Kerámia burkolólapok: a választott finomságok

A mai kerámialapokat szinte mindenütt használják, mivel az anyag praktikus és szép. A termékek ellenállnak a magas páratartalomnak és a különböző vegyi anyagoknak való kitettségnek. Ennek a terméknek a sajátossága a nagy szilárdság és törékenység, ugyanakkor a termékek feldolgozása csak speciális szerszámokkal történik. A kerámia cserépfúrók olyan egyedi mechanizmusok, amelyek lehetővé teszik a lyukak készítését, minimális károsodással a felső réteg szerkezetére.

A fúrás elvei

A csempe sült agyagból készül, amelynek felülete speciális mázzal van borítva. Mindkét anyag törékeny, ezért éles ütközésük a munkadarab felaprózásához vezethet.

Kiváló minőségű kerámialapok fúrásához kövesse néhány szabályt:

 • Ha meg kell fúrni a még nem lefektetett csempe, 30 percig áztassa vízbe. Ez enyhén lágyítja az agyag szerkezetét, nem teszi lehetővé, hogy gyorsan repedjen.
 • Kívánatos, hogy a csempe lyukai a végtől rövid távolságra, de legalább 2 cm-re kerüljenek. Ha a vetőgépet túl közel helyezzük el, akkor aprítás vagy repedés léphet fel.
 • A munka megkezdése előtt a terméket fel kell nedvesíteni vízzel.
 • A lyukak fúrása csak elölről szükséges. Ha a fúrógép belülről van elhelyezve, akkor a díszítő rétegen nagy zsetonok képződnek.
 • A fényes felület nem teszi lehetővé a fúró pontos beállítását. A csúszás elkerülése érdekében a felső réteget speciális csapokkal kell karcolni.

A fúrók típusai

A fúrás minősége a legtöbb esetben a használni kívánt szerszámtól függ.

Ilyen célokra gyakran többféle fúrót használtak:

 • Diamond. Az ilyen típusú fúrók hengeres formájúak. Ezek a termékek a legpraktikusabbak és a legnépszerűbbek, de a mindennapi életben igen ritkán találhatók meg, mivel magas költségekkel járnak.
 • Pobeditovye. Az ilyen típusú fúrók betonozással kívánnak dolgozni. Ma sok szakember használja a kerámia feldolgozására. A termékek tökéletesen megtartják a terheléseket, és könnyen megbirkózhatnak egy erős lapkával. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen termékek ára jóval alacsonyabb, ezért gyakran győzelemre méltó gyakorlatokat használnak mind a mindennapi életben, mind az ipari építésben.
 • Spear alakú. Az eszköz csúcsa egyfajta tollat ​​képez. A tollfúrók úgy tervezték, hogy csempékkel dolgozzanak. A „toll” keménysége jóval magasabb, mint a győzelem keménysége, bár ez gyengébb a gyémántnál. Ez az opció optimális, ha különböző méretű lyukakat kell készítenie magas színvonalú.
 • „Balerina”. Ez egyfajta tollfúró. Ez a szerszám egy központi csúcsból és egy csúszó vágóelemből áll. Ez a kialakítás lehetővé teszi a furat átmérőjének megváltoztatását. Alkalmas csak csempével való munkavégzésre, mivel csak a felső réteget elpusztítja. Ahhoz, hogy egy lyukat kapjon, ki kell dobnia a jelzett kontúrot.

Ami a méretet illeti, a piacon sokféle fúrógép van.

A leggyakoribb termékek a következők:

 • 3 mm;
 • 6 mm;
 • 8 mm;
 • 10 mm;
 • 12 mm és így tovább.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a "balerina" nem szabványos méretű. A gyémánt koronák jelentős átmérőjűek, így nem tartoznak a fúróhoz. Munkájuk elve megegyezik a figyelembe vett módosításokkal.

Hogyan válasszuk ki a különböző méretű lyukakat?

A legtöbb esetben a kerámia cserép fúrása a falra vagy a padlóra rögzítés után történik (a WC-csészék aljzata vagy lefolyócsője alatt). A legjobb megoldás az ilyen munkákhoz a lyukakon végzett fúrók. Használatuk lehetővé teszi, hogy azonnal készen álljon a működési lyukra. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vetőgépek nem univerzálisak, és kizárólag kerámiák számára készültek. Ha a cserép alatt vasbeton vagy más építőanyag van, akkor csak speciális szerszámokkal kell fúrni.

Egy kicsit

A falburkolatokban kis lyukak vannak, amelyek célja a csapok vagy egyéb tartóelemek elhelyezése. A legjobb megoldás az ilyen munkákhoz gyémánt- vagy tollfúrók. Költségük meglehetősen magas, ezért ezeknek az eszközöknek az egyszeri fúráshoz való alkalmazása nem célszerű. Ebben az esetben jobb választani a megfelelő méretű fúrót. Ez tökéletesen megbirkózik a csempe.

Ha további üveggel kell dolgoznia, akkor csak gyémánt szerszámok használata javasolt. Könnyen elpusztítják az anyag szilárd szerkezetét, minimalizálva a repedés kockázatát.

Nagy

A csővezetékek lyukak kialakulása nem mindig lehetséges klasszikus fúrók segítségével, mivel kis átmérőjük van. A probléma megoldásához használhat koronákat. Külsőleg ezek az eszközök kis átmérőjű, kis hengerek. Nem a korona külső felülete gyémántszemcsék, amelyet forrasztással tartanak. A koronák olyan univerzális mechanizmusok, amelyek mind a csempe, mind a porcelán kőből készültek. Az egyetlen hátránya a magas költség, ezért nem célszerű vásárolni koronát, ha csak egy lyukat kell készítenie. Jobb az ismerős szakembertől kérni az eszközt, vagy alternatív feldolgozási módszereket alkalmazni.

A tökéletes lyuk eléréséhez néhány korszerű szabályt kell követnie:

 • A fúrást csak minimális sebességgel végezzük. Ha túl gyorsan fúrja a lapkát, zsetonokat vagy kis repedéseket okoz.
 • A koronát folyamatosan hűteni kell vízzel. Ehhez egyszerűen öntsük a készüléket a palackból folyadékkal. Egy ilyen intézkedés kiküszöbölné a munkafelület túlmelegedését, ami befolyásolja a termék időtartamát. A túlmelegedés megelőzése érdekében célszerű időnként eltávolítani a szerszámot a lyukból, hogy elemezze annak állapotát.

Ha nincs speciális eszköz

Gyakran a kerámialapokat olyan emberek teszik, akik nem foglalkoznak szakszerűen. Ez általában azt jelenti, hogy nincs speciális szerszám a fúráshoz. Ez a probléma többféleképpen megoldható:

 • Fémfűrész. A csempe feldolgozásához gyémánt szálral kell ellátni. Ezzel az eszközzel különböző típusú lyukakat kaphat. Minőségük nem lesz különösen magas, de ha nem fontos, akkor a fűrész nagyszerű segítő lesz. Ahhoz, hogy megkezdhessük a munkát, meg kell fúrni egy kis lyukat a lapkába, beilleszteni egy szálat. A pontosabb vágás érdekében célszerű az eltávolítandó alakzat körvonalait rajzolni. A vágást lassan hajtjuk végre, anélkül, hogy erősen nyomnánk a menetet.
 • Fúró betonhoz vagy fémhez. Ha sürgősen egy vagy több lyukat kell készítenie a falban, használhatja ezeket az eszközöket. Technikailag nem csempék, ezért fúrás után csak dobja el őket. Azonban a betonfúrók meglehetősen ellenállóak, sokáig tarthatnak.
 • Bolgár. Ez a szerszám a csempe vágására szolgál, de erős kívánsággal fel lehet használni egy félkör vágására az elem egyik végén. Az élek minősége alacsony lesz, de ha egy ilyen oldal rejtett, a minőség nem fog különleges szerepet játszani. A kerámialapok feldolgozásához gyémántcsiszolóval kell ellátni.Ehhez ne használjon hagyományos fúvókákat, mivel ezek nem az ilyen összetett problémák megoldására szolgálnak.

Gyakran szükség van egy nagy lyukra a vászon belsejében. Kis gyémánt fúróval lehet kialakítani. Ehhez a kör kontúrja mentén fúrjon lyukakat egymáshoz közel, majd ezt a részt egyszerűen kivágjuk. Ahhoz, hogy a végek minősége ideális legyen, használhatja a csiszolópapírt.

Hasznos tippek

A kerámia burkolólap fúrásának technikája nem csak a helyes fúrástól, hanem az alkalmazott algoritmustól is függ.

Ahhoz, hogy zökkenőmentes zseton nélkül legyen, kövesse az alábbi egyszerű tippeket:

 • A kiválasztott fúrótól függetlenül a fúrást csak kis sebességgel végezzük. A vetőgép forgási sebessége nem haladhatja meg a 100-200 fordulat / perc értéket. / min, ezért jobb, ha egy olyan eszközt használ, amely automatikusan beállítja ahelyett, hogy csak egy gombot nyomja meg.
 • Ne fújja túl a fúrót. Ha hallotta az égés szagát, akkor vegye ki a szerszámot, és hagyja kihűlni. A jövőben egy kicsit le kell lassítanod, hogy ne roncsold meg a fúrót. Egyes szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen távolítsa el a terméket, és a motorolajjal kenje le a vágási területét. Az oldat lehűti a készüléket, nem teszi lehetővé, hogy gyorsan felmelegedjen.
 • Ha pontosan be kell állítania a fúrót, és meg kell akadályoznia a csúszást, akkor a maszkolószalagot a fúrási helyre kell ragasztani. Lehetővé teszi a kerámia felső rétegének megsemmisítését anélkül, hogy erőteljesen nyomná a szerszámot. Nagyobb koronáknál előzőleg elkészített mintákat lehet használni. Ezek a termékek olyan fa vagy műanyag lapok, amelyekben több szabványos átmérőjű lyukat fúrnak. Tehát, miután behelyezte a koronát egy lyukba, kizárja annak csúszását, és egyszerűsíti a munkát az eszközzel.
 • Fúrás közben próbálja meg tartani a fúrót szigorúan függőlegesen. Ha szögben fúr, nem csak a furat paramétereit érinti, hanem a fúró élettartamát is.
 • Vásároljon csak híres márkák fúróit. Ez szinte minden típusra vonatkozik, mivel az ilyen modellek már elhaladták az idő próbáját, sok felhasználó javára nyertek.

A kerámialapok fúrójának kiválasztása ma nem nehéz feladat. Itt csak az átmérő, valamint az elvégzett munka számának meghatározása fontos. Ha a minőség fontos az Ön számára, győződjön meg róla, hogy konzultáljon tapasztalt csempészekkel, akik segítenek kiválasztani a legjobb megoldást.

Hogyan készítsünk lyukakat a kerámia lapokban, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba