Hogyan ragasztószalagot ragasztani a falhoz?

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy a felületet a falak gipszkarton lapokkal való befejezéséhez lehessen végezni. A rögzítőanyagnak két módja van: keret és keret nélküli. A keretszerkezet speciális fémprofilok használatával jár, ami enyhén csökkenti a helyiség területét. Bizonyos esetekben előnyös a keret nélküli rögzítési módszer alkalmazása. Szinte bárki képes megbirkózni a gipszkartonlapok keret nélküli telepítésével, csak fontos tudni, hogyan kell megfelelően ragasztani a gipszkartonot a falhoz.

A ragasztás jellemzői

A gipszkarton lapok keret nélküli módon történő rögzítése helyet és pénzt takarít meg a javításra. Azonban nem mindig lehetséges az anyag ragasztása a falra. E telepítési módszer esetében három feltételnek kell teljesülnie:

 • a felszínen ne legyen erős szabálytalanság és több, mint 5 centiméteres hiba;
 • a szoba falaihoz nincs szükség szigetelő penoplex vagy más anyagra;
 • a gipszkartonnak nem kell elrejtenie a házban lévő mérnöki rendszereket.

Keret nélküli szerelési módszer nagyszerű a kis helyiségek befejezéséhez. A gipszkartonlemezekkel nem csak a falak, hanem a mennyezetek is kiegyensúlyozhatók. A GCL a következő felületekre ragasztható:

 • téglafalak;
 • vakolt felületek;
 • szénsavas beton;
 • hab blokkok falai;
 • polisztirol habfelületek;
 • kerámialapok.

A sikeres javítási munkákhoz fontos a megfelelő ragasztóoldat kiválasztása, a felület felkészítése és az anyag keret nélküli rögzítésére vonatkozó ajánlások betartása.

A ragasztó típusai: hogyan válasszuk ki?

A ragasztó keverék kiválasztása a gipszkarton rögzítésére számos tényezőtől függ. Először is a felszíni anyag típusát kell befejezni. Az építőanyagok modern gyártói készen állnak arra, hogy széles körű ragasztót kínáljanak a gipszkarton számára. Válassza ki a keverékek fő típusait, amelyek alkalmasak az anyag felszínéhez ragasztására:

 • Gipsz alapon. A Knauf és Volma márkák legnépszerűbb gipszkeverékei.
 • Poliuretán ragasztó.
 • Poliuretán hab tömítőanyag (poliuretán hab).
 • Csempe ragasztó
 • Szilikon ragasztó keverékek.
 • Folyékony szegek.
 • Gipsz vagy cement alapú vakolat keverékek.
 • Gipsz a penoplekseken.

Az univerzális kompozíciók alkalmasak szinte minden típusú bevonattal való munkára, legyen szó akár betonról, habblokk falról, téglából vagy szénsavas betonból. Egy konkrét lapos falhoz egy konkrét érintkezési megoldás kiváló lehetőség. A szilikon alapú vegyületek alkalmasak arra, hogy az anyagot teljesen sima felületekhez (pl. Műanyag vagy cserép) rögzítsék.

A speciális gipszkarton ragasztóanyagok használatán túl, a rögzítés poliuretán hab tömítőanyaggal és csavarokkal történhet. A falra ragasztott gipszkartonlapok ragasztására szolgáló habot nagyon ritkán használják, mivel az ilyen befejező munkák nem könnyűek.

Tippek a nehéz esetekben

A gipszkarton keret nélküli telepítése sokkal könnyebb. Nem lesz nehéz az anyagot saját kezével ragasztani. Ezzel a rögzítési módszerrel azonban bizonyos esetekben nehézségekbe ütközhet a javítások elvégzése. A gipszkarton lapok falhoz ragasztásának összetettsége az alábbi tényezőktől függ:

 • felületi típus;
 • a gipszkarton minősége;
 • a ragasztó keverék típusa;
 • a felületi érdesség szintje.

A különböző felületekkel való munkavégzésre vonatkozó néhány ajánlást figyelembe véve jelentősen leegyszerűsíthető a gipszkarton szerelési folyamata. A ragasztó felhordásának módja a felület típusától és a fal egyenetlenségének szintjétől függ. Tekintsünk néhány ajánlást a ragasztó keverékekkel való munkavégzéshez:

 • A beton alapozásakor érdemes megjegyezni, hogy a ragasztót a falra kell alkalmazni, nem pedig a gipszkarton lapokra.
 • Ha a falak majdnem laposak, a habarcs a gipszkarton teljes lapjára osztható. A ragasztó keveréket külön-külön "cölöpökbe" is helyezheti a kerület és a lap közepén. Minél nagyobb lesz a terület ragasztóval, annál biztonságosabb lesz a tartó.
 • A telepítés során gondosan ellenőrizni kell a már ragasztott lapok szintjét. Szükség esetén a felületet egy asztalos kalapáccsal kiegyenlítik.

A magas páratartalmú helyiségek (konyha, fürdőszoba, pince, erkély) befejezéséhez meg kell vásárolni nedvességálló tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton lapokat. A ragasztó keveréknek is jó nedvességállósággal kell rendelkeznie.

A tapadás szintjének növelése érdekében a beton nagyon sima falainak beton érintkezése szükséges. Ha a felületet korábban vakolták, meg kell győződnie arról, hogy a falon nincs-e pelyhesítő vagy hámló vakolat.

Alapítvány előkészítése

A falhoz erősen ragasztott gipszkartonlapokhoz először elő kell készíteni a felületet. Először is, a régi befejező burkolatot eltávolítják az alapból, legyen az tapéta vagy festék. Az akrilbázisú festékanyagot egy daráló segítségével tisztítjuk, sziromcsiszoló kerék formájában. Az emulziós festéket merev fémkefével távolíthatjuk el a betonfalból.

Miután a régi bevonatot megtisztították, el kell távolítani a portól és a szennyeződéstől. A tapadás javítása érdekében a falat alapozni kell. Ha a falon súlyos hibák vagy szabálytalanságok tapasztalhatók, akkor a gipszkartonlap ragasztása az ilyen felületre előzetes egyeztetés nélkül sikertelen lesz.

Szerelési folyamat

A munka befejezése előtt elő kell készítenie a szükséges eszközöket, kiszámítania a megfelelő mennyiségű ragasztót és mérni kell a felületen. A ragasztófogyasztás a választott megoldás típusától függ. Egy négyzetméteren öt kilogramm oldatot lehet venni.

Annak érdekében, hogy a megfelelő eszközök megtalálásának befejezése után ne zavarják, jobb előzetesen elkészíteni őket.

A gipszkarton falakhoz való ragasztásához szükség lehet a következő kiegészítőkre:

 • épületszint;
 • építőipar;
 • gipszkarton kés;
 • ragasztóoldat kapacitása;
 • építési keverő, amely ragasztáshoz szükséges;
 • asztalos kalapács a gipszkarton szintezéséhez;
 • fogazott simító ragasztó keverék alkalmazásához;
 • rulett kerék

Ha száraz formában vásárolta meg a ragasztó keveréket, akkor az alkalmazáshoz megfelelő oldatot kell készíteni. Ebben az esetben nincsenek konkrét ajánlások a ragasztóanyag előállítására, mivel ez a folyamat a megvásárolt ragasztó típusától függ. A csomagolásra vonatkozó részletes utasítások megtalálhatók a csomagoláson.

Amellett, hogy a ragasztó keverék a végső szakaszban a telepítés megköveteli töltőanyagot. A gittkeverék segítségével a gipszkarton lemezek közötti hézagok fugázása megtörténik.

Miután elkészítette a szerszámokat, a ragasztót és a gipszkartonot a befejező munkákhoz, meg kell jelölni a falra az anyag alatt.

Az elvégzett mérésekkel és a megállapított jelöléssel összhangban levágják a gipszkarton lapokat. Ne feledje, hogy a lapok magassága kisebb, mint a falak magassága körülbelül két centiméterrel. A magasságkülönbség azért szükséges, hogy a telepítés során a gipszlemezek és a padló, a gipsz panelek és a mennyezet között kis hézagok keletkezzenek. A helyiség minden aljzata és kapcsolója alatt lyukakat kell készítenie a gipszkartonba.

A falak gipszkarton lemezekkel történő vakolásával kapcsolatos további munka technikája a felületi érdesség szintjétől függ.

Sima felület

A beton vagy jól vakolt falak általában szinte sík felületűek. Egy ilyen alapra nagyon könnyű ragasztani a gipszkartonot. A telepítés során felmerülő egyetlen nehézség az elektromos vezetékek telepítése.

Az elektromos vezetékek a GCR alá kerülnek. Ha a kialakítás nem teszi lehetővé a vezetékek oly módon történő elhelyezését, hogy ne nyomják őket a gipszkartonlapokhoz, akkor szükséges a lyukak kialakítása a vezeték falához.

Miután a kábelezési probléma megoldódott, ragasztót készítünk, és a befejező anyagot elvágjuk, a felület beillesztéséhez. A ragasztóhabarcsot egy gipszkarton lapra vágjuk egy hornyolt fém spatulával. Ha lehetséges, zsírozza a lehető legtöbb ragasztót.

A gipszkarton a fa gerendákra van felszerelve, amelyek egy bizonyos lépésben játszanak szerepet. A lapon lévő lyukakon keresztül a kábelek áthaladnak, vagy a kapcsolók és aljzatok be vannak helyezve, majd megkezdhetjük a falak ragasztását. A lemezt kissé fel kell emelni, és jól kell nyomni az aljzathoz. A szintek függőleges igazításával történik, majd a gipszkarton lapját még nagyobb erővel kell nyomni a falhoz.

Kis hibák

A téglafalak leggyakrabban a normál szinttől 5 cm-en belül szabálytalanok. A gipszkarton ragasztása a felületre, amely kis szabálytalanságokkal rendelkezik, gyakorlatilag nem különbözik az előző módszertől.

Ebben az esetben különös figyelmet kell fordítani a ragasztó választására. Az egyenetlen felületek elhelyezéséhez ragasztót kell felhordani a befejező anyagra nagy réteggel. Bizonyos típusú ragasztókeverékek legfeljebb két centiméteres rétegben alkalmazhatók, ami ebben az esetben elégtelen lehet.

Alkalmazza a ragasztó keveréket az anyagnak "cölöpöknek" kell lennie. A ragasztási pontok közötti távolság nem lehet több mint két és fél centiméter. A keverék közepén négy és fél centiméteres időközönként eloszlik. A födém a gerendákra van szerelve, a falhoz enyhén préselve, függőlegesen elhelyezve és ismét felfelé nyomva.

Nagy eltérések

Erősen egyenetlen falaknál kívánatos, hogy rögzítsük a gipszkartonot a fémprofilokon. Az is lehetséges, hogy az anyagot ívelt felületre ragasztjuk. Ebben az esetben nem szükséges a fal alatti hegesztése a vezetékek alatt. A huzalok könnyen rögzíthetők a hornyokba és rögzíthetők. További munka a következő sorrendben történik:

 • Egyes lemezeket különálló részekre kell vágni, legfeljebb tizenöt centiméter szélességgel. Az ilyen darabok a gipszkarton bevonat alapjául szolgálnak. A csíkok száma és hossza a helyiség méretétől függ.
 • A vágott darabokat a falakhoz legfeljebb hatvan centiméter távolságra kell ragasztani.
 • Miután az alap teljesen kiszáradt a gipszkarton csíkból, a lemezeket a világítótornyokhoz ragasztják. A ragasztott habarcsot a beépített jelzőtáblák felületére terítik, és az alapra egy egész lapot ragasztunk.

A lapokat együtt rögzítjük

Vannak esetek, amikor szükség van egy gipszkarton blokk ragasztására a másikra. A lemezek egymáshoz ragasztása nem különösebben nehéz. A felület előkészítése ebben az esetben nem lesz jellemző. Először a tisztítást a szennyeződés, majd a felszín előkészítése után végezzük. A régi gipszkarton bevonat lapjai közötti varratok jelenlétében le kell zárni őket. Vegye figyelembe, hogy a belső és a külső réteg varratai nem lehetnek azonosak.

Habbal

A poliuretán habot kevésbé használják a gipszkarton lapok ragasztásához. Ez a módszer sok időt és erőfeszítést igényel, ha csak azért, mert a lemezeket tizenöt percenként egy órán keresztül jól kell nyomni a falhoz.

Számos különböző módszer létezik a gipszkarton habbal való rögzítésére. A leggyakoribb módok:

 • csavarokkal;
 • maga a hab méretezése.

Az első esetben a gipszkarton egy fúró segítségével szükséges, hogy legalább tizenkét lyuk legyen. Ezután a lemezt a falhoz préselik, és a felületen egy ceruzával jelöltük a fúrt lyukak helyét. A falon lévő összes kijelölt pontot műanyag dugókba fúrják, amelyekbe csavarokat csavarnak be a GLA rögzítéséhez.

Csavarokkal vagy önmetsző csavarokkal a falra gipszkarton lapok rögzíthetők. A rögzítési pontok közelében több furat is fúródik át, amelyek a lemez és a fal közötti helyet rögzítő habbal töltik.

A gipszkarton lemezek habbal való rögzítéséhez nem szükséges önmetsző csavarok és fúrás igénybevétele. Ez a módszer azonban nagyon sima falak esetén is elfogadható. A lap hátoldalán habot alkalmazunk. A keverék elosztása után várjon tizenöt percet, majd csatlakoztassa a panelt a falhoz.

Befejező munka

A gipszkartont nem használják befejező bevonatként, hanem egyenletes alapként szolgál festésre, tapétázásra vagy bármilyen más dekoratív bevonatra. Miután az anyagot a falra ragasztották, meg kell tartani Számos végleges munka a felszíni előkészítéshez a következő befejezéshez:

 • A gipszkarton lapok közötti kötéseket le kell zárni. A probléma megoldásához különböző gittkeverékeket használhat. Az ízületeket keskeny fém spatulával dörzsöljük.
 • Anélkül, hogy várnánk a gitt teljes száradását, erősítőszalagot kell rögzíteni.
    • A második gitt réteg az előző egy teljes szárítása után kerül alkalmazásra. A szárítási idő a keverék típusától függ. Átlagosan tizenkét óra.
    • Miután a második gitt réteg teljesen száraz volt, a gipszkartonot alapozni kell.
    • Alapozott felületen teljesen gitt.
    • Ha a bevonat még nem elég, akkor a felületet újra kell alapozni, és egy második réteget kell felhordani.
    • A kész bevonat durvaságát és szabálytalanságait csiszolópapírral távolítjuk el.
    • Az utolsó lépés a felület egy másik alapozása, amely után a falak befejeződésére is lehetőség nyílik.

    A gipszkarton ragasztásához a falhoz lásd az alábbi videót.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba