Folyékony körmök kerámia burkolólapokhoz: előnye és hátránya

 Folyékony körmök kerámia burkolólapokhoz: előnye és hátránya

Kerámia burkolólapoknál folyékony körmöket használjon. Ennek az anyagnak számos jellemzője, előnye és hátránya van: együtt értjük.

Mi ez?

Folyékony szögek - egy modern ragasztószerkezet, amelyet az építőelemek részeinek összekötésére használnak. Az összekötő szilárdság megegyezik a szegező részekkel. Ez a ragasztó a munkadarabokba csomagolva, különböző kivitelű csövek formájában, amely az inaktivitás ideje alatt biztonságosan záródik. Ellenkező esetben a ragasztó romolhat. Ez megbízható tapadás a legtöbb anyaghoz és felülethez, beleértve a kerámia lapokat és a gipsz alapot.

A ragasztó szárításának és kikeményedésének ideje sokkal kisebb, de elegendő a telepítés hibáinak kijavítása.

típusok

A modern folyékony körmök két fő típusa van:

 • akril vízemulzió;
 • neoprén szerves oldószereken.

Az összetett szilárdság tekintetében ezek a fajták megközelítőleg egyenértékűek., bár lehetnek különbségek a minőségben és a felhasználásban. Az akril alapú folyékony körmöket vízzel hígítjuk, ami csökkenti a szervezetre gyakorolt ​​káros hatások lehetőségét. Használhatja azokat olyan területeken, ahol nincs magas páratartalom, és a hőmérséklet csökkenése kicsi. Ellenkező esetben a ragasztóalap elveszíti tulajdonságait.

Ilyen körülmények között, porózus anyagokkal és műanyagokkal való munkavégzés esetén a csatlakozás erős és tartós.

A folyékony körmök szerves oldószeres ragasztó összetétele hőálló. Ez ellenáll a magas páratartalomnak, megbízhatóan ellenáll a gomba hatásának. A beállítási periódus rövid, szinte nincs idő a hibák kijavítására, így a készítésre való felkészülésnek alaposnak kell lennie. A ragasztó erőssége magas, de neoprén alapon ökológiailag folyékony körmök veszélyesebbek, mint az akril analógok. A munka során és néhány nappal azután, hogy véget ért, el kell kerülni, hogy jelen legyenek a szobában: a káros füst nincs kizárva. Mind az akril, mind a neoprén ragasztó a PVC ragasztóhoz képest erősebb.

Hogyan válasszuk ki?

A mesterek tapasztalatai azt mutatják, hogy megbízhatóbb a vízben oldódó Titan WB 50 vagy „Solvent Free” készítmények használata folyékony szegekként a csempe felé. A fürdőszobában jobb, ha egy másik ragasztót használunk, amely jobban ellenáll az ilyen körülményeknek, például „Power Pover” vagy „Teb Surround”. Ha masszív, átfogó lapokat kell készítenie, használja a Zigger 99, LN 901, Hevy Djuti. Kiváló tapadás a téglához, gipszkartonhoz, betonhoz és folyékony körmökhöz Titebond Multi Purpos.

Kerámialapokkal és folyékony körmökkel együtt nagyon óvatosan kell elvégezni az előkészítő munkát. A végeredmény attól függ. Ez a ragasztó meglehetősen erős, de a poros, felkészületlen felület rossz tapadást okozhat.

A ragasztóanyag kiválasztása: azt az anyag súlyának, vastagságának és a felület típusának figyelembevételével kell kiválasztani. Fontos figyelembe venni a sík típusát (függőleges, vízszintes), az előzetes és a végső megszilárdulás idejét. A teljes összeg megvásárlása előtt tanácsot kell kérnie a mesterektől vagy az eladóktól az egyik vagy másik ragasztó megválasztásával kapcsolatban, gondosan tanulmányoznia kell a többféle típusú anyag utasításait.

Miután meghatározta a ragasztó márkáját, a becsült mennyiséget 10-15% -kal kell növelni. Ezzel elkerülhető a folyékony körmök hiánya a csempe használatakor.

A tesztmintákat megvásárolhatja és tesztelheti, hogy alkalmas legyen-e a tervezett munkára.

Érdemes megfontolni a következőket:

 • Ellenőrizze a ragasztókészítési időt.Az utasítások a megfelelő használatra vonatkozó ajánlásokat, ideértve az időt is.
 • A tapadást csökkentő krétát és kalcium-karbonát részecskéket el kell távolítani.
 • Aceton és toluol jelenlétében a ragasztó nem alkalmas munkára, szaga és káros hatása hosszú ideig tarthat.
 • A nagy nedvességtartalmú helyiségekben a kerámia burkolólapok ragasztására néhány vízoldható folyékony körmök (Solvent Free vagy Titan WB-50) márka használható.
 • A tükör amalgám nem romlik, ha a Moment Installation, az LN-930 vagy a Zigger 93 márkák folyékony körmöket használják a rögzítéshez.
 • A fürdőszobaburkolaton dolgozva folyékony körmöket használhat a „Tub Surround” vagy a „Nail Power” jelzéseken.

Fontos figyelembe venni egy árnyalatot: körülbelül 12-24 órát vesz igénybe az összes fajtának teljes polimerizálása (megszilárdítása).

A munka szakaszai

A ragasztóval való bevonás előtt a csempe felületét meg kell tisztítani, szárítani és zsírtalanítani. A folyékony körmök vékony kígyóval kerülnek fel a területre, ha a lapok könnyűek, a pontok alkalmazása elegendő. A lapkát néhány másodpercig szorosan nyomjuk az előkészített felületre: ez határozza meg az erősség mértékét. A ragasztott csempe 24 órán át szárad a folyékony körmök, végül egy hét alatt megszárad. Érintse meg és mozgassa a lapokat ebben az időszakban nem éri meg, hogy ne rontja meg a rögzítés erejét. 5-7 nap múlva húzzuk be a habarcsot. Nem ajánlott csempe fektetni a fürdő padlójára folyékony körmökkel: ilyen célokra speciális vízálló ragasztót használjon.

Túlzott ragasztó

Annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a ragasztóanyag mennyiségét a kerámia burkolólapok ragasztásakor, pontosan meg kell határozni a csempe mennyiségét. A tapasztalt mesterek erre képesek, jobb, ha egy ilyen munkát bízunk velük, hogy biztosak legyünk a gyors és jó minőségű eredmények megszerzésében. A munka során azonban a folyékony körmök előnyei hátrányt jelenthetnek. Például nem mindig lehetséges a szárított ragasztó eltávolítása: minden órában erősödik.

Ezért javasoljuk, hogy azonnal távolítsa el a felesleges ragasztót a használat közben, tiszta, puha ruhával.

Ha hiányzik a pillanat, a szárított ragasztómaradékok eltávolításához bonyolultabb technikákat kell használni:

 • Speciális tisztítószer, amely bármely építőanyag-áruházban megvásárolható. Szárított ragasztóval ellátott területeken alkalmazzuk, 15-20 percig inkubáljuk, majd leöblítjük és tiszta, puha ruhával töröljük le.
 • A csavarhúzóhoz kaparó- vagy kefe-típusú tartozékokat használhat. Itt is van némi tapasztalat ahhoz, hogy ne sértse meg a lapok felületét.
 • Tisztítsa meg a kis ragasztómaradványokat. Ha azonban a ragasztót szorosan veszik, ez a módszer hatástalan.
 • Bármilyen biztonságos módon melegítheti a csempe felületét 60 fokra. Ha a ragasztónak ez a hőmérséklete van, lágy lesz, és spatulával eltávolítják.

nyalánkság

A folyékony körmöknek sok érdeme van.

 • Vízállóak: a polimer vegyületek magas vízállósággal rendelkeznek. A nedvesség behatolása a varrásba nem befolyásolja az ízület szilárdsági tulajdonságait.
 • A ragasztót nagy szilárdság jellemzi: a kikeményedés után a kompozíció erősebb lesz, mint a beton, és hosszú ideig megtartja tulajdonságait.
 • Feszültség alapján a vezető márkák termékei akár 80 kg / m2-ig is ellenállnak. A folyékony körmök jelentős súlyú kerámialapokat rögzíthetnek.
 • A rozsda, penész, gomba, rothadás ellenáll a magas páratartalom mellett.
 • Automatizálásuk szerint megkülönböztethető: ragasztó alkalmazásához használhatunk építőpisztolyt, ez növeli a biztonságot és a termelési kultúrát.
 • Ez az anyag kényelmes: a készítmény használatra kész, nincs szükség keverék előállítására.
 • A hibák kijavításához kis időintervallum van.
 • A folyékony körmök ragasztóanyag-összetétele univerzális, ha sok homogén és heterogén felületet ragasztunk, ami különösen fontos a csempe ragasztása során.
 • Ennek a ragasztónak a tapadása elég nagy a legtöbb építési és befejező anyaghoz.

ellenérvek

 • Nem minden folyékony köröm ellenáll a nedvességnek. A megnövekedett páratartalom befolyásolja az egyes márkák folyékony körmök fő tulajdonságait.
 • Kerámia burkolólapokat nem ajánlott a padlóra fektetni a folyékony körmök használatával, jobb, ha speciális csempe ragasztót használ. Így biztonságosabb és olcsóbb lesz.
 • A neoprén alapú ragasztók fajtái hátrányosan befolyásolhatják az emberi testet, így elég hosszú időre van szükség a neopréngőzök teljes eltűnéséhez.
 • A felesleges ragasztóanyag eltávolításához további anyagok és idő szükséges.
 • A gyenge minőségű telepítés megszüntetése a folyékony körmök megszilárdulása után majdnem meghiúsul.
 • A folyékony körmökkel és kerámialapokkal végzett munkát stabil hőmérsékleti körülmények között kell végezni.
 • Ha a kazetta ragasztója túlmelegszik, elveszíti konzisztenciáját, és alkalmatlanná válhat a munkára.

Az idő, amely alatt a beállítás lehetséges, nem több, mint perc. Ez elég egy tapasztalt mester számára, de egy kezdő számára valóban valódi probléma lehet. Minden gyártó 300-500 g-os dobozokban folyékony körmöket termel, jelentős munkamennyiségű ártalmatlan.

Ha nagy területre helyezi a lapkát, a ragasztóköltség költsége meghaladhatja a bélés költségét.

A ragasztókészítmények, például a folyékony szegek kiválasztása most szélesA gondos megközelítés elkerülni fogja a hibákat és megbízható eredményt kap. A munka megkezdése előtt meg kell próbálnunk többet megtudni a ragasztó minőségéről és annak lehetőségeiről, hogy bizonyos körülmények között használhassa. Sok információ található a termék csomagolásán feltüntetett használati utasításban. Általában folyékony körmök - jó funkcionális hatású ragasztó. A kompozíciót nem kell kifejezetten előkészíteni, egy építési pisztoly segítségével, a kompozíciót könnyen fel lehet használni a csempe felületére, rövid időn belül beállítani és biztonságosan megtartani az alacsony súlyú ragasztott részeket.

Vásárláskor érdemes figyelmet fordítani az eltarthatóságra: az áthaladás után a ragasztó elveszíti tulajdonságait, ami befolyásolhatja a csempe tapadásának minőségét a felület alapjához.

Erről a témáról további információkat talál az alábbi videóból.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba