Törölköző: jellemző, alkalmazás és finomságok

A mindennapi életben elég sok különböző terméket használtak, beleértve a törölközőket is. Alkalmazásuk és a gyártáshoz használt anyagok köre igen változatos. A választékkal rendelkezők körében azonban különösen népszerűek a gofri törölközők.

A termék története

Ma nagyon nehéz találkozni egy olyan felnőttkel, aki nem tudja, mi a törülköző, mivel egy ilyen termék, legalábbis egy példányban, bármelyik otthonban megtalálható. És most az ilyen anyagból készült törölközők az apartmanokban, hotelkomplexumokban, fitness klubokban és szépségszalonokban vannak jelen. Ez a kereslet az anyag sok pozitív tulajdonságának köszönhető, amelyet az ókorban a mesterek értékeltek.

A törülközőszövet nevét a kedvenc gyermek finomságával való hasonlóságnak köszönheti, de az anyag nem mindig hordoz ilyen nevet. A gofri termékeket kezdetben „török ​​törülközőnek” nevezték el, mert a keleti részen először kezdték használni a hasonló szövési technikát. A török ​​kézművesek és szövők ismereteik miatt világszerte ismertek voltak, de köztük a ostya textíliák évszázadok óta a legnépszerűbbek lettek.

A vászon a kezdetektől manuálisan, gépi szerszámok használata nélkül készült.ezért az ebben a kézműves képzésben résztvevő személyek egy nap alatt igen korlátozott számú terméket tudnak készíteni, ami a termelés magas költségéhez vezetett. Ezért a törölközőket a luxus és a gazdagság jeleinek tekintették, és nem mindenki engedhette meg magának, hogy ilyen ruhát vásároljon. Hasonló trend alakult ki hosszú ideig, így ezeket a termékeket nagyon jó választásnak tartották.

Idővel és a technológia gyors fejlődése miatt a helyzet drámaian megváltozott, a török ​​törölközők mindenki számára megfizethetővé váltak, ami nem befolyásolta népszerűségüket, de éppen ellenkezőleg, egyre több gyártó kezdett textilgyártásra. Ennek eredményeként a termékek megjelentek a piacon, méretük, színük, sűrűségük és céljuk miatt változóak.

Előnyök és hátrányok

A konyha, a fürdőszoba, a strand és egyéb igények szerinti törölközők iránti igény számos pozitív termékjellemző miatt.

 • A textíliák fő előnye a kompozíció, mivel a ostya termékei természetes és ökológiai alapanyagokból készülnek, ami pamut.
 • Az anyag sajátos textúrája miatt felhasználható a hazai igényekhez és bármilyen felülethez. A gofri szalvétával történő feldolgozás után az üvegen, tükörön vagy más alapon nem maradnak szöszek vagy csíkok.
 • A borostyán termékek univerzális termékek, ezért konyhai eszközökként, fürdőszobák, fürdőkádak vagy szaunák praktikus kiegészítőként, tisztításként, díszítésként stb.
 • A török ​​törülközők meglehetősen kellemesek, így gyakran használják gyermek fürdőszobai kiegészítőként.
 • Hypoallergén anyag.
 • A nyersanyagokat tartósságuk jellemzi, melynek köszönhetően számos mosás, háztartási vegyi anyagokkal való érintkezés, valamint magas forráspontú expozíció áll fenn.
 • A waffle törölközők kiváló abszorpciós képességük miatt figyelemre méltóak, ezért ezek a termékek népszerűek a fürdőszobai szettben, a strandtörölközőkben, valamint a konyhai és otthoni használatra.
 • A modern termékcsalád nagy színválasztékban jelenik meg, ezért a rendeltetési helytől függően, monofonikus vagy színes, nagy és kis méretű termékeket vásárolhat, mintázattal vagy anélkül.
 • A waffle termékeket nagyon könnyű varrni. Ennek az anyagnak a vásznát tekercsben adják el, így az ízlésüknek megfelelően törölközőt készíthet, és pontosan kiválaszthatja a kívánt méretet.

  A termékeknek azonban nincsenek hátrányai, amelyek magukban foglalják az ilyen pontokat:

  • más típusú törölközőkhöz képest a fürdőszobában a gofri termékek nem melegen tartanak;
  • Az új termékek a vásárlás után nehézkesek lehetnek, így mosni kell a klímaberendezések hozzáadásával, amelyek lágyíthatják az anyagot.

  Szövet típusok

  Modern termékek A külső tulajdonságoktól és az anyag gyártási módjától függően a szokásos módon több típusra osztható.

  • Heves ostyák - Különleges jellemzője az anyag merevsége. Általában az ilyen termékeket nem használják a hazai igények és az otthoni használatra.
  • Fehérített termék - a termék gyártása során további feldolgozásra kerül sor, aminek következtében a szövetből eltávolítják az idegen zárványokat és a törmeléket, és maga a szövet fehérített.
  • Sima hajú szövet - a termékeket is fehérítették, de nagyobb mértékben, mint az előző változat. A kész formában a törülközők puhaak és kellemesek.
  • Nyomtatott mintás termékek - az ilyen típusú törölközők gyártása során egy képet vagy mintát alkalmazunk a szövet felületére. A rögzítéshez az anyagot a görgők között hengerelik.

  A ostyafesték típusainak leírása alapján könnyen kitalálható, hogy az utolsó két fajtát használják a mindennapi életben. Ennek oka a szövet tulajdonságai, ami a megjelenést és a lágyságot megszerzi.

  A kemény termékek ipari célokra igényelhetők. Fehér fehérített vagy többszínű hullámos törülközőt találhat otthon és a vendéglátó-helyek és a kikapcsolódás helyén.

  Alapvető tulajdonságok

  A török ​​törülköző egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik a pamutfonalok átlapolásának jellemzői fényében. A termékek elsődleges tulajdonságai közül érdemes kiemelni a következő pontokat:

  • az anyag kiemelkedik a kiváló higroszkóposságért;
  • a szövet jól légáteresztő, ami hozzájárul a termékek gyors száradásához;
  • A gofri törölközők kizárólag természetes anyagokból készülnek;
  • az anyag hosszú élettartamú;
  • a feldolgozás utáni termékek vonzó megjelenést kapnak;
  • A termékek nem okoznak allergiás reakciót a bőrrel való érintkezéskor.

  A szövet hullámos szerkezete magas tartósságú termékeket kínál, amelyek lehetővé teszik a törülközők gyakori mosását a termékek megjelenésének és minőségének veszélyeztetése nélkül.

  Ezenkívül az ilyen szövés egy kis súroló hatást eredményez, ami sokkal könnyebbé teszi az ilyen termék számára a felület szennyeződésektől való eltávolítását anélkül, hogy a karcolások vagy más hibák kockázata lenne. A törülköző megnedvesítése még rugalmasabbá és lágyabbá teszi.

  Azonban a fogyasztók által leginkább értékelt fő minőség az, hogy gyorsan felszívja a nedvességet. A modern textíliák széles választékában is nehéz megtalálni a hasonló abszorbens tulajdonságokkal rendelkező anyagot.

  A ostya termékek higroszkópossága közvetlenül függ az anyag sűrűségétől, ahol a szövés fontos szerepet játszik. A szövet átlagos sűrűsége 80-240 g / m2 tartományban változik. Azok a termékek, amelyek minimális sűrűsége elég vékony, így van néhány hasonlóságuk az orvosi gézzel.Ezeket a törülközőket háztartási célokra rendkívül ritkán használják, de alacsony költséggel is rendelkeznek. A legnagyobb sűrűségű török ​​törülközőt a legmagasabb minőségű terméknek tekintik, amely az értékét meghatározó fő mutató.

  Ma a legszükségesebb gofri törölközők, szövés sűrűséggel 120-165 g / m2. Általában a vászon 50-70 méteres tekercsben vagy már meghatározott méretben kerül forgalomba. A hazai termelésből készült ostya termékeket a TU vagy a GOST szerint gyártják, ami lehetővé teszi az orosz textiltermékek magas minőségének ellenőrzését.

  Ugyanakkor az értékesítés során gyakran találnak alacsony minőségű termékeket. Az a tény, hogy a termékeket a megállapított normák megsértésével állították elő, a törülközők sajátos illata, a nyomtatott minta egyenetlensége és az anyag összetétele jelzi. A kiváló minőségű vászonnak 100% pamutból kell állnia, de a „PC” címkével ellátott termékeket megtalálhatja, amelyek ostya termékként próbálnak eladni, de valójában ez a megjelölés azt jelzi, hogy az anyag poliészterből készült, azaz szintetikus szálakat tartalmaz. .

  Szín és design

  Néhány évtizeddel ezelőtt a domborított törölközők többnyire tiszta fehérek voltak. Most, a gyártók jelentősen kibővítették a termékeik színválasztékát, így minden értékesítésre alkalmas törülközőt találhatunk, a sima rózsaszín, kék, sárga vagy zöld és a különböző mintákkal és témájú díszítéssel végződő termékek között.

  A gyártóknak ajándékcsomagok sorozata van, ahol a törölközők különböző szimbólumokat vagy feliratokat, többszínű tárgyakat, virágokat, gyümölcsöket stb. Tartalmazhatnak.

  Alkalmazás és méret

  Egyedülálló tulajdonságai miatt a barázdált termékeket különböző területeken üzemeltetik. Az anyag univerzális termékként szolgál otthoni és közintézmények tisztítására. A szövet nem hagy semmilyen nyomot, ami fontos a törékeny és drága felületek kezeléséhez.

  A konyhában a törölközők igényelnek, mert jól elszívják a folyadékot, használat után tökéletesen lemosódnak, és vonzó megjelenéssel is rendelkeznek.

  Az ipar és az ipar iránti kereslet szövet, mert azonnal nem csak a vizet gyűjtheti, hanem az építőiparban és a gépgyártásban fontos festéket vagy benzint is felszívja.

  Azonban a legtöbb esetben gofri törölközőt használnak fürdőszobákban, fürdőkben, uszodákban stb. A szövet nagyon gyorsan szárad, és nedvesen nem veszíti el eredeti formáját.

  A gofri törölközők széles választéka is változatos méretű termékkínálatnak köszönhető. A javasolt tartományok között megkülönböztethető az ilyen ostya törlők:

  • 40x70 cm;
  • 40x80 cm;
  • 45x100 cm;
  • 50x100 cm;
  • 80x150 cm

  Az ellátás finomságai

  Mint minden más anyag, a török ​​törölközőknek gondoskodniuk kell, ami meghosszabbíthatja a termékek élettartamát, és a használt termékek vonzó megjelenését is fenntartják.

  • A lapkát nem csak kézzel, hanem mosógépben is lehet mosni. A feldolgozás 40 és 60 fok közötti hőmérséklet-tartományban lehetséges.
  • A textiltermékek vasalhatóak, de a legtöbb esetben nincs szükség sürgős igényre, mivel a mosás után a törülközők megtartják formájukat, színeiket és megjelenését.
  • A fehér törülközőt a fehér árnyalat fenntartásához megfelelő eszközökkel fehéríthetjük, hagyományos módszereket is használhatunk, például szappant vagy forralt.
  • Ami a színes vászonokat illeti, a gondoskodásnak gyengébbnek kell lennie. Ez a mosás hőmérsékletére és a kémia használatára vonatkozik.

  Nézze meg, hogyan mossa le a piszkos törülközőt a következő videóban.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba