Gipszkarton pengék: szerszámválaszték

A gipszkarton népszerű építőanyag, praktikus és kényelmes dolgozni. A GCR lapokból még a legösszetettebb formájú konstrukciókat is létrehozhat. Ehhez nem kell bonyolult speciális eszközök, csak egy speciális kés. A gipszkarton kések kényelmes eszközök az építési munkákhoz. Ezek többféle típusúak, míg mindegyikük célja a GCR-nek való munka megkönnyítése, az eltöltött idő megtakarítása és a sima részek és vonalak létrehozása.

Mit kell vágni?

A gipszkarton vágása valójában egy egyszerű és meglehetősen egyszerű folyamat, de egy sima, szép él kialakításához egy speciálisan gipszkartonhoz tervezett eszközt kell készíteni.

Összesen 2 fő eszköztípus van:

 • kéz;
 • a hálózatról való munkavégzés.

A kézi munka eszközei több fajtára oszlanak.

 • Gipszkarton kés - A legegyszerűbb eszköz. Zökkenőmentesen, gyorsan és biztonságosan csökkenti a munkát. Az ilyen kés kés könnyen meghúzható és biztonságosan rögzíthető. Sajnos ez gyorsan unalmassá válik és megszakadhat, bár könnyen változtatható, ha szükséges.
 • fémfűrészSpeciális gipszkarton alkalmazható, ha lyukakat és összetett sarkokat kell vágnia. Ez a termék kiváló minőségű edzett acélból készül. Ez a penge vékony, keskeny, kis éles fogakkal különbözik, ami lehetővé teszi a GCR lapon lévő lyukakon és hornyokon keresztüli látást.
 • Lemezvágó a gipszkarton lapok egyenlő egyenlő részekre történő vágásához használják, amikor nagy mennyiségű darabot kell vágni.

Minél vékonyabb a kés fűrészlapja, annál könnyebb és tisztább az anyag vágása, sima és sima vágás.

Ugyanakkor egy vékony penge gyorsan elveszíti tulajdonságait. Megszakad, unalmas, ezért gondosan figyelemmel kell kísérnie az állapotát, és ha szükséges, cserélje ki. Kívánt esetben bármilyen élesen élesített kés használható, de a szakemberek a speciális eszközöket részesítik előnyben.

Ez lehet egy speciális kés, egy közös és népszerű eszköz a GCR-rel való munka során. Ha egy kis metszést kell készítenie, használhatja a szokásos irodai kést. De lehetséges, hogy az eredményül kapott él durva vagy szakadt lesz, ami tovább szükségessé teheti a gipszkarton további feldolgozását.

Azokban az esetekben, amikor alapos munkát végzünk gipszkartonlappal, előnyben részesítik az alábbi típusokat:

 • speciális kés;
 • univerzális kés;
 • kés késsel;
 • Blade futó.

különleges

Ennek a késnek a megjelenése hasonlít az író egyenértékűre. A kialakítás feltételezi a fogantyú jelenlétét, amelyet részekre lehet szétszerelni, valamint egy kétoldalas pengét, rögzítő mechanizmust (leggyakrabban rugót használnak) és egy csavart, amely az összes elemet egy kivitelben csatlakoztatja. A használt pengék általában vékonyak és tartósak, egészben vagy szekciókban változtathatók. A minimális szélesség 18 mm, vastagsága 0,4-0,7 mm. A kényelem érdekében a fogantyú bevonata gumírozott (úgy, hogy a kezek ne csúszjanak). De csak műanyag lehetőségek vannak.

A speciális kés lehetővé teszi, hogy az anyagot erős nyomáson vágja át, a penge törése nélkül.

egyetemes

Az univerzális kés vagy szerelvény a kialakításnak köszönhetően bármilyen szakaszban gipszlemezekkel dolgozhat. A fogantyú ergonómikus, könnyen és kényelmesen a kézben fekszik, a tok gumírozott műanyagja kényelmesvé teszi a kés használatát. A gyártók két lehetőséget biztosítottak a penge rögzítésére: csavar és rugó használat.A penge pengék kiváló minőségű acélból készülnek, és nincsenek metszetek. Ez növeli a kés megbízhatóságát és tartósságát.

Az összeszerelő készlet tartalmazhat további elemeket:

 • tartalék pengék;
 • egy retesz a nadrágszíjhoz vagy a nadrágövhez való rögzítéshez;
 • beépített rekesz tartalék alkatrészekkel.

Mindezek a tényezők teszik lehetővé az univerzális kés használatát, amely kényelmes, kényelmes és alkalmas a mindennapi munkához.

Pengével

A korong késsel rendelkező szakemberek gyakran használják a kést, amikor a gipszkartonból gyorsan és helyesen kell vágni. Lehetővé teszi a különböző vonalak (egyenes vonalak, görbék, különböző geometriai alakzatok) vágását. Tekintettel arra, hogy a lemez használata folyamatos mozgásban van, az elvégzett erőfeszítések minimálisra csökkenthetők. Az ilyen kések nagy terheléseket tartanak fenn és garantálják a hosszú működési időt.

Mérőszalaggal

A kés megkülönböztető jellemzője az, hogy a kialakítást beépített mérőszalag egészíti ki. Ez a kés egy multifunkcionális eszköz, amely egy kényelmes fogantyúból áll, amely gumírozott anyaggal van borítva, valamint egy vágókés és egy centiméteres mérőszalag. A pengék megváltoztathatóak, a rulett paramétereit két értékben mérjük - centiméter és hüvelyk. A GCR lap alapja simán csúszik, mindig egyenes vonalú a vágással. A mérőszalag szükséges hosszát rögzíti egy speciális gomb megnyomásakor. A toknak van egy bemetszése, amely az íróeszközhöz illeszkedik.

Blade futó

Néhány évvel ezelőtt a penge futó megjelent az építőanyagok rangsorában, még mindig kevéssé ismert, de a szakemberek körében előnyös. Az angolból lefordítva ez azt jelenti, hogy "futó penge". A designra nézve ezt meg lehet erősíteni. Ez a professzionális kés két fő részből áll, amelyek működés közben a lap mindkét oldalán helyezkednek el, és erős mágnesekkel vannak rögzítve. Minden blokknak saját pengéje van, ami egyszerűen cserélhető, csak nyissa ki az ügyet, és távolítsa el a régi lapot.

Fő előnye, hogy a gipszkarton lapja mindkét oldalról egyszerre vágódik. Ez csökkenti a munkára fordított időt, az anyag maga szétesik.

A Blade futó segítségével a függőleges lapokat vágni, bármilyen összetett elemet vágni. A penge elforgatásához nyomja meg a gombot, és forgassa a kést a kívánt irányba. Ez nem traumás - a pengék az ügyben rejtve vannak. A blade futó a vastag lapokkal küzd, időt takarít meg és biztosítja a tartósságot.

A munka szakaszai

A gipszkarton kések lehetővé teszik, hogy gyorsan és egyszerűen kivághassa a szükséges részleteket a tervezett vonal mentén.

Fontolja meg a lépésről lépésre vonatkozó utasításokat.

 • Az első szakaszban a tervezett fragmens paramétereit egy mérőszalag segítségével mérjük.
 • Ezután meg kell adni a méreteket az anyag felületére, és jelölje meg a vonalakon az alapokat ceruzával vagy bármely más íróeszközzel.
 • A vas vonalzót a célvonalhoz (épületszint vagy fémprofil) csatoljuk.
 • A gipszkarton alapján szilárdan tartjuk és óvatosan tartjuk az építő késsel, anélkül, hogy megszakítanánk vagy elszakítanánk a kezét.
 • Vágott vonal készítése, óvatosan távolítsa el a kést az anyagból.
 • A gipszkartonot az asztalra vagy bármely más felületre helyezzük, hogy az egyik oldal a súlyon legyen.
 • Most könnyedén nyomja meg a szabad részet a kezével, és nyomja meg pontosan a GCR lapját a vágásnál.
 • Forgassa a lapot, és vágja le a varrható réteget.

Ha meg kell vágnia egy sarok ívelt alakját, használnia kell egy fűrészt és egy fúrót. Miután felvázolta a jövő elemének körvonalait, használjon építési fúrót egy kis lyuk fúrásához bármilyen kényelmes helyen, majd helyezze be a fűrészlapot, és kezdje el látni a rész kontúrján keresztül, ügyelve arra, hogy ne lépje túl a jelölés körvonalát. A gipszkartonnal való munkavégzés nem igényel speciális készségeket, a kezdők számára is elérhető.A gipszkartonnal való munkához használható kés akkor használható, ha munkálatok folynak a gittlemezek összekapcsolására. Az utolsó szakaszban használják (az anyag széleit tökéletesen sík felületre dolgozzuk fel). A HL ragasztási helyeken 45 fokos szöget zár be.

Tippek a kiválasztáshoz

Válasszon egy kést a javasolt munka típusától és mennyiségétől függően.

Érdemes több tényezőre is figyelni.

 • A penge vastagsága: a vékonyabb, annál simább a vonal, annál ideálisabb az élszegély.
 • Fogantyú test: gumírozott vagy nem.
 • Az anyag minősége: a pengék tartósak és kemények (az acél jobb), a test műanyagja nem törhet össze, amikor összenyomódik;
 • A tartalék lapátok elérhetősége.

Ha egyszeri munkához késre van szüksége, jobb választani egy egyszerű és olcsó opciót: univerzális vagy speciális rögzítő kés. Az ilyen termékek tartósak, élesek és szerények. Ha nagy feladatra van szükség, összetett szerkezetek vágása, akkor jobb, ha egy Blade futót vagy egy kést tárcsával ellátott késsel készítünk. Nem igényelnek sok erőfeszítést, és tökéletesen sima elemeket vágnak, sima éllel.

A gipszkarton vágására szolgáló mérőszalaggal ellátott kést megtekintheti az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba