A csempe belső sarkai: típusok és telepítés

Az összes olyan tevékenység közül, amelynek megvalósítása a fürdőszoba javítását igényli, a fektetőlapka fontos helyet foglal el. Különös figyelmet kell fordítani a belső sarkok telepítésére is, amelyeket trimmeknek és elrendezéseknek is neveznek. Minden ilyen típusú terméknek sok tagadhatatlan előnye van.

Különleges jellemzők

A gyakorlatok azt mutatják, hogy sok szakértő nem csinál szögletet a csempe számára, inkább a csempe széleinek 45 fokos szögben történő csiszolásának folyamata. Meg kell jegyezni, hogy ez a döntés előnyei vannak, azonban a megfelelő tapasztalat nélküli személy ilyen esemény végrehajtása nem lehetséges. E körülmény miatt ésszerű, hogy a nem szakemberek a berendezésre támaszkodjanak, amelynek telepítése nem különösebben bonyolult.

A belső elrendezések telepítése a szomszédos felületek közötti csuklókban történik. A külső sarkokkal ellentétben az ilyen termékek nem rendelkeznek komoly funkcionális terheléssel, ezért sokkal ritkábban használják őket. A leggyakrabban a belső trimmeket olyan helyzetekben használják, amelyek egy adott tervezési ötletet követnek. Szervesen kiegészítik a szoba belsejét, így az érzékelés a lehető legjobban hasznos.

Ami a kerámia burkolatok belső sarkainak kialakítását illeti, a következő elemekről rendelkezik:

 • puzzle a csempe számára;
 • perforált él a ragasztó optimális tapadásához a lapkához;
 • az első rész, amelynek fő funkciója dekoratív.

Az ilyen termékek szabványos szélessége 10 mm, a hossza a lakás tulajdonosának választható a feladatnak megfelelően (általában ez a mutató nem haladja meg a 250 cm-t).

Előnyök és hátrányok

Számos oka van annak, hogy a belső kárpitok használata teljesen indokolt döntést hoz.

Ha kiemeljük az ilyen profilok legjelentősebb előnyeit, azok listája a következőképpen néz ki:

 • az illeszkedés területének egyenletességének biztosítása;
 • a csempe pontatlan vágásából eredő hibák nagy többségének hatékony elfedése;
 • növelje a bevont felületek szilárdságát;
 • a burkolási folyamat jelentős egyszerűsítése a csempe vágási szükségességének hiánya miatt;
 • a burkolólapok nedvesség ellenállásának növelése;
 • az ízületek legjobb megjelenésének elérése, dekoratív elrendezések segítségével.

Ezenkívül a belső sarkok telepítése kevesebb időt igényel, mint az ízületek elrendezése, a csempe élek csiszolásával. A bemutatott termékek előnyeiről beszélve érdemes megemlíteni hátrányaikat.

Ezek a lapka burkolatának típusától függően:

 • a kerámiából készült elrendezések viszonylag magas költsége;
 • a sárga műanyag megjelenése fehér műanyag profilokon egy bizonyos idő elteltével (ezért kívánatos, hogy fekete vagy színes belső sarkokra támaszkodjon);
 • a krómozott felület fokozatos megsemmisítése a rendszeres mechanikai stressz miatt.

Mint látható, a burkolólapok belső elrendezésének előnyei sokkal nagyobbak, mint a hátrányok, amelyek biztosítják a magas és folyamatosan növekvő népszerűségüket.

faj

A csempe belső sarkainak alapanyagától függően ezek a termékek az alábbi típusok:

műanyag

Az ilyen elrendezések polivinil-kloridból (PVC) készülnek, amely a polimerek egyik legkedveltebb része. Ezek a profilok sokféle színválasztékkal, valamint könnyűséggel, rugalmassággal és nedvességgel szembeni ellenállással büszkélkedhetnek. Ezenkívül a PVC sarkait a csempe burkolat lerakása után ragaszthatjuk a szilikon tömítőanyagra, amit a kis tömegük magyaráz.

kerámiai

Ez a fajta berendezés a legrangosabb. Ez annak köszönhető, hogy léteznek olyan minták, amelyek megismételik a mintát a lapkán, vagy zökkenőmentesen keverednek vele. Az ilyen termékek használata a bélés számára a leglátványosabb megjelenést eredményezi, így a fürdőszoba valódi díszítése.

fém

Ezeknek az elrendezéseknek a főbb jellemzői - megbízhatóság és lenyűgöző kopásállóság. Az ilyen sarkok anyaga rozsdamentes acél, és az elülső oldalukra dekoratív bevonatot lehet alkalmazni. A probléma megoldásához nikkel vagy króm kerül felhasználásra.

Különösen népszerű alumínium belső sarkok. Először is, ezek fontosak abban az esetben, ha a kerámia több árnyalatát egyesítik a közös területen. Ellentétben az alumínium termékeivel, amelynek semleges hangja az abszolút többségben alkalmas, az ilyen sarkok PVC-ből készült színes kárpitozásával nem lehet optimális megoldás. Ezenkívül ezek az elrendezések tökéletesen illeszkednek a fürdőszoba egyéb fémelemeivel - például a zuhany részleteivel.

Hozzá kell tenni, hogy a burkolólapok belső sarkai különböznek a telepítés módjától, amelyek alapján vízszintes vagy függőlegesek lehetnek. A burkolat másik fontos jellemzője a méretük, amelynek fő számozása 6 és 12 közötti numerikus értékeket jelent.

Kiválasztási szabályok

Mielőtt megvásárolná a belső burkolatot, a helyiség tulajdonosának figyelmet kell fordítania az általa érdekes termékek gyártójára, amelynek termékeinek meg kell felelnie a minőségi és biztonsági előírásnak. Ellenkező esetben a javítás eredménye nem kielégítő a megszerzett elrendezések rövid élettartama miatt. A szakértők által javasolt legjobb megoldások az akril bevonattal ellátott belső sarkok, amelyek nemcsak látványos ragyogással büszkélkedhetnek, hanem kiváló kopásállósággal is.

Ami a belső sarkok vastagságát illeti, azt a használt lapka vastagságának figyelembevételével határozzuk meg. Ha az utóbbi 9 mm-es, akkor a 10-es szegélyt kell választani (ami 1 mm-rel vastagabb, mint a kerámia cserép) és így tovább. A megvásárolt termékek teljes hosszának kiszámítása szintén nem bonyolult: elegendő az összes felszerelt csukló hossza. Megvásárolva a megfelelő mennyiségű darabot, meg kell vásárolnia egy extra összeget annak érdekében, hogy kompenzálja a vágási folyamatban lévő anyagok fogyasztását.

Egy másik kritérium a burkolólapok belső elrendezésének kiválasztására, amely kiemelkedően fontos, a színük. A sarkok legmegfelelőbb árnyalatának meghatározásához kívánatos, hogy veled legyen egy csempe mintázat, amellyel azokat használni fogják.

Ha a lakástulajdonos a csempe kivételével más díszítő színek használatára akar fogadni, figyelembe kell vennie a következő ajánlásokat:

 • az ezüst sarok a legjobb megoldás a hűvös vagy sötét színekben készült csempe számára;
 • a pasztell árnyalatú burkolólapokat a legjobban a színhez közeli elrendezésekkel lehet kombinálni;
 • az aranyszegélyek alkalmasak a kerámiára, melynek színe meleg és vidám;
 • a merész kontrasztok megteremtése fényes lapokkal bélelt szobákban megfelelő;
 • Belső sarkokat vásárolhat saját díszítéssel, további esztétikát adva a szoba belsejéhez.

A külön megemlítés megérdemli az elrendezések kiválasztását a telepítésük összetettségének megfelelően.

Tehát a legegyszerűbb a műanyag díszlécekkel végzett munka, amelyet a fém sarkok elrendezése követ, és a legnehezebb a kerámiatermékek telepítése. Ezt a körülményt mindenkinek figyelembe kell vennie, aki szakemberek segítsége nélkül igyekszik.

felszerelés

A belső burkolólapok telepítése fokozatos mozgást biztosít a szabad éltől a belső sarok felé.

Az eljárás végrehajtásához be kell tartania a következő lépéseket:

 • ragasztó elhelyezése egy kerámia cserépre és egy falra, ahol a belső elrendezés található;
 • a sarok elhelyezése;
 • csempe telepítése a belső burkolat hornyába;
 • ragasztás (a lapok közötti távolság megtartása érdekében az építési kereszteződéseket kell használni, amelyek lehetővé teszik, hogy megragadja a varratokat);
 • a fenti művelet megismétlése az ízület másik oldalán elhelyezett kerámiával;
 • a szükséges sorok felállítása, amelyek közül az utóbbit befejező profillal lehet vágni, ha ez megfelel a probléma feltételeinek;
 • dekoratív fugázás a megfelelő összetétel alkalmazásával (a belső kárpitok telepítése óta eltelt nap után).

Ez a lista alapvető, és ezért tartalmazhatja az algoritmus módosítását a vállalkozó preferenciáinak megfelelően. Tehát néhány mester először az összes elrendezést rögzíti, és csak akkor kezd dolgozni a lapkával. A többi kézműves számára kényelmesebb a sarkok lépésről lépésre történő rögzítése a kerámia vászon készítése során. Az egyetlen olyan feltétel, amely minden helyzetben kötelező, a sietés hiánya, amely le tudja csökkenteni a munkába befektetett erőfeszítéseket, időt és pénzügyi erőforrásokat.

fametszés

Az egyik művelet, amelynek végrehajtása gyakran magában foglalja a belső sarkok telepítését, a vágás. Érdemes megjegyezni, hogy olyan helyzetben, ahol a burkolólapok már telepítve vannak, ezt a problémát meglehetősen nehéz megoldani, ezért ezt az opciót nem lehet racionálisnak nevezni.

Rendszerint további helyek esetén a kések egymásra merőlegesen vágnak, figyelembe véve a következő pontokat:

 • az ilyen esetekben a vágási szög 45 fok legyen;
 • a munka elvégzése során meg kell figyelni a maximális pontosságot, hogy elkerüljük a nagy rések megjelenését az ízületeknél;
 • Az optimális eredmény eléréséhez használja a gérvágó dobozt - egy asztalos szerszámot, amely egyértelműen elrendezi a vágást a kívánt szögben;
 • A vágási eljárást fűrészáruval vagy járókerékkel végezzük.

Ezenkívül a munka megkezdése előtt meg kell tennie a szükséges méréseket és jelölést kell készítenie. Ami a helyes szögtől eltérő szög kialakításával jár (például 135 fokos), azok összetettebbek, nagy teljesítményű készségeket igényelnek.

Végül meg kell állapítani, hogy a csempe belső sarkai olyan megoldásnak tekintendők, amelyek szervesan ötvözik a szépséget, a megbízhatóságot és a praktikát. Örülök annak is, hogy az ilyen termékek telepítése valóban kézzel történik. Ehhez legyen türelmes és „karja” a fenti ajánlásokat.

Ebben a videóban láthatod, hogy miként vághatod le a díszítőelemet a blokk segítségével.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba