Tükör csempe: a választás jellemzői

Tükrök aktívan használatosak a szobák dekorációjában. Láthatóan tágasabbá, fényesebbé teszik, hogy luxus jegyzeteket, varázslatot készítsenek.

Figyelembe véve a tükörelemek népszerűségét, a cserépgyártók tükörmintákat kezdtek gyártani. A padlóra szerelhetők, falra szerelhetők vagy a mennyezetre szerelhetők. A tükrös hatású lapok használata azonnal átalakítja a belső teret, így egyedülálló, emlékezetes.

Jellemzők

A tükörcsempék kívánt méretét és alakját nagy vászonból vágják, ami megkülönbözteti őket a kerámia kollégáktól (ezeket préselik és tüzelik).

Az olvadt üvegtömegen alapulnakkombinálva hangtompítókkal, gáznemű kristályos vegyületekkel. Ez utóbbi biztosítja a késztermék jellemző fényességét. A vágás után az építőanyagok szélét csiszolták. Ez biztosítja a simaságot és a biztonságot.

A különböző minták és rajzok homokfúvottak. A rajz kontúrját először az anyagra alkalmazzuk, és nagy nyomású homokszórót irányítunk rá. A homokszemcséket a shcherbinki pohárába dobják ki, amelyeket ezután egy mintázatba hajtanak. Így jelennek meg a tükörfelülettel ellátott csempe és a matt minta.

A belső térben olyan lapokat is használnak, amelyekre a képet termikus nyomtatási technikákkal vagy festékkel alkalmazzák. Azonban ez a technológia nem büszkélkedhet a tartóssággal.

Típusok és jellemzők

A csempe helyétől függően a típusok megkülönböztethetők:

Mennyezetre szerelhető

Tökéletesen megbirkózik a mennyezet emelésével, az exkluzív design elérésével.

Ezek a típusok viszont:

 • A polisztirol (vagy műanyag) egy műanyag alapanyag, amelynek speciális színezőanyaggal van ellátva, és fém mikrorészecskéket alkalmaznak rá. Ennek az opciónak az előnye az egyszerű telepítés és az alacsony költség, de ez a lapka torzítja a képet, ami nem vonzó.
 • A tükörüveg nem más, mint a csempékbe vágott üveg. Természetesen többet fizet, és bonyolult telepítés jellemzi. Ahhoz, hogy esztétikailag vonzó eredményt érjünk el, és "adjunk" több helyet a szobához, ügyelni kell a mennyezet tökéletes síkjára, a tükör "darabjainak" arányának pontosságára.

Falra szerelhető

Használata kívülről is növeli a helyiség területét, és zónázásra szolgál.

szabadtéri

Itt általában kerámia vagy klinker csempe tükröződéssel beszélünk. Fontos megérteni, hogy a padlóra való burkolatot erre a célra kell megtervezni, különben nem fog ellenállni a megnövekedett terhelésnek.

Van is egy öntapadós csempe, tükörhatással. Tükörfelületből (külső) és ragasztóbázisból (belső réteg) áll. Ez utóbbi védőfóliával van borítva, amelyet közvetlenül a telepítés előtt eltávolítanak.

Az elemek vastagsága 0,4-0,6 cm, maguk jól rögzítve az alapra, és nem igényelnek további ragasztást. Az anyag telepítése meglehetősen egyszerű, bár bizonyos készségeket igényel. A pozitív eredmény csak akkor lehetséges, ha a felület sík és tiszta.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a lapkát, melynek metszete a ferde élek.

Ha a tükör burkolólapok dekoratív tervezéséről beszélünk, érdemes a következő fajtákat figyelembe venni:

 • Színezett, ez sötét;
 • Sima és sima (a felszínen történő fektetésnél a kötések szinte megkülönböztethetetlenek, a visszaverődés nem torz, nem zúzódik);
 • Anyag minta és dísz;
 • Panel mozaik;
 • Csempe ezüst, króm vagy arany felületre.

Az anyag nedvességállósága változhat. Fürdőszoba, konyha, úszómedence, nagy nedvességállósági indexű lapok szükségesek, mint a hall és egy hálószoba analógjai.

Előnyök és hátrányok

A tüköranyag népszerűsége előnyei miatt:

 • A csempe visszaverő képessége körülbelül 90%, így a fényforrások megfelelő elhelyezésével a "tükrök" segítségével vizuálisan bővíthető a szoba;
 • Az építőanyag ellenáll a mechanikai sokkoknak, nedvességnek és kémiai reagenseknek, ami nagymértékben kiterjeszti alkalmazási körét;
 • A csempefajták változatossága miatt egyedi belső megoldásokat hozhat létre;
 • A csempék sok típusának rugalmassága, rugalmassága van, ezért alkalmasak görbületi elemek (oszlopok, ívek) kialakítására;
 • A "Tükör" anyagot hosszú, legfeljebb 20 éves működési idő jellemzi;
 • Tűzbiztonság;
 • Alacsony nedvességelnyelés, amely lehetővé teszi, hogy az anyagot magas páratartalmú helyiségekben használják anélkül, hogy a felületen a penész képződne, a korrózió megjelenése;
 • Környezetbarát, különösen tükörüveg esetén. A gyártás során a cserépgyártók megtagadják a réz és az ólom szennyeződését védőrétegként (a GOST 17716-91 által szabályozott), amely általában a háztartási tükrök gyártásakor figyelhető meg.

Van azonban egy anyag és hátrány. Például idővel a tükör elhalványulhat, feketere vált. Nem szabad elfelejtenünk az anyag rendszeres ápolásának szükségességét - a speciális alkoholtartalmú vegyületek segítenek megelőzni a tisztítás után a felületen megjelenő foltok megjelenését.

A csempe mechanikai ellenállása ellenére törékenyebb, mint a párnák, és ha a tükör sérült, nagy a sérülésveszély.

Végül a tükörcsempe magasabb költséggel rendelkezik a kerámia kollektorhoz képest.

alak

A standard téglalap alakú. Bár vannak négyzetes változatok is, és ha korlátozott gyűjteményekről vagy egyedi megrendelésekről beszélünk, itt az anyagnak bármilyen alakja lehet.

Ma az eladás gyakran falfestmény. Általában nagy, négyzet alakú vagy kerek alakú tükörburkolatokból áll, amelyek körül kisebb rombuszok és tükörhatású háromszögek találhatók.

Számos mozaik csempe tekinthető tükröknek - lépek. A szervezet sajátosságai miatt ez a csempe jól szórja a fényt, aminek következtében a szoba tele van levegővel, szabadsággal. Érdekes hatás érhető el, ha matt és fényes cellákat, hasonló árnyalatokat használnak a „fésűben”.

méretek

A mennyezeti lapok szabványos méretei 59,5x59,5 cm, néhány modell lyukakkal rendelkezik a reflektorok számára.

A falburkolatok mérete változatosabb. A legnépszerűbbek a 29,5x29,5 cm-es négyzetek és a 120x240 cm-es téglalapok, amelyek kényelmesebbek a telepítéshez. Más szóval, a lapka szélessége 10-30 cm lehet, a standard vastagsága 4-5 mm.

A csempék enyhén (1,5 mm) kisebbek, mint egy hasonló lapka, ferde nélkül. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a szálas anyagot szögben vágják és csiszolják. A letörés szélessége 3-40 mm.

Vásárláskor figyelmet kell fordítani arra is, hogy a csempe megfeleljen-e az állami szabványoknak, valamint hogy a tükörréteg összetételében nincs-e réz és ólom, valamint hogy a tükrök a fény legalább 92% -át tükrözzék.

Színváltozatok

A szabvány színtelen tükörlap, melyet sokoldalúság jellemez. Jól néz ki minden belső térben.Vannak tükrözött lapok is, amelyek egy bizonyos árnyalattal rendelkeznek (a népszerű - pasztell árnyalatok között). Általában az ilyen lapokat ugyanabban a színsémában vásárolják meg, mint a belső színsémát.

Kedvesen és ünnepélyesen néz ki fekete csempe, valamint egy olyan anyag, amely utánozza a természetes márvány- vagy bronzfelületeket. Felszíne fényes vagy matt.

A legtöbb klasszikus belső térben ezüst, arany vagy bronz matt csempe jól néz ki. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy ki kell adni és más természetes anyagokkal (drága textíliák, fából készült bútorok) kell kombinálni.

A gyártók áttekintése

A legtöbb klinkert és kerámialapot gyártó gyártó tükörváltozást is végez. Ha nem tudod, hogy az utolsó állomás melyik változata, olvassa el a leggyakrabban a csempe gyártók véleményét.

Kerama marazzi - a legnagyobb hazai márka, amely a fogyasztók bizalmát szerezte. Ez a termékek magas minőségének, a GOST-nak való megfelelésnek köszönhető. A gyártó megkülönböztető tulajdonsága a következő márkák a belső divatban. Tehát a gyűjtemény forró "találatai" ma matt bronz, ezüst és grafit csempe. A termékek hátránya magas költségnek számít (átlagosan 1000 rubel / m2).

A vezető hazai "tiler" is Shakhty fajansz gyár (Vladimir régió). A termékeket a Shakhtynskaya csempe márkanév alatt gyártják, és az európai minőség, az elegancia és a vonzó árak megtestesítője. A gyártó termékcsaládja a klasszikus, négyszögletes és háromszög alakú minták, valamint a tükrök és ezüst minták kollekciói.

Egy másik márka, amelynek lapka mindig megtalálható az ilyen nagy üzletekben Leroy Merlin, Ikea - Euro-Ceramics LLC. A gyártást fejlett olasz berendezéssel végzik, amely garantálja a tartósságot és a kifogástalan minőséget. Az Euro-Kerámia széles választékával büszkélkedhet.

A ragyogás és az ezüst árnyalatok rajongói csempéket vásárolhatnak Nefrit Ceramics LLC. Ez a tervezett csempe a gyártó által bemutatott. Emellett nagyszámú kis formátumú csempe és mozaik készül.

A tükörcsempe legnagyobb szállítója üveggyár Belgorodban. A gyártott termékeket márkajelöléssel látják el "DST" ("Üvegtechnológiai ház"). A gyártó választékában számos csiszolási variációjú csempe található („euro-ceruza”, egyenes felületű falsetto), matt felületek (azaz homokfúvás és feldolgozás és mintázatok készítése ebben a technikában), fotónyomtatás. A szokásos csempe mellett itt mozaikok, festett üvegablakok utánzása, fényvisszaverő felületű öntapadó fóliák is találhatók. A divatos újdonságok közé tartoznak a Sota gyűjtemények, ezüst, bronz és grafit csempe és matt társaik.

A kifinomult megoldások hívei "DST" javasolja, hogy fordítson figyelmet a mozaikra "Klasszikus" vagy "Klasszikus +". Az utóbbit az ugyanazon panelen belül 2 árnyalatú textúrák (például ezüst és grafit) kombinációja jellemzi. Ha a csempe kiválasztásakor az alakja irányítja, értékelje a Rombo vagy a Quadro kollekciót. A tükör mozaik előnye nem csak a megjelenésének eredetisége, hanem az egyenetlen talajon való elhelyezés lehetősége is.

Elhelyezési tippek

A burkolatot széles körben használják a fürdőszobában és a konyhában, melynek nedvességállósága és könnyű tisztítása van. Általában a helyiségek csempével vannak ellátva, amelyek tükörrel egészíthetők ki. Ha az utolsó átlósan fekszik, a mély tér illúziója jön létre. Ha a szoba is kis magasságú, a tükör anyaga segít a mennyezet felemelésében és a terület kiterjesztésében.

A folyosón a "Tükör" nem ajánlott egymás ellen elhelyezni. Sokkal hatékonyabb lesz, ha lapokat helyez a falra a folyosó elején és a másik végén. Ebben az esetben egy puha, szétszórt világítás, további hangerő, hely. Ami a formát illeti, a folyosón a legtöbb esetben négyzet alakú anyagot kell választania.

A kis hálószobába fényt és kényelmet adhat, az ablak melletti falat a tükör anyagával díszítve. Ugyanakkor fontos, hogy a közvetlen napfény ne essen a lapkára, amelyre a tükör területe kissé az ablakszint felett van.

Fontos, hogy ne feszítsük túl a tükör területével, így nem szükséges az egész falat ilyen módon díszíteni. Ellenkező esetben a kecses és hangulatos helyett hideg és formális lesz.

A tükör díszítéssel még a hangulatosabb és otthonosabb légkör is kialakítható. Ehhez a fényes lapokat más anyagokkal kombinálva helyezzük el, elkerülve az egyetlen tükör kialakítását.

A rombuszok és téglalapok formájában kialakított csempe a helyiségek vizuális expanziójához a legmegfelelőbb, de nem tűnik előnyösnek a kompozíció középpontjában. A tükör összetételének „szíve” számára jobb, ha egy négyzetet, kört vagy oválisat választunk, és négyszögletes vagy háromszög alakú csempékkel kell keretezni.

A tükörhatású termékek alkalmasak a legtöbb belső stílusra. Például, mintázatú vagy mintás csempe jól néz ki a konyhában Provence stílusában. A szigorú, lakonikus formák, valamint a színezett változatok felületei alkalmasak high-tech, loft és avantgárd stílusokra. Egy szándékosan idős csempe tökéletesen illeszkedik a legtöbb klasszikus változathoz.

A mennyezeti elemek segítségével vizuálisan emelhet egy alacsony mennyezetet. Ezek a mennyezeti területeken helyezkednek el, és világítórendszerekkel elláthatók, vagy a mennyezet közepére szerelhetők és többszintű szerkezetekkel egészíthetők ki. Egy másik egyszerű módja a mennyezet „felemelésének”, hogy tükör anyagokat csatoljon a falak alján.

A tükörlapok kombinálásakor fontos megjegyezni, hogy a különböző szerkezetű elemek azonos méretűek. Nagy terem hatására a csempe sötétség és keretezés nélkül kell kiválasztani.

A legtöbb esetben a tükörfelületekkel ellátott anyagokat a fal közepe fölé kell helyezni, ezáltal elkerülhető a nagyszámú tárgy, az ember tükröződése.

Látványos példák

Amint már említettük, a tükörcserép leggyakrabban a szoba területének vizuális növelésére szolgál. Ehhez úgy kell elhelyezni, hogy a tükrök tükrözzék az ablak fényét.

Ha egy hosszúkás szobával, például folyosókkal, folyosókkal foglalkozunk, nem ajánlott a távoli falat fényvisszaverő építőanyagokkal elhelyezni. Ebből a szobából még hosszabb és kényelmetlenebb lesz.

De a kis helyiségekben és a hálószobákban az egész falburkolatot tükör hatására rendezhetjük. Igaz, jobb, ha a kanapék és a fotelek mögött, vagy az ágy feje fölött marad. A hangulat és a kamraérzet megteremtése érdekében a tükrök kettős objektumokhoz való képességét használja. Például a visszaverődési zónában beltéri növények, párnák vagy textíliák helyezhetők el, telepíthetünk egy széket. Az eredményül kapott sarok azonnal tele lesz otthonos melegséggel és különleges hangulattal.

A konyhák számára bölcsebb választani a kis méretű mozaikokat vagy csempe-okat. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a legkisebb szennyezéssel járó nagy elemek hanyagnak tűnnek.

A tükörfelület szervesan néz ki a WC-be és a fürdőszobába. Ugyanolyan hatású, mint más típusú bevonatokkal kombinálva, és abban az esetben, ha minden felület tükrökkel van bevonva. Az ilyen díszítés egyetlen hátránya, hogy a felület gőz és forró víz hatására köd.

Ha egy kis szoba nem büszkélkedhet magas mennyezettel, a tükörcsempe a mentésre kerül.Egy ilyen recepció a nappaliban vagy a hálószobában jó. Elegendő a mennyezet központi részének anyagát elrendezni és a világítást megfelelően beállítani. Győződjön meg arról is, hogy a szoba tükrében tükröződött része nem tűnik hanyagnak.

A nagy helyiségek mennyezetén található csempe tükör jobb megtagadni. Ez a kialakítás túl üres és hideg lesz.

Hogyan illeszthetünk egy tükörlapot a mennyezetre, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba