Profilok PVC panelekhez: variációk és jellemzők

A fali dekoráció minden építés kötelező lépése. A befejező anyagok fő követelményei - a tartósság és a praktikusság. Ezek azok a tulajdonságok, amelyeket a PVC panelek rendelkeznek.

Ezeket a termékeket az épületeken kívül és belül is lehet üzemeltetni. De ahhoz, hogy hosszú ideig és megbízhatóan szolgálhassák őket, helyesen kell őket felszerelni. Ezért ilyen célokra speciális segédprofilt használjon. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan rögzítse a vászont, függetlenül a rögzítés irányától és helyétől.

Különleges jellemzők

A PVC falburkolatok díszítését ma gyakran gyakorolják. Ez annak köszönhető, hogy az anyag jól feldolgozott, és nem fél a nedvességnek való kitettségtől. Az ilyen termékek rögzítése az előzőleg elkészített kereten történik. Az ilyen konstrukciót speciális rögzítési profil egészíti ki. Külsőleg ezek a termékek eltérőek a tervezési céltól függően.

E profil segítségével egyszerre több alapvető feladat is megoldható.

 • Extra szerkezeti szilárdság biztosítása. Ez akkor fontos, ha a rendszerek a házon kívül vannak szerelve. A megfelelően zárt nyílások megakadályozzák a nagy mennyiségű nedvesség behatolását, és minimalizálják a szél által a panelek számára való expozíció kockázatát is.
 • Díszítő hatás létrehozása. A panelek kötéseit nem lehet teljesen egyenletesen dörzsölni, ami repedések kialakulásához vezet. Ezért a profil segít elrejteni ezeket a hiányosságokat, így létrehozva a szerkezet egyedi külső architektúráját.

A PVC panelek profilja különböző anyagokból készül.

 • Műanyag. Ez a termék nagyon gyakori. A tartósság és a telepítés egyszerűsége eltér. Azt is kiemelnie kell az alacsony termelési költségeket, amelyek széles körben elterjedtek. Szinte mindig ezt a profilt használják belső munkákhoz. A műanyag könnyen festhető, ami lehetővé teszi, hogy különböző árnyalatokat adjon. De a leggyakoribb szín fehér.
 • Metal. A fémprofil sokkal kevésbé gyakori. Az anyag tartós és egyedi design. Az alumínium- vagy acélszerkezetek könnyen ellenállnak a külső éghajlati hatásoknak. A műanyag panelekkel azonban csak tartós vagy formatervezett felületek létrehozására használják.

Egyes gyártók az ügyfél megrendelésének megfelelően színt adhatnak a profilhoz. Így az épületszerkezetek könnyen kiegészíthetők egy szoba vagy homlokzat alaprajzával.

típusok

A profil a műanyag panelek beépítésének egyik fő eleme. Alkalmazása lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan igazítsa az összes szükséges elemet a kívánt síkhoz. De a falak vagy a mennyezet felülete nem mindig tökéletesen sima.

Ezért az ilyen rendszerek szervezéséhez ma többféle profilt használunk.

 • U-alakú. Ezeket a struktúrákat indításnak is nevezik. Ezeket a telepítéseket a falra szerelés előtt telepítik. A termékek a panelek végeinek lezárására szolgálnak. Gyakran az ajtók vagy ablakkeretek kerülete körül vannak rögzítve. Ezeknek a termékeknek a mérete széles tartományban változhat (10 mm, 12 mm stb.).
 • F-alakú. Technikailag ezek az elemek ugyanazon a helyen vannak telepítve, mint az előző változatban. De itt egy ilyen profilt jobban fel lehet használni, mert használatuk dekoratív befejezést ad a szerkezeteknek a telepítés után.
 • H-alakú. Ezt a fajta profilt az ellentétes oldalak két belső hornyának jellemzi.Csatlakozik, és akkor használják, ha egy lamellát egy másikval kell kiegészíteni. Ez akkor fordul elő, ha a panel hossza nem elegendő a ház falának teljes lefedéséhez. Az összekötő profilok a leginkább sokoldalúak és gyakran igényelhetők.
 • Sarkok. Ezeket az elemeket a két panel csatlakozásaiba szerelik. Az összekötő sarkok többféle típusúak: külső, belső, dekoratív és univerzális. A profil alakja teljesen más. Néhány termék több résszel van ellátva, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy különböző típusú sarkokban használják őket.

A szögméretek 10x10 mm-től 50x50 mm-ig terjedhetnek. Különös figyelmet kell fordítani az egyetemes termékekre. Ahhoz, hogy egy bizonyos síkon használhassa őket, csak a kívánt irányba kell hajlítania a szerkezetet. Ugyanakkor lehetetlen többször alkalmazni őket különböző problémák megoldására.

Minden sarkon speciális hornyok vannak, ahol a paneleket bizonyos mélységbe helyezheti. Az ilyen szerkezetek segítségével tökéletesen sík, függőleges felületet kaphat torzítás nélkül.

 • Lábazat. Ezek nem klasszikus profilok. Használja őket, hogy lezárja a padló közelében lévő panelek közötti csatlakozásokat. Ez lehetővé teszi, hogy sima átmenetet hozzon létre, miközben a felületet díszíti. A legtöbb esetben műanyagból készülnek. A piacon sokféle módosítás létezik, amelyek eltérőek a tervezéstől és a gyakorlatiasságtól.
 • Reiki. A struktúrákat támogató elemek létrehozására használják. Különböző rögzítő rendszerekkel kiegészíthető. Ezeket nem használják olyan gyakran, mert nem kötelező elemek.

Minden típusú profil lehet műanyag vagy fém. A legtöbb esetben használjon alumíniumot, de vannak más típusú termékek is. Ez lehetővé teszi, hogy kiválasszon elemeket az Ön tervének megfelelően.

Hogyan válasszuk ki?

A PVC panelek profilját gyakran használják. A piacon ma sokféle módosítás létezik, de ezek mindegyike egyetlen probléma megoldására szolgál.

A termék megvásárlásakor több tényezőt is figyelembe kell venni.

 • Profil nézet. Itt fontos figyelembe venni azt a helyet, ahol a terméket használni fogják. Ha csak a felület egy részének sarkai és nyílásai nélküli furnérra van szüksége, akkor csak a kerület körül elhelyezkedő kiindulási elemekre van szükség. Néha szükséged lesz a dekoratív lemezekre.
 • Design. Különös figyelmet kell fordítani az anyag színére. Napjainkban sok vállalat készít egy fehér profilt, amely megfelel a különböző belső stílusoknak. De ha színes tárgyakra van szüksége, akkor azokat különféle szaküzletekben találja meg, vagy megrendelheti.
 • Anyag. A gyártók itt nem sok választási lehetőséget kínálnak. A legtöbb esetben a fém vagy a műanyag közül választhat. Fontos, hogy csak a termék minőségét elemezzük. Ha az utcán egy műanyag profilt szeretne használni, akkor előnyben kell részesítenie azokat, amelyek ellenállnak a hideg időjárásnak anélkül, hogy elveszítenék az erősség jellemzőit.
 • Műszaki paraméterek. Különös figyelmet fordítunk csak a horony szélességére, amely tartalmaz egy műanyag panelt. Ne használjon túl szűk profilt, mert idővel nem megfelelő. A horony szélessége szinte mindig szabványos, mivel minden panel egy méretben készül.

Ha nem szabványos módosításokat vásárolt a léceken, ellenőrizze, hogy a profil megfelel-e nekik.

telepítés

A PVC panelek profiljainak telepítése nem nehéz feladat. Majdnem bárki képes kezelni. Mielőtt csatlakoztatná az útmutatókat, több előkészítő lépést kell végrehajtania.

 • Felületbeállítás. Kezdetben a falak vagy a mennyezet károsodását elemezzük. Ha a felületek nagy repedésekkel vagy cseppekkel rendelkeznek, célszerű azokat speciális keverékek segítségével kiküszöbölni.Ez akkor fontos, ha a jövőbeni panelek további keret nélkül közvetlenül a falra szerelik.
 • Építési ládák. Még egy olyan fa keret, amely könnyen támogathatja a termékek tömegét, alkalmas műanyag panelek számára. De speciális fémszerkezetekből is megtervezheti.

A profil-szerelési algoritmus több egymást követő lépésből áll.

 • A kezdő elemek telepítése. Ezek a befejező felület (a mennyezet, a fal) kerületén helyezkednek el. Fontos, hogy az ellentétes szerkezeteket olyan helyzetbe helyezzük, hogy ugyanabban a síkban legyenek. Ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy a ferdén előfordulhat, ami magára a panelekre és azok dekoratív megjelenésére hatással lesz. A kezdőprofilok rögzítése konzolok vagy speciális önmetsző csavarok segítségével történik. Fontos, hogy helyesen állítsuk be őket vízszintes és függőleges helyzetben. A panelek telepítése a jövőben attól függ.
 • Sarokelemek telepítése. Ebben az esetben használjon belső és külső elemeket is. A legtöbb esetben indítóként járhatnak el. Ezeket az előző típushoz hasonló elv szerint lehet rögzíteni.
 • Belső közbenső profilok rögzítése. Az ilyen típusú rendszerek túl hosszúakra vannak szerelve, ahol lehetetlen a kívánt méretű panel megtalálása.

A műanyag panelek kiszélesedhetnek vagy összehúzódhatnak, amikor a hőmérséklet csökken. Ezért szükséges, hogy a profilba való beépítéskor a fal és az anyag között kis hézag van. Kívánatos, hogy ezt figyelembe vegyék a teljes rendszer tervezésekor. Az összes profil felszerelése előtt ajánlatos kiválasztani a lapok irányát.

A telepítés során gondosan mérni kell, hogy ne kapjunk hibákat. Ez különösen fontos a vezető és a közbenső profil esetében. Ha több referenciavonalat kell elhelyezni a fal mentén ilyen szerkezetekkel, akkor jobb, ha ezt következetesen végezzük. Nem minden tapasztalt szakember azonnal képes lesz rá.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a profilt nemcsak kapcsokkal, hanem az alaphoz is ragaszthatja. Ez különösen gyakran olyan műanyag elemekkel történik, amelyeket különböző polimer készítmények könnyen rögzítenek.

A profil keretének kialakításakor folytathatja a panelek beszerelését és rögzítését. A telepítési technológiát egyedileg választják ki, és csak a külső feltételektől függ. A legtöbb esetben csak a termék végét kell beilleszteni a profilhoronyba. Ezt követően a panel a kerethez igazodik és szegezve vagy ragasztva.

A PVC panelek profilja olyan univerzális termékek, amelyek nem csak a telepítés felgyorsítását, hanem a teljes rendszer élettartamának meghosszabbítását teszik lehetővé. Nagyon fontos, hogy kiválaszthassuk őket egy adott konstrukcióhoz, a mennyezethez vagy a falakhoz. Továbbá, a tartós és szilárd felület megszerzése érdekében tanácsos, hogy a szerelési munkák során tapasztalt és bevált szakembereket bízzunk meg.

A PVC panelek mennyezetre és falakra való telepítésének módját lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba