Durva calico ágynemű: jellemzők, típusok és jellemzők

Az éjszakai pihenés ideje alatt a testet az ágyban tartózkodó kellemetlenség hiányában helyreállítják. Ezért nagyon fontos, hogy a szervezet számára milyen kellemes érzés érjen a szövethez, amelyből a lap, a paplanhuzat és a párnahuzat varrott. Fontos, hogy milyen praktikus és szoros ágynemű, milyen formában és színben marad. A modern textilpiac sokféle textíliával és textúrával lenyűgözi a kész ágyneműkészleteket. Az ilyen típusú termékekre bizonyos követelmények vonatkoznak, és a calico vászon teljes mértékben megfelel ezeknek.

Mi az a calico?

A durva calico egy sűrű, leggyakrabban pamutszövet, amelyet az olcsó, praktikus ágyneműkészletek varrására használnak. Az anyag fő jellemzője - vászon keresztkötés. Ez a gyártási technológia biztosítja az anyag tartósságát és erősségét. A calico felülete mindkét oldalon azonos: matt, sima és egyenletes.

Oroszországban ezt az anyagot a 16. században fedezték fel az ázsiai ruházati kereskedőknek köszönhetően. A XVIII - XIX. Században a kabátok főleg vászonra varrták a katonákat. És mivel a festett tekercsnek nincs sima oldala, mielőtt megengednénk a bevonatra. Könnyű gyermek- és női ruhákat nyomtattak a nyomtatott lemezből.

A rendelkezésre álló durva calico nem vesztette el relevanciáját, mivel nemcsak ágynemű, hanem hordható ruházat, asztalterítő, kötény, gyermekruházat és még sok más.

faj

Számos típusú calico van.

 • Súlyos calico - egyfajta tartós nyers és fehérítetlen anyag. A cipő- és bútoriparban párnázó anyagként használják.
 • Fehérített Calico - lágy szövet, különböző színváltozatokkal feldolgozott és gyártott. A pelenkák, babaágyak és alsóneműk varrására alkalmas.
 • Nekiment. Pamutszövet képekkel, alsóneműk, ruhák, ruhák nők és lányok számára. Természetes színezékekkel festett, ezért a legmegfelelőbbnek tűnik a gyerekek számára.
 • Sima festett Leírását monokróm színezék jellemzi, és a kabátok és kabátok bélésének szabására szolgál.

jellemzői

A GOST szerint a calico sűrűségét gramm / 1 m 2 -vel mérjük. Ebben a kérdésben ez a mutató 100-160 g-ra változik. Az alacsonyabb index az anyag kisebb sűrűségét jelzi.

A 145-es mutatóval ellátott szövetet általában a kórházak és a laktanyák, a vonatok, a szállók, a szanatóriumok és a menedékházak ruháinak varrására használják. A házhoz egy 125-ös sűrűségi indexű vászon alkalmas, a napi 100 g / m2-es Calico-sűrűség szintén elfogadható a napi használathoz, feltéve, hogy az új készlet előmosás: szálsűrűséget fog kapni, de enyhén zsugorodik. Ezért egy ágyra vonatkozó készletet kell választania méretének és kis készletének megfelelően. A lap szélessége legalább 10 cm-rel nagyobb, mint a matrac szélessége.

A modern pamutszövetek az ágyakhoz nem csak matt és sima, hanem szokatlan textúra. Például a szőtt, amely a szövetet adja, nem gyűrött, hanem szokatlanul stílusos megjelenés. A "fejléc" feldolgozásakor a pamut alsónemű nem igényel vasalást, de még egy kicsit gyűrött formában sem veszíti el vonzerejét.

A préselt textúra hátterében nem látható a szövetek gyűrődése, és ez felhívja a figyelmet azokra, akik nem szeretik a bonyolult gondozást, hanem friss és szép ágyneműben alszanak.

tulajdonságok

Ágynemű az ilyen típusú pamutból tökéletesen bebizonyította magát.

 • Calico puha szerkezetű és szilárd szerkezetű. Könnyen karbantartható, és sok éven át megtartja vonzó megjelenését, mivel nem fél a mosástól és a hőmérsékleti változásoktól.
 • A szövet nem képezi rendszeresen súrlódással a felületen lévő pelleteket, így rendszeresen alszik.
 • A durva calico-val készült gyermekágyak nagyon kényelmesek és jó éjszakai alvást biztosítanak.
 • A durva calico lapon való izzadás nem szörnyű, mivel a szövet higroszkópossága magas, és kiváló termosztatikus tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Ez egy teljesen természetes és ártalmatlan anyag, amely nem károsítja a bőr allergiáját és túlérzékenységét.
 • A „pamut” módban vasalható és függőlegesen szárítható. A szövet alakváltozása nem fenyeget, kivéve, ha erre kifejezetten törekszik.

Előnyök és hátrányok

Calico számos előnnyel rendelkezik:

 • környezetbarát termék, amelynek festésére csak természetes színezékeket használnak;
 • jó minőségű és külső esztétikával történő beszerzés;
 • hipoallergén és a gyermekeknek a születéstől való használatának képessége;
 • a szálak ellenállása a nyújtásra, pelletek képződése, kopás, mosás és szárítás a napon;
 • az anyag egyszerű kezelése;
 • nem károsodik vegyi anyagokkal szemben.

Talán az ágynemű az ágynemű egyetlen hátránya enyhe zsugorodásnak tekinthető, amelyet a szövet mosás után ad. Ez azonban elkerülhető, ha meglehetősen egyszerű kezelési utasításokat követ.

Ezután az ágynemű sok éve szép lesz.

gondoskodás

Még ha figyelembe vesszük, hogy az anyag méltóságteljes működésben van, szükség van az ápolási ajánlások betartására.

 • Nem ajánlott a mosás hőmérsékleti módjának megsértése.
 • Egy új készletnek szüksége van mosásra az anyag szerkezetének lágyításához.
 • Nem kívánatos a szín és a fehér vászon keverése egy mosási ciklusban.
 • Szárítsunk egy durva calico-t egy sorban.
 • Ne haladja meg a 40 ° C-os hőmérsékletet egy fényes mintázatú anyagnál és 60 ° -kal egyetlen szín esetén.
 • Ne mossa meg mesterséges szövetkészletekkel együtt.
 • Kis nedves vászonra vasalva.
 • Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a nyomtatott minta ellenállása nagyobb, mint az egyszínű szövet színe. De mindkét opció nem fakul ki, és idővel nem fakulnak, csak ne adjunk hozzá az agresszív összetételű por fehérítőszerekhez és adalékanyagokhoz. Bár az anyag erős, nem tolerálja a kísérleteket önmagában.

gyártók

A hazai durva calico készletek gyártói közül a Ivanovo és a Shuisk textilgyárak termékei kedvezőbbek. A fogyasztók kiváló véleményt adnak a ruházatról, bár vannak panaszok, hogy a mosás után csökken.

A Shuya gyár mindenféle méretű és színű ágyneműt gyárt: az eurótól a babakészletekig. Számos minőségi termékből áll: négy, két vagy egy párnahuzat, egy lap és egy paplanhuzat. 1,5 ágyas szett alkalmas egy egyszemélyes ágyhoz és egy kétágyas kiságyhoz. A paplanhuzat és a párnahuzat-konfiguráció a modelltől függően változhat. Lehetőségek vannak a gombok vagy a rejtett cipzárak számára, szaggal vagy résszel a takaró könnyű megmunkálásához.

Az Ivanovo termékek katalógusaiban a készletek kizárólag természetes anyagból készülnek. Ezek közé tartozik mind a hétköznapi fehérneműkészlet, mind a luxus fehérnemű. A családi készletek különböző megoldásokban kerülnek bemutatásra: egy rugalmas szalaggal vagy a szokásos szabad vágással.

Jól bevált és külföldi gyártók durva calico ágynemű készletek. Az ukrán és fehérorosz áruk megfelelnek a GOST magas követelményeinek. Az üzbég pamut és az indiai társaik rendkívül dicséretesek, és rendkívüli lágyság és szokatlan minták és színek jellemzik. Ez az egyik vezető a gyapjúszövetek gyártásában, a legkisebb szennyeződések nélkül. A pakisztáni durva calico szintén jó értékelést kapott.De költsége valamivel magasabb, mint az ukrán vagy az orosz.

Kínában például a technológiák lehetővé teszik a pamut és a mesterséges szálak keverékének használatát.

Úgy véljük, hogy a szintetikus anyagok előnyösek az ágykészleteknek, segítve őket abban, hogy jobban megőrizzék alakjukat.

kiválasztás

Az ágy-készleteknél jobb, ha 100% -ban természetes anyagokat választunk. Ráadásul az élénk színek kedvezően néznek rájuk. A monofónikus vagy nyomtatott vászon a személyes preferenciáknak megfelelően kerül kiválasztásra. A kiválasztás során ügyeljen az ágynemű minőségére. Meg kell figyelni, hogy hány és milyen elemeket tartalmaz a készlet. A piacot sokféle komplett termék alkotja az alváshoz:

 • egy és fél ember egy vagy két ember kényelmes álmának;
 • szabványos készlet egy személynek, három termékből áll: párnahuzatok, lepedők és paplanhuzat;
 • Euronaboratórium 4 párnahuzattal, amelyben 2 db. téglalap és 2 négyzet;
 • család 2 különálló paplanhuzattal és 2 párnahuzattal;
 • a gyerekek egy lapot tartalmaznak a kerület körüli gumiszalagon és egy kör alakú cipzárral a paplanhuzaton;
 • dupla, egy paplanhuzat és egy lap.

Az ágy és az ágynemű méretének alatti választás: párnák és takarók.

A következő videónál többet megtudhat a durva ágyneműről.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba