Gipszkarton szerkezetek: típusok és fokozatos gyártás

A modern belső térben a gipszkarton szerkezetek különleges helyet foglalnak el, hiszen eredeti díszítésük minden díszítéshez. Ebből az anyagból egyszerű és összetett modelleket készíthet, a bútoroktól a partíciókig és a mennyezetig. A gipszkarton egyszerű és sokoldalú a munkában, ezért egyedülálló elemeket hozhatunk létre belőle saját kezűleg, anélkül, hogy erre bizonyos készségek lennének. Ezenkívül az anyagot különböző típusok képviselik, ami lehetővé teszi, hogy a helyiségekben a hőmérséklet és a páratartalom szintjétől függetlenül használják.

Különleges jellemzők

A gipszkarton egyedülálló építőanyagnak tekinthető, amelyet lemezek formájában állítanak elő. A különleges szerkezet és rugalmasság miatt bármilyen felületre alkalmazható, érdekes design ötletekkel díszítve a szobák belső terét. A gipszkarton legnépszerűbb tervei az álmennyezetek és ívek. Mivel az anyag könnyű, nem igényel további felületi erősítést, és gyorsan összeszerelhető. Ahhoz, hogy a göndör részeket ki lehessen húzni, elegendő előzőleg rajzolni a sémákat, vágni az elemeket és rögzíteni mindent.

A gipszkarton fő jellemzője, hogy ha nedves lesz, könnyen megváltoztatja az alakot. Ennek a minőségnek köszönhetően nemcsak a belső, hanem a kiegyenlítő felületek megvalósításához is használható.

Ha figyelembe vesszük a gipszkarton szerkezetek előnyeit és hátrányait, érdemes megjegyezni, hogy sok előnyük van:

 • hozzon létre egy sima bevonatot, a befejező anyag végén ideális alapot biztosít a festéshez, kerámia cseréphez és tapétához;
 • lehetővé teszi különböző formájú alkatrészek készítését;
 • magas légáteresztő képesség és környezetbarát;
 • jó hang- és hőszigetelés;
 • tűzállóság és tartósság;
 • elfogadható áron.

A pozitív tulajdonságok ellenére a gipszkartonnak van egy hátránya - ez törékeny. Ezért nem ajánlott mechanikus terhelésnek kitett falakra szerelni.

típusok

A gipszkarton szerkezete doboz, burkolva lapokkal és díszítő furnérral díszítve. A beltéri tervezéshez használják, az eredmény egy szép belső tér, és a szobák otthoni kényelemben vannak. A gipszkarton készítmények összetettek, egyszerűek, görbe alakúak, simaak és zártak.

Felhasználási körüktől függően a következő típusú szerkezeteket különböztetjük meg.

 • Mennyezet. A mennyezeti lemezek beállításához egyszerű egyszintű rendszereket kell felszerelni. Ha a szobát eredeti módon kell díszíteni, akkor válassza ki a többszintű mennyezetet, amelyek egy sor alakú betétekből, fényekből és nyújtószövetből állnak.
 • A falak. A gipszkarton lapjaitól egyszerű befejezést végezhet, és elrejtheti a felületek összes hibáját, vagy alkalmazhatja a dekorációt, és elegáns partíciókat hozhat létre a helyiségek zónázásához. Ezen kívül ezen anyagból „teljes” falakat is építenek, amelyek segítenek elválasztani egy szobát a másiktól.
 • Arch. A közelmúltban nagyon népszerűek a dekoratív ívek, amelyek a hagyományos belső nyílásokkal ellentétben trapéz alakú, lekerekített és téglalap alakúak. Szépen néz ki a boltívek ellipszis formájában, valamint félkör
 • Bútor. A falak polcai, polcai és speciális fülkei gyakran gipszkartonból készülnek.Ezen kívül lehetőség van egy bárpult, egy szekrény és egy kis fal kialakítására a folyosón vagy a nappaliban. Az anyagból készült bútorok nem csak stílusosak, hanem többfunkciósak is. Ugyanakkor magas páratartalmú helyiségekben nedvességálló lapokat ajánlunk, amelyekből tárolható polcok a konyhában a dolgok tárolására vagy a felszerelés hiányára.
 • Dekoratív doboz. Fel vannak szerelve a kábelek és a különböző kommunikációk elrejtésére. A gipszkarton tökéletesen illeszkedik az ablak és az ajtó lejtőin, vagy bezárja a szellőztető rendszert.
 • A dekoráció. Mivel ez az építőanyag könnyen kivitelezhető, gyakran használják oszlopok, hamis kandallók és geometriai alakzatok gyártására.

méretek

Általában a gipszkarton lapjai 2500 * 1200 * 12,5 mm-es szabványméretet termelnek. Emellett sok gyártó 1,2 m széles és 2–3,6 m hosszú lapokat gyárt. A gipszkarton vastagsága 6,5 ​​és 12,5 mm között is változhat. A megfelelő anyag kiválasztásához nemcsak a méretét kell tudnia, hanem figyelembe kell venni azt a felületet is, amelyre azokat tervezi. Például egy összetett szerkezet alkatrészeinek létrehozásához ajánlott egy íves gipszkarton megvásárlása, amelynek vastagsága nem haladja meg a 6,5 ​​mm-t, aminek köszönhetően a termék bármilyen sugárra hajlítható.

Abban az esetben, ha partíciókat, rést vagy falakat kell összeállítanijobb, ha előnyben részesítjük a fali gipszkarton, amelynek vastagsága 12,5 mm. Ami a mennyezeti szerkezetek telepítését illeti, ideális a 8 - 9,5 mm vastagságú mennyezeti gipszkarton. Nem különbözik a szokásos anyagtól, de kis súlya van.

szín

A gipszkarton széles választékban készül, az egyik legkedveltebb anyag az építésben. Minden terméktípus nemcsak a méretétől, hanem a tulajdonságaitól és a technikai mutatóktól is eltér. A gipszkarton megvásárlásához figyelni kell arra, hogy különböző színekben értékesítik az anyag tulajdonságait és terjedelmét. Meg kell jegyezni, hogy a szín nem befolyásolja a felület megjelenését.

Szürke gipszkarton, rendszerint a belső válaszfalak telepítésére és a falak igazítására van kiválasztva12,5 mm vastagságú kartonból és gipszből készül. Ez a legolcsóbb lehetőség a normál páratartalom és a hőmérsékleti viszonyok között lévő helyiségek felületének szembeállításához. A zöld lapokat a megnövekedett nedvességállóság jellemzi, ezért azokhoz a helyiségekhez ajánlott, ahol a páratartalom meghaladja a 70% -ot. A vörös és rózsaszín gipszkarton erősen ellenáll a tűznek, a szellőztető rendszerek és a kandalló kialakítása. Az anyag felületén a sárga szín jelenléte azt jelenti, hogy homlokzatok és alapítványok burkolására használható, amelyek állandóan ki vannak téve a nedvesség, a napfény és a huzat negatív hatásainak.

Stílus és design

Különböző formatervezési minták készülnek gipszkarton lapokból, amelyek nem csak a belső tér eredeti díszítése, hanem lehetővé teszik, hogy több területet megoszthasson vagy egyesítsen beltérben. A közelmúltban számos apartmanban találhatók boltívek, stílusos átmenet a szobák között, és a szokásos ajtókkal ellentétben harmonikusan illeszkednek a design minden stílusába. Annak érdekében, hogy egy ilyen konstrukció teljes megjelenést kapjon, azt tapéta vagy kőműves díszítéssel is díszítik.

Számos lehetőség van a gipszkarton fülkék tervezésére is. A kialakítás különböző mélységű, méretű és alakú. A figurák, virágok, vázák és játékok különböző díszítései segítenek az esztétikának a fülkékhez való hozzáadásában. Ezenkívül befejező munkájuk a világítás és a színes üveg felszerelése. A konyhában és a fürdőszobában a gipszkarton falai általában kerámia vagy kőből vagy tégla utánzatból készülnek.

Hogyan válasszuk ki és csináld magad

Mielőtt a gipszkarton szerkezeteit felújított helyiségbe helyezné, pontos tervet kell készítenie az alkatrészek méretének és helyének megjelölésével.

Könnyen összeállíthatja az elemeket saját kezével, de célszerű ezt követni, bizonyos szabályok betartásával, a következő lépésről lépésre szóló utasítás segít.

 • Az első szakaszban meg kell határozni a szoba közepét, és jelölni kell a vezetőket. Ezután a profilok az ábrán jelzett helyekhez vannak csatolva. A rögzítéshez a profiltáblát állványokkal is megerősítik, 20-30 cm-es pályát követve.
 • A második szakaszban rögzítse a felső vezetők kialakítását.
 • A telepítés következő lépése a gipszkarton lapokkal való munka, amelynek elkészítéséhez szükséges építési részletek készülnek. Az anyag hajlítása előtt meg kell nedvesíteni vízzel, ez lehetővé teszi, hogy megkapja az ábra maximális sugárát.
 • Az utolsó szakasz. Az anyag kiemelkedő maradványait késsel vágjuk, és az így kapott részleteket eldobjuk. Ahhoz, hogy a szerkezet sík és sima felületet kapjon, alapozóval kell kezelni, és az összes varrást óvatosan gittzel kell kitölteni.

A helyiség típusától függően különböző tervezési ötleteket alkalmaznak a függesztett mennyezet, a rés vagy a partíciók telepítésekor. A gipszkarton belsejével az alábbi területeken adható ki:

Nappali

Abban az esetben, ha egy szoba magas mennyezettel rendelkezik, akkor ideálisan többszintű felfüggesztett szerkezeteket fog kinézni, amelyek különböző színű betétekkel és művészi festéssel díszíthetők. Egy kis gipszkarton helyiségben ajánlott egy TV-készüléket rendezni, amely akváriumot is kialakíthat. Szokatlanul nézd meg a nappalit és a gipszkarton polcokat, amelyeket a kanapéhoz lehet szerelni és lámpákkal kell felszerelni.

A hálószobába

Ez a szoba különleges megközelítést igényel a tervezésben, így a belső részének egyszerű alakjait és világos vonalait kell tartalmaznia. A hálószobában a gipszkarton nem csak a mennyezeten, hanem a falon is eredeti lesz. Jó nekik, hogy díszítik az ágy fejét, hamis falat hoznak létre, és a fa gerenda alatt díszítik. A gipszkarton lapokból elegáns ágyas polcokat és éjjeliszekrényeket is készíthet, fényes fényben pedig romantikus hangulatot teremt a szobában.

A fürdőszobában

A fürdőszobában lévő felületek bevonásához csak nedvességálló anyagot kell használni. A szoba gipszkarton szerkezete eltérő lehet. Ha a szoba kicsi, akkor lehet egy egyszerű felépítésű felfüggesztett rendszert telepíteni belőle, vagy csak a mennyezet és a mosogató fele. Ugyanakkor a LED-es világítású mennyezeti minták gyönyörűek.

A folyosóra

A szoba belsejét eredeti módon bármilyen gipszkarton szerkezettel egészíthetjük ki, amelynek megválasztása nagymértékben függ a padlótól. Rendszerint a folyosókon olyan íves szerkezeteket kell telepíteni, amelyek lehetővé teszik a modern design létrehozását. Ezen kívül ezekben a helyiségekben gyakran többszintes mennyezet és gipszkartonból készült hamis falak találhatók.

A konyhába

Mivel a főzés során rengeteg gőz van a konyhában, nedvességálló gipszkartonból kell készíteni. Ebből építhető mind a partíciók, mind a sarokszekrények. Jó a konyhának és egy ilyen gipszkarton építésnek, mint ív.

Szükséges szerszámok és kiegészítők

A dekoratív gipszkarton alkatrészei bármilyen belső tér eredeti díszítése, de a telepítéshez szükséges a megfelelő anyag kiválasztása, nem csak az anyag, hanem a megfelelő eszközök is. A szerkezet tartós rögzítéséhez a keret egy keretre van helyezve, amelynek gyártásához 0270-es és 3–6 méter hosszú fém U-alakú profilokat használnak. Ezen túlmenően a keretrendszer létrehozásához vezető és támasztó profilok is szükségesek, amelyek miatt a fémszerkezet kívánt szöge a gipszkarton alatt alakítható ki.

Ami a további rögzítőelemeket illeti, ezek közé tartoznak a felfüggesztések, a csavarok és a dübelek. Szerelje fel az SP 55 101 2000 lapokat, mivel a kialakítás részleteinek megfelelő méretűnek kell lenniük, késsel vágva. A gipszkartonra is szükség van egy mérőszalagra, egy szintre, egy tűgörgőre és egy vonalzóra.

Tippek és trükkök

Ahhoz, hogy a befejező munka végén a helyiséget javítsák, a minőségi eredménnyel elégedett, a gipszkarton felületeket helyesen kell elvégezni. Ez vonatkozik a gipszkarton szerkezetek telepítésére is.

Ha a belső kialakítás kézzel történik, kövesse az alábbi ajánlásokat.

 • A sík felületű gipszkartonra van szükség. Ha a lapokon mikrokockák észlelhetők, akkor az ilyen anyag nem tekinthető alkalmasnak a munkára.
 • A telepítést olyan helyiségben kell elvégezni, amelynek hőmérséklete nem alacsonyabb, mint + 10 ° C.
 • A vágott lapoknak légzőkészülékben és szemüvegben kell lenniük.
 • Az anyagnak a helyiség páratartalmának és hőmérsékletének mértéke miatt meg kell szereznie.
 • Lehetetlen rögzíteni a lapokat körmökkel.
 • Nem ajánlatos a nehéz polcokat a gipszkarton falain lógni.

Gyártók és vélemények

Ma a gipszkartonot az építési piacon mind a hazai, mind a külföldi gyártók képviselik.

Ugyanakkor számos pozitív visszajelzés kapta a német cég termékeit. Knaufamely nem csak Németországban, hanem Oroszországban is gyárakkal rendelkezik.

Hatalmas kereslet a gipszkarton gyártására Lafarge csoport (Lengyelország) és Gyproc (Skandinávia). Az anyag jó minőségűnek bizonyult, tartóssága, nedvességállósága és könnyen telepíthető.

Az orosz termékek is népszerűek. JSC Gips és Hippolymer. A gyártók által gyártott gipszkarton kiválasztásával biztos lehet benne, hogy a befejezés hosszú ideig és megbízhatóan tart.

Sikeres példák és lehetőségek

A modern belső térben számos ötlet van a gipszkarton szerkezetek használatára, mivel a gipszkartonnal díszített felületet kiegészíthetjük kerámialapokkal, tapétákkal, gipszekkel vagy dekorációs kővel. Elegáns az apartmanokban és többszintes mennyezettel rendelkezik világítással, és harmonikusan illeszkednek bármelyik szobába. Különböző göndör elemekkel díszíthetők gömbök, kockák és virágkötések formájában.

Érdekes lehetőség a falba ágyazott vagy külön-külön elhelyezett gipszkarton kialakítása. Ezen kívül a keleti, gótikus vagy klasszikus stílusban végrehajtott belső kereslet és ívek. Az eredeti ívformák és a megfelelően kiválasztott finomságok kényelmesek a nappalival, folyosókkal és hálószobákkal.

Hogyan készítsünk gipszkarton ívét, lásd alább a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba