Festés gipszkarton: eszközök és lépésről lépésre

A gipszkarton az az anyag, amellyel bármilyen belső teret készíthet. Képes megmutatni a falak és a mennyezet formatervezésének egyediségét. Azonban a potenciál megvalósításához gyakran szükséges az alap festése. Megértjük a gipszkarton festésének bonyolultságát: az eljárást az eszközöktől a lépésről lépésre utasításokig tanulmányozzuk.

Jellemzők

A gipszkarton különösen népszerű, könnyű és formázható szerkezetű. A GKL-t elsősorban díszítőanyagként használják fel a további díszítések létrehozásához. Azonban a szokásos fehér-szürke árnyéka csúnya és szegény. Ezért sokan sietnek, hogy önállóan megszüntessék a festékkel való megjelenés hiányát.

A gipszkarton tűzálló és tartós anyag. Tökéletesen támogatja a légáramlást, mint a többi építőanyagtól. Ez szintén kisebb hátrány: a porózus szerkezet nedvességet szív le. Festéskor a felesleges víz felszívódik a gipszkartonba. Az esztétikai következmények elkerülése érdekében az anyagot elő kell készíteni a festéshez. A felületet gitt segítségével kell elkészíteni, fontos az ízületek megerősítése. Ebben az esetben a felületnek simának kell lennie. A csiszoló papír segít a hibák kiküszöbölésében.

Mit lehet festeni?

A különböző színekkel végzett munka befejezése. A festék helyes kiválasztásához felfedezheti az egyes árnyalatokat.

Vízemulzió

Az építőipari piacon ez a festék kizárólag fehér színű. Speciális színezékek (színek) segítségével bármilyen kívánt árnyalatot hozhat létre. Ugyanakkor a folyékony festék színe eltér a szárított változattól. Annak érdekében, hogy ne tévesszen össze a színek kiválasztásával, lépjen kapcsolatba a szakértőkkel vagy az eladókkal, akiknek speciális készülékük van, amely lehetővé teszi a kívánt árnyék kiszámítását. A készülék kiszámítja a pontos színmennyiséget, hogy megkapja a kívánt színátmenetet.

Az emulziós festék drága annak köszönhetően, hogy az önmagát kiegyenlíti. Eltávolítja a GCR felületének minden hibáját, sima matt réteget képezve. A matt felületen kívül olyan szennyeződések is vannak, amelyek szép fényes síkot hozhatnak létre. Ennek alapján egyértelműen meg kell határozni a festék megválasztását a vásárlás előtt (a fényes felület nem takar el semmilyen hátrányt). A négyzetméterenkénti fogyasztás 0,2 kg lesz.

alkid

Az alkid zománc kevésbé mérgező, mint az emulzió. Ez nem okoz súlyos ütéseket a pénztárcában, mert nem igényel nagy mennyiséget, ha alkalmazzák. A szárítás után azonban fényes felületet hagy, amelyen a gipszkarton minden hibája látható.

akril

A gipszkarton befejezéséhez a szakértők akril festéket használnak. Vízbázisú, amely növeli a magas páratartalmú viszonyok ellenállását. Előnyös a festék a fürdőszobában és a konyhában. Az akril festék fényes és matt felületű, de az utóbbi eredmény nehezebb. Egy kilogramm akril festék elegendő 5 m2-re. Ez a festék drága: magas minőségű és elfogadható toxicitási szintnek köszönhető.

olaj

Ez a fajta festék nem kívánatos a gipszkarton festésére. A festékanyag összetevői hosszú ideig mérgezik a testet.Az olajfesték olyan különleges szaggal rendelkezik, amely irritálja a nyálkahártyákat és fejfájást okoz.

Szilikát és szilikon

A szilikátfesték nem okoz penészt, kiküszöböli a mikroorganizmusok megjelenésének környezetét. Ez az opció az anyag nagy nedvességtartalmú körülmények között történő festésére alkalmas. A plaszticitás miatt a szilikonfesték különböző repedéseket fed le, és gyakorlatilag nem igényel előkészítő munkát. Gyorsan kiszárad, ami csökkenti népszerűségét a befejező munka során. A védőfóliát az alkalmazás után azonnal kialakítják. A dekoratív festék kiválasztásánál a szakértők azt javasolják, hogy ne takarjanak meg: az olcsó opciók alacsony minőségűek és magas szintű toxicitást mutatnak.

Előkészítő munka

Különösen fontos a gipszkarton készítése a festészetre: a felület típusa függ az elvégzett munka minőségétől. Ebben a szakaszban a fő feladat a talajoldattal való kezelés, amely megakadályozza a túlzott nedvesség bejutását a gipszkarton szerkezetébe. Ez az eljárás azért szükséges, hogy elkerüljék a kellemetlen következményeket egy nem egyenletesen festett felület formájában. A foltokat nem lehet új festékréteggel festeni, mivel a gipszkarton továbbra is felszívja a vizet, így a száraz maradványok kívül maradnak.

Gipszkarton előkészítési algoritmus

A bemutatott algoritmust követve egyértelműen feldolgozható a gipszkarton.

 • Az előkészítés egy alapozóval kezdődik. Különös figyelmet fordítanak a gipszkarton és a hornyolt csavarok részei közötti résekre. Mielőtt továbblépne a következő lépéshez, győződjön meg arról, hogy a készítmény teljesen száraz.
 • Az egyenletes festéshez szükség van a részek közötti tér kitöltésére gittal. Biztosítani kell, hogy a csavarok kiálló része ne süllyedjen, és nem emelkedett az alap sima felületén.
 • A gipszkarton sarkainak sérülésének elkerülése érdekében különleges sarkokat kell viselnie, amelyek egy gittzel vannak rögzítve.
 • A varratok megerősítése papírból készült szalagszalaggal történik.
 • Ezután tegyen egy új gitt réteget a felület teljes kiegyenlítésére. Csiszolópapírral kell csiszolni és újra alapozni.
 • A felújított felületnek ki kell száradnia: a festéket nem szabad nedves felületre felhordani.

Hogyan kell festeni a saját kezét?

Festés gipszkarton szállított kefe vagy építési henger. A habverziótól el kell hagyni: még az óvatos és gondos alkalmazással a kompozíció felületére a szerszám segítségével foltok. A festék a görgő alatt fekszik, természetes napokkal ellátva.

A gipszkarton megfelelő festéséhez meg kell határoznia a halom hosszát:

 • A fényes felületű anyaghoz finom halomra van szükség (legfeljebb 5 mm).
 • Az átlagos méretű Villi a matt felület szempontjából releváns.
 • Az optimális textúra érdekében egy hosszú halom (több mint 8 mm) tökéletes.
 • Jobb, ha a sarkokat és más nehezen elérhető helyeket 80 mm széles lapkefével festjük (a görgő túl masszív, nem lehetséges, hogy ezeken a helyeken festjük a felületet).

A munka sorrendjét az utasítások lépéseinek megfelelően kell végezni, figyelembe véve a folyamat részleteit:

 • A festék a harmadik réteg rajzolása után kap végső megjelenést. Ha csak egy alkalommal fested meg a gipszkartonot, a gitt réteg egy csúnya lesz a befejező anyagon keresztül.
 • Először festjük meg a terület határait. Óvatosan festeni kell a sarkok és a dekoratív stukkó (beleértve a csillárokat) kefével. Ezek a manipulációk azért szükségesek, hogy elkerüljük a födémek foltjait, miután egy görgőt használtak a fő terület festésére.
 • Miután a terület perifériáján a festék megszáradt, hengerrel kell bevinni, és a festékbe teljesen lemosni. A megoszláshoz ugyanolyan mennyiségű befejező anyagot kell végrehajtani többször egy sorban.

A szakértők azt javasolják, hogy ne rohanjanak a görgőbe a festékbe. Amint az összes anyag elhagyja az eszköz halomát, tisztítsa meg az újonnan festett területet. Ehhez a festett mennyezet felületén még nedves görgőt hajtunk végre. Ha több, mint néhány perc telt el az alkalmazás óta, nem kell elvégeznie ezt az eljárást, mert a befejező anyag már megszáradt.

Az új réteg felhordásának technikája az előző felület merőleges bevonata. Előtt azonban érdemes várni, amíg a festék teljesen száraz lesz. A munka végén a felületet meg kell vizsgálni. Ebből a célból a gipszkarton fényes lámpát egy kis szögben megvilágít. A foltok és a látható tökéletlenségek megtisztulnak és átfesthetők.

A zománc használatakor másképp kell működnie. A befejező anyagot két rétegben alkalmazzuk a cikk-cakk mozgásokban. A szakértők azt javasolják, hogy a festéket félig száraz hengerrel alkalmazzák az egyenletes alkalmazáshoz. Gyakran használt technológia a "tégla" alatt.

A festékek típusai

Az építőipari piacon leginkább igényelt festékek és lakkok a következő típusú festékek:

 • alkid zománc;
 • olajfesték;
 • akril festék;
 • víz keverék.

Az olajfesték és az alkid zománc egyaránt jó a magas nedvességtartalmú helyiségekben végzett munkák befejezéséhez. Azonban magas szintű toxicitásuk van. Ezt a hiányosságot a szoba szellőztetésével kell megszüntetni. A pozitív jellemzők a legalacsonyabb 1 m2-es fogyasztás és az összes szivárgás elleni ellenállás.

Az emulziós festék a nagyobb méretben részesíti előnyben a költségeket. A vízemulzió vezető pozíciót tart a piacon, köszönhetően az átlátszatlan és szép érintőfelületen. Ennek az anyagnak a fő előnye, hogy a színeknek köszönhetően bármilyen árnyalat megszerzése lehetséges. Az egyetlen negatív - ez a befejező anyag nem alkalmas a magas hőmérséklet és páratartalom mellett történő festésre.

A fürdőszobában

A fürdőszobában a gipszkarton festése fontos árnyalatokkal rendelkezik: ebben a szobában mindig magasabb a páratartalom. A festék kiválasztásánál a vízen alapuló anyagokat kell visszaszorítani, ami a szükséges kondenzátumot hozza létre. Ez ellenáll a felesleges víznek és hozzájárul a befejező anyag hosszú távú használatához.

A munka befejezése után a fürdőszobát le kell zárni, amíg a festék teljesen megszárad. A szakemberek nem javasolják, hogy a szoba túl világos színeket vásároljanak, mivel az idővel elhalványulnak, csúnyaak lesznek. A festék megválasztásától függően 4 órától napokra szárad. Ez alatt az idő alatt nem tudod megérinteni a felületet, és nem engedheted meg, hogy csak a felületi réteg szárad.

Tippek és trükkök

A kellemetlen következmények és a frusztráció elkerülése a festés során, A szakértők azt javasolják, hogy néhány árnyalatra összpontosítsanak:

 • Befejezése után a munka gipszkarton kell nézni szép. A festéshez figyelembe kell venni a szoba típusát. A fürdőszobában és a konyhában válasszon egy víz alapú festéket, amely ellenáll a nedvességnek.
 • Az alkalmazás módja befolyásolja a felület megjelenését. A GCR esetében a legjobb megoldás egy közepes hosszúságú henger.
 • Különböző árnyalatokkal festve a felületet krétával vagy maszkolószalaggal kell megosztani.
 • Jobb, ha az utolsó festékréteget a szoba mentén alkalmazzuk, míg a festés a perifériáról a mennyezetről a padlóra kell kezdeni.
 • A munka megkezdése előtt ajánlott a festéket jól összekeverni, és szükség esetén hígítani. Keverjük össze a vízemulziót vízzel, mert a zománc jobb az oldószerek mentése.
 • Különböző típusú festékek szárításkor megváltoztatják az eredeti színt. Az emulziós keverék halványsá válik több árnyalatban, zománc és olajfesték, sőt, sötétebb.

Még ha nem is tervezték a gipszkarton festését, meg kell tenni.Ha helytelen szállítási gipszkarton jön be a lakásba, az idő múlásával a sarkok leállhatnak, és a csavarok kupakjai kifogástalanul kinéznek az anyagra. Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése segít a gittnek. Azonban még a gittal alapozott felület sem fog vonzónak lenni.

Sikeres példák és lehetőségek

Az alábbiakban a gipszkarton festés jó példáit tekintheti meg. Ez lehetővé teszi, hogy megértse, hogyan lehet a legjobban a gipszkarton.

Hogyan festheted magad a gipszkartonnak a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba