Hogyan válasszunk ki egy profilt a gipszkartonnak?

 Hogyan válasszunk ki egy profilt a gipszkartonnak?

Válasszon profilt a gipszkartonnak, amelyre különleges gondossággal kell rendelkeznie. A helyes választás érdekében meg kell vizsgálni a profilok jellemzőit, típusait és méretét, valamint felhívni a figyelmet számos fontos árnyalatra.

Különleges jellemzők

Profil a gipszkarton egy teljesen átlátható cél - fenntartása a teljes gipszkarton építése. A szokásos fémprofil nem alkalmas erre a célra. Kötelező követelmény a szerkezet súlya. Elfogadhatatlan, hogy a profilkeret túl nehéz volt. A legjobb esetben a gipszkarton építése megdöbbent, és legrosszabb esetben összeomlik.

Úgy gondoljuk, hogy egy tapasztalt mester bármilyen profilt használhat., miközben kiváló eredményt értek el. Ez az állítás csak részben igaz. Az építéshez csak a gipszkartonnal való munkavégzésre szánt profilok alkalmasak. Előfordulhat, hogy nem létezik a kívánt típus profilja, majd egy tapasztalt mester egy nem megfelelő profilt alakíthat át a kívánt helyre.

Ezeket a metamorfózisokat a profilmintákat tartalmazó anyagok kiválasztása határozza meg. Rugalmas fémeket használnak. A leggyakrabban használt horganyzott acélszerkezetek, de alumínium van. Nem különösen népszerűek, mert meglehetősen drágák. Az acél sokkal olcsóbb.

Típusok és méretek

Ha például egy faanyagházat teljesen fémprofilok nélkül lehet építeni, akkor a gipszkarton esetében ez a luxus nem áll rendelkezésre. A GKL fém profiljai hatalmas választékban kaphatók.

Mindegyiket két nagy csoportra lehet felosztani a mellékletek típusa szerint:

 • a falra szerelve;
 • a mennyezethez.

A céltól függően az osztályozás a következő:

 • a munka befejezéséhez használt profilok;
 • új partíciók tervezési lehetőségei.

Az alfajok mindegyike számos speciális elemet tartalmaz, amelyek hosszúsága, vastagsága és szélessége, a teherbíró képesség, a hajlítás mértéke különböznek. Azt is ki kell emelnünk az ívek profiljait, amelyek alakja miatt nagyon eltérőek. A szakértők még egy külön kategóriába is sorolják őket.

A profilok némelyike ​​felcserélhető és elhagyható. Az egyes minták használata nagyban leegyszerűsíti a munkát. Tehát, ha nincs elég tapasztalata, akkor a legjobb dolog nem, hogy sokat takarítson meg, és mindent meg kell vásárolnia, amire szüksége van. Ha már rendelkezik a tudással és a gyakorlatban, akkor biztonságosan kísérletezhet.

UD vagy MON

Az ilyen típusú profilok biztonságosan nevezhetők főnek. Ennek alapján a teljes keret a termék nagy szilárdsági jellemzői miatt van felszerelve. Ez a fémprofil hordoz. Merevítőkkel erősítve nem csak sima szerkezetű, hanem perforált is lehet. Egyébként ez az opció sokkal kényelmesebb, mert önnek nem kell lyukakat készítenie a csavarok számára. Ha helyesen állítja be az ilyen típusú profilokat, akkor az egész szerkezet megbízható lesz, nem fog kanyarodni és elcsúszni.

A méretek tekintetében az UD vagy PN típusú szalagok a következő méretekkel rendelkeznek: maga a csatorna magassága 2,7 cm, szélessége 2,8 cm, vastagsága 0,5-0,6 mm. A tömege a hossztól függ és 1,1 kg a 4,5 cm hosszúságú és 1,8 kg hosszúságú profiloknál 4,5 méter hosszúságú modellek esetén. kg. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a legnépszerűbb a Knauf modellje, 100x50 mm-es metszettel és 3 m-es hosszúsággal.

UW vagy Mon

Profilvezető típus, amely mindenféle gipszkarton partíció létrehozására szolgál. A falhoz van csatlakoztatva. Segítségével a gipszkarton rögzítve van. Fémszalagból készül, amelynek anyaga horganyzott acél. A jövőben az UW-t vagy az Mon-t egy rackprofil útmutatójaként használják.

Érdekes, hogy ezeket a profilokat csak a belső elrendezésben használják. Tehát segítségükkel csak belső partíciókat építhetsz.

Az UD vagy MO hasonlósága ellenére ez a modell más dimenziós jellemzőkkel rendelkezik. Itt a csatorna magassága 4 cm, a szélesség az állítható partíciótól függően változhat. Kapható 50 mm, 75 mm és 10 mm széles modellekben. A vastagság megegyezik az UD vagy a PN - 0,5-0,6 mm vastagságával. Logikus, hogy a tömeg nem csak a profil hosszától függ, hanem annak szélességétől is: az 5x275 cm-es profil 1,68 kg, 5x300 cm - 1,83 kg, 5x400 cm - 2,44 kg, 5x450 cm - 2,75 kg. A szélesebb minták tömege a következő: 7,5x275 cm - 2,01 kg, 7,5x300 cm - 2,19 kg, 7,5x400 cm - 2,92 kg, 7,5x450 cm - 3,29 kg. Végül a legszélesebb profilok súlya a következő: 10x275 cm - 2,34 kg, 10x300 cm - 2,55 kg, 10x400 cm - 3,4 kg, 10x450 cm - 3,83 kg.

CW vagy PS

Ez a kategória a rackre utal, de ennek a komponensnek a szerepe kissé eltér az UD vagy a MON szerepétől. CW vagy PS profilokat használnak a keret megerősítésére, merevségére és stabilitására. Ezek a vezetőkön vannak rögzítve. Lépés, a távolságuk egyénileg meghatározásra kerül, de a standard szám 40 cm.

A profilok mérete nagyon különbözik a többitől, mert itt a mérés egy milliméter tizedét teszi ki. Ez a szélességre vonatkozik. 48,8 mm, 73,8 mm vagy 98,8 mm lehet. A magasság 5 cm, a standard vastagság 0,5-0,6 mm. A súly a profilok hosszától és szélességétől függően is változik: 48,8х2750 mm - 2,01 kg, 48,8х3000 mm - 2,19 kg, 48,8х4000 mm - 2,92 kg, 48,8х4500 mm - 3,29 kg ; 73,8х2750 mm - 2,34 kg, 73,8х3000 mm - 2,55 kg, 73,8х4000 mm - 3,40 kg, 73,8х4500 mm - 3,83 kg; 98,8х2750 mm - 2,67 kg, 98,8х3000 mm - 2,91 kg; 98,8х4000 mm - 3,88 kg, 98,8х4500 mm - 4,37 kg.

CD vagy PP

Ezek a profilok hordozók. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet és a burkolóanyag teljes tömegét veszi át. Az ilyen profilok nemcsak beltérben, hanem kívül is alkalmasak. Leginkább ezeket a fajtákat a mennyezetre szerelik fel. Egyébként a PP címkézése a „mennyezeti profil”, amely a leginkább közvetlenül a fő célt jelöli.

A méretarányok tekintetében a profilmagasság megegyezik az előzővel - 2,7 cm. Csak egy szélességben - 6 cm-ben kapható - standard vastagság - 0,5-0,6 mm. A súly attól függ, hogy mennyi ideig tart a profil: 250 cm - 1,65 kg, 300 cm - 1,8 kg, 400 cm - 2,4 kg, 450 cm - 2,7 kg. Így úgy tűnik, hogy a legmegfelelőbb profilokat választjuk mind hosszúságban, mind súlyban, és a keretszerkezet még mindig viszonylag könnyű és erős marad.

íves

Az ívek profiljai nem olyanok, mint egy termék. Kezdetben a mesterek megpróbáltak íves nyílásokat kialakítani egyenes, egyenes profilokkal, de semmi nem jött ki. Aztán néhányan megkapták az ötletet, hogy vágásokat készítsenek, és a profilt ívben hajtsák. Kezdetben az ív inkább szögletes volt, mint a sima, de ez jobb, mint a semmi.

Az egyszerű gyártók felvették az ötletet, és így voltak minták az íves nyílások feldolgozására. Mindkét elem, amelyet maguk a munkások jól hajlítanak, és a rögzített görbületű profilok készülnek. A második eset egy konkáv és domború profilt biztosít, úgyhogy ebben az esetben lehet göndör elemeket rögzíteni. Így a konvex és konkáv elemek ugyanolyan méretűek: a hossza 260 cm, 310 cm vagy 400 cm, görbületi sugara 0,5 m és 5 m között.

PU

Ezek a profilok szögletesek. Úgy tervezték, hogy megvédjék a gipszkarton külső sarkait az ütközéstől vagy a megsemmisüléstől. Különleges jellemzője a bőséges perforáció. A lyukak feladata, hogy a profilt nem lehet csavarokkal rögzíteni a gipszkartonhoz, mint más esetekben. Itt a lyukak segítik a gipsz jobb rögzítését a fém elemen, biztonságosan lezárva a durva felület és a vakolatréteg között. Csak a teljes mértékben betartásával biztosít védelmet a szükséges mértékben.

A dimenziós jellemzők itt különlegesek lesznek, mivel a szögprofilok különböznek a fal- és mennyezeti profiloktól. Így a pengék méretei 25 mm, 31 mm vagy 35 mm, és a vastagsága a keresztmetszet függvényében 0,4 mm vagy 0,5 mm. A standard hossza 300 cm.

PM

Az ilyen típusú jeladóprofilokat a közvetlen befejező munkák során, különösen a vakolásnál használják. Szükségük van ahhoz, hogy a szabály a lehető legegyszerűbb legyen, simítsa ki a vakolatréteget. A bonyolult eljárás elvégzése után a profilokat közvetlenül a gipszkartonlemezhez ragasztják a vakolat habarccsal. Ez azért történik, hogy biztosítsuk az anyagréteg egységes alkalmazását, elkerülve ugyanakkor a munkaerő és a pénzügyi terv ésszerűtlen költségeit.

A beacon típusú profilok méretei némileg eltérnek másoktól. Hasonlóak a sarokhoz. Itt a keresztmetszet lehet 2,2x0,6 cm, 2,3x1,0 cm, vagy 6,2x0,66 cm, 3 m hosszúságú. Ha szükséges, növelje a hosszát (bár ez általában nem fordul elő) a profilok össze vannak kötve.

Uglozaschitnye

A szabványos PU mellett a gipszkartonra még mindig különböző típusú profilok vannak, amelyek célja a szögletes oldalak mentése a felesleges károktól. Érdekes a profil, sok tekintetben hasonló a PU-hoz, de itt a drótból való szövés a perforáció helyett történik. Ez biztosítja a legjobb tapadást a gipszelemmel, míg a súlya és ára sokkal alacsonyabb. Az a tény, hogy a standard PU a legjobb, ha alumíniumot vásárol, míg a továbbfejlesztett analóg galvanizált acélból készülhet.

A korszerűsített védelmi profilok méretei megegyeznek a szabványos védelmi profilok méreteivel. Hosszúságuk 300 cm, keresztmetszete 0,4x25 mm, 0,4x31 mm, 05x31 mm vagy 0,5x35 mm. A tömege körülbelül 100 g a PU szokásos szögprofiljának 290 g tömegére vonatkoztatva. A különbség a tömegekben nyilvánvaló, és ha nem tervez vastag gipszréteget alkalmazni, a legjobb, ha ezt az opciót választja.

pileate

Ez a profil a gipszkartonhoz képest nagyon különbözik a többiektől mind a feladatában, mind a rögzítés típusában. Olyan esetekben használják, amikor szükséges a partíció kiváló minőségű szigetelése. A kalapprofil önállóan rögzíthető anélkül, hogy horgonyt vagy síneket használnának. Általában a mennyezetek elrendezésére használják, de a falhoz is csatolható. Polimer réteggel bevont cinkből készül.

A sokféle lehetőség bőséges. A profilok vastagsága 0,5 és 1,5 mm között változhat. A profil keresztmetszete attól függ, hogy melyik modellt választotta. Tehát a KPSH-hoz hasonló profiloknál a keresztmetszet 50/20 mm, 90/20 mm, 100/25 mm, 115/45 mm lehet. A PN-profilok esetében az értékek részben hasonlóak: 100 / 25mm vagy 115/45 mm. A H típusú modellek teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek: H35 - 35x0,5 mm, 35x0,6 mm, 35x0,7 mm, 35x0,8 mm; H60 - 60x0,5 mm, 60x0,6 mm, 60x0,7 mm, 60x0,8 mm, 60x0,9 mm, 60x1,0 mm; H75 - 75x0,7 mm, 75x0,8 mm, 75x0,9 mm, 75x1,0 mm.

Z profilok

Az ún. Z-profilokat további merevítő bordákként használják. Általában tetőszerkezetekre vásárolnak, de felhasználhatók a gipszkarton fogasok megerősítésére is, amelyek az utóbbi időben egyre gyakoribbá válnak. A gyártók kijelentik, hogy segítségével két C-profil helyettesíthető. Ez segít megmenteni

A méretek változhatnak, és a példány típusától függenek.

 • A Z100 magassága 100 mm, a profilok Z szélessége ugyanaz lesz - 50 mm, vastagsága 1,2 mm és 3 mm között változik. Az ilyen profilok méterenkénti súlya a vastagságtól függően is változik: 1,2 mm - 2,04 kg, 1,5 - 2,55 kg, 2 mm - 3,4 kg, 2,5 mm - 4 , 24 kg, 3 mm - 5,1 kg.
 • A Z120 profil magassága 120 mm, vastagsága 1,2 mm és 3 mm között lehet. Súly - 2,23 kg 1,2 mm, 2,79 kg 1,5 mm, 3,72 a 2 mm, 4,65 kg a 2,5 mm, 5,58 kg 3 mm.
 • A Z150 magassága 150 mm, a vastagsága megegyezik az előző verziókéval.A súly változó: 2,52 kg 1,2 mm, 3,15 kg 1,5 mm, 4,2 2 mm, 5,26 kg 2,5 mm, 6,31 kg 3 mm.
 • A Z200 profil 200 mm magasságú. A súlyok jelentősen eltérnek: 1,2 mm - 3,01 kg, 1,5-3,77 kg, 2 mm - 5,01 kg, 2,5 mm - 6,27 kg, 3 mm - 7,52 kg.

A gipszkarton használatával kapcsolatos magasabb lehetőségeket általában nem alkalmazzák.

L-alakú profil

Az L-alakú profilt gyakran L-alakúnak nevezik, ezért ne feledje - ez ugyanezt jelenti. A szöglethez tartoznak, azonban más funkciót végeznek, mint a PU vagy uglozaschitnye. Az L-alakú opciók a hordozórendszer részét képezik. Horganyzott acélból készülnek. Ezek vastagsága 1 mm-től kezdődik, aminek következtében az alkatrészek szilárdsága elérhető. Az ilyen profilok sok súlya lenne, de az erős perforáció kiküszöböli ezt a hátrányt. Ez az L-alakú elem az egész konstrukció befejező vagy kiinduló eleme.

Az L-alakú profilok hossza 200, 250, 300 vagy 600 cm lehet. A következő vastagságú minták vannak a piacon: 1,0 mm, 1,2 mm, 1,5 mm, 2,0 mm, 2,5 mm, 3 mm. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az ilyen típusú profilok rendelhetők. Ez csak az alkatrészek hosszára vonatkozik, a vastagságot a javasolt elemek egyikéből kell kiválasztani. A profilok szélessége 30-60 mm között mozog.

További elemek

A telepítési munkák végrehajtásához nem elég csak a profilok. További részletekre van szükség, amelyek segítségével az összes alkatrészt rögzítik a ládába. Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe az összetevők választását, mert ha rosszat választ, akkor a keret törékeny lehet.

A segédelemek egy része, ez részben a csatlakozásra utal, ezt maga is megteheti.

Hosszabbító kábelek

Az értékesítés számos részletet tartalmaz ahhoz, hogy a profilokat kissé kiterjessze. Végül is, az egész elem megvásárlása a hiányzó 10 cm érdekében nem a legracionálisabb döntés. Nem szükséges speciális hosszabbítót vásárolni. Ehhez a meglévő profilszalag felesleges vágását használhatja. Fúziós illeszkedésű vezetőprofilhoz, amely biztosítja a közös merevséget.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy beilleszkedjen a befelé illeszkedő vezetőprofil, és a fogók segítségével adja meg a szükséges alakot. Ezután csak a teljes szerkezet csavarokkal rögzíthető. Óvatosan kell cselekednie, folyamatosan ellenőrizve a kapott profil síkosságát.

Csatlakozó elemek

Ezeket akkor használják, ha csak két profilt kell csatlakoztatni anélkül, hogy hosszát változtatnák. Ezek a profilok ugyanabban a síkban helyezkedhetnek el, vagy többszintű keretet alkothatnak. Mindegyik esetben különböző megoldások találhatók. Némelyikük a profilrészek maradványaiból készülhet, mások megvásárolhatók, a harmadik pedig teljesen elhagyható, de mégis jelentősen leegyszerűsítik a munkát. Mindazonáltal meg kell érteni az összes típust annak érdekében, hogy tudjuk, melyik kategóriába tartoznak.

Négyféle csatlakozóelem van. Ezek közül kettőt használnak az azonos síkban fekvő profilok összekapcsolására, és csak egy - többszintű alkatrészekre.

Hosszirányú konzol

A profilok egy további részének segítségével már említettük a profilok kiterjesztését. Ilyen szükségletekhez van egy speciális eszköz - egy összekötő hosszanti rúd. Segítségével egyszerre két profilt csatlakoztathat egymáshoz, és kissé meghosszabbíthatja őket. Ezért ez a rész a csatlakozásra vonatkozik, nem pedig hosszabbító kábelekre.

A hossztengely egy rugó, amely a profilok végső részeihez illeszkedik. A terméket horganyzással készítik. Így a gyártók megpróbáltak nagyobb merevséget adni. Végső rögzítéshez csavarokat vagy csavarokat használnak. Néha az összekötő konzol nem sima fémből készül, hanem simogató.Úgy gondoljuk, hogy ez lehetővé teszi, hogy jobban illeszkedjen a profilhoz, különösen, ha nem is sima. Valójában egy ilyen innováció csak bonyolítja a munkát.

Kétszintes tartó

Ezeket a részleteket gyakran "lepkéknek" nevezik. Ezek az elemek azokhoz tartoznak, amelyek lehetővé teszik különböző szintű profilok rögzítését. Így a kétszintes konzolok segítségével az átfedő részek egymással összekapcsolódnak, és teljes illeszkedésük és merev kötésük garantált.

A kétszintű konzolok olyan eszközök, amelyek az építők munkáját megkönnyítik. A rögzítéshez nincs szükség önmetsző csavarok használatára: maga a kialakítás speciális kivetítéseket tesz lehetővé, amellyel a profilokhoz csatlakozik. A régi minta elemei azonban különleges rögzítőszereket igényelnek.

Elküldött "pillangók" az egyenesített formában, de telepítésükkor a P betűt hajlítani kell, és biztosítani kell.

sarok

A sarokcsatlakozók lehetővé teszik, hogy a T alakú betűket egyesítse. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen kapcsolat csak akkor lehetséges, ha az alkatrészek ugyanazon a szinten vannak, és nem különbözőek.

Ezeket az alkatrészeket magad is megteheted. A saját készítésű elem a "boot" nevet kapta egy jellegzetes L alakú forma miatt. Ebből a célból mennyezeti vezetők vannak használva, amelyek merevségüknek köszönhetően ideálisak erre. Ily módon a kívánt hosszúságú profil részeit levágjuk, majd az önmetsző csavarokkal egyenes szögben csatlakoztatjuk. Ügyeljen a kapott csukló szilárdságára. A csatlakozásnak a szerkezet stabilitásának biztosítása érdekében a lehető legrugalmasabbnak és tartósnak kell lennie.

„Rák”

A "rákok" segítségével az elemek keresztirányban csak ugyanazon a szinten vannak összekötve. Valójában a "rák" megegyezik a kétszintű zárójelekkel. A "rákok" a kapcsolat merevségét, erős rögzítését biztosítják.

A „rákok” nélkül is tehetünk, ha helyettesítjük őket egy házi készítésű partnerrel. Ehhez vegye be a támasztóprofil két szegmensét és csavarja be a csatorna oldalról a már rögzített profilba. Kiderül, hogy a profil darabjai az oldalukon fekszenek. A jövőben a profilon, amelyik áthalad a meglévően, az önállóan kialakított hornyokban rögzül a önmetsző csavarokkal.

A létrejövő konstrukció egyáltalán nem alacsonyabb a funkcionalitás szempontjából a speciálisan megvásárolt elemeknél, ezért az építők gyakran ezt a rögzítési módszert alkalmazzák.

Alaplemez

Ez az elem a kötőelemek tulajdonítható. Tehát a sziklaszint a gipszkartonlemez alsó, felső, oldalsó felépítésének határát jelenti, és az élek esztétikusabbak. A deszka végrészei perforációval rendelkeznek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megkönnyítsék a vakolást, vagy más módon feldolgozzák azokat, mielőtt egy befejező bevonatot rögzítenek az elülső oldalra.

Alaplapok alumíniumból vagy műanyagból készülnek. A PVC elemek kényelmesebbek. Az ilyen szalagok vágása egyszerű. Tehát az olló segítségével levághatja a megfelelő mennyiséget, míg a szél még sima, nem reped. Két részből álló, PVC-ből készült alapelemek vannak kialakítva, amelyek lehetővé teszik a gipszkarton válaszfal és a padló közötti csatlakozás kialakítását, mivel tömítőrészük van.

Hogyan válasszuk ki?

A profil kiválasztásakor fontos, hogy ne csak a címkézésére, hanem az árra és a gyártóra, valamint az anyagra is összpontosítson. Mielőtt vásárolna, ki kell számítania a profilok számát. Ideális esetben egy kész projektre van szüksége.

Ügyeljen arra, hogy mi a részei: a falak vagy a mennyezet. E tényező figyelembevétele nélkül lehetetlen választani egy igazán megfelelő lehetőséget. Még ha kiváló minőségű is, nem az a tény, hogy ellenáll azoknak a terheléseknek, amelyekre nem szánták.

Olvassa el a gyártók véleményét. Így történik, hogy a hazai profilok jobbak, mint a külföldiek, miközben jó esély van arra, hogy pénzt takarítson meg anélkül, hogy a márka túlfizetné.

kötőelemek

A telepítést számos részből végezzük, amelyek mindkettő csak gipszprofilokhoz és univerzálisak. Mielőtt vásárlásra kerülne, ki kell számítania a rögzítők számát. Ehhez szükség van egy kész tervre. A láda lehet összetett vagy egyszerű, és a szükséges mennyiség is attól függ.

A rögzítőelemek nemcsak a profilok egymáshoz való rögzítésére szolgálnak, hanem a teljes szerkezet falhoz vagy mennyezethez is rögzíthetők. Ezért tartósnak kell lenniük, hogy ellenálljanak az ilyen nagy súlynak. A gipszkarton modul építésekor szükség van a teljes alkatrészlistára.

Csavarok, dübelek, csavarok

Mindezek az elemek nem alkalmasak profilok csatlakoztatására. Három tényező befolyásolja a kötőelemek kiválasztását: az anyagot, annak vastagságát és a rögzített helyzet helyét.

Maguk között profilok csak csavarokkal rögzíthetők.az LB vagy LN címkével ellátott fúrási vagy piercing kategóriákba tartozik. Ezek az opciók lehetővé teszik, hogy fémből dolgozzanak, de meg kell próbálkoznunk a kalap megfulladásával és az egyenletesség elérésével. Egyébként az ilyen csavarokat "hibának" nevezik.

A gipszkarton csatolásához hosszabb csavarokra lesz szükség. Hosszúságuk 25 és 40 mm között legyen, a rétegek számától és vastagságától függően. A TN jelöléssel ellátott termékek itt ideálisak.

A profilok falhoz vagy mennyezethez való csatlakoztatásához megerősített nylon dugókat, pl. A csavarok már csatlakoztatva vannak.

szuszpenziók

A típusától függetlenül a profilkeret felfüggesztéssel rögzíthető a falra vagy a mennyezetre. A felfüggesztések vékony és rugalmas horganyzott acélból készülnek, biztosítva, hogy az alkatrész súlya mindössze 50-53 g legyen. A látszólagos törékenység ellenére a szuszpenziók sikeresen ellenállnak a szerkezet súlyának. Amikor velük dolgozol, óvatosnak kell lenned. Nem ellenállnak a mechanikai feszültségnek, és kényelmetlen mozgással a felfüggesztés könnyen hajlítható.

A közvetlen felfüggesztéseket gyakrabban használják, de vannak horgonyok is. Ha az elsőt univerzálisnak nevezzük, mivel falakhoz és mennyezetekhez alkalmasak, az utóbbit csak mennyezeti szerelésre használják.

horgony

A klipekkel ellátott mennyezeti rögzítőelemek könnyűek - mindössze 50 g, azonban képesek ellenállni a lenyűgöző tömegnek, deformálódni és leesni a mennyezetről.

A horgonyfogóknak más előnyei is vannak.

 • Alacsony ár. Ő 8-10 rubel darab.
 • Sokoldalúságát. A mennyezetre tervezett mennyezeti felfüggesztések mind a sarkokba, mind a falakhoz illeszkednek, és a mennyezet nyitott területein.
 • Kiváló minőségű acél. A horganyzott acél szilárdsági jellemzői és rugalmassága nem dicséret, mert a rögzítőelemek felelősek az egész szerkezet megbízhatóságáért.
 • Egyszerű telepítés és használat. A horgonyrészek beépítése intuitív kialakításuk miatt egyszerű.
 • Kis súly

egyenes

A közvetlen felfüggesztések sokoldalúbbak. Nemcsak a mennyezetre, hanem a falakra és más elemekre is rögzíthetők. Alkalmasak beltéren és kültéren is. A közvetlen elemek árai sokkal alacsonyabbak, mint a horgonyok: 4 rubelenként kezdődik. A gyártók sokféle igényt támasztottak az építők számára, így a szuszpenziókat kis perforációs lépésekkel szállították, ami nagy magasságot biztosít a munkához.

A közvetlen szuszpenziókat nemcsak gipszkartonnal, hanem fa, beton, fém és más anyagokkal is használják. Az acél minősége és erőssége továbbra is magas.

tolóerő

A vontatás akkor szükséges, ha a szokásos felfüggesztések magassága nem elegendő. Hosszúságuk 50 cm-től kezdődik, ami azt jelenti, hogy a gipszkarton szerkezete 50 cm-rel a mennyezet alatt található. 4 mm átmérőjű vastag küllőkből készült mennyezeti tolóerő. A helyes telepítés biztosítja, hogy a felfüggesztett gipszkarton szerkezet súlya egyenletesen oszlik el.

zárójelben

Ezek a komponensek szükségesek a profilok legmegfelelőbb biztosításához. Erősített tartószerkezetek és U alakúak. Mindkettőt megfelelő profilokkal alkalmazzák. A konzol jelenléte opcionális, de ha a szerkezet súlya nagy, akkor jobb, ha a berendezést használjuk.

Hogyan kell kiszámítani a mennyiséget?

A PN-profil szükséges adatainak számításához a következő képletet kell használni: K = P / D

Ebben a képletben K jelentése mennyiség, P - a szoba kerülete, és D - egy elem hossza.

Vegyünk egy példát. A szoba kerülete 14 m (falak, illetve 4 m és 3 m) és a kiválasztott profil 3 m hosszúsága:

K = 14/3 = 4,7 darab.

Felfelé kerekítve 5 PN-profilt kapunk

A PP profilok számának kiszámításához egy egyszerű csatoláshoz több képletet kell használni:

 • L1 = H * D, ahol L1 - a PP, H méterek száma - az elemek száma a lépéstől függően, D - a szoba hossza;
 • L2 = K * W, ahol L2 - a keresztirányú PP profilok hossza, K - számuk, W - a szoba szélessége;
 • Л = (Л1 + Л2) / Э, ahol Э az elem hossza.

Vegyünk például egy 0,6 m-es lépést, majd L1 = 4 (szobahossz) * 5 (a helyiséget egy lépéssel kell megosztani, és levonni a két oldalprofilt: 4 / 0,6 = 6,7; 6,7-2 = 4, 7, kerekítve, 5). Szóval, L1 20 darab.

L2 = 3 (a szoba szélessége) * 3 (a számot ugyanúgy keresjük, mint az előző képletben) = 9 db.

L = (20 + 9) / 3 (az elemek standard hossza) = 9,7. Egy nagyszerű módon kiderül, hogy 10 PP profilra van szüksége.

felszerelés

A telepítési munkálatokat a meglévő tervnek megfelelően végzik. A profilok egyszerű és összetett keretszerkezetből állhatnak.

A telepítésnek meg kell kezdődnie a tartóprofiloknak a kerület mentén történő rögzítésével, fokozatosan az oldalról középre. Az ilyen fokozatos töltés segít elkerülni a tömeg egyenetlen eloszlását, és ennek következtében a szerkezet megereszkedését.

A legjobb, ha bonyolult keret telepítését bízza meg, különösen, ha vontató felfüggesztésekkel történik. Képes lesz pontosan és pontosan kiszámítani, hogy hol és hány profilt lehet csatolni, így a szerkezet valóban tartós lesz, és nem fog összeomlani az építés után.

tippek

A hibás áruk megkülönböztetése, ha minőségi termékből vásárol, néha nem olyan nehéz - lehetetlen. Néha a házasságot csak a telepítés során határozzák meg.

Számos ajánlás van, amelyek részben megkönnyítik a kiválasztási folyamatot.

 • A holtpontok vásárlása után jobb megtagadni. Nagy a veszélye annak, hogy a gipszkartonban az idő múlásával fog lógni. Ha nincs választás, vágja be a betonfalba.
 • Ellenőrizze a fém vastagságát, pontosan meg kell egyeznie a megadott értékkel. Ehhez használjon féknyereget.
 • Ellenőrizze a profil egyenletességét, ha végignézed. A hibák azonnal megjelennek.
 • A rozsda nem lehet. Jelenléte az alapacél használatát jelzi.
 • Ügyeljen a csavarokra és a csavarokra, amikor kiválasztja. Élesnek kell lenniük, tiszta mély szálral.

gyártók

Eddig két márka a legnépszerűbb: Knauf (Németország) és Giprok (Oroszország). Az első gyártó a legkényelmesebb eszközöket gyártja, de ára kétszer olyan magas, mint a gyártóké Giprok. A termék minősége közel azonos.

A profil keretének és alkatrészeinek a gipszkartonhoz való csatlakoztatásával kapcsolatos információkért lásd a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba