A falak műanyag paneljeinek típusai és tulajdonságai

A műanyag panelek sokoldalú befejezőanyagok, amelyek nagyszerűek a falak díszítésére. Ezek nedvességállóak, tartósak és szerények. Sok fogyasztó választja a padlót vágó műanyagot, mivel nemcsak monokromatikus, hanem többszínű és ismétlődő, természetes eredetű anyagok is lehetnek.

Jellemzők

A műanyag az egyik legnépszerűbb anyag. Különböző termékek gyártásához használják. Nem rothad, nem érintkezik a vízzel, és nem igényel bonyolult gondozást.

Ezeknek a megkülönböztető tulajdonságoknak köszönhetően a műanyag ideális a kiváló minőségű befejező anyagok gyártásához. Napjainkban a műanyag panelek nagyon népszerűek, mivel nemcsak praktikusak, hanem nagyon vonzóak is.

Az ilyen termékek köre ma hatalmas. Kiválaszthatja a gyönyörű bevonatokat minden íz, szín és költségvetés számára. A boltokban találhatók monokróm, színes és különböző minták. Különösen érdemes kiemelni a különböző anyagokat utánzó népszerű paneleket. Lehet például kő, tégla vagy fa.

A műanyag panelek szinte bármilyen helyiségben telepíthetők. Nem csak száraz és meleg nappali, hanem fürdőszoba vagy konyha is lehet. A legfontosabb dolog, hogy válasszon egy jó minőségű vászonot, amely hosszú ideig szolgál, és nem fogja elveszíteni vonzó megjelenését.

A fali műanyag paneleket meglehetősen egyszerű telepítés jellemzi - még egy tapasztalatlan otthoni mester is megbirkózik vele.

Az ilyen befejező anyagok bármilyen belső térben használhatók. Klasszikus vagy kortárs stílusban lehet. Nem javasoljuk, hogy a műanyag paneleket egy bonyolult kulcsban (barokk, rokokó, birodalom) készítsék el.

Előnyök és hátrányok

A műanyag panelek népszerűek és népszerűek. Az ilyen megjelenés relevanciáját számos előny magyarázza.

 • A műanyag panelek kopásálló anyagok. Nem félnek a nedvességtől és a nedvességtől. Ennek a minőségnek köszönhetően a finomságot biztonságosan lehet használni egy fürdőszoba vagy konyha kialakításában.
 • A kiváló minőségű műanyag panelek sok éven át megtartják az eredeti megjelenést.
 • Ez a befejezés nem igényel bonyolult és rendszeres ellátást. A műanyag nem gyűjti össze a port és a szennyeződést. Ha foltok jelennek meg a felületén, akkor nem kell speciális és drága anyagokat vásárolni, hogy eltávolítsák őket - a műanyag panelek szennyeződésének nagy részét rendszeres nedves ruhával lehet eltávolítani.
 • A műanyag panelek olcsóak. Ezért sok fogyasztó választja ezt a befejező opciót. Ez többször is olcsóbb lesz, mint a csempe vagy fa díszítése.
 • A műanyag falburkolatok jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Az ilyen befejező anyagok telepítése egyszerű és gyors. A szakemberek bevonása nélkül is előállítható, ami jelentős megtakarításokat tesz lehetővé.
 • A PVC panelek segítségével a rendelkezésre álló hely zónázása lehetséges.
 • Az ilyen befejező anyagok könnyűek, így a velük való munka egyszerű és kényelmes.
 • A műanyag olyan anyag, amely nagyon könnyen feldolgozható. E minőség miatt ezek a bevonatok igen gazdag választékban vannak.A szoba kialakításához abszolút képekkel és színekkel felvehetünk vászonokat.
 • A műanyag biztonságos anyag. Magas hőmérsékleten is veszélyes és káros anyagokat nem bocsát ki. Ha azonban paneleket vásárol, minőségi tanúsítványt kell kérnie az eladótól, és győződjön meg róla, hogy a műanyag nem tartalmaz mérgező vegyületeket, mivel az ilyen összetevők még mindig alacsony minőségű anyagban lehetnek.
 • A befejező anyagokat nemcsak városi lakásokban, hanem magánházakban is fel lehet szerelni. Ezen túlmenően, ezek jól illeszkednek a zsúfolt körülmények között történő telepítéshez.
 • Ezzel az anyaggal elrejtheti a padló számos hibáját: repedések, cseppek, lyukak, hornyok és egyéb hibák.
 • A műanyag panelek mögött elrejtheti a különböző kommunikációkat, például az elektromos vezetékeket.

A pozitív tulajdonságok nagy listája ellenére a műanyag falpanelek saját gyengeségekkel rendelkeznek.

 • Az anyag magas gyúlékonyságú. Tűz esetén ez a termék nagyon intenzíven ég, és belsejében terjed a füstölő füst.
 • A műanyag bevonattal ellátott helyiségekben a kémiai jellegzetes szag hosszú ideig tartható. De itt érdemes megjegyezni, hogy sok tulajdonos nem észlelt ilyen hiányosságot.
 • A műanyag panelek nem tolerálják a hőmérséklet csökkenését. Ilyen körülmények között deformálódhatnak.
 • Maga a műanyag nem a legmegbízhatóbb és tartósabb anyag. Az ilyen nyersanyagokból készült panelek véletlen ütközés vagy súlyos terhelések hatására megszakadhatnak.
 • Ezek a termékek nem lélegző anyagok. Megakadályozzák a levegő mozgását a falakon, és egyszerűen szükséges a jó minőségű szellőzéshez. Emiatt a szakértők nem javasolnak ilyen bevonatok telepítését gyermekszobákba.
 • A műanyag panelekben lévő üregek rovarok lehetnek. Ez a probléma különösen fontos az ország déli régióiban.
 • A burkolóanyag beszerelése előtt gondosan elő kell készíteni az átfedést. Sok mester ezt a tényt a hiányosságok számának tulajdonítja, mivel sok időt vesz igénybe.

Tulajdonságok és specifikációk

A műanyag vagy PVC panelek polivinil-kloridból - szerves anyagból származnak. Ennek részeként 3 fő összetevő van.

 • klór (a tartalom százalékos aránya - 75%);
 • szén (42%);
 • hidrogén és különböző szennyeződések (1%).

Korábban kis mennyiségű ólomot adtunk az alapanyaghoz - az anyagstabilizátor szerepe volt. Jelenleg az ólom helyett a cinket és a kalciumot egyenlő arányban használják.

A falra szerelt műanyag panelek élettartama az éghajlatban körülbelül 10 év.

A modern gyártók különböző hőmérséklet-tartományú szöveteket gyártanak. Például néhány típusú panel használható -30 és +80 fok közötti hőmérsékleten.

Különböző képeket és nyomatokat használnak a műanyag panelekre fotónyomtatással. Általában az ilyen kiegészítések kopásállóak és tartósak. Ezek zökkenőmentesen ellenállnak az agresszív napfény behatolásának, és nem befolyásolják hatásukat.

Gyakran a gyártási folyamat során a műanyag paneleket védő lakk bevonattal kezelik. Az anyagot tartósabbá teszi és nem koptatja. Ezenkívül a lakkozott termékek sokkal nehezebbek a semmiből. Nagyon könnyen tisztíthatók.

A műanyag falburkolatok kizárólag belsőépítészeti használatra alkalmasak. Olyan szobában kell lenniük, amely a nap folyamán hirtelen hőmérsékletváltozásnak van kitéve.

Az ilyen anyagokat loggiával vagy erkéllyel lehet elkészíteni, mivel ezek a termékek fagyállóak.

A műanyag panelek szilárdsága közvetlenül függ a polivinil-klorid százalékától.A falburkolatok tartósabbak, mint a mennyezet. Általában körülbelül 8 mm vastagságúak. Az ilyen anyagok nem rugalmasak - meglehetősen merevek és nem hajlításra tervezték, de ellenállóbbak a mechanikai stressz ellen.

A panelek szilárdsági tulajdonságai is befolyásolják az élek számát. Ne feledje, hogy ezek az elemek nem lehetnek láthatóak az elülső oldalon.

típusok

A boltokban találkozhat a különböző típusú PVC panelekkel.

 • Vinil bélés. Az ilyen falburkolatok a leggyakoribbak és népszerűbbek. Nagy igényük van, és szinte minden, a befejező anyagokat értékesítő üzletben találhatók.
 • PVC falburkolatok téglalap alakú lapokat jelent. Hosszuk 3-12 cm, szélessége 0,1-0,5 m, vastagsága 8-12 mm. Az ilyen falburkolatok csaknem minden munkához megengedettek. A boltokban a fehér bélés a leggyakoribb, más színek nagyon ritkák.
 • Lapokat. A második legnépszerűbb a műanyag lapok. Ezeknek az anyagoknak több mérete van. A pontos hosszúságok, szélességek és vastagságok attól függnek, hogy a gyártó melyik anyagot adott ki. A műanyag lapok jóak, mert nincsenek ízületek. Az ilyen bevonatok felszerelése közvetlenül a mennyezet felszínén készülhet.

Az egyik leggyakoribb a műanyag lap, amelynek felülete csempézett. Az ilyen bevonatokat gyakran használják a fürdőszobában vagy a konyhai kötény falainak díszítésében.

 • Szendvicspanel. A ma megfizethető kereslet kiváló minőségű szendvicspanelekkel büszkélkedhet polivinil-kloridból. Az ilyen anyagok szép megjelenésűek. Ezzel a díszítéssel a helyiséget felismerhetetlenné alakíthatja.
 • Vékony. A legtöbb műanyag panel két, hidakkal összekapcsolt rétegből áll. Ezeknek az anyagoknak sok előnye van, de fő hátránya az alacsony szilárdság: ha a felületükön keményebben érnek vagy nyomnak, akkor ezek a termékek súlyosan megsérülhetnek. Leggyakrabban ez az, hogy a fogyasztók megtagadják az ilyen bevonatok vásárlását. A gyártók úgy döntöttek, hogy kijavítják ezt a helyzetet vékony műanyag lapok forgalomba hozatalával. Nem rendelkeznek sejtekkel, és vastagságuk 3 mm lehet. Az ilyen anyagok egy vékony műanyagréteg, amelyre rá van ragasztva. Vékony PVC panelek és panelek könnyen rögzíthetők a falakra - csak a mennyezetre kell ragasztani.

Ezeket az anyagokat kis méretű helyiségekben is fel lehet használni, mivel ezek nem „többé nem fogynak” szabad helyet.

 • Lakkozott. Ilyen fajtákon PVC panelek, rajzok és minták kerülnek felhasználásra termikus fordítással és ofszetnyomtatással. Ahhoz, hogy a képek tartósabbak és tartósabbak legyenek, egy további lakk réteg borítja őket. Megvédi a panelek rajzait a fakulás és a repedés ellen. A kép áthelyezése után az ilyen műanyag lap textúrája matt, tökéletesen sima, selymes vagy fényes lehet.
 • Laminált. Az ilyen típusú termékek a leggyakoribbak. Alkalmazott dekorációs film, amely hatékonyan utánozza a különböző anyagokat - kő, fa, gránit, tégla és egyéb felületek. A különböző anyagok utánzása mellett a laminált panelek gyönyörű rajzokkal és nyomatokkal díszíthetők. Ezek a termékek tartósak és kopásállóak.
 • 3D hatással. Ha több eredeti kivitelre van szüksége, akkor a látványos műanyag paneleket 3D-s fotónyomtatással kell megnézni. Ilyen anyagok felületén a vakolat, a csempe, a természetes kompozíciók és a különböző díszek utánzata lehet. Ezek a termékek drágábbak, de érdekesek és frissek.

Méretek, forma és dekoráció

A fali műanyag panelek különböző hosszúságban, szélességben és vastagságban kaphatók.

 • a vinilbélés téglalap alakú: hossza 3-12 m, szélessége - 0,1-0,5 m és vastagsága - 8-12 mm;
 • a műanyag lapok nagyobbak és szélesebbek: hossza 1,5-4 m, szélessége 2 m, vastagsága akár 3 cm;
 • A szendvicspanelek hossza gyakran 3 m, szélessége 0,9-1,5 m, vastagsága 10-30 cm.

Általában a műanyag panelek négyszögletes és téglalap alakúak, a gyémánt alakú részek kevésbé gyakoriak. A boltokban dombornyomott élekkel is találunk vászont - leggyakrabban a kő- vagy téglafalazatot imitáló falburkolatok, amelyekben az egyes elemek egy kicsit többet mutatnak, mint a többi.

A műanyag falpanelek eltérő kialakításúak. Például az öntapadó PVC-csempe önmagában ragasztóan szép és szép. Az ilyen anyagok jó alternatívája a fényvisszaverő felületű üveglapkának - először is, sokkal olcsóbbak, másrészt nem olyan törékenyek.

Napjainkban a 3D-s effektív relatív panelek nagyon népszerűek. és gyönyörű áttört bevonatok. Az ilyen festmények nem tűnnek egyszerűnek és olcsónak, mert segítségükkel különleges bájt adhat a belső térnek és hangsúlyozhatja stílusát.

A vonzó megjelenésű képeket selyemnyomtatással díszítettek. Az ilyen, nyugodt és semleges színekkel rendelkező panelek tökéletesek a hálószobák és a hangulatos nappali díszítésére.

Emellett a műanyag panelek különböző színekkel festhetők.

Ma a legnépszerűbb és relevánsabbak:

 • fehér;
 • bézs;
 • őszibarack;
 • tejszín;
 • halvány rózsaszín;
 • könnyű csokoládé;
 • karamellhangok.

Az ilyen bevonatok könnyen illeszkednek a legtöbb belső terembe, mivel semleges és klasszikus színük van. Ezen túlmenően, a könnyű panelek segítségével vizuálisan bővítheti a helyet, így tágas lesz.

Természetesen az üzletekben világosabb, telítettebb PVC-panelek találhatók gazdag színekkel. A szokatlan vászonok olyan felületekkel rendelkeznek, amelyeknek színe a bronz, az arany és az ezüst utánzata nagy igény van ma. Gyönyörű szikrákat mutatnak be, amelyek hatékonyan ragyognak a napban.

Gyakran egy műanyag panel egyszerre több színt és árnyalatot egyesít. Például lehet egy egyszerű fehér vászon, amely kontrasztos fekete mintákkal díszített, vagy egy világos rózsaszín panel finomabb őszibarack díszítéssel.

  Ezen kívül a PVC fali panelek különböző textúrákkal kaphatók:

  • matt;
  • fényes;
  • sima;
  • durva.

  Kiválasztási kritériumok

  Napjainkban a dekoratív anyagokat forgalmazó üzletekben különböző módosítású műanyag falburkolatok találhatók. A hasonló termékek széles választéka miatt meglehetősen nehéz megtalálni a tökéletes lefedettséget.

  Az alábbiakban a falak műanyag paneljeinek kiválasztására vonatkozó kritériumok találhatók.

  • Alkalmazási kör. Minden műanyag panel mennyezetre és falra van osztva. Külsőleg ezek az anyagok egyenértékűek, de a második lehetőség tartósabbnak és megbízhatóbbnak tekinthető. A padlóburkoláshoz nem szükséges mennyezeti lapokat vásárolni, ha sokkal olcsóbbak.
  • A panelek méretei. Nagy falak esetében a leggyakrabban a megfelelő paneleket, a kis falakhoz pedig miniatűreket, például vinil falburkolatokat kapnak. Mielőtt elindulna a boltba, ajánlatos mérni az összes alapot, amelyet műanyaggal szeretne vágni.
  • Hőmérséklet-stabilitás. A szakértők azt javasolják, hogy több kopásálló PVC-lapot vásároljanak, amelyek ellenállnak a hőmérsékletkülönbségeknek. Ez a kritérium különösen fontos, ha az ilyen anyagokkal erkélyt vagy loggiát tervez.
  • Design. A műanyag paneleknek tökéletesen illeszkedniük kell a vásárolt környezethez.
  • Ökológiai biztonság. Műanyag panelek vásárlásakor győződjön meg róla, hogy minőségi tanúsítványt kér a termékhez. Gondosan tanulmányozni kell. A műanyag összetétele nem tartalmazhat veszélyes vegyi anyagokat.
  • Az áruk minősége. Vásárlás előtt győződjön meg róla, hogy a műanyag panelek biztonságosak és megbízhatóak. Ha a felület felülete sérült, megrepedt vagy karcos, akkor az ilyen bevonatok beszerzését el kell hagyni.
  • Gyártó. Nem kell túl olcsó PVC-paneleket keresni, mivel az ilyen befejező anyagok már demokratikus áron vannak. Meg kell vásárolni márkás termékeket - mivel kiváló minőségű.

  Befejező munkák

  A műanyag falpanelek csúnya anyagok, amelyek teljesen lehetségesek a saját kezével.

  Az alábbiakban bemutatjuk az ilyen befejező munkákhoz kapcsolódó jellemzőket.

  • A műanyag telepítése előtt átfedéseket kell készíteni. Meg kell szabadítani a régi bevonatoktól, elrejteni az összes repedést, ki kell egyenlíteni a különbségeket és kenetet kell adni a gombaellenes vegyülettel. Ha műanyag paneleket kíván telepíteni a keretre, akkor ez a munkafázis nem kötelező.
  • Ezután el kell készítenie a falak elrendezését. A ládát olyan szinttel kell felszerelni, hogy elkerülje a torzulásokat. A burkolat alsó sorának 1-2 cm-nek kell lennie a padló felett. Ezen a ponton egy ceruzával ellátott jelet kell készítenie, majd rajzolnia kell egy vízszintes vonalat az egész kerület mentén.
  • Hasonló vonalat rajzolunk a mennyezet alatt, ha úgy dönt, hogy a mennyezetet a teljes magasságba helyezi.
  • Ezután az alsó sorból 48-50 cm-t kell mérni, és a jelzőtáblát elhelyezni - ezt a legmagasabbra kell tenni.
  • A paneleket merőlegesen kell rögzíteni a ládára, így a vízszintes szerkezeteket függőlegesen burkolják, és fordítva.
  • A jelölés után fel lehet szerelni a ládát. Ehhez illeszkedjen a fa lécek vagy fémvezetők.
  • Fémlemezeknél a rögzítőelemeket is meg kell vásárolni - az ilyen elemeket az alaphoz csavarokkal rögzítik.
  • A fából készült kereteket antiszeptikus vegyületekkel kell kezelni a műanyag behelyezése előtt.
  • A keret telepítésével folytathatja a panelek telepítését. Az első részt a bejárattól távolabbi sarokban kell elhelyezni. Szükség esetén a panelet fűrészeléssel vágjuk - kiemelkedő tüskét vágunk.
  • Ezután vágja le az oldalát, hogy beilleszkedjen a sarokprofilba, majd állítsa be a felső és alsó elembe. Ezt követően a műanyag panelt be kell tolni a horonyba, amíg meg nem áll. Egy szint segítségével ellenőrizheti a telepítés síkosságát, majd folytassa a további műveleteket.
  • Az indítópult csatlakoztatása után csatlakoztathatja a második elemet. Az első és biztonságosan rögzítve van. A műveleteket mindaddig meg kell ismételni, amíg az összes panel el nem kerül a keretre.

  A PVC panelek telepítése keret nélkül lehetséges. Ehhez használja az önmetsző csavarokat vagy egy speciális ragasztót (például folyékony körmöket).

  Az ilyen telepítési módszereket nem lehet egyetemesnek nevezni:

  • egy ilyen berendezéssel a befejező anyag deformálódhat;
  • ha szükséges, nehéz lesz külön tételt helyettesíteni.

  Keret nélküli szerelési módszerrel gondosan elő kell készíteni az átfedést.

  Ügyeljen arra, hogy megszabaduljon a hibáktól, sérülésektől, repedésektől és szabálytalanságoktól, mert különben a műanyag panelek nem fogják erősen a falakon. Továbbá hangsúlyozhatják görbületüket.

  A műanyag panelek rögzítéséhez egy átlátszó ragasztót kell választania, amelyből nem lesz folt. Emellett nedvességállónak kell lennie, különösen akkor, ha azt tervezi, hogy a konyhába vagy a fürdőszobába szerelje. A ragasztóanyagot a bázisra nagy cseppekkel kell elhelyezni. Ilyen munkákhoz ajánlott egy gyorsan száradó ragasztót vásárolni.Miután ráhelyezte, a műanyag minőségileg és gyorsan lezáródik.

  Példák a belső térben

  A műanyag burkolóanyagok különböző helyiségekben organikusak: előszoba, nappali, fürdőszoba vagy konyha. Az ilyen bevonatok telepítési helye csak a tulajdonosok személyes preferenciáitól függ.

  Ma az eredeti 3D műanyag panelek nagyon népszerűek. Akcentív falak készíthetők ilyen bevonatokkal. Például lehet, hogy a nappaliban átfedik a TV-t vagy a partíciót, szemben azzal, hogy van egy étkezőasztal, amelynek székei vannak a konyhában.

  A műanyag panelek harmonikusan néznek ki a folyosón vagy a folyosón. Leggyakrabban itt a kő és a fa utánzó bevonatok kerülnek beépítésre - gyakorlatilag minden bejárati és belső ajtó modellje organikusan néz ki egy ilyen háttérre.

  Ilyen körülmények között is használhatja a műanyag panelek kombinációját kő vagy tégla és tapéta alatt. Ajánlatos a folyosón és a folyosón könnyebb felületeket használni, mert egyébként ezek a szobák túl szűknek és „elnyomónak” tűnhetnek.

  A fürdőszoba tökéletes műanyag panelek a csempe vagy áttört anyag alatt. Ilyen befejező anyagok segítségével lehetővé válik az ilyen helyiségek tágas és harmonikus megjelenése. A fürdőszobában különböző színű PVC paneleket lehet telepíteni. Például a fehér berendezés kiemelkedik a fekete lakkozott anyagok hátterében. Az így kialakított falak számos tükröt egészíthetnek ki, hogy a tér tágasabb és fényesebb legyen.

  Ha szükséges, hogy a fürdőszobát világosabbá és pozitívabbá tegyük, érdemes megválasztani a finom bevonatú PVC burkolatokat. Például a lila virágokkal díszített, halványlila színek harmonikusan fognak kinézni a fürdőszobában puha rózsaszín padlóval, fából készült kikötőbakokkal és egy magas zuhanyzóval, üvegszegélyekkel.

   PVC-panelek a kő alatt, elhelyezhetik a falat a nappaliban a kanapén. Az ilyen felület árnyalatának meg kell egyeznie a többi padló és a bútor színével. Például egy fehér vagy tompa citrommal átfedésben lévő teremben, valamint egy bézs színű bőr kanapéban a panelek szerves színűek lesznek homokszínű kő alatt.

   A műanyag panelekkel felszerelt konyhában kötényt rendezhet. Például egy fekete-fehér szobában, egy fekete-fehér szettben látványos vászonra néz, amelyen gabonafélék és barna tónusú konyhai eszközök találhatók.

   Útmutató a műanyag panelek beszereléséhez, lásd az alábbi videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba