Repülőgépek gipszkartonhoz: típusok és jellemzők

A közelmúltban a lakberendezéshez használt legnépszerűbb építőanyag gipszkarton lett. Ez egy meglehetősen egyszerű anyag, de megbízható és kiváló minőségű telepítéséhez bizonyos szerszámok jelenléte szükséges.

A gipszkarton repülőgépek közé tartoznak azok a szerszámok, amelyek nem mindig szükségesek, de bizonyos időpontokban távollétük miatt a munka megállhat. Ezért jobb, ha ezeket az eszközöket mindig kézben tartjuk, és pontosan meg kell ismernie a használatuk típusait és jellemzőit.

kinevezés

A gipszkartonlemezek (gipszkarton) eléggé törékenyek, szélük gyakran összeomlik vagy megszakad. Ezért a látszólagos teljesítmény és erő ellenére ezeket a termékeket gondosan kell kezelni. A legszebb és kiváló minőségű csatlakozás során a gipszkartonot megfelelően kell feldolgozni. Ezeket a célokat szolgálja a gyalu - az egyik fajta fajta.

Ezen túlmenően ez az eszköz azért szükséges, hogy a fektetési munkák végén a felületkezelés során a varratok problémamentesen lerakódjanak. A letörést egy sík eltávolítja a gipszkarton szélén, aminek eredményeként kialakul egy bemélyedés, amely kitöltővel van kitöltve, és a jövőben kikerül a repedések és ütések kialakulásával.

Gyalu követelmények

A leghatékonyabb és legkiválóbb telepítési folyamathoz számos követelményre van szükség a gyalu számára.

 • A szerszám munkadarabjának hossza. Fontos paraméter, amely meghatározza a telepítési munkák sebességét. A különböző modellek fogantyújának hossza 14-25 cm lehet, a munkadarab nagy része azonban nem mindig a legjobb eredményt jelzi. A szerszámnak mindenekelőtt könnyen kezelhetőnek kell lennie, és meg kell felelnie a mester számára leginkább elfogadható méreteknek.
 • A vágólapszerszám szélessége. Talán 1,5 - 4,2 cm Ez a paraméter teljesen függ az építőanyag vastagságától.
 • A penge anyaga. A készülék ezen része különböző típusú acélból készülhet. A szerszámacélból készült pengék kiváló minőségűek. Ezek sokkal erősebbek és garantáltan biztosítják a sima élek kialakulását.
 • Test anyag. Ezek lehetnek műanyag vagy fém. A különböző ötvözetekből származó termékek sokkal hosszabb ideig tartanak.

  Jelenleg az építőanyag-piacon számos gyártó gyártja a repülőgépeket. Például a FIT 15025 egy olcsó, de könnyen használható eszköz; STAYER PROFI 18855 - egy sík, amelynek minőségi része acélból készült; A Knauf KANTENHOBEL gyalu a legdrágább és legmegbízhatóbb eszköz; "Leader" egy hazai gyártó, amely minőségi és olcsó eszközöket kínál.

  faj

  A gipszlemezekkel való munkavégzés során kétféle gyalufajtát használnak: peeling és élvágás.

  Hámozó gyalu egy olyan eszköz, amelyet a gipszkarton lapjának széleinek kiegyenlítésére használnak. Hála neki, tökéletesen sima élet kaphat, ami megkönnyíti a gipszkarton lapok telepítését és a bevonat befejezésének folyamatát.

  A durva gyalu eltérő megjelenésű: munkaterülete a szerszám alsó részén található, és hasonlít egyfajta reszelőre, amely sok hegyes lyukkal, és nem pengével rendelkezik, mint a szélezési modellben.

  A köszörűgép szerkezete:

  • ház;
  • bázis - reszelő;
  • tollak.

  Az ilyen típusú eszköz használata egyszerű: tartsa a lapot lassan, távolítsa el az összes érdességet és egyenlőtlenséget. Emlékeztetni kell arra, hogy a vakolat nem szűkült, mint a fa, de gondosan elhasználódott.

  Szélezés gyalu a gipszkarton szélének kiegyenlítésére, valamint a szélezésre használják, amelynek ferde szöge általában 45 fokos. Így szögletes vágás történik. Ennek a szerszámnak a lapjai trapéz alakúak, eltolhatók, ami lehetővé teszi a szükséges feldolgozási mélység elérését.

  Szélezett gyalu szerkezet:

  • ház;
  • penge rögzítő csavar;
  • acéllemezek a szerszám oldalán.

  A szélezett gyalu minőségi acéllemezzel is használható puha fa feldolgozására.

  A gyári eszközökön kívül saját kezűleg is készíthet síkot. Szükséges:

  • fémprofil;
  • kis fa gerenda;
  • olló fém használatra;
  • csavarok és csavarhúzó.
  1. A profilt mérjük. Az előállított szerszám munkadarabjának szükséges hosszának kétszerese kell lennie.
  2. A profilt ollóval középre vágjuk, majd hajlítjuk, de nem hajtogatjuk.
  3. A csavarhúzó egyik oldalán egy csomó átmenőnyílást készítenek úgy, hogy a profilt egy fa gerendához rögzítik. Minél többet csinálnak, annál jobb lesz a házi hámozófűrész teljesítményének jellemzői.
  4. Ezután a profilt félbehajtják a hornyok mentén. A csavarok oldalai rögzítettek a profil két részén, és hajlított éles sarkok, ha vannak. Minden szabálytalanságot kivágnak.
  5. A kényelem érdekében a profilt elektromos szalaggal lehet tekercselni.

  Hogyan kell használni

  A gipszkarton-feldolgozáshoz többféle széle van, amivel el kell olvasnod:

  • a gipszkarton lapjának feldolgozásakor a mester felé kell állnia;
  • a sík szélén áthaladnak, elcsúsznak;
  • két lap ízületeinek határán 5–11 mm széles mélyedés jelenik meg;
  • a gipszkarton lapokat a lehető legszorosabban kell egymáshoz rögzíteni;
  • a lapok ragasztásánál ragasztott serpyanka, amely pecsétként működik;
  • a serpyanka szalagra egy gipszkarton gitt réteg kerül.
  • miután a gitt megszáradt az ízületeken, a gipszkarton teljes felületét vakolat borítja.

  A szerszám mozgatásakor finoman nyomja meg a hátsó fogantyút. Az elülső felület az eltávolított réteg vastagságának beállítására szolgál. Az eszközszerszám lehetővé teszi, hogy a vágószerszám elhasználódásakor a pengét megváltoztassa. Nem merül fel új ilyen lapátok beszerzésével kapcsolatos nehézségek, ezek költsége kicsi. A munkarendszer betartása mellett a szerszámcsatlakozások erősek és érzéketlenek.

  A peeling síkkal a GCR feldolgozás folyamata némileg eltérő:

  • gipszkarton lap beállítása felfelé;
  • a sík a vágott lapra kerül;
  • szerszám áthalad a gipszkarton szélén.

  A lap szélének magas színvonalú feldolgozása érdekében a síkot kissé a felületre kell nyomni. Néha az optimális eredmények eléréséhez többször kell járni a felület szélén.

  Hogyan válasszuk ki

  A gyalu kiválasztásakor figyelni kell a következő jellemzők:

  • A peremgyűrűs lapát minőségi acélból kell, hogy legyen, ami a legjobb. Meg kell változtatnia a nehézség nélkül, és az ilyen részletek könnyen beszerezhetők.
  • Az optimális reszelőszélesség a hámozófűrészben nem több, mint 3 cm, hossza 25 cm.
  • A szegélyszerszámban a fogantyúnak erősnek és kényelmesnek kell lennie, és a síknak kényelmesnek kell lennie a kézben, hogy ne okozzon kellemetlenséget a munkafolyamatban. A fogantyú ezen tulajdonságának ellenőrzéséhez a sík a kézben van, és utánozza az anyagfeldolgozás mozgását.
  • Hosszú távú működéshez, megfelelőbb termékek fém burkolattal.A fogantyú műanyag lehet, bár nagyon gyakran a vásárlás után, a műanyag fogantyúkat függetlenül helyettesítik fából.
  • Az eszköz vásárlásakor fontos szempont az ár. Az árkategória a gyártótól és a felhasznált anyagok minőségétől függően széles. Ne válasszon olyan eszközt, amely túl olcsó: az acél minősége sok kívánnivalót hagy maga után. Az ilyen szerszám szélének feldolgozási szintje az átlag alatt lesz.

  Hogyan készítsünk egy gipszkarton síkot saját kezével, lásd alább a videóban.

  Comments
  szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba