Mi a vastagsága a gipszkartonnak?

A gipszkarton tartós és megbízható anyagként alakult ki a különböző felületek befejezéséhez. Nemcsak a belső teret díszítik, hanem egy partíciót is készítenek, ezáltal egy szobát kettővé alakítva. Ennek az anyagnak a vitathatatlan előnye a méretek és formatervezési minták széles választéka, amely lehetővé teszi, hogy kiválasszuk a gipszkartonot a különböző helyiségek befejezéséhez.

A gipszkarton falainak előnyei és hátrányai

A befejező anyag kiválasztása előtt tudnia kell minden előnyéről és hátrányáról. Mindezen árnyalatok ismeretében megakadályozhatja az esetleges kellemetlen meglepetéseket a javítás és a jövőbeni működés során.

A gipszkartonnak sok pozitív tulajdonsága van.

 • Hőszigetelés. A gipszkartonból készült falak megtakaríthatják a fűtést, különösen ha habokkal vagy ásványgyapotkal melegítik.
 • Rugalmasság. Ebből az anyagból teljesen bármilyen formájú, ami lehetővé teszi egy igazán eredeti belső teret. Az ajtók helyett gyakran találhat gyönyörű boltíveket az apartmanokban. A gipszkartonból is készíthetünk fülkéket, és beépítheti a beépített lámpákat.
 • Tűzállóság Ha a tűz hirtelen elindul, csak a felső kartonréteg világít. Az épületboltok katalógusaiban speciális lapok vannak, amelyek teljesen ellenállnak a tűznek.
 • Nedvességállóság. A gipszkarton beépíthető a konyhába és a fürdőszobába: magas páratartalom mellett az anyag nem deformálódik, és nem zuhan.
 • Könnyű elrejteni a gipszkarton mögötti kommunikációt. A gipszkarton panel telepítése után fennmaradó tér felesleges vezetékekkel tölthető. De ne felejtsük el, hogy olyan ellenőrző nyílásokat készítsenek, amelyek hozzáférést biztosítanak a kommunikációhoz.

Az előnyök mellett, mint bármely más építőanyag, a gipszkartonnak számos hátránya van. Ne feledje, hogy törékeny.

A szállítás, a telepítés vagy a nagy terhelések során a lap megrepedhet, ezért nagyon óvatosan kell dolgozni vele.

Ha egy gipszkarton falat tervez, akkor jobb zajszigetelő anyagot, például ásványgyapotot használni: maga az anyag nem szívja fel a hangokat. És végül, a gipszkarton polcai nem képesek ellenállni a súlyosságnak, így a telepítés, például a TV nem fog működni velük - először egy keretet kell készítenie.

Mitől függ a lapvastagság?

A GKL lapparaméterek kiválasztása nagyon fontos, mivel csökkenti a felhasznált anyag mennyiségét és pénzt takarít meg. A vastagság különleges helyet foglal el, mert az erősségétől függ.

A gipszkarton "száraz" munkához készültamikor a lap és a keret a tervezés alapja. Két kartonlap közötti gipszkeverék megnyomásával készül. Speciális anyagokat adnak a maghoz, amelyek a kívánt tulajdonságokat a célnak megfelelően adják meg.

Minél nagyobb a vastagság, annál nagyobb a merevség és az erő.

A fő paraméter, amely a jövőben hatással lesz a gipszkarton kiválasztott vastagságára, természetesen erős. Az anyag kiválasztásakor mérlegelje, hogy milyen terhelésre tervezték a jövőbeli tervezést. A válaszfalak esetében fontos a megfelelő gipszkarton szerkezet kiválasztása: egyrétegű, kétrétegű vagy burkolat. Szintén ott van a burkolat, amely az alapfalhoz van rögzítve.

Egy másik fontos paraméter, amely befolyásolja a lapvastagság választását, a telepítés. Szabványos vastagságú lapok esetén a fémlemez profiljainak helyszínei közötti távolságra vonatkozó normák, amelyekre a gipszkarton van szerelve. Ha figyelmen kívül hagyja ezeket a normákat, és kiválaszt egy gyenge minőségű állványokkal és kis vastagságú anyaggal rendelkező anyagot, akkor a design teljesen megbízhatatlan lesz.

Standard méretek

A gipszkarton minden típusát speciális munkákhoz tervezték, ezért az anyag kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye az összes jellemzőjét, különösen a vastagságát.

A következő típusú GCR-ek vannak.

 • Fal. A vastagság 12,5 mm. Összetételében nincsenek további kiegészítők. Egyes szakértők ezt az anyagot használják a mennyezet befejezéséhez.
 • Mennyezet. Vastagsága 9,5 mm. A készítményben nincsenek adalékanyagok is. Ez a gipszkarton is használható enyhén ívelt partíciókhoz, íves nyílásokhoz. Az ilyen lapok tagadhatatlan előnye a megfizethető ár.
 • Nedvességálló. A maximális vastagság 12,5 mm. Nagy páratartalmú helyiségekhez tervezték. A maghoz hidrofób anyagokat adunk, amelyek szilárdságot adnak az anyagnak.
 • Tűzálló Tipikus vastagsága 12,5-16 mm. Magas tűzbiztonsági előírásoknak megfelelő helyiségekben történő telepítésre szolgál. A mag erősítő adalékokat tartalmaz. Tűz esetén csak a kartondarab lesz, a gipsz nem ég.
 • Arch. A minimális vastagsága 0, 6 cm, különböző ívelt részek gyártására szolgál. A magban van üvegszál, kis vastagsága miatt az anyag károsodás nélkül hajlítható. Azonban ez a gipszkarton költsége túl magas.

A gyártók szabványos hosszát három méretben kínálják: 2 m, 2,5 m, 3 m. A katalógusokban azonban 1,5 m, 2,7 m és akár 4 m lapok is megtalálhatók. Ennek köszönhetően minden ügyfél választhatja ki a legoptimálisabbat. opciót.

Praktikusabb, ha egy hosszabb anyagot használunk, mivel a használat következtében kevesebb fal van a falon. Ez a méret kényelmes a munka befejezéséhez.

Ami a szélességet illeti, a szabványos méret nem olyan régen volt, hogy 1200 mm volt minden gipszkarton esetében. Napjainkban az egyes cégek választékának kisebb vastagságú lapokat kell tartalmaznia - 600x1200 mm. Ez a méret nagyban leegyszerűsíti az anyag telepítési folyamatát, de nem mindig könnyű használni. A nagy felületek befejezéséhez az ilyen vastagságú gipszkarton nem alkalmas az ízületek nagy száma miatt.

Az alkalmazás hatálya

A gipszkarton sikeresen használható a falak kiegyenlítésére, partíciók telepítésére és még sok másra. Ebből az anyagból a többszintű íves mennyezet is lehetővé teszi, hogy elrejtse a felszín, a gerendák, valamint a különböző díszítő elemek, mint például a fülkék, oszlopok tökéletlenségeit. A gipszkarton fémprofilból vagy rögzítő ragasztóról készült keretre van rögzítve.

Az alkalmazás területétől függően háromféle anyag van.

 • Arch. A legkisebb szélessége és további megerősítése üvegszálas. Az összetett formájú szerkezetek telepítésére szolgál. Az ilyen anyagok működése csak a mechanikai hatásoktól védett helyiségekben megfelelő. Az íves gipszkarton segítségével válaszfalak, rések, többszintes mennyezetek és még sok más található.
 • Fal. A falak díszítésére és könnyű válaszfalak beszerelésére szolgál. Fontos, hogy a szobában nincs tűz és magas páratartalom.
 • Mennyezet. 3 mm-rel vékonyabb, mint a fal. Többszintű mennyezet létrehozására szolgál. Vannak olyan fajok, amelyek képesek ellenállni a magas páratartalmú feltételeknek, így egy ilyen gipszkarton is használható a fürdőszobában.

Ne felejtsük el, hogy a gipszkarton törékeny. Legyen olyan óvatos, amennyire csak lehetséges az anyag szállítása és a telepítés során.

tippek

Annak érdekében, hogy a helyiségek javítása nem váratlan meglepetéssel jár, nagy figyelmet kell fordítani a minőségi anyagok kiválasztására. A tervezési és gyártási technológiák nem állnak meg, de az új modellek kiválasztásakor jobb, ha előnyben részesítik a jó hírnévvel rendelkező, bevált márkákat.

A gipszkarton kiválasztása során figyelembe kell venni annak szilárdságát és megbízhatóságát az anyag működési feltételeinek megfelelően. Figyeljen a termék környezetbarát jellegére is.

Csak a jól bevált gyártók gondoskodnak arról, hogy a mérgező és egészségre veszélyes anyagokat ne használják a lapok előállításához. Ezt a vonatkozó biztonsági tanúsítványok is megerősítik - ne felejtsük el eladni őket az eladótól.

A gipszkarton helytelen kiválasztásának megakadályozásához használja az alábbi ajánlásokat.

 • Ha időt szeretne vásárolni, próbálja meg a cégek üzleteit, amelyek sok pozitív visszajelzést érdemelnek.
 • A vásárlás előtt gondosan ellenőrizze a lapokat, vegye figyelembe a tárolás körülményeit.
 • Az anyag felületén semmilyen hibának, nevezetesen horpadásnak és repedésnek kell lennie. A papír nem mozdulhat el a magtól, vagy a hátoldalon nem hajlítható. Az élélek simaak.
 • Különös figyelmet kell fordítani az anyag betöltésére. Ha végre sikerült kiválasztania a tökéletes gipszkarton lapot, ez nem jelenti azt, hogy így marad, ha a rendeltetési helyre szállítják. Ezért ellenőrizze az anyag betöltését és szállítását.
 • Ha nagy mennyiségű lapra van szüksége, ne vásároljon mindent egyszerre - vegyen egy kis gipszkartonot "próbára". Vágjon egy kis darabot a lapról, és gondosan ellenőrizze: a magnak egyenletesnek kell lennie, a vágásnak egyenletesnek kell lennie, és a vágás során a késnek simán kell mennie.
 • A megtakarítás jó, de nem mindig. A legolcsóbb opció megvásárlása esetén veszélyes lesz egy törékeny kartonpapírra, ami lehetetlen lesz. Válassza ki az árat és a minőséget optimális arányú lapokat.

A gipszkarton vásárlása ajánlott a szükséges anyagmennyiség kiszámítása. Ehhez használhatja az interneten elérhető speciális online számológépeket.

A számítás maga nem bonyolult. A fő dolog az, hogy helyesen határozzuk meg a vágni kívánt fal területét.

A falak befejezésekor, függetlenül a felhasznált technológiától, 15 mm-es rést kell hagyni a fölött és alatt. Ezt követően gittzel vagy borítással zárja be.

Fontolja meg az ajtókat és az ablaknyílásokat, amelyek szintén a falon lehetnek. Ha kis helyet foglalnak el, a szakértők azt javasolják, hogy ne számítsák ki őket a teljes területről: a fennmaradó gipszkarton lapok biztonságosan használhatók ezeknek a nyílásoknak a befejezéséhez. Ha a nyílások nagyok vagy nagyok, akkor nincs értelme pénzt tölteni extra anyagra.

A szakértők azt tanácsolják, hogy 15% -kal több anyagot vásároljanak: a munka során hatalmas mennyiségű felesleges hulladék keletkezik, amelyet nem lehet használni. Gyakran vásárolnak szabványos méretű lapokat - 1200 * 2500 mm, de gyakran más formátumot választanak - 600 * 1500 mm. A számológép számolja mindkét formátum szükséges lapszámát.

A gipszkartonot bármilyen módon telepítheti: ragasztóval vagy kerettel. Bizonyos esetekben szükség van egy hajlításra a lapról. Ehhez az anyagot előre meg kell nedvesíteni, egy sablonhoz rögzíteni és teljesen megszáradni. Ehhez használjon speciális tűgörgőt. Amikor a felszínen szállítják, kis lyukak képződnek rajta, amelyeken keresztül a nedvesség áthalad.

  A gipszkarton felépítése után meg kell tisztítani a szennyeződéstől és a portól, majd egy alapozóval borítani. Száradás után a tapéta fel van ragasztva a felületre, vagy a vakolat kerül alkalmazásra.

  Hogyan készítsük el a partíció telepítését gipszkartonból, lásd alább.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba