A gipszkarton profilméretei

A modern időkben számos lehetőség van arra, hogy a szoba szép és hangulatos legyen minimális költséggel. Az egyik lehetőség a gipszkarton lapok használata, amelyeket a cikk részletesebben tárgyal.

Különleges jellemzők

A profilok nagyon fontos eleme a belső kialakításnak. Annak érdekében, hogy a tervezés ellenálljon a gipszkartonnak, a profil acélból vagy alumíniumból készül. Az acél opciók népszerűbbek, mivel ezek gazdasági osztályú modellek. Az alumínium jobb tulajdonságokkal rendelkezik, de ára nem mindenkinek.

Az acélprofiloknak két lehetősége van: rendszeres és védőréteggel. A rendszeres profilok nem túl tartósak, de olcsóbbak. Az ilyen profilok jól használhatók nem nagyon nehéz szerkezetekhez, valamint olyan helyiségekhez, ahol nincs túl sok nedvesség.

Olyan helyiségekben, ahol a páratartalom magasabb, jobb a horganyzott vagy alumínium fémprofilokat telepíteni.

Fémprofilok típusai

Bármely hardverboltban számos különböző profil található. A jog kiválasztásához meg kell értenie, hogy különböznek egymástól. A következő típusok léteznek:

útmutató

Ennek a profilnak a rövidített megnevezése PN (vezérlőprofil), amelyet indításnak is neveznek. U alakú alakú. A profil falai simaak. Ezt a terméket leggyakrabban különböző jumperek és állványok támasztására használják, a szerkezet belsejében helyezik el, a többi rész pedig rá van helyezve. Méretek: 28-27,50-40,60-27,75-50,100-40 mm.

rackbe

Általában a PS rövidítése. Ezt a profilt a vezetőkbe illesztik be, más részek ezekhez a szerkezetekhez vannak csatolva. A profil nagy terheléssel rendelkezik, ezért merevebbnek kell lennie. A szerkezete a P betű alakjában van, további szerkezeti polcokkal rendelkezik a szerkezet megerősítésére. Méretek: 50-50,65-50,75-50.100-50 mm.

Felhívjuk a figyelmet egy fontos tényre. Ha az épület falai meglehetősen sima felületűek, akkor a rack típusának profilja jobban rögzíthető közvetlenül a falfelülethez.

Ha a falak nem túl simaak és egyenes vonalban erősen meredek le, akkor a profilt u típusú rögzítőkre kell felszerelni.

felső

Ennek a modellnek a fő megnevezése a PP és a PPN (támogató és vezető mennyezeti profil). Ez a profil az n betűvel hasonlított vágással is rendelkezik, de vágása sokkal kisebb, mint a falprofilé. A profil belsejében kis polcok és további élek vannak, hogy a szerkezet váza merevebb legyen. Ez a profil is alacsonyabb magasságú, ami helyet takarít meg a szobában. Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy a gipszkarton, amelyet a mennyezetre használnak, kisebb vastagsággal rendelkezik, ami lehetővé teszi a profil terhelésének csökkentését.

Érdemes megjegyezni, hogy a keresztirányú vezetőket úgy kell rögzíteni, hogy a rögzítők közötti távolság ne legyen több mint 900 mm.

Ehhez a rugókra és az U alakú konzolokra kell felszerelni. A jumperek merevebb csatlakoztatásához rákok formájában használható bilincseket használhat.

Azokban a helyiségekben, ahol csillárok és egyéb nehéz szerkezetek találhatók, a keretet további keresztirányú gerendákkal kell kialakítani. Ez megvédi a teljes szerkezetet az összeomlástól. A mennyezeti modellek mérete: 60h27,75h50 mm.

boltív

A profil összetettebb szerkezetű, az oldalakon vágások vannak, ami növeli a szerkezet rugalmasságát.Ez a szempont fontos eleme a rugalmas szerkezet létrehozásának.

Számos további profil létezik. A leggyakrabban felfüggesztett szerkezetű mennyezet és más dekoratív munkák készítésére használják.

Ahhoz, hogy a struktúra robusztusabb legyen a speciális hajlítási helyeken, használjon fém- vagy műanyagszögletet. Ez azért szükséges, hogy a szerkezet bármilyen szögben lehajtható legyen. A sarkok 2000 és 3000 mm között lehetnek. Az egyes polcok szélessége többféle lehet: 20,25,30 mm. A szerkezet legkisebb hajlítási sugara legalább 500 mm legyen.

Érdemes megjegyezni, hogy maguk a ostorok egy meglehetősen drága dolog, és annak érdekében, hogy az egyes csövekért 1000 rubelt ne fizessenek túl, saját maga hozhat létre.

Ehhez 40-100 mm távolságra van szükség az oldalszegélyek nagy vágására.

 • A szögletes fémprofil keresztmetszetben egy derékszöget képez, amelyben a középső rész kissé kiemelkedik. A profilt általában különböző gipszkarton szerkezetek elrendezésére használják. Leggyakrabban a szerkezet sarkai díszítésére használják. Számos típusuk van:
 • Két nagy, perforált lyukkal ellátott polc, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szög esztétikusan nézzen ki és a vakolat részévé váljon. A szerkezet többi részét ezen a szögben tartjuk.
 • Van egy sarokprofil a gipszkartonhoz, amelynek hálószeme van. Annak érdekében, hogy az adhézió jobb legyen, a háló belsejébe ragasztható, amelyen a többi rész megmarad.
 • Sarokprofil papír alapon. A vastag papír ragasztó két fémből készült szalag. Általában olyan mintákban használják, amelyek maximális terhelést mutatnak, például ablaknyílásokban, különböző résekben.
 • A jelzőprofilt a vakolás alapjaként használják, ennek a készüléknek a fő célja a felület kiegyenlítése. Ez a profil fém konzolként néz ki. A profil szélessége és magassága kicsi, a legszélesebb 1-3 cm.

További elemek

Egy másik fontos elem, amelyet a felépítésben a felületen a gipszkarton kiegyenlítésére használnak, a kardántengely.

Ez is többféle.

 • A perforált felfüggesztés úgy néz ki, mint egy 125-60 mm méretű fémszalag. A felfüggesztés három részre oszlik. A központi rész lehetővé teszi, hogy a terméket a mennyezethez rögzítse, az oldalt a többi kialakítás megtartására használják. 90 fokos végtagot is készített.
 • A függesztett mennyezetek telepítésére leggyakrabban a horgonyzárakat használják. Ennek a felfüggesztésnek a fő előnye a magasság beállítása, amely nagyon fontos a függesztett mennyezet felszereléséhez.
 • A csatlakozó egyszintű és kétszintű. Ez az a csatlakozó, amelyet a metsző profilok tartására használnak. Szükség van arra is, hogy felfüggesztett mennyezet legyen.
 • Profil kiterjesztés - olyan eszköz, amelyet akkor használnak, ha nincs elég profilhossz. Úgy néz ki, mint egy 110-58 mm-es konzolméret.

Hogyan válasszuk ki

A megfelelő kialakítás kiválasztásához nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, hogy mi a profil. A gipszkartonhoz horganyzott profilokat kell használni. Ez a legtartósabb anyag. A minőségi profil megkülönböztetése érdekében különféle szempontokra kell összpontosítania.

Ahhoz, hogy jó profilt építsünk, bizonyos árnyalatokat kell megfigyelni.

 • Horganyzottnak kell lennie, a cinknek majdnem száz százalékosnak kell lennie. Ebben az esetben a keret szinte soha nem lesz korrózió.
 • A fémprofiloknak, különösen a falakhoz készült modelleknek nagyon tartósnak kell lenniük. A falprofil magában tartja a fő terhelést, a profilnak is igazítania kell a falvastagságot, és nem szabad korróziónak kitenni.
 • A mennyezeti profilnak vastagnak kell lennie, különben a kialakítás túl sok helyet foglal el. Termékméret - 0,4-0,6 mm.

Tippek és trükkök

A vásárlási és üzemeltetési folyamat során biztosan használjuk a szakemberek tanácsát a javítás területén.

 • Emlékeztetni kell arra, hogy a falak és a mennyezet soha nem különböznek tökéletesen egyenletesen a durvítás után. Annak érdekében, hogy még a fal is használható, használhatunk gipszkarton lapokat, amelyeknek a faltól egy bizonyos távolságban kell elhelyezkedniük. Ez lehetővé teszi, hogy a falat gyorsan kiegyenlítse anélkül, hogy a helyiségben sok helyet veszítene.
 • A szigetelés és a gipszkarton lapok között mindig van egy kis hely. Ez azért szükséges, hogy a nedvesség ne kerüljön a fal és a szerkezet közé. A lapok és a fal között úgynevezett légzsák van kialakítva.
 • A fal és a gipszkarton között kell lennie egy résnek. Ez a hely nagyon fontos az építés során, lehetővé teszi, hogy ebben a helyszínen egy fűtőtestet felszereljen.
 • A keret az íves szerkezetek építéséhez szükséges pillanat, ez a szerkezet rugalmasabbá teszi.
 • A gipszkartonlapok nem rendelkeznek magas erejű küszöbértékkel. Ha meg kell erősítenie néhány nehéz szerkezetet, használjon profilkeretet, amely nélkül a szerkezet egyszerűen megszakad. A rögzítőnek érintkeznie kell a főkerettel.

Segédprofilok

Érdemes megjegyezni, hogy vannak segédprofilok is. A befejező munkák során a gipszkartonnal együtt használatosak, és számos fajtát használnak.

 • Megerősített vastag profil Jó azoknak a helyiségeknek, amelyekben az ajtók között nehéz partíció van. Szintén alkalmas a merevség növelésére. Leggyakrabban rögzített hosszúságuk van - 3000-4000mm, de ha kívánja, megvásárolhat egy 6000 mm hosszúságú terméket. A bordák magassága - 40 mm, a falvastagság eltér a szokásos profiloktól és 2 mm.
 • Védő fém sarok. Működés közben a sarkok védelmét szolgálja. A telepítés után a terület kitöltve van, és befejező festékkel van borítva. Annak érdekében, hogy a festék és az oldat jobban beléphessen, használjon sok kis lyukat. Ezeknek a sarkoknak a hossza azonos - 3000mm.

A védelmi szögnek még egy változata van, amelyet nem a gitt alá helyeznek, hanem gipszhabarccsal borítják. A jobb behatolás érdekében speciális hálót használunk.

Rögzítők és különböző rögzítők

A keret gyártása során nagyon fontos a szerkezet megfelelő csatlakoztatása. Néha ez egyszerűen úgy történhet meg, hogy profilokat helyezünk egymásba, de ez nem mindig lehetséges. Ilyen helyzetben különböző típusú rögzítőket kell használni:

 1. Kétszintes csatlakozók. Ez a kialakítás a két rész 90 ° -os szögben történő csatlakoztatásához szükséges egy másik síkban. Leggyakrabban ezek az alkatrészek horganyzott acélból készültek, lapos mintázat formájában. A telepítés előtt ezt a dolgot kézzel kell hajlítani a kívánt szögben, az ilyen csatlakozás szélessége 60 mm. Annak érdekében, hogy rögzítse a tervezést, az oldalsó részekben csavarokat kell csavarni.
 2. Egyszintű csatlakozók vagy rákok. Ezeket a rögzítőrendszereket két azonos modell csatlakoztatására használják 90 fokos szögben. Szinte minden boltban megtalálhatók a kész formában. Ennek a résznek a telepítése nem jelent problémát, csak a szerkezet hátoldalára kattint.

Ha a keret terhelése nem haladja meg a 20 kg-ot négyzetméterenként, akkor a szokásos retesz elegendő a szerkezet rögzítéséhez. Ha a terhelés több, akkor a rögzítés fokozása érdekében csavarokat kell használni.

Közvetlen felfüggesztések

Különböző szerkezetek telepítésekor használják fel, amelyeket a mennyezet rögzítésére és függőleges profilok rögzítésére használnak. Ezek a termékek bármely áruházban megtalálhatók. Lapos lemezek formájában készülnek, és telepíteniük kell őket kézzel, egy P. betű alakjában.

Függőleges vagy állványprofil csatlakoztatásához szükséges a felfüggesztés és a csavarok rögzítéséhez. A standard magasság 125 milliméter, de nem szabványos méretű szuszpenziók találhatók - 75 vagy 100 mm. Az ilyen szerkezet terhelése nem haladhatja meg a 40 kg-ot.

Horgony vagy rugós akasztók

Csak olyan helyzetekben használható, ahol le kell szerelni a felfüggesztett mennyezetet. Ezek a tervek lehetővé teszik a mennyezet magasságának beállítását, és általában magas mennyezetre használják. Ezeknek a felfüggesztéseknek a hossza 200-300 mm lehet. A maximális terhelés 25 kg lehet, ha nagyobb a terhelés, akkor érdemes további rögzítőket használni.

Hogyan lehet meghatározni a házasságot

A GLA profiljai között vannak a házassági típusok.

 • A fém vastagsága nem megfelelő. Ez a hátrány nagyon jelentős. A szerkezet szilárdsága a fém vastagságától függ.
 • Ha van rozsda nyomai, figyelniük kell. Ez azt jelenti, hogy a fém rosszul feldolgozott, ami szintén negatív eredményekhez vezet.
 • Rossz méretek. Ez a házasság egyik leginkább kellemetlen típusa, amely miatt nem lehet megfelelően összeállítani a szerkezetet.
 • A rossz bemetszés is mínusz, mert megnehezíti a csavarok helyes csavarozását.

A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, amikor a gipszkarton lapok javításával javítanak, a megfelelő hasított test kiválasztása.

Előre kell kiszámítani a szerkezet súlyát is, mivel a profil és a szerelőrendszerek megválasztása attól függ. Ha mindent helyesen választ, a javítás nem lesz probléma.

A gipszkarton profiljainak típusairól és méretéről további információkat az alábbi videóban talál.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba