A mennyezet befejezése műanyag panelekkel csináld magad

Nehéz túlbecsülni a műanyag fontosságát a modern ember életében. Ez az anyag behatolt az emberi élet legkülönbözőbb területeibe, és az építőiparban és a díszítésben mindenütt teljesen használják.

A mennyezet befejezésének egyik legtökéletesebb és praktikusabb módja az acél PVC panelek. A szakemberek, akiknek kevés tapasztalata van a javításban, vagy akár egy kezdő, képes lesz összegyűjteni őket.

Cikkünkben arról fogunk beszélni, hogy hogyan készítsünk egy mennyezetet a panelekről, és megtakarítsuk a végzők bérét, akiknek szolgáltatásai nem olcsóak.

Választás és különbség a falról

A mennyezeti PVC panelek két műanyag lapból állnak, amelyek speciális merevítőkkel vannak ellátva. A lap hossza mentén az egyik oldalon egy nagy, és ellenkező oldalon egy kis horgonyzószalag van. A nagylemez a PVC-lemez rögzítésére szolgál a kerethez, a kicsi pedig a lapok egymáshoz tapadásához.

Az oldal minden részén tüske van, ami hozzájárul a nagyobb szerkezeti szilárdsághoz. A mennyezeti panelgyártók biztosítják, hogy a termék élettartama 10 év.

A mennyezeti panelek hagyományosan több típusra oszlanak.

A vegyület típusa szerint bocsát ki:

 • varratok - a telepítés után itt látható az egyes részek közötti csatlakozás látható jelenléte;
 • zökkenőmentes - az ízületek kívülről láthatatlanok maradnak.

A színmegoldástól függően többféle típus létezik.

 • A monokróm panelek egyszerűek, de ugyanakkor gyakorlati termékek, ellenállnak az UV sugárzásnak. Ne változtassa meg az árnyékot a teljes üzemidő alatt.
 • Lakkozott - az ilyen panelek felülete fényes lakkréteggel van ellátva, amely erősíti a panelt és stílusos dekoratív megjelenést biztosít. Az ilyen modellek hátrányai közé tartozik a minimális fizikai hatású karcolások megjelenése.
 • Minta segítségével a termékek külső felületén egy mintát alkalmazunk. Az ilyen panelek lágyabb műanyagból készülnek, így az áruk alacsonyabb, de az élettartam is rövidebb.
 • A laminált panelek természetes fából és kőből állnak, rendkívül érzékenyek a napfényre, az UV sugárzás hatására megrepednek, és elveszítik fogyasztói tulajdonságaikat.

A műanyag panelek számos előnnyel rendelkeznek a többi befejező anyaghoz képest.

 • hosszabbak, mint a természetes eredetű anyagok;
 • megbízhatóan védi a felső határt a külső tényezők káros hatásaitól;
 • Az anyag könnyen használható, lapokra, lapokra és lécekre oszlanak. könnyű kezelni, és alatta elektromos vezetékek működtethetők (például a vakolat nem teszi lehetővé a vezetékek lerakását).

A panelek különböző méretűek lehetnek. A mennyezeti lemezek hossza 270, 300, 400 és 600 cm, szélessége 10 és 25 cm között van. A tágas szobákban (ipari rekeszek, garázsok) leggyakrabban hosszú paneleket használnak, és rövidebb a lakóházak és lakások javításában. .

A panel alakja lapra, lapkára és rácsra van osztva.

 • A lemezlapok általában nagyok, kis szegekkel rögzítik a mennyezethez, és a lyukakat speciális tömítőanyagokkal dörzsölik.
 • A csempézett panelek a szokásos csempékre hasonlítanak, kis méretűek, esztétikával és könnyen kezelhetőek.
 • A rack anyagok bélésnek tűnnek, és ugyanolyan módon vannak felszerelve speciális építési konzolok segítségével.

A mennyezeti panelek különböznek a fali analógoktól.A falazás sokkal nehezebb és erősebb, mivel ellenállnak a további terhelésnek (polcok / bútorok / egyéb díszítő elemek). A mennyezet ellentétes lemezei finomak és törékenyek. Kis súlyuk van, ami nagyban megkönnyíti a mennyezetre való telepítést és rögzítést. Ugyanakkor könnyebb károsítani őket, de ez nem tekinthető hátránynak - minimális fizikai hatást gyakorol a mennyezetre, így a paneleknek egyszerűen nem kell sűrű szerkezetűek lenniük.

Az anyag előnyei és hátrányai

A mennyezeti panelek gyártásához fő anyag a polivinil-klorid, Ez egy nagyon tartós anyag, amely számos kétséget kizáró előnnyel rendelkezik.

 • Alacsony költsége van - az átlagos oroszok megengedhetik az elegáns PVC burkolatot;
 • az egyetemesség jellemzi - bármilyen típusú, stílusos és célú helyiségekben használják;
 • higroszkóposság - a műanyag nem szívja fel a vizet, ellenáll a külső környezet káros hatásainak, nem deformálódik és nem csapódik le a páratartalom és a hőmérséklet csökkenése alatt;
 • az anyag ütésálló és kopásálló - közepes és alacsony erőkifejtés következtében nem károsodik, de természetesen, ha egy fejszével megérinti az összes erősségét, akkor eltörik, de az anyag megbízhatóan védett a kisebb karcolásoktól és zsetonoktól;
 • a hosszú műanyag élettartama jól ismert - ha a termék jó minőségű, a leginkább kellemetlen dolog, amit egy műanyag mennyezeti tartó idővel elvárhat, jelentéktelen színváltozás, és még akkor is, ha állandó napfénynek van kitéve;
 • A PVC panelek ellenállnak az agresszív sav-bázis vegyületeknek, könnyen tisztíthatók bármely tisztítószerrel;
 • Az anyagot jó hangszigetelés jellemzi, és kiváló választás azoknak, akik szeretik a békét és a csendet;
 • A PVC panelek nem szörnyűek az árvizek számára - ha a szomszédok hirtelen elárasztják Önt, a panelek könnyen eltávolíthatók, száríthatók és lóghatnak vissza;
 • Ha az egyik panel elveszti eredeti fényét vagy törését, akkor könnyen és egyszerűen kicserélhető, az ilyen javítás nem igényli a teljes mennyezeti burkolat cseréjét.

Azonban nem anyag és hiba nélkül. Különösen a mennyezetet nem szabad olyan helyiségekben telepíteni, ahol folyamatosan magas hőmérsékletet tartanak fenn. Ilyen körülmények között a bevonat gyorsan deformálódik, rögzítve nem lesz egyetlen lehetőség. A műanyag, különösen ha rossz minőségű, káros és mérgező anyagokat szabadíthat fel. Ezért hagyja abba a hálószobákban és a gyermekszobákban való használatát.

A kiváló minőségű építőanyagok előzetesen éghetőnek kell lenniük. A gyakorlatban sajnos másképp kiderül, és aztán nem kerüljük el a tragédiát. Ennek elkerülése érdekében csak megbízható gyártóktól vásároljon termékeket.

Számítás, szerszámok és kiegészítők

Mint már említettük, a modern mennyezeti panelek vastagsága 5 és 10 mm között van, szélessége 250-500 mm, hossza 2,700 és 3000 mm között van.

A panelek számának kiszámításához ki kell számítani az egyes panelek területét, mert ennek hossza szorozva van a szélességgel. Ezután hasonló számításokat kell végezni és kiszámítani a mennyezeti területet. Itt minden egyszerű: a mennyezeti területet egy panel területére kell felosztani, majd 15-20% -ot hozzáadni tartalékként. Ha a számítások eredményeként töredékszámot kapunk, jobb, ha egy nagyobbra kerekítjük.

Ugyanilyen fontos, hogy helyesen számítsuk ki a szükséges számú síneket és fémprofilokat. Ehhez hajtson végre egy sémát: rajzoljon egy csökkentett mennyezeti tervet, hajtson végre hosszirányú vonalakat, 500-600 mm távolságot állítson el köztük - így kapjuk meg a szükséges anyagmennyiséget. Nos, a csavarok számát a profilok száma és a 30 cm-es szabványos rögzítési rögzítési távolság alapján számítják ki.

Minden számításhoz készletet kell hozzáadnia.Ahogy a gyakorlat azt mutatja, a kevés tapasztalattal rendelkező embereknek gyakran meg kell vásárolniuk a befejezéshez szükséges alkatrészeket.

edzés

A mennyezet előtti előkészítő munka elvégzése során nem elegendő a szükséges anyagok mennyiségének kiszámítása. Szükséges a repedések, forgácsok és egyéb felületi hibák megléte.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a eszközöket, amelyekre szükség lehet a munkában.

 • A bélyegzőre akkor van szükség, ha a keretet rögzíti.
 • Csavarhúzót használnak a panelek gerendákhoz vagy fémprofilokhoz való rögzítéséhez. Ebből a célból elvileg egy lyukasztó használható, de eléggé nehéz, ezért egy tapasztalat nélküli kezdő számára nehéz lesz vele megbirkózni.
 • Ha a mennyezeti panelek konzolokra vannak szerelve, szükség lesz egy építési tűzőgépre.
 • A szint a jelölés pontosságának javítására szolgál.
 • Jelölő - különböző jelölésekhez.
 • Rulett.
 • Körkörös fűrész vagy kirakós játék szükséges a keret elhelyezéséhez a profilelemek vágásához.
 • Létrára. Mivel magának a magasságnak kell lennie, ezért szüksége van egy támasztóerőre. A létra hiányában rendszeres asztalt használhat, de egy professzionális eszköz még biztonságosabb és megbízhatóbb.
 • Gumi kalapács - PVC panelek felszereléséhez.
 • Sarkok.

Ha dekoratív tárgyakat tervez, meg kell vásárolnia az öntést.

Miután elvégezték a szükséges számításokat, és megvásárolták a szerszámokat, közvetlenül a felület előkészítéséhez és befejezéséhez lehet lépni.

Ehhez tegye a következőket:

 • a régi bevonatot eltávolítjuk;
 • az összes világítási és elektromos berendezés szétszerelése;
 • a mennyezet tisztítása a portól és a szennyeződéstől.

Ezután egy kalapáccsal érintse meg a mennyezet felszínét - ez lehetővé teszi a hibákat, amelyeket a munka megkezdése előtt ki kell javítani.

Az előkészítés egy alapozó alkalmazásával fejeződik be. Miután a felület kiszáradt, kezdje el a mennyezet telepítését.

Szerelési lehetőségek

Minden munkát a mennyezet PVC-panelekkel történő befejezésével könnyen és akár nem szakember végezhet. Ugyanakkor ismernie kell a különböző telepítési módok főbb árnyalatait.

Általában a panelek keret nélküliek vagy csuklós keret használatával vannak rögzítve.

burkolat

A panelek felszerelésének egyik módja a keretre szerelés. Ez különösen igaz egyenetlen felületek esetén. A keretkeret alapja. Ez egy olyan eszköz, amely magas színvonalú telepítést tesz lehetővé bármilyen típusú helyiségben (magas páratartalom, fűtetlen stb.). A keret telepítéséhez nem szükséges szakemberek bevonása, minden munkát kézzel lehet elvégezni.

A láda rögzítéséhez használjon faburkolatot, műanyag vagy fémprofilt.

Az anyagválasztás az alábbiaktól függ:

 • a mennyezet felszínén lévő szabálytalanságok magassága;
 • nedvességtartalom a szobában;
 • a mester tapasztalata különböző típusú anyagokkal.

A műanyag ládát könnyű telepíteni. Használható olyan helyiségekben, ahol bármilyen nedvességtartalom van, továbbá a műanyag olcsó anyag, amely szintén egy ilyen batten. Mivel a PVC keretelemek vastagsága kicsi, az ilyen mennyezetek alacsony mennyezetű helyiségekben ragaszthatók. Ebben az esetben a magasság kissé csökken.

Azonban a polcokon a műanyag profilok ládák ritka vendégek. Megtalálni őket a szabad piacon elég problémás. Az átfedések hátrányait kell tulajdonítani, és csak a sík felületeken való használat lehetőségét. Ha az alaphiba meghaladja az 5 mm-t, akkor nem lehet tökéletes lefedettséget elérni.

A fém és a fából készült ládák megfizethetősége, tartóssága és kedvezőtlen időjárási ellenállása miatt népszerűbbek.Ezek az anyagok hosszú és szilárdan megalapozottak a mennyezet burkolatának előállításához és a mennyezeti lapok további rögzítéséhez.

Felfüggesztett keret

Kiváló minőségű bevonatú mennyezeti panelek - bár egyszerű dolog, de nagy gondosságot és alaposságot igényel.

A keretszerkezetet magas páratartalmú szobákban, valamint rosszul fűtött helyiségekben használják. Ellenkező esetben a bevonat gyorsan deformálódik, és idővel teljesen használhatatlanná válik, és egyszerűen eltűnik.

A keret egy, a 40 cm-es standard magassággal szerelt láda, majd a panelek közvetlenül a felfüggesztett kerethez vannak csavarozva. A körmöket vagy a csavarokat is meg lehet becsavarni.

Nem szabad előre vágni a paneleket, ami kellemetlen meglepetéshez és hiábavaló anyagi kárhoz vezethet. Célszerűbb a lemezeket a ténynek megfelelően kivágni, a ládába helyezni, és rögzíteni a kívánt elem határait.

Az utolsó lépés a panelek dokkolása és az ízületek díszítése, ebből a célból szegélyező lapokat és polisztirol szegélyeket használnak, amelyeket folyékony szegek segítségével telepítenek.

Mint látható, a panelek rögzítése a mennyezetre nem nehéz, még a díszítéssel foglalkozó amatőr is képes kezelni a munkát.

Keret nélküli módszer

A mennyezetlapok egyszerűbb telepítési módja a keret nélküli módszer. A fenti anyagokon kívül ebben az esetben szükség lesz ragasztóra, amelyre a lemezeket a mennyezetre rögzítik.

Ajánlások az ilyen munkák végrehajtására:

 • a kezelt felületet porról és szennyeződésektől megtisztítjuk, majd alapozóval és ragasztóval fedjük le (a fogazott simító optimális használata);
 • ragasztót kell alkalmazni a panel hátoldalán, csíkokban vagy pontosan;
 • a panelt a mennyezethez néhány másodperces erővel kell rögzíteni;
 • miután a nyomás leállt, a panel kioldható és helyét ki lehet javítani.

Ennek a módszernek van egy nagy hátránya - nem teszi lehetővé a spotlámpák, a LED csíkok és más fényelemek varrását, így például a kétszintes mennyezet nem lesz elég hatékony. Éppen ezért, még a munka megkezdése előtt is meg kell fontolnia a panelek megerősítésének módját, hogy később nem fogod megbánni az elveszett lehetőségeket.

gyártók

Venta - Belga cég, az építőipari piac vezetője. E márka alatt különböző műszaki paraméterekkel és formatervezéssel gyártott panelek készülnek. A közelmúltban a cég a digitális nyomtatással ellátott panelek gyártását elsajátította.

forte - gyártója Olaszországból, világnévvel. 1969 óta sikeresen gyártja és értékesíti termékeit a piacon. A vállalat kötelessége, hogy a legmodernebb technológiákat vezesse be, folyamatosan javítsa a szervezet irányítását és szigorúan ellenőrizze a minőségbiztosítási rendszereket. A vállalat a legszélesebb körű termékeket próbálja forgalomba hozni, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen tervezési ötletet otthonában megvalósítson.

Orosz gyár "Planet Plastic" Moszkvából 2001 óta bemutatja termékeit a hazai piacon. Minden termelés az importált anyagok felhasználásán alapul, és külföldi berendezéseken történik. A vállalat ügyfeleinek több mint 150 féle panelet kínál.

Egy másik gyártó - "Ural-Plast" Magnitogorskból. A vállalat termelési kapacitása az importált berendezések rovására is működik, a termékcsalád szélességét stílusos, eredeti és igazán exkluzív formatervezés jellemzi.

gyártó "AHB-réteg" A Krasnodar 2001-ben bejelentette magát, és rövid idő alatt sikerült elérnie az iparágban. A vállalat betartja a hazai gyártó támogatásának elvét, így a PVC lemezek gyártásához szükséges minden nyersanyag csak az orosz cégektől vásárolható meg, ami jelentősen csökkenti a termékek költségét és lehetővé teszi számunkra, hogy a legtöbb honfitársa számára elérhetővé tegye.

Műanyag panelek beszerelése a mennyezetre, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba