Gyönyörű, szellőztetett porcelán homlokzatok: a vidéki házak telepítésének előnyei

A kerámia gránitlemezekkel ellátott szellőző homlokzatokat először csak a köz- és közigazgatási épületek befejezésére használták. Azonban az anyag szilárdsága és tartóssága, valamint kifinomult és drága megjelenése gyorsan felkeltette a magántulajdonosok figyelmét. Nem meglepő, hogy ma a furnéros kőből készült vidéki házak széles körben elterjednek.

Anyagi jellemzők

A porcelánkőből készült szellőztetett homlokzat arra szolgál, hogy megvédje az épület falait a negatív környezeti tényezőktől, és dekoratív funkciót is végez. Az anyagot egy csuklós homlokzati rendszer megszervezésére használják, amelynek egyik jellemzője a kikészítő anyag speciális rekeszbe való rögzítése.

A függönyfal szellőztethető és nem szellőztethető. Az első típust a fal és a homlokzati anyag közötti légtér jelenléte jellemzi. A szellőztetett rendszer előnyei porcelán csempe használatával javítják az épület hő- és hangszigetelését, időjárásállóságát, ugyanakkor a tartósságot.

A csiszolás lehetővé teszi a kész felület kisebb hibáinak és szabálytalanságainak elrejtését. Végül egy hőszigetelő anyag is beszerelhető a légtérbe. Ebben az esetben a levegő "párna" a külső befejező réteg és a szigetelő réteg között van kialakítva.

A ma népszerű népszerűsítő lapok, lemezek és porcelánkövek használhatók nézőanyagként. Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy mi képezi ezt az anyagot.

A porcelán csempe egyfajta mesterséges kő. Kvarchomokból, agyagból, földpátból, valamint színezékekből és módosítókból áll. A porcelán kőzet felülete utánozza a természetes kő textúraát. Az anyagok vizuális hasonlósága meglepően pontos - mesterséges analógot lehet meghatározni egy nem szakember számára, csak szoros ellenőrzés mellett.

A természetes kővel ellentétben a porcelánlapka kisebb súlyú, egyszerűbb feldolgozási és telepítési módszerrel rendelkezik. Nem igényel folyamatos gondoskodást, sima, hajlamos az öntisztító felületre, amelyet a sugárzás hátterének hiánya jellemez. Végül a porcelán cserép költsége majdnem 3-szor alacsonyabb, mint a természetes kollekció költsége.

Érdemes megemlíteni a homlokzati anyagok előnyeit is:

 • nagy szilárdság, környezeti hatásokkal szembeni ellenállás;
 • fokozott ellenállás a stressz ellen (statikus és dinamikus);
 • jobb hangszigetelési értékek;
 • karbantarthatóság - az a képesség, hogy a sérült elemet a teljes homlokzat szétszerelése nélkül cserélje ki;
 • tűzbiztonság - az anyag nem ég, nem hajlamos a spontán gyújtásra, tűz esetén nem bocsát ki mérgező anyagokat;
 • a természetes összetétel miatt a környezetbarát;
 • tartósság.

Összehasonlítva más homlokzati anyagokkal (a természetes kő kivételével), a porcelánlapka nehéz. Ez az épület alapjainak további megerősítését jelenti, ami a födémek építési és telepítési folyamatának bonyolultságának növekedését, valamint a pénzügyi ráfordítások növekedését jelenti. Meg kell jegyezni, hogy az anyag költsége meglehetősen magas.

eszköz

A porcelán csempe lenyűgöző súlya erős és megbízható alrendszer gyártását jelenti. Az anyag technológiai térképe csak alumínium alapra ajánlja.A gyakorlatban azonban a horganyzott kollekciókat a telepítés költségeinek csökkentésére használják. Az ilyen csere miatt nincsenek hivatalos adatok a homlokzat összeomlására vonatkozóan, azonban mindig emlékeznünk kell arra, hogy a gyártó ajánlásainak be nem tartása további kockázatot jelent.

Az alrendszert arra használják, hogy ráhelyezzék a porcelánköveket, és biztosítsák a burkolat és a fal közötti légrés megőrzését. Az alrendszer alapja a vízszintesen és függőlegesen összekapcsolt profilok.

A porcelán rögzítését rendszerint nyitott vagy rejtett módon rögzített bilincseken végezzük. Ez utóbbi módszer munkaigényesebb és hozzájárul a becslés növeléséhez, de esztétikailag vonzóbb. A munkához csak a porcelánlapkát használják. Annak ellenére, hogy a padlóburkolat látszólagos szilárdsága megvan, annak használata a csempe nagyobb vastagsága és ezért nagyobb súlya miatt elfogadhatatlan. A homlokzati lapka vastagsága mindig azonos és 10 mm.

Az alrendszer profiljait a falra rögzítik a konzolokon. A láda és a fal között szigetelés (ásványi vagy bazaltgyapot), valamint a tetején - szélálló film. Minden alkatrésznek és rögzítőelemnek rozsdamentes acélnak kell lennie, vagy korrózióálló bevonattal kell rendelkeznie.

típusok

Attól függően, hogy milyen módszert használnak az alrendszer furnérozására, kétféle szellőztetett kerámia-gránit homlokzat van:

 • ragasztórendszer (a lemezeket a ládához poliuretán ragasztóval rögzítik);
 • klyammernaya rendszer (az alrendszerre szerelt porcelánköveket rögzítőszerkezetek segítségével állítják elő).

A csempézett szerkezet eltérő lehet. Ez részben a használt „kő” típusától függ.

A következő típusú porcelán csempe van:

 • matt (a felület nem csiszolódik a gyártási folyamat során, így a termék nem fényes, a legalacsonyabb költségű);
 • fényes (úgy tűnik, elegánsabb, tiszteletreméltóbb, a felület nem vonzza a port, de a legkisebb repedések és karcolások észrevehetők);
 • szatén (sokféle árnyalattal és sötét minták jelenlétével jellemezhető, amelyet az ásványi só felszínén történő lerakódása okoz);
 • félig polírozott (nagyobb frakciókat tartalmazó kompozíciókkal polírozva, ami csökkenti a termék költségét a fényes kollektorhoz képest);
 • szerkezeti (matt, enyhén durva felület, a természetes kő szerkezetének utánzata).

A különbségek a lemezek méretéhez kapcsolódhatnak. Nincs egységes szabvány az anyag méreteire vonatkozó követelményekre. Jellemzően a lemezek négyzet alakúak, oldaluk 40-80 cm, a kisebb lemezek használata vizuálisan nem néz ki olyan vonzónak - távolról úgy tűnik, mintha egy finoman bélelt homlokzat lenne.

Szerelési módszerek

Amint már említettük, a porcelán ragasztóval rögzíthető a ládához, vagy poliuretán ragasztókhoz ragasztható. A ragasztó mellett kétoldalas ragasztószalagot is használnak. Feladata, hogy az anyagot a ragasztóanyag teljes polimerizációjáig tartsa.

A mechanikus módszer nyitott és zárt telepítési típusokat tartalmaz. A nyílt (látható) technológia egy egyszerű klip használatát jelenti, amelynek az antennái a telepítés után igen észrevehetőek. Ez a módszer hátránya. A nyílt telepítési típus azonban működőképesebb és kevésbé munkaigényes.

A szerelés lezárása után a porcelánlapkát a vezetőprofilon rögzítővel rögzítik. Nyilvánvaló, hogy a munka költsége növekszik, ahogy a bonyolultsága is. Ennek eredményeképpen a lemezek és az antennarögzítők közötti csatlakozások láthatatlanok, és egyetlen kőfalat hoznak létre.

A munka fő szakaszai

Csuklós, szellőztetett kerámia gránit homlokzatok telepítése több szakaszban történik. Bemutatunk egy példamutató akció utasítást.

 • Projekt létrehozása. Ebben a szakaszban a jövő bélés rajzai kerülnek összeállításra. Példák találhatók az interneten, az adott ház méretéhez és jellemzőihez igazítva. A terv elkészítése után egyértelművé válik a szükséges lemezek száma, profilja a kapocshoz, a bilincsekhez és más rögzítőkhöz.
 • Felkészülés a munkára. Ebben a szakaszban az anyagok beszerzése és szállítása az építkezésen. Mivel a vidéki ház egy magánterületen található, a jövőbeni munka helyét nem szükséges a vonatkozó szabványokhoz csatolni, és figyelmeztető jelet telepíteni. Ugyanakkor a saját biztonsága és az anyagok véletlen károsodásának megakadályozása érdekében javasolja, hogy valahogy jelölje meg a munkahelyet.
 • A homlokzat elkészítése. Ez a munkafázis viszont kisebb folyamatokat foglal magában: a homlokzat ellenőrzése, az aktuális burkolat kiemelkedő elemeinek eltávolítása, a romlott területek megerősítése, a felszín feltöltése.

Ezután a homlokzat jelölése jelzi a kötőelemek telepítési pontjait. A munka szintet, mérőszalagot és festéket igényel (előnyösebb krétával).

Fontos, hogy a jelölés pontosan a projektdokumentációval történjen.

 • Telepítési zárójelek. A zárójelek pontosságától és megbízhatóságától függ a rögzítő porcelán minőségétől. A homlokzat konzolja alatt a lyukak átmérője 5 mm-rel kisebb, mint a hardver átmérője. Telepítése előtt a zárójelben közöttük és a fal hozott paronitovaya (kompenzációs) betét.
 • A szigetelés szigetelése. A bazalt szigetelés födémek formájában általánosan használt. Ez a zárójelek között helyezkedik el, és hab-ragasztóval vagy dübelekkel van rögzítve. Hőszigetelő lemezeket kell elkezdeni alulról, ajánlatos őket egy csuklóra vagy indítóprofilra helyezni.

Ez utóbbi megakadályozza a szigetelés csúszását, és megvédi azt a rágcsálóktól. A következő szigetelőanyag-sorokat ½ lap eltolja.

 • A membrán telepítése. A szélálló fólia (vagy annak fejlett verziója - diffúziós membrán) úgy van kialakítva, hogy a hőszigetelő lapokat a szellőzőréseken keresztül a homlokzat alatti térbe behatoló légáramoktól védje. A film lefedi az egész homlokzatot és átfedéseket. A fóliára szerelés után, a lyukasztó szigeteléssel, a dübel-napernyők telepítve vannak. Ennek köszönhetően az anyagok rögzíthetők és megbízhatóan rögzíthetők.
 • Profilok telepítése. A gyártó a gyermek tervezőjének összeszerelési típusára vonatkozó ajánlásainak megfelelően készül - először is, a csapágyelemek fel vannak szerelve és rögzítve, majd a többi.
 • Porcelán telepítése. Ha a lemezeket a profilokhoz ragasztják, akkor a gyártó utasításait kell követnie, amelyeket általában a csomagoláson ragasztóval adnak meg. Amikor a projekt dokumentumai szerint rögzítik a bilincseket, meg kell határozni a rögzítőelem helyét a T-profilon. Fúrjon, hogy lyukakat készítsen a rögzítőkhöz, majd rögzítse a bilincset szegecsekkel. Most a homlokzati lemezre szerelhető.

Az öblítésre szerelt telepítés során legalább 4 darabot készítenek a porcelánkövek végein, amelyek a rögzítőkhöz vannak csatlakoztatva. Ez a technológia lehetővé teszi a bilincsek elrejtését, valamint a lemez súlyának egyenletes eloszlását a keretre.

A lehetséges hibák kijavítása

Annak érdekében, hogy a homlokzat működése kellemes és tartós legyen, fontos a gyakori hibák elkerülése.

 • Az alrendszer negatív hőmérsékleten történő telepítése, ami a rögzítők gyengüléséhez, az alrendszer erejének csökkenéséhez vezet.
 • A záróelemek telepítésekor a bélés kompenzálásának megtagadása fokozatos gyengülést okoz az anyag tömörítése és nyújtása miatt a hőmérséklet-ingadozások során.
 • A szigetelés több rétegben történő elhelyezésekor a hőszigetelő lapok varrása egybeesik, ami hideghidak kialakulása következtében a homlokzat hőhatékonyságának csökkenéséhez vezethet.
 • A kapcsok túl szoros rögzítése, ami miatt a kerámia gránit túl szoros ahhoz, hogy illeszkedjen a rögzítőelemekhez. Fűtés esetén ez növeli a belső rendszer feszültségét és növeli a lemez méretét. Ez akár meg is szakíthatja.

Tervezési megoldások

A szellőztetett porcelánkövek homlokzatrendszere mindig elegáns és tiszteletreméltó. Ez a legjobban alkalmas nagy területű lakások számára.

A választékban a lemezek árnyékában bézs vagy szürke színűek lesznek biztonságos opciók. A monotónia elkerülése segíti a kontrasztos vagy csak más árnyalatú anyag csíkját.

A fényes paneleket hatékonyan kombinálják a nagy tükrözött ablakokkal. Emellett mindegyik elem hangsúlyozza a "partner" vonzerejét. Az épület tágas, "állapot".

A fényes üvegezett felületek témája a pezsgő porcelán kerámia lapok és az első üvegezés kombinálásával bővíthető.

A lemezek harmonikusan egyaránt meglehetősen egyszerű falakon néznek ki, és összetettek. Az építészeti formák kifinomultságának hangsúlyozása lehetővé teszi a különböző árnyalatok vagy textúrák lemezeinek kombinációját.

A szellőztetett homlokzat porcelánkövekkel szembeni nézeteit lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba