Csempe profilok: kiválasztási kritériumok

 Csempe profilok: kiválasztási kritériumok

A csempézés profiljait is elrendezésnek vagy díszítésnek nevezik. Két vagy három oldalról fedik le a lapkát, eltakarva a nyers éleket. Elrendezések - a modern javítás jellemzője. Nézzük meg, hogy ezek a részletek hasznosak, milyenek, és milyen alapon kell kiválasztani őket.

A használat előnyei

A csempe ízületek kialakítása a sarkokban, profil nélkül is elvégezhető. Egy ilyen megközelítés akkor igazolható, ha a falakat drága vagy dombornyomott lapokkal díszítik.

A mesterek nem javasolják az elrendezések elhagyását csak megjelenése miatt, mert sok előnye van:

 • A profilok a fürdőszobát biztonságossá teszik. Az élesített lapka sarkai élesek, könnyen megsebesíthető, csúszik a nedves padlón. Az elrendezés éppen ellenkezőleg, simítja az ilyen területeket.
 • A profil használata kényelmesebb, mint a csempe széleinek 45 ° -os szögben történő őrlése.
 • A befejezés érdekesebbnek tűnik. A csatlakozási vonal pontosnak bizonyul, és a szín és a számla megfelelő sarok kiemelheti a csempe szépségét.
 • A profilok biztonságosan lezárják a réseket, védik a fal belsejét a nedvességtől. Ez kiküszöböli a penész vagy a penész veszélyét, és meghosszabbítja a csempe élettartamát.

Típusok és formák

A csempe alatti elrendezések dekoratívak és funkcionális dekoratívak. Dekoratív PVC-ből vagy kerámiából készült, és a hátsó oldalak díszítésére és maszkítására szolgál. Ezek közé tartozik a fürdőkád számára készült járdaszegély. A funkcionális és dekoratív profilok fémből készülnek. Nemcsak szépek, hanem praktikusak is. Az ilyen elemek nem teszik lehetővé a csempe csuklóinak és szélének összeomlását, a külső sarkok megfelelő alakját, a különböző padlóburkolatokat egymáshoz rögzítik.

Megbízás alapján az összes profil több csoportra oszlik:

 • Külső szegély. Úgy tervezték, hogy megtervezzék a kiálló sarkokat. Az ilyen elemek két részből állnak: a csempe és a külső oldal perforált hornyából. Megvédik a csempe sérüléseit, és dekoratív funkciót végeznek.
 • Belső szegély. Ezt a típust ritkábban használják, mint az előző. A homorú elülső rész simítja a sarokrész oldala közötti átmenetet. Az ilyen profilok gyakran hozzák létre a fürdő csomópontját a fal síkjával.
 • Végső sarkok a lépésekhez. Megvédik a csempék széleit a sérülésektől. Gumikesztyűvel kombinálva a lépcső kevésbé csúszós. Az ilyen elemek csak beltérben használhatók.
 • Kompenzációs. Ez a típus elrejti a tágulási csuklókat, amelyek kompenzálják a hőmérsékletkülönbség miatt a csempe méretváltozását. Ezek a profilok tágas szobákban szükségesek. A dekoratív bélések jelenléte is megkülönböztethető.
 • Csatlakozó. Az ilyen termékek elengedhetetlenek a csempe más anyaggal való kombinálásakor. Lapos dokkoló vonallal keményacél elrendezéseket használnak. Rugalmas műanyag- és alumíniumprofilokat használnak, amikor az anyagok közötti határ görbe mentén halad. A közelmúltban folyadék dokkoló profil jelent meg, amely parafa részecskék és ragasztó keveréke.

A mesterek alkalmazzák azt a helyet, ahol a bevonatok csatlakoznak, és amikor megkeményedik, eltávolítják a felesleget.

A csempe fém elrendezései eltérőek. Formáját az alkatrész funkciója határozza meg.

Az üzletekben több lehetőség is látható:

 • A T-alakú elrendezéseket dokkoló és kompenzáló eszközként használják. A felső rész kis vastagsága és a rejtett rögzítések szinte észrevehetetlenek. Az alumíniumból, sárgarézből és acélból készült legnépszerűbb alkatrészek is rendelkezésre állnak. A 10-14 mm széles profilok hajlíthatók.
 • Az U-alakú profilok alumíniumból, sárgarézből és acélból készülnek. Ezeket összekötőként és végként használják. Ezeket nyitott szegélyek, külső sarkok és lépések képezik.
 • Az L-alakú függvény ugyanaz, mint az előző csoportban.
 • Az L-alakú vagy a kezdőlapok kényelmesek, ha nagy lapokkal dolgozunk. Nem teszik lehetővé, hogy az első vízszintes csempe a saját súlya alatt "feltérképezze".

anyagok

Alapvetően a csempe sarkai gyártásához alumínium, rozsdamentes acél, sárgaréz, PVC és kerámia. Mindegyiküknek erősségei és gyengeségei vannak. Fontolja meg őket részletesebben.

 • Alumínium. Ebből a fémből és ötvözeteiből mindenféle profil készült. Meglehetősen erős és tartós anyag, nem korróziónak van kitéve. Az alumínium csuklóprofil használható a padlóburkolat ívelt csatlakozásaihoz. Színpermet kerül az alkatrészek külső részére. Főként nemesfémek árnyalatait használják, de néha élénk színeket láthatunk.
 • Brass. Tartós, kopásálló, korrózióálló ötvözet. Magas mechanikai terhelésnek ellenáll, mert alkalmas a padló kialakítására. Az anyag védi a sarkokat, a csempék és a varratok széleit a sérülésektől. A sárgaréz profilok természetesek, polírozottak, krómozottak és bronz bevonattal vannak ellátva.

A sárgaréz drága és kiváló minőségű anyag. A belső térben stílusos és fényűző.

 • Rozsdamentes acél. Műszaki jellemzői hasonlóak a sárgarézhez, de tartósabbak. Az ilyen termékek több mint tíz éve szolgálnak. A rozsdamentes acél profil matt, fényes, csiszolt és dombornyomott. Fém- és sárgaréz sarkok kényelmesek a nehéz csempékkel.
 • PVC profilok puha és félig merev. Az első fő hátránya a törékenység. Ennek az anyagnak az adatai az alacsony árban és a különböző színekben különböznek (fehértől sötétzöld és bordó). A PVC-profilok könnyen telepíthetők, nem romlanak a vízből, és nem igényelnek különös gondosságot, de idővel sárgára válhatnak.
 • Fazekas. Elsősorban a fürdőszoba és a fal közötti átmenet tervezésére szolgál. Az ilyen termékek szépek, tartósak, de megszakadhatnak, amikor megüt. Ennek az anyagnak a részletei könnyen kiválaszthatók bármilyen árnyalat cserépére.

méretek

A szegélyprofilok méretét két méret jellemzi. Az első a csempe alatti horony szélességét mutatja, a második pedig a hosszát.

A horony mérete 8 mm és 12 mm között változik. A mesterek javasolják a csempe vastagságától 1 mm szélesebb profil kiválasztását. Ha a csempe még mindig nem szerepel a horonyban, akkor annak élét óvatosan le lehet csiszolni a darálót.

Az alkatrészek standard hossza - 1 m és 2,5-2,7 m.

A göndör L-alakú és T-alakú profilokat választva figyelni kell a cikk után látható alakra. Ez egyenlő a rész magasságával. A profilok 6, 8, 10, 12, 15 és 20 mm magasságban kaphatók. Itt ugyanaz a szabály figyelhető meg - csempe vastagsága + 1 mm.

Az U-alakú profiloknál két számot, például 10x10, 12x12, 20x10 számokat. Az első a szakasz magasságát mutatja, a második pedig a szélességet.

A kerámia sarkok keresztmetszetének mérete 5x5 cm, a hossza megegyezik a lapka szélességével és 20 cm vagy 25 cm.

szín

A leggazdagabb palettán lágy műanyag alkatrészek vannak. A boltok választékában több, mint harminc színben, mind fényes, mind pasztell színben találhatók. A felületek fémfelületek utánzatával, különböző típusú kővel és díszekkel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy kiválasszon egy profilt, amely tökéletesen illeszkedik a csempe tervezéséhez. A félig merev sarkok csak 5-6 színben kaphatók.

A kerámia majdnem ugyanolyan műanyag, mint az árnyalatok száma. Közülük nemcsak fehérek és néhány finom fehérített hang, hanem gazdag színek is, beleértve a fekete színt is. Emellett a kerámia határok festményekkel, dombornyomott mintákkal, aranyozással és még strasszokkal vannak díszítve.

A fém alkatrészek árnyalatai nem olyan szélesek. Elsősorban az anyaghoz szokásos színekből áll (arany és szürke variációk). A katalógusokban gyakran megtalálhatók: króm, ezüst, bronz, arany, fekete.

Hogyan válasszuk ki?

Kisebb részleteket torzíthatja a belső megjelenést, ezért ne vásároljon profilokat kerámialapokhoz az utolsó pillanatban. A tervezők azt javasolják, hogy a lapkákat olyan gondosan válasszák.

A drága csempe megvásárlásakor nem szabad a sarkokon menteni. A műanyag elrendezések kicsit ügyetlenek, még akkor is, ha színben és kerámiával kombinálják őket. A fém alkatrészek bármilyen körülmények között stílusosnak tűnnek (az olcsó csempe mellett).

A fém tartós. Legalább tíz évig tart, míg a műanyag öt év alatt elveszti megjelenését. A fém szegély megbízhatóan védi a csempe széleit a forgácsolástól. Ezért az ilyen termékek drágábbak: 2,5 m hosszú alumínium- és acélszerkezetek - 1000 rubelt, sárgaréz - 2300 rubeltől.

A vásárlás előtt fontos, hogy gondosan ellenőrizze a részt. Sima legyen a teljes hosszon. Érdemes megjegyezni, hogy a horony mérete vagy a profil magassága pontosan meg kell egyeznie a lapka vastagságával.

Hogyan telepítsük a sarkokat a lapokra saját kezükkel, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba