Szabványos csempe méretek: finomságok

Kerámiacserép kiválasztásánál a jellemzők halmaza. Ez a termék minősége, kialakítása és ára. De van egy másik fontos paraméter, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a javítás eredménye tetszett. A méretéről beszélünk.

A csempe típusai és méretei

A tervezők nemcsak a kerámialapok textúráinak és színének széles választékát kínálják, de különböző formák, és ennek a szemközti anyagnak a méretei:

 • Tértől. Nagyon gyakran használják a padló befejezéséhez. Egy ilyen lemez segítségével klasszikus képet készítenek. De gyakran látható a konyhai kötényen és a falon a fürdőszobában. Ha függőleges és vízszintes felületen négyzetet használ, akkor az eredmény felboríthatja az esztétikai arányokat.

Fontos, hogy figyelembe vegyük a fontos árnyalatot: ha a padló négyzetből készül, akkor a falakat jobban díszítik téglalapokkal vagy mozaikokkal.

 • Téglalap. A legnépszerűbb fali dekoráció típus. A mérettől és a képaránytól függően lehetővé teszi a különböző telepítési rendszerek használatát. Továbbá, ha a megfelelő arányokat választja, akkor egy adott geometriai alakzat különböző dimenzióit használhatja ugyanazon a síkon. Ez a téglalap lehetővé teszi, hogy elkészítse a híres "karácsonyfát". Nincs általános iránymutatás a különböző formák méretének és kombinációinak megválasztására. Mindent a képzeleted és a művészi ízlésed függ.
 • Rombusz. Néhány jól ismert gyártó, mint például a Ballester Porcar, Cevica, ilyen szokatlan alakot kínál nekünk. Az ebben a verzióban készült belső tér nagyon szigorú lesz, de szokatlan és luxus. A kényelem és a kényelem kedvelőinek választhat egy olyan opciót, amely a puha kárpitot szimulálja (ez egy gyémánt formája, amely lehetővé teszi, hogy ezt megtehesse).
 • Triangle. Ritka találni egy szobát, amely teljesen háromszögletű csempékkel van kiképezve. De úgy néz ki, mint egy dekoratív hangsúly. Nem minden gyártó állít elő ilyen formát, de ha egy célt állít be, akkor minden bizonnyal eladásra kerül.
 • A pentahedron és a hatszög. Szokatlan formák, amelyek jelentős fogyasztói érdeklődést okoznak. Az a tény, hogy még a hatszögek vagy a pentahedra töredezett zárványai a padlón vagy a falon sokkal érdekesebbé és frissebbé teszik a belső teret. De kiválasztásakor meg kell gondolni, hogy hogyan kombinálja azt más formákkal, hogy ideális képet készítsen hiányosságok nélkül.
 • "Kabanchik". Ennek a formának a sajátossága, hogy a lapka szélei 45 fokos szögben vannak. Ugyanaz, téglalap alakú, és dekoratív téglát imitál. A méretek eltérőek lehetnek, de a legnépszerűbb opciók 7,5x10 cm, 28,5x8,5 cm, 10x20 cm.

A méret kiválasztása a szoba területétől függ. Minél kisebb a kvadrátúra, annál mérsékeltebb a méret, hogy ne lássák el vizuálisan.

Lehetséges méretek

Ha megpróbálja besorolni az összes rendelkezésre álló cserépméretet, akkor a következőt kapja:

 • Kis méretű. Ahogy a neve is mutatja, ez ma a legkisebb a piacon. Ez egy 5x5 cm-es blokk, amelynek segítségével könnyedén létrehozhat egy mintát vagy akár egy igazi képet egy síkban. Ne feledje, hogy a mozaik fektetése majdnem ékszeri munka, ezért jobb, ha egy szakemberre bízza.
 • klasszikus. Méretei 10 cm-től 50 cm-ig terjedhetnek, és meg kell érteni, hogy ezek lehetnek négyzetek és téglalapok, és bizonyos esetekben még összetettebb formák is lehetnek. Ez a típus a legnépszerűbb.Az ok egyszerű - ez a mérettartomány a legtöbb feladatra alkalmas, a tűzhely könnyen fekvő, a formák és a méret játék segítségével elérheti a kívánt hatást.
 • Nagy méret. Az ilyen oldalak 50-120 cm-es paraméterekkel rendelkezhetnek, egyrészt nyilvánvaló, hogy könnyebb egy 100x100 cm-es lapot elhelyezni, mint egy mozaikból ugyanazon területet elhelyezni, de másrészt csak nagy térrel rendelkező helyiségekre alkalmas.

Kis helyeken történő használat esetén szükség lesz a födém vágására, ami nem túl kényelmes. Ezenkívül a rajzok is szenvedhetnek. De furcsa módon ez egy olyan csempe, amely nagyon népszerű a modern tervezők körében.

A dolog az, hogy segítségével egyetlen webet hozhat létre, amelyen a varratok majdnem láthatatlanok lesznek. Úgy tűnik, hogy a falat és a padlót egy darab márvány vagy gránit díszíti.

A csempe méretének megválasztása az ilyen fontos paraméteren is alapulhat. Átlagosan a mozaik és a nagy méretű lapok ára 20-30% -kal több.

A falak számára

A falazott csempézett vagy kerámia burkolólapok klasszikus mérete 20x30 cm, a közelmúltban éppen a legtöbb apartmanban volt ilyen méretek. Az új formák iránti érdeklődés és az egyedi projektek megvalósításának képessége egyre inkább arra ösztönzi az embereket, hogy más formátumú lapokat nézzenek.

A következő falburkolatok méretei:

 • 120x240 mm;
 • 150x150 mm;
 • 150x200 mm.

Nincs értelme felsorolni a piacon elérhető összes dimenziót. A legkülönbözőbb fajtákat a legközelebbi boltban láthatja. És ha egyik opció sem felel meg a szigorú követelményeknek, lépjen kapcsolatba a gyártókkal és megvitathatja a csempék egyedi méretének megfelelően történő elkészítésének lehetőségét. Egyes cégek ezt a szolgáltatást nyújtják.

Ami a vastagságot illeti, általában kisebb, mint a padlólapoké. Ennek oka, hogy nem igényel ilyen tartósságot. A szabványos paraméterek 0,4 cm-től 1 cm-ig terjednek. Itt egy fontos tulajdonság az egyetlen lapka súlya: minél kisebb, annál könnyebb a függőleges felületre felszerelni.

A padlóra

A padló legkedveltebb formája a tér marad. Standard méretei három változatban találhatók:

 • 10x10 cm;
 • 30x30 cm;
 • 60x60 cm

A gyártók más lehetőségeket is kínálnak (5x5 cm, 20x20 cm, 33x33 cm stb.), De a fogyasztók még mindig előnyben részesítik a szabványos méretekkel rendelkező lapokat. A téglalap alakú termékek gyakran utánozzák a természetes anyagokat, különösen a fát. Ebben az esetben a következő méretek népszerűek: 15x45 cm, 12x60 cm, 15x60 cm, 19x60 cm, 14x66 cm, 15x66 cm Ez az opció tökéletes a fürdőhöz, ahol nem lehet parkettát vagy laminátot használni, de szeretném látni a fa textúraát.

A padlóburkolat vastagsága valamivel nagyobb, mint a fali csempe. Ez annak köszönhető, hogy nagy szilárdságot és kopásállóságot igényel. A minimális vastagság 9 mm, de vannak lemezek és 20 mm és 23 mm.

Mozaik és dekoratív kő

A mozaik mérete 1-20 cm lehet, de ne félj, hogy magadnak kell elhelyezned az 1 cm-es négyzeteket. A gyártók csatolják őket a rácshoz (mérete is eltérő lehet), amely a falra van szerelve.

Ez az űrlap nagyon fontos tulajdonságát mutatja. Egyenetlen felületekre szerelhető. Például a fürdő oldalát vagy más domború felületet vághatja le.

A csempe telepítésének egyik fő problémája a vágás és a helyiség meglévő méretéhez igazítása. Ez azonban egy mozaik használata során nem feltétlenül problematikus, mivel a rács vágása a kívánt pályán nem jelent problémát.

Ilyen fali burkolólap is van díszítőkőként. Agyag, akrilgyanta vagy cement alapján készül.Külsőleg a téglát, homokkő, mészkő és más természetes anyagok utánozhatók. Általában lemezekből áll, amelyek mérete teljesen eltérő lehet a típusától és a gyártótól függően.

Ugyanakkor lapok is megtalálhatók, amelyek különálló téglák. A méretük sokkal kisebb. De ha egy nehéz helyiséget be kell fejezni, ahol például sok előrejelzés és fülkék vannak, elengedhetetlen.

Hogyan válasszuk ki?

Néhány egyszerű tipp:

 • Nagy szobák. A lenyűgöző mérettel büszkélkedő szobák megengedhetik magukat a csempe és a megfelelő méretek számára. De nem szükséges a falakat nagy tömbökbe vágni. A helyes megközelítéssel a különböző méretű és színek kombinációja érdekes és organikus lesz.

Ha az összes falat vagy padlót kis mozaik díszíti, akkor van esély arra, hogy elkezd a szemébe fojtani. Csak ékezetként kell használni.

 • Kis szobák. A szabály itt az, hogy minél kisebb a szoba, annál kisebb a lapka mérete. Ne felejtse el kiszámítani a csempe és a szoba méretének arányát. Jobb, ha többszörösek. Azaz, ha a WC-szoba szélessége 1 m, célszerűbb egy 20 cm-es, 25 cm-es, 50 cm-es lapkát választani, így jelentősen megtakaríthatja a vágást.
 • Fürdőszoba. Még kis fürdőszobákban is igazi mesterművet hozhat létre. A mozaik és a standard lapok kombinációja segíthet. Az egyik falra is összpontosíthat. Úgy néz ki, eredeti. Hagyományosnek tekinthető az azonos méretű, de a felső és az alsó részen különböző színekkel rendelkező lapok használata. A kapcsolaton általában a járdaszegélyt használják.
 • Kitchen. Ha a szoba mérete lehetővé teszi, akkor nagy blokkokat használhat, ami teljes képet hoz létre. Ellenkező esetben a klasszikus opciókat ajánljuk. Bár itt láthatod a képzeletet, és kiválaszthatod az eredeti tojásmintázatot (ez csak akkor lehetséges, ha négyszögletes lapokat választunk). Ennek eredményeként egyedi rajzot kap, és elkerülhetővé válik a triviális megoldások. Ha a klasszikusok köti, akkor válasszon egy négyzetet.
 • Paul. Sokan attól tartanak, hogy a padlóra csempe helyezkedjenek el, mivel úgy vélik, hogy nagyon csúszós lesz. Ennek elkerülése érdekében a termék matt felülete segít. E cél elérése hozzájárul a csempe kis méretéhez is. Éppen ezért a medencék és a zuhanyzók padlói gyakran kis csempékkel vagy mozaikokkal vannak díszítve.

A lemez mérete kulcsfontosságú. Még akkor is, ha őrülten tetszett neki a tervezése, de a paraméterek nem alkalmasak egy adott helyiségre, akkor minden erőfeszítés hamarra megy. Ezért ne hagyja figyelmen kívül ezeket a paramétereket.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lapot és annak méretét, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba