A gipszkarton felszerelése: típusok és jellemzőik

Gipszkarton - az egyik legnépszerűbb építőanyag. A falfelületek kiegyenlítésére, valamint válaszfalak és más gipszkarton rendszerek kialakítására szolgál. Ennek egyik hátránya a törékenység. Ezért olyan speciális rögzítőelemeket kell használni, amelyek az ilyen termékekkel való használatra készültek. A megfelelő rögzítőelemek megbízható és tartós kialakítást biztosítanak, amely ellenáll a jelentős terheléseknek.

Különleges jellemzők

A gipszkarton műszaki jellemzői eltérnek más anyagok paramétereitől. Ennek oka, hogy a termék laza gipszből áll, amelyet külső papírlapok használnak. Ezért az ilyen termékkel való munkavégzésnek különösen óvatosnak és figyelmesnek kell lennie. Napjainkban ezeket a problémákat különböző rögzítőelemek és csavarok használják. Külsőleg ezek a termékek nem különböznek a fa vagy fém szabványos csavarjaitól, és több fő részből állnak.

faszeg

Ez az elem nem szükséges, akkor használják, ha erős kötést kell létrehozni a kötőelemek és a gipszkarton között. Külsőleg az ilyen terméknek más alakja lehet. Fel van szerelve az anyaggal, amelyen a sapka található. Majdnem mindig használják, amikor meg kell erősíteni a falra egy gipszkarton lapot.

Önmetsző csavarok

Készítsük ezeket a termékeket fémből vagy műanyagból. Az ilyen hardver formája eltérő lehet. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy mindegyik csavarnak ellenállnia kell a különböző terheléseknek. A legtöbb esetben párban használják egy bizonyos tipusú tiporral.

típusok

Technikailag a gipszkarton rögzítőelemek úgy vannak kialakítva, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely a terhelést a lehető legegyenletesebben elosztja, és nem képes megsemmisíteni a terméket nagy terhelés mellett. A hardver a gipszkarton használatához több technikai jellemzőn is különbözik. A legtöbb esetben klasszikus csavarokat használnak, amelyek fát vagy fémeket rögzítenek. Hagyományosan az ilyen rendszereket csavarokra és dübelekre lehet felosztani. Ezek független elemek, de gyakran összekapcsolódnak, hogy erős kapcsolatot alakítsanak ki. A gipszkarton lapot rögzítheti, vagy többféle csavarral is dolgozhat.

tn

Ez a fajta csavar a leggyakoribb. Ilyen termékek a hagyományos kötőelemek, amelyeket fa vagy fém kezelésére használnak. Ezek csak a pályán és a színben különböznek. A rendszereket a legtöbb esetben klasszikus műanyag dübelekkel egészítik ki. Használja azokat azokban az esetekben, amikor egy gipszkarton lapot egy fából készült vagy beton alapra rögzítenek. A legtöbb esetben ez magában foglalja a falak vagy a mennyezet lefedését.

lb

Ezek a termékek kis hosszúságúak. A legtöbb esetben az ilyen kötőelemeket olyan fémprofil rögzítésére használják, amelyből a teljes gipszkarton-rendszer kialakul. A termék megkülönböztető jellemzője egyfajta fúrógép jelenléte a csavar végén. Ezért nem szükséges lyukakat fúrni a fémbe, mivel maguk is elpusztítják az anyagot.

Ln

Ennek az osztálynak a csavarjait használják, amelyek rögzítik a keret fémrészeit. Ezek kis méretűek, ezeknek a termékeknek a csúcsa éles. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a csavarhúzóval fémlemezeket legfeljebb 1,2 mm vastagságú öltéssel varrjuk. Egy másik esetben ezek a termékek nem lesznek hatékonyak.

Ami a dübeleket illeti, többféle típus is megtalálható.

pillangó

Ezt a rögzítőelemet kis súlyú termékek rögzítésére használják közvetlenül a gipszkarton felületére (például lámpák, festmények). Pillangók speciális polipropilénből készülnek. A dübel műszaki mérete eltérő lehet. A termék egyik jellemzője a nyitóelemek jelenléte. A csavarok csavarozásakor a dübel összenyomódik, és egy további síkot képez.

Driva

Az ilyen tipusú tüskék hasonlítanak egy önmetsző csavarra, mivel a külső felületén önmetsző elemek vannak. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen felgyorsítsa az ilyen szerkezetek telepítését. Készítsük őket műanyagból és fémből. Használja ezt a dübelet a gipszkarton rögzítéséhez az alaphoz.

Molly

A dübel működési elve hasonló a pillangófajhoz. A csavaros csavar a keretet zsugorodik, ami további támogatást biztosít. Ennek a kötőelemnek a sajátossága az, hogy fémből készült. Ezért Molly meglehetősen magas terhelést képes ellenállni.

Tipli körmök

Ez a típusú rögzítőelem a leggyakoribb. Ez egy klasszikus dübel, amelyet egy korábban fúrt lyukba illesztenek rögzítés céljából. A speciális kinyomtatás nem teszi lehetővé, hogy kiszabaduljon a lyukból. A biztonságos illeszkedés érdekében a lyuk átmérőjének kisebbnek kell lennie, mint a dübel megfelelő mérete. Egy másik esetben a kialakítás könnyedén ki van húzva a horonyból.

A legtöbb esetben a csillárok és más hasonló függesztőrendszerek rögzítése a fő mennyezetre kerül. Ha nem túl nehéz lámpát kell rögzítenie, használjon egy speciális horgonyt. Fafaragással vannak ellátva, és különféle tipusokkal kiegészítik. Technikailag sokféle csavarnak tekinthető. Gyakran a gipszkarton rendszerek telepítésekor fém segédszerkezeteket használnak (például egy csúszó sarok). Ők is saját útjukon vannak, de a gipszkartonhoz való rögzítésükhöz szinte mindig a korábban leírt hardvertípusokat használják.

Mit válasszunk?

A rögzítő fajtája az egyik fő tényező, amely befolyásolja a gipszkarton rögzítésének megbízhatóságát és minőségét. Ezért különös figyelmet kell fordítani a választásukra.

Csavarok vásárlása, kívánatos néhány egyszerű szabályt figyelembe venni.

  • Előnyösek a recirkulált csavarok. Ez megkönnyíti őket a gipszkarton szerkezetében. Nem kívánatos az ilyen műtárgyakhoz használni, amelyeknek a feje egy félgömb formájában van.
  • Az önmetsző csavarnak az alaptípus alatt kell megközelítenie. Például egy rönkházban fa rögzítőket használnak, amelyek könnyen beléphetnek a fába és rögzítik a lapot. Hasonló algoritmus használható a mennyezet vagy a falak födémének kialakításakor kialakuló faszerkezetekre.
  • A csavar hosszát egy adott helyzetben külön-külön kell kiválasztani. Fontos, hogy legalább 2-3 cm-es keretbe kerüljön, különösen az önmetsző csavarok esetében, amelyek nem tartoznak hozzá a dübelekhez, és a fő rögzítőelemet képviselik.
  • Anyagi kérdések. Szinte minden önmetsző csavar acélból készül, de a fémszerkezet eltérő lehet. A legolcsóbb fekete edzett csavarok. Tökéletesen ellenállnak a terhelésnek, de idővel rozsdásodhatnak. Ezek a változások befolyásolhatják a dekoratív bevonó réteget.

A gipszkarton szerkezetekhez tartozó tiplik kiválasztása fontos lépés, és több paraméter értékelését is magában foglalja.

kinevezés

Ma a tiplik a gipszkarton rögzítéséhez használhatók, vagy más anyagokat rögzítenek ezen az anyagon. Ha a konyhában egy bagettet vagy lábazatot kell csatolni, akkor a pillangó vagy a sodródás lehet a megoldás. A dübel-molly a kötőelemek polcain vagy vízvezetékkel küzd.

Szerelési technológia

A csavaros dübel-driva nem nehéz.Ha más típusú struktúrákat kell használni, meg kell értenie, hogy további helyekre van szükségük. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a pillangó megnyitásakor a támogatási rendszerek mozognak. Ezért, ha egy gipszkarton lapot szorosan rögzítünk a fő falhoz, technikailag irreális az ilyen rögzítők használata. Ennek a problémának a megoldása a szokásos tipli szegek és a csavar megfelelő mérete.

Terhelési kapacitás

Gyakorlatilag minden fajtát a gipszkarton tetejére szerelnek fel. A nehéz termékek (pl. Hatalmas csillárok, polcok, szekrények) rögzítése csak speciális horgonyok vagy mollydobók segítségével történik. Ezek a rendszerek akár 50 kg súlyig is ellenállnak. A 30 kg-os súlyú szerkezetek rögzítésekor a Driva jól működött. A legegyszerűbb és megbízhatatlanok a pillangók, amellyel akár 11 kg súlyú terveket is lehet lógni.

Hogyan kell kiszámítani az áramlást?

A rögzítőelemek száma befolyásolja a gipsz mennyezet vagy a válaszfal rögzítésének megbízhatóságát. Ezért fontos az összes alkatrész kiszámítása a munka megkezdése előtt, annak érdekében, hogy megkezdhessük azokat. A csavarok vagy a dübelek kiszámításához nincs univerzális képlet. Az utolsó elemeket nem használják hardver nélkül. A csavarok számának kiszámításával megtudhatja a segédtermékek mennyiségét.

A hardver mennyiségének helyes kiszámításához több szabályt kell követni:

  • Fontolja meg a csavarok közötti rögzítési pontot. A 35 cm-es távolságot optimálisnak tartjuk, figyelembe véve, hogy a végső rögzítőket nem szabad a lap végéhez közel rögzíteni. Kívánatos legalább 1 cm-es rést hagyni a kerület körül.
  • Ha kétszintes mennyezetet vagy többrétegű szerkezetet szerel fel, akkor az első rétegre a csavarok 60 cm-re vannak rögzítve egymástól. A felső lapon a hardver 35 cm-es lépésekben van elhelyezve.

Fontos, hogy a ládát megfelelően alakítsuk ki, amely gyakran a gipszkarton rögzítésének kereteiént működik. Ha a méretek nem a korábban megadott értékek többszörösei, akkor a kívánt rögzítési minőség eléréséhez enyhén csökkentheti az elemek közötti távolságot.

tippek

A gipszkarton használata optimálisan egyszerű, de bizonyos árnyalatokat követ. Különösen gyakran a hardverre vonatkozik.

A kiváló minőségű és tartós konstrukció eléréséhez kövesse az alapvető szabályokat:

  • A szerelés során a rögzítőelemeket csak az alaphoz képest megfelelő szögben kell elhelyezni. Ez vonatkozik a csavarokra és a dübelekre. Ha a legújabb termékek helytelenül vannak felszerelve, csavarja be a hardvert egy ilyen rendszerbe, és nem működik.
  • Ha a csavart egy szögben csavarja, győződjön meg róla, hogy eltávolítja és helyesen szerelje be. A szakértők nem javasolják, hogy a csavart ugyanabba a lyukba helyezzék. A legjobb módja az lenne, ha 5 cm-re eltérne az oldaltól.
  • Minden rögzítőelemnek teljesen el kell rejtenie a gipszkarton lapját. Ebben az esetben nem szabad sokat mélyíteni, mivel az anyag megsemmisíthető.
  • A lapok beszerelésekor ügyeljen arra, hogy ne legyenek harmadik felek tárgyak a keret és a keret között. Egy másik esetben a szerkezet deformálódását vagy repedések megjelenését okozhatják.

A gipszkarton felszerelése a fő eleme, amelytől függ ennek az anyagnak az élete. Ezekhez a munkákhoz csak egyedi és kiváló minőségű, a piacon jól bevált márkájú márkák állnak rendelkezésre. Ne felejtsük el, hogy a munkát nagyon óvatosan kell végezni, hogy ne sértse meg a gipszkartonot.

A gipszkarton használatakor használt rögzítőelemekről részletesen ismertetjük a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba