Starit Litokol habarcs: előnyök és hátrányok

Epoxy habarcs Litokol Starlike - egy népszerű termék, amelyet széles körben használnak építéshez és javításhoz. Ez a keverék számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, gazdag szín- és árnyalatpalettával rendelkezik. Leginkább a csempézett és üveglemezek, valamint a természetes kővel való érintkezések tömítésére alkalmas.

Jellemzők, előnyök és hátrányok

Az anyag epoxi alapú keverék, amely két komponensből áll, amelyek közül az egyik gyanták, módosító adalékanyagok és töltőanyag kombinációja a szilícium különböző frakcióinak formájában, a második pedig a keményítés katalizátora. Az anyag munka- és működési tulajdonságai a külső és belső bélésen is alkalmazhatók.

A termék fő előnyei:

 • alacsony kopás;
 • a fagyási hőmérséklet ellenállása (-20 fokig);
 • a simítóval végzett művelet magas hőmérsékleten lehetséges (+100 fok);
 • mechanikai feszültséggel szembeni ellenállás, különösen a préselés és hajlítás tekintetében;
 • hibák hiánya (üres üregek és repedések) a polimerizáció után;
 • UV védelem a burkoláshoz;
 • különböző színek, fémhatás (arany, bronz, ezüst);
 • fokozott vízállóság;
 • savakkal, lúgokkal, üzemanyagokkal és kenőanyagokkal szembeni ellenállás, oldószerek.

A Litokol Starlike epoxi habarcs használata a közvetlen napfény által okozott elhalványulást és sárgulást megakadályozza, továbbá könnyű tisztítást és mosást biztosít.

A keverék másik pozitív minősége a szennyeződésmentesítő tulajdonság. Ha a folyadékok, mint például a bor, a kávé, a tea, a bogyós gyümölcslevek kifröccsenése vagy kifolyása ráesik, a szennyeződés nem kerül a felszínre, és gyorsan vízzel lemosható. Mivel azonban a porózus és könnyen felszívódó felületeken foltok jelennek meg, először kis tapaszokat helyeznek a varratok lezárása előtt. Ilyen helyzetben nem lehet egymással ellentétes színeket használni.

Az edzés után az anyag valójában nem zsugorodik, ami különösen értékes akkor, ha a lapka él nélkül van használatban.

Sajnos az anyagnak is hátrányai vannak. Ez a következő pontokra vonatkozik:

 • az epoxi habarcs csúnya foltokat képezhet a lapka síkjában;
 • a megnövekedett rugalmasság miatt nehéz elegyíteni a keveréket az alkalmazás után, és ezt csak egy speciális szivaccsal lehet elvégezni;
 • a nem megfelelő műveletek a keverék megnövekedett fogyasztásához vezethetnek.

Mindezen pillanatok csak a munkát végző mester tapasztalatlanságának tudhatók be, így az anyag önálló használata nem mindig fontos. Ezenkívül a simítóval elegyített keveréket az eltávolítási eszközökkel együtt szerezzük be, így költsége meglehetősen magas lehet. Az ilyen gyakori hátrány, mint egy durva felület, amely a Litokol Starlike keverékek polimerizációja során következik be, csak a Starlike Color Crystal habarcstól mentes, mivel összetétele kis frakcionált komponenseket tartalmaz, amelyek keményedést követően biztosítják a simaságot, ami nem mondható más termékekről.

faj

A gyártó cég többféle anyagot kínál, amelyek mindegyikének sajátos tulajdonságai és jellemzői vannak.

 • Csillagszerű védő - antibakteriális simító keverék kerámiák számára. Úgy néz ki, mint egy vastag konzisztencia paszta. 1–15 mm-es csatlakozásokhoz tervezték. Ez egy saválló, kétkomponensű kompozíció különböző csempe típusokhoz, amely nagy ellenállással rendelkezik az UV fény ellen.Ezt az anyagot jó tapadás jellemzi, nem bocsát ki mérgező füstöt, egységes színű bélést biztosít, gyakorlatilag minden bakteriális mikroorganizmust elpusztít.
 • Starlike C. 350 Crystal. A termék színtelen keverék a kaméleon hatására, átlátszó bázisokhoz, dekoratív jellegű, smalt üvegből készült kompozíciókhoz készült. A fugázás előnye, hogy elfogadja a burkolat színét és megváltoztatja saját színét. 2 mm széles és legfeljebb 3 mm vastag varratokhoz használható. Különösen lenyűgözőnek tűnik a megvilágított síkokon.
 • Litochrome Starlike - a keverék kétkomponensű, külső és belső bevonatú, ideális a fürdőszoba, a medence, a konyhai munkalapok és a szekrények függőleges felületeihez. Ez egy funkcionális és tartós anyag interglaciális ízületek számára. A termék különleges adalékai lehetővé teszik az érdekes optikai hatás elérését. Különösen a mozaik töredékek és csempe szempontjából releváns keverék, különböző színekben kapható (legfeljebb 103 árnyalat).
 • Csillagszerű színes kristály - az áttetsző fugázószerkezet, amely minden típusú üvegmozaik varrásainak lezárására lett kialakítva, képes a kívánt színárnyalatot a teljes szín határain belül elvenni. Az öltések színe világít, ami lehetővé teszi az eredeti külső hatások létrehozását. A keverék nemcsak üveglapokhoz, hanem más dekoratív termékekhez is használható. A finom frakciónak köszönhetően sima felületet képez, nulla nedvességelnyelő képességgel rendelkezik, ha magas higiéniai bevonatokra van szükség, 2 mm-es varratok megengedettek.
 • Epoxystuk X90 - ez a termék a 3-10 mm-es csatlakozásokat külső és belső burkolattal szereli fel, alkalmas padlóra és falra. Optimális bármilyen típusú csempe számára. A kétkomponensű készítmény epoxigyantákat, valamint granulometrikus kvarc adalékanyagokat tartalmaz, amelyek nagy tapadási tulajdonságokat biztosítanak. A keverék gyorsan megszilárdul, és a felesleges pasztát könnyen le lehet mosni tiszta vízzel.

A csempe mellett az anyagot természetes kőből készült lemezek fektetésére használják.

A termék felhasználási területe meglehetősen nagy - úszómedencék, gránit és márvány ablakpárkányok, konyhák, fürdőszobák, ipari és egyéb helyiségek, ahol különleges erő és tartósság szükséges az agresszív környezeti hatások miatt.

Jelenleg a Litokol Starlike gyártó kiadott egy innovatív terméket - a poliuretángyanták víz diszperzióján alapuló habarcsot, amely az 1-6 mm-es csatlakozásokkal rendelkező üvegmozaikokhoz is használható. Ez a készítmény felhasználásra kész, nem tartalmaz maró és maró hatású komponenseket, amikor kitölti az ízületeket, a keverék nem marad a felületeken, a kvarchomok töltőanyagának köszönhetően.

Különböző anyagok használata esetén az alkalmazás módja eltérhet a varrás vastagságától.

Használata

Az előkészítő munkát a por, a maradék habarcs és a ragasztó ízületek tisztítására kell csökkenteni. Ha a telepítési munkálatokat nemrégiben elvégezték, fontos várni, amíg a ragasztó teljesen megszárad. A távolságoknak kétharmaddal szabadnak kell lenniük.

Ha úgy dönt, hogy saját maga használja az anyagot, akkor ajánlatos a keverék elkészítését és a további munkát az utasítások szerint végezni:

 • a keményítőt a pasztába öntjük, miközben megpróbáljuk tisztítani a tartály alját és széleit egy spatulával, erre a célra acélszerszámokat használnak;
 • keverjük össze az oldatot egy építő keverővel vagy fúróval;
 • a keveréket egy órán belül fel kell használni;
 • a csempe alatt a kompozíciót a csempe méretének és vastagságának megfelelő fogazattal ellátott spatulával kell felhordani, a töredékeket nagy nyomáson helyezzük el;
 • az interdigitális réseket gumi spatulával töltik, és eltávolítják a felesleges oldatot;
 • ha szükség van a nagy terület feldolgozására, akkor ésszerűbb egy gumibetétes fúvókával elektrobrushot alkalmazni;
 • A felesleges habarcs tisztítását gyorsan végezzük, miközben a keverék megtartja a rugalmasságot.

A Litokol Starlike habarcskal végzett munka során figyelembe kell venni a hőmérsékletet, az optimális amplitúdó +12 és +30 fok között van, az oldatot oldószerrel vagy vízzel nem kell hígítani. Ezt a terméket nem használják, ha a felület érintkezésbe kerül olajsavokkal.

A gyártó arra is figyelmeztet, hogy a habarcs mindkét összetevője egészségügyi problémákat okozhat, így a munkafolyamat során speciális szerszámokat kell használni a szem, az arc és a kéz védelme érdekében.

Az anyag áttekintése meglehetősen ellentmondásos, azonban a legtöbb esetben pozitívak: tökéletesen szigetelt a nedvesség, a szilárdság és a varratok tartóssága. Ezek valóban kiváló minőségű termékek, és ügyes felhasználásukkal ideálisak különböző helyiségek és dekorációfajták számára.

Az alábbiakban egy videót találunk arról, hogy hogyan lehet a varratokat egy Litokol Starlike fugával megfelelően dörzsölni.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba