásos pamut szett.

Satin jacquard
Polisatin

Percale: összetétel és variációk

Az Indiában feltalált természetes szövetgyártás alapja hosszú gyapjúfajta. A nem csavart szálak nagyon szorosan összefonódnak, sima vékony vászonot alkotnak. Ezenkívül a szálakat ártalmatlan kötőanyaggal - keverékkel - kezelik, ezáltal az anyag hihetetlenül tartós marad, és nem sérül, és nem távolítja el a szöget.

Ilyen tulajdonságok miatt korábban a léghajók gyakran használtak a légkört a repülőgépek és a vitorlázók vitorlázáshoz történő felhasználására, sőt sátrak varrására is. A Percale ágynemű kiváló minőségű, nem olcsó, mert ez az anyag az egyik legjobb megoldás az ágynemű előállításához. Párnahuzatokat is varrtak belőle: a nejlon szövés nem teszi lehetővé a tollakat és tollakat.

A percale összetétele:

 • 100% pamut;
 • a len hozzáadásával;
 • kis mennyiségű poliészterrel.

A vegyes opciók megfizethetőbbek. A poliészter anyagrugalmasságot ad, kevésbé ráncos.

A perkálok előnyei és hátrányai

A színek bársonyos felszínén nagyszerűek, ezért bármilyen formatervezési megoldás alkalmazható erre az anyagra. Egyéb előnyök:

 • nagyon magas kopásállóság - ragasztó impregnálással történik, így a mosoda akár 1000 mosást is képes ellenállni, nem képezi a pelletet;
 • megőrzi a színek fényerejét, nem fakulnak és nem fakulnak;
 • jó légáteresztő képesség, fehérnemű "lélegzik";
 • higroszkópos;
 • kellemes tapintási érzéseket ad, nem csúszik;
 • Természetes összetétel allergiára.

De ez a szövet nem tökéletes. Soha nem látott erejű különleges összetétel komplikálja az ápolást, a mosás során hangulatosvá teszi az anyagot. A Percale vasalást igényel - gyűrött anyag.

hátrányai:

 • az ellátás bonyolultsága, mivel közepes hőmérsékleten kell mosni, áztatás nélkül, fehérítéssel és alacsony centrifugálási sebességgel (nedves állapotban, a percale erősen erősödik);
 • A vasalást maximum 150 ° C-nál nem magasabb hőmérsékleten ajánljuk;
 • magas költség.

Melyik jobb?

Mindenki választja magának, mi az előnyös: szatén fényes szatén vagy bársony perkali. A Percale nyáron kellemesen hűti a testet, és a szatén télen meleg lesz. A szatén elveszíti a tartósságot, de könnyen tisztítható: nem igényel vasalást és a mosás korlátozását. De az érintés sima és csúszásmentes.

Ezeknek a szöveteknek a kiváló minőségű készletei ára megközelítőleg egyenlő és magasabb lesz, mint a más típusú pamutból készült termékeké, például a calico. A szaténból készült termékek esetében azonban szélesebb árkülönbség érhető el: megvásárolhatsz egy nagyon olcsó, laza szövésszövetet, és sok pénzt költhetsz egy luxus jacquard-szatén luxus szettre.

perkál
félszatén

Vélemények

Az elégedett ügyfelek, akik egy percale ágyas szettet választottak, vegye figyelembe, hogy ez a vászon számos mosást képes ellenállni, ugyanakkor világos, sima és tartós marad. A negatív vélemények gyakran hibás címkézéssel vagy gátlástalan gyártóval kapcsolatosak, akik olcsóbb kalicionokat szállítanak egy percale számára, vagy szándékosan helytelenül jelzik a készítményt, elrejtve egy szintetikus adalékot. Ugyanezeket a problémákat néha a szatén vevőkben is megtalálják, amikor a poliszatin értékesítés alatt áll.

A következő videóban többet megtudhat az ágynemű anyagairól, beleértve a calico-t, a perkalit és a szatint.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba