A mennyezeti burkolólapok és a fektetés módjai

A mennyezeti csempe egy olyan általános anyag, amely lehetővé teszi, hogy a mennyezetet gyorsan és professzionálisan készítse el. Számos fajtájú, szintetikus és természetes összetételében is különbözhet.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell vele dolgozni, meg kell ismernie a faj jellemzőit: ez lehetővé teszi, hogy tökéletesen befejezze a javítócsapatok segítségét.

Jellemzők: előnyök és hátrányok

Mennyezeti burkolólapok - egy modern befejező anyag, melynek saját jellemzői, előnyei és hátrányai vannak. Külsőleg azonos méretű fragmenseket képvisel, amelyeken keresztül egy mennyezeti burkolat jön létre.

Ennek az anyagnak a pozitív tulajdonságai sokat:

 • a legmodernebb berendezésekkel gyártott, a legújabb technológiával, amely lehetővé teszi a kiváló minőségű alapanyagok előállítását;
 • különbözik a kompozíció variabilitásától, aminek következtében a szintetikus vagy természetes anyagok közül választhat;
 • különböző formájú és méretű, ami a nem szabványos helyiségek díszítéséhez kényelmes, hozzájárul a gyors munkához;
 • kiváló hangszigetelés, ami csökkenti a szomszédos apartmanok hangerejét;
 • a nyersanyag típusától függetlenül felmelegíti a mennyezet felszínét, ami különösen érzékelhető a hideg évszak alatt;
 • optimális méretű, köszönhetően a mennyezet díszítésének gyorsan és kényelmesen;
 • eladható, széles választéka lehetővé teszi a kívánt opció problémamentes megvásárlását;
 • más színpalettával rendelkezik, amely lehetővé teszi a vevő számára, hogy a meglévő falfelülethez ill.
 • a rajzok és díszek széles választékával rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy egy adott belső stílus kedvéért válasszon, figyelembe véve a szobafelvételeket;
 • az anyag típusától függően különböző helyiségek mennyezetének beillesztésére használható;
 • nem szükséges a mennyezet felszínének minden tuberkulzusának vagy fossának szigorú összehangolása, kisebb szabálytalanságok elfedése;
 • megfizethető, ami a vásárló fő köre számára kellemes, megfelel a tervezett vásárlási költségvetésnek, figyelembe véve a házasság költségét.

Az ilyen anyag méltó alternatíva a gipsz és a nyúlványok számára. Ugyanakkor sokkal könnyebb telepíteni, nem kell készíteni a fémkeretet. A nap folyamán lehet a mennyezetre beilleszteni, nem számítva a felszíni előkészítést. Az ilyen kivitelezés tartós: több mint 10 éve elegendő, míg a fajták sokféle változatban történő frissítéséhez elegendő egy speciális festék és egy klasszikus habhenger használata, miután a mennyezet vászonát kétszer telt el.

A mennyezeti lapkákat a legtöbb esetben alacsony súly jellemzi, így nincs szükség ragasztó alkalmazására a teljes hátsó oldalon, hanem pont-alkalmazásban (5 - 9 pont).

Ezért a ragasztó-fogyasztás gazdaságos lesz. Nem kerül a mennyezet felületére, még akkor sem, ha viszonylag nehéz fajtákkal vannak furnérozva. Ahhoz azonban, hogy ezt az anyagot a mennyezeten tartsuk hosszú ideig és szilárdan, elő kell készíteni a felületet.

Sok pozitív jellemzővel a mennyezeti lapka számos hátránya van:

 • ez az anyag pontosságot igényel a munkában, ellenkező esetben a fragmentum károsodásának kockázata nem zárható ki;
 • egyes fajoknál megdől, nem tér vissza az eredeti formájához;
 • a töredékek nem mindig azonosak a hosszúság és az összekapcsolt oldalak tisztaságával, a csempe kalibrálást igényel;
 • amikor a ragasztó felületére kerül, a telepítés lehetséges (nem minden összetétel eltávolítható a csempe károsítása nélkül);
 • a szintetikus anyag törékeny: óvatosan kell vágni, hogy ne szakadjon le a sarkok vagy élek;
 • zsugorodás lehetséges, ha porózus csempe csatlakozik, az anyag reagál a ragasztó összetevőire.

A drága nyersanyagok miatt egyes fajták nem engedhetik meg maguknak a szokásos vásárlót. A könnyű kezelhetőség ellenére ez a bélés pontosságot igényel. Szükséges, hogy tiszta kezekkel vigyük végig, állandóan lemosva a ragasztó maradványait. Ezért a választás nem akadályozhatja a minőségi munkát.

Néhány fajtával a baj a nedvesség jelenléte a szerkezetben. Annak érdekében, hogy a beillesztés folyamatában nem tűnnek fel csúnya repedések, a telepítést megelőző 2-3 napig a csempe meleg és száraz helyiségbe kell helyezni, a műanyag fóliát a csomagolásból eltávolítva.

típusok

A mennyezeti lapok több fajtát tartalmaznak. A gyártási elv és a felület típusa szerint osztályozzák.

A gyártás elve szerint:

 • bélyegzett (préselt);
 • injekció (öntött);
 • extrudált (extrudív).

A bélyegzett lapokat polisztirol tömbök nyomásával állítják elő, az anyagot 0,6-0,8 cm vastagságra préselve, ez a porózus, kissé laza töredékek, amelyek könnyen szennyezhetők. Elég törékeny, nincs védőfóliája, nem biztosítja a nedves tisztítást. Az előny az alacsony költség.

Az injekciós fajtának nagyobb vastagsága van, ami 8 - 14 mm, így a hangszigetelő tulajdonságai meglehetősen magasak. A speciális gyártási technológia miatt erősebb, mint az extrudált, nincs megkülönböztető különbség, és zökkenőmentes telepítési technológiát biztosít, amelyben a teljes bélés monolitikus, ízületek nélkül néz ki. Festhető, míg a felület monolitikus lesz. Ezt a kategóriát világos és mély mintázat jellemzi. Nem fél a nedvességtől, tartós, környezetbarát és tűzálló, költsége 3 - 4-szer drágább, mint a bélyegzett társa.

Ez a fajta figyelemre méltó, mivel tökéletesen másfajta felületet imitál, beleértve a kerámia, a fa, a márvány, a bőr és a szövet szerkezete, a szőnyeg, néha úgy néz ki, mint a kő és a tégla.

Az extrudált mennyezeti burkolólapok polisztirol csíkokból készülnek. Két kategóriába sorolható: festés és védőfóliával. Ez egy prémium minőségű csempe, ami több, mint az első kettő. A higiénikus, nagy sűrűségű, a por felhalmozódásával szembeni ellenállás eltér a vízről. Nedves ruhával törölhető. Ez az anyag ellenáll az alakváltozásnak: szorítás esetén gyorsan visszatér az eredeti alakjához.

Minden hangelnyelő fajták elegánsak, és különböző kialakítású lámpákhoz (függő és közeli felület) alkalmasak. Ebben az esetben a csillár rögzítésének helyét a vakolat stukkó alatt lévő dekoratív töredék segítségével meg lehet verni, és az egyik témában az üres lapot maga a csempe mintájával választhatja ki. Különösen szép megjelenésű mennyezet, mennyezeti díszlécek vagy öntés.

A felületkezelő anyag típusának megfelelően:

 • laminált;
 • tükör
 • zökkenőmentes.

A laminált típust különleges védőfólia, a „laminálás” jellemzi. Megvédi a színes felületet a kiégésektől és a fényerő csökkenésétől, bár idővel az ilyen anyag sárgára válhat. A csempe által készített filmnek köszönhetően mossa le a szennyeződést.

A zökkenőmentes csempe nem rendelkezik egyértelmű határokkal. Az oldalsó széleit gyakran úgy látják, hogy kombinálva egymásba helyezik őket, anélkül, hogy oldalszélük lenne. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a bélés típusa monolitikus. Ez a lapka hőálló, festhető és nedves ruhával törölhető.

A mennyezeten található tükörkategória nem más, mint egy dizájnfajta.Ez egy műanyag anyag, amelynek a felületén tükörréteg van. A tükör miatt a lapkák vizuálisan verik a használhatatlan hely hiányát, ezért gyakran használják kis helyiségekben. Drága, és különösen az egyik legjobb anyag, amely a mesterek nagyra értékelik.

anyag

A gyártási anyag szerint ez a lapka eltérő lehet:

 • faiparitölgy, mahagóni, nyír, nyár, hárs, sima, szerkezeti és faragott felületi textúra;
 • fémhomorú, domború, matt, tükörfelülettel (az egyik legtartósabb és tűzállóbb kategória, amely ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek);
 • Műanyag és polisztirolsima vagy dombornyomott felülettel rendelkezik, amely ellenáll a bármilyen hőmérsékletnek, praktikusnak, általános háttéren, mint a gipszkarton.

Minden típusnak saját jellemzői vannak.

Például a fából készült fajtáknak nincs sok súlya, így nem hoznak létre terhelést a mennyezet alapjaira. A nedvesség ellensúlyozására lakk réteg borítja őket. A fém a különböző kialakításokban és színekben kényelmes, egyszerűen beilleszthető, de nehézségekbe ütközhet a tisztításban, ezért a szennyeződést speciális koncentrált termék hígításával kell eltávolítani. Klasszikus polisztirol kategória (PVC) a legigényesebb a gondos kezeléshez.

méretek

A mennyezeti burkolólapok mérete a gyártási anyagtól függ.

Minden kategória rendelkezik saját szabványokkal, például:

 • fa lehet 30 x 30, 50 x 50, 70 x 30, 60 x 20, 60 x 60 cm;
 • a fémhez tartozó méretek 60 x 30, 50 x 50, 70 x 30, 30 x 40, 40 x 40 cm;
 • A polisztirol hab (szilárd és perforált) 50 x 50, 60 x 60, 40 x 40, 60 x 30, 70 x 30, 70 x 40 cm paraméterekkel különbözik.

Ez nem minden lehetséges dimenzió. Érdemes figyelembe venni, hogy ez az anyag gyakran megrendelésre kerül. Például a fémlemez csíkok akár 2 m hosszúak is lehetnek. A szintetikus változat meglehetősen kicsi (kevesebb, mint 30 cm) vagy elég nagy (legfeljebb 1 m).

szín

Azok az idők, amikor csak fehér csempe került értékesítésre, a múlté. Ma az épületboltokban színes anyagokat vásárolhatsz széles körben. A klasszikus árnyalatok közül a fehér és a kék, világos rózsaszín, finom tejszerű, krém, homok, kávé, szürke és narancssárga tónusok. Nem kevésbé érdekes a menta, lila, lila, barnás-rózsaszín festék. A választék között találhatók szokatlan fémes fémes fajták. Ebbe a csoportba tartoznak az arany, ezüstös, réz, barnás, mocsári árnyalatok.

Ez a csempe nem biztosítja a festést, míg a porózus fehér festékkel jól festett a szokásos színséma hozzáadásával. Szükség esetén a színárnyalat két vagy három pigmentet keverhet. Ez lehetővé teszi, hogy a mennyezet színét a szoba belsejének tervezési elképzeléséhez igazítsa, ha a fehér színt a színnel kívánja kicserélni.

A vizuálisan festhető kategória vastagabb, mint a színes fajták.

alak

Kezdetben a mennyezetlap klasszikus alakja négyzet alakú volt. Így könnyebb volt a munka megkezdése, a mennyezet közepének megszámlálása, vagy a sarokból történő végrehajtása. A szimmetria hozzájárul a harmonikus esztétikai felfogáshoz: a mennyezet sima és nem feszíti a falakat. Ma, a négyzet alakú csempék kivételével, amelyek paraméterei kicsi, megtalálhatók a téglalap alakú és nem szabványos formájú anyagok. Ebben az esetben az oldalsó oldalak lehetnek lineárisak vagy ábrázoltak (például hullám alakú, konkáv, domború).

Stílus és design

Ez a befejező anyag más stílusban megfelelő. Nem szükséges belépni a kreatív irányba (pl. Tetőtér, grunge, bionika, brutalizmus, retro), így veszélybe kerül a vonzereje.Stílusa közel van a klasszikusokhoz, ahol bemutathatja a befejező anyag eleganciáját és ünnepélyességét. Különösen fontos a neoklasszikus stílus, a klasszicizmus, az olasz stílus. A rajznak szimmetrikusnak kell lennie, a geometria és más minták is szívesen láthatók.

Jó színes csempe a modern belső terekben. Ebben az esetben a hangsúly szokatlan megjelenésen vagy szimulált felületen van, a mennyezeti lapok klasszikus megértésétől távol. A design lehet egy 3D-s rajz, tükörbetétek egy nagy szőnyegben, a márványburkolatok megkönnyítése megkönnyebbüléssel. Ugyanakkor a kép bősége feleslegessé válhat: ma már a textúra is fontos. A minimalizmus kizárt, de a modern, csúcstechnológia teljesen lehetséges. A mennyezeti csempe sikeresen illeszkedik a rusztikus Provence-be, az ország és a bohó, az angol és a kínai stílus irányába egy érdekes lámpa támogatásával. Ugyanakkor a töredékek rajzának alacsony kulcsnak kell lennie.

Hogyan válasszuk ki?

A mennyezeti burkolólapok vásárlásakor számos árnyalatot kell figyelembe venni:

 • vásároljon mosható anyagot (ugyanez vonatkozik a ragasztásra);
 • figyeljen a cserépre, amelyet víz alapú festékkel lehet festeni;
 • válasszon egy közepes vastagságú típust (az alaphibákat vékonyan láthatjuk);
 • ha a belső térben sok fa van, ne válasszon olyan anyagot, amelynek színe azonos, így létrehozhat egy érzést a fürdőben;
 • ha a javításokat gyakran végzik, érdemes választani a polisztirol fajtának;
 • Ha a belső tér ökológiai stílusban van kialakítva, válasszon egy természetes cserépet;
 • a modern irányban egy szokatlan alakú és zökkenőmentes technológiával rendelkező fém- vagy műanyaganyagra van szükség;
 • a klasszikusoknak figyelni kell a polisztirol hablemezekre, tökéletes az erre az irányra, és nem néz régimódi;
 • válassza ki az anyagot a lakberendezés részleteit figyelembe véve: figyeljen a csempe mintájára (ahol egyenes vonalak és szigorú geometria szükséges, a pillangók és a göndör levelű virágok nem megfelelőek);
 • vásároljon egy jó hírnevű, jó hírű építőanyag-áruházban, ez megszünteti a mérgező hamisítványok vásárlásának kockázatát.

Szükséges szerszámok és keverékek

A munka nem igényel speciális eszközöket. Minden megtalálható.

Mielőtt maga a folyamat megtörténne, elő kell készítenie:

 • speciális ragasztó a mennyezeti lapokhoz;
 • mennyezeti lapok a kívánt méretben;
 • jelölőeszközök (ceruza, szál, szalag, olló);
 • építési kés és egy nagy vonalzó vágóanyaghoz;
 • kesztyű (azok számára, akik kényelmesebbek);
 • rongyok a kézre és a felesleges ragasztó eltávolítása;
 • puha szivacs és víz (a ragasztó azonnali eltávolításához az elülső felületről).

ragasztó

A modern építőipari piacon a mennyezeti lapokhoz ragasztóanyagok széles választékát kínálja. Vannak, akik szeretik a masztikát, mások akril tömítőanyagot választanak a tömítéshez. Általában a gyártó jelzi az anyag típusát, amelyre azt tervezték. Valójában nem minden hirdetett anyag érdemes megvenni: néhány típusú ragasztó a házasság oka. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy bizonyos vegyületekkel érintkezve a csempe a ragasztó alkalmazás helyén csökken.

Még a tapasztalt mesterek is nem értenek egyet, mindegyik kiválasztja a nyersanyagok típusát, amellyel korábban dolgozott. Ha azonban bizonyos esetekben az ízületek jelenléte normális, akkor mások nem tolerálják a ragasztott lapok közötti legkisebb réseket. Ha ez megengedett, idővel a rosszul rögzített csempe egyszerűen kiszakad az általános webről. Tekintsünk néhány alaptípusot, amelyeket a munkára kínálnak.

"Titan"

Ez a cég kétféle ragasztót kínál, amelyeket a mennyezeti lapok telepítésére lehet használni. Az elsőt kis műanyag palackokban értékesítik, átlátszó, enyhe sajátos szaga van. A mesterek azt állítják, hogy elég kényelmesek, és nem válnak bosszantóvá, ha a fenti szomszédokból szivárog a víz.

Ebben a tanulmányban viszkózus szálakat képez, amelyek némileg bonyolítják a bélést.

A védjegy védett ragasztója konzisztenciájával hasonlíthat a konzervdobozra. Sárgás színű, ezért nem alkalmas vékony és fehér csempe számára (sötét foltokkal különböztethető meg). Porózus anyaggal végzett munka zsugorodáshoz vezet: a ragasztó felhordása után néhány perc múlva a csempék összecsukódnak. Egy ilyen készítményt nem szabad használni szintetikus anyagokra: mind a csempe, mind az egész megjelenés megsérül.

Folyékony szegek

Ezt a ragasztót csövekben és palackokban értékesítik az építési pisztoly alatt. Koncentrációja vastag, különösen injekciós üvegekben. Külsőleg az anyag egy sötét bézs paszta, amely azonnal kikeményedik. Optimálisan gyorsan kell dolgozni: nem mindig lehetséges a mennyezetre ragasztott töredék korrigálása.

Előfordulhat, hogy a szín miatt nem alkalmas vékony, fehér csempékkel való munkavégzésre, de a nehéz és színes nyersanyagfajtákat szorosan ragasztja. Az anyag hátránya a telepítés problémája: az ilyen ragasztó eltávolítása, ha szükséges, a szárítás után nehéz lesz. A munkában rendkívül óvatosnak kell lennie. A 100% -os folyékony szegek eltávolítása a kezelt felületről nem fog működni.

"Quart"

Ez a márka konzerv ragasztót készít krémszerű konzisztenciájú mennyezeti lapokhoz. A tömeg különbözteti meg a hófehér színt. Könnyen használható, és lehetővé teszi a csempe beállítását, ha mozgatni kell. Ugyanakkor a ragasztó nem eszik anyagot. Kényelmes, hogy tömítéseként használható a varratok számára, ha a munka során hézagok jelennek meg (ez lehetővé teszi, hogy a varratokat észrevétlenül lezárja). Matt, láthatatlan festés után.

Styling módszerek

A mennyezeti burkolólapok készítése:

 • párhuzamosan;
 • átlósan;
 • sakktáblaszerűen;
 • a kerület körül.

Minden opciónak saját jellemzői vannak. Ezek közül a legegyszerűbb a párhuzamos módszer, amelyben a telepítés a csillár helyétől kezdődik, alapul véve 1 töredéket, amelyben egy lyukat vágunk, hogy a vezetékeket a csillárhoz rögzítse. Az első fragmens ragasztása előtt a jelölést elvégezzük, amelyhez a falak középpontjait egy öntapadó szalaghoz rögzített szál segítségével alkotják. Ez megtartja a helyes irányt az első elem ragasztásakor.

Ezután minden egyszerű: a következő téglákat szorosan ragasztják az egyes arcokhoz, elkerülve a repedések kialakulását, amelyekhez ragasztás előtt kalibrálják őket.

Mielőtt a ragasztót a csempe hátsó oldalára alkalmazná, megpróbálják behelyezni, és egy megfelelő töredéket helyeznek a jövőbeli pozíció helyére. Ez lehetővé teszi, hogy lássuk, mennyire szoros a szög és az oldalfelület. Szükség van a szerelésre, mivel a legtöbb esetben a csempe mérete eltér, még abban az esetben is, ha egy tételből készült. Ez összekapcsolható az anyag sűrű csomagolásával, amelyben a sarkok a szélek mentén különösen nyomva vannak.

A kockás mintázatú csempe különbözik attól, hogy eltolódnak. Ebben az esetben a kezdeti szakasz nemcsak a csillár középpontjából vagy helyéről indulhat, hanem a sokkal egyszerűbb szögből is. Ez a módszer egy kezdőre vonatkozik.

Az átlósan szerelt vagy gyémánt ragasztás jobban néz ki, mint a klasszikus technikák, de ez a telepítés sokkal bonyolultabb. Legalább néhány tapasztalatot igényel, hogy nincsenek kötések a munkában. Ebben az esetben a jelölés a szoba sarkából történik. Ha a csillár a központban helyezkedik el, a töredék minden sarkának szigorúan a falak közepén kell néznie. Ha eltolt, a jelölés beállítása.

A kerületi módszert minden fal mentén végzik el, a saroktól kezdve. A középpontban a felület más anyaggal van kiképezve: így a belső tér egyedülálló karaktert adhat, és finom ízérzetet mutat. Ez a technika szépnek tűnik, különösen akkor, ha a kerület mentén pont-dióda lámpák formájában lesz támogatása. Ez a telepítési módszer azonban figyelembe veszi a csempe mintázatát: a dísznek meg kell ismételnie a meglévő stilistika elemeit.

Tippek és trükkök

A munkafolyamat nem okoz nehézséget, érdemes figyelni néhány hasznos ajánlásra.

Ez lehetővé teszi a telepítés professzionális elvégzését:

 • Kezdetben szükség van az anyagmennyiség kiszámítására, amely kiküszöböli a nyersanyagok hiányának kockázatát (a házasság esetében érdemes néhány tartalék darabot hozzáadni);
 • fontos a felszín előkészítése a régi mész eltávolításával, zsíros és piszkos foltok eltávolításával, repedések elmosásával, nagy gombok eltávolításával;
 • ne felejtsük el az alapozót: szükséges a csempe maximális tapadásához a mennyezeti felülethez;
 • ha a ragasztást először végezzük, vásároljon a festéshez szükséges anyagot, hogy a mennyezeti szövet megszáradása után azonnal hengerelje le a felületet;
 • ne használjon rögzítőcsapokat: az illesztések és a csempék ugyanazon a szinten történő kiegyenlítéséhez a felületet gumihengerrel tekerje be;
 • ha kezdetben szennyeződés van a csempe felületén, és az anyag mennyisége korlátozott, próbálja meg tisztítani.

Ha ez nem segít, használja ezt a töredéket a sarokban, vagy hagyja a vágáshoz;

 • ha szelektíven festeni szeretné a csempe mintázatát, tegye meg a csempe szövet teljes bélése és szárítása után.

Gyártók és vélemények

A mennyezeti lapokat kínáló külföldi és hazai vállalatok között számos márka van, amelyek fényes fogyasztói minősítéssel rendelkeznek. Például a szakértők szerint, akik az anyagot tesztelték a biztonsági előírásoknak való megfelelés érdekében, a legjobb és legbiztonságosabb termékek a Decomaster, az NMC sa, a Kindecor. Ezek az anyagok is népszerűek az ügyfelek körében, akik megjegyzik, hogy ez a csempe könnyen használható, stílusos és szép. Más gyártók, figyelemre méltó, a vásárlók és a szakértők közé tartoznak az Armstrong, Martin-Plast, Ophelia (Oroszország), Decoplast termékek. Ezek az extrudált mennyezeti burkolólapok lehetővé teszik, hogy könnyedén befejezhesse a mennyezetet, hogy megfeleljen a kívánt stílusnak.

Sikeres példák és lehetőségek

Ahhoz, hogy megértsük, milyenek a különböző típusú lapok a belső térben, megnézheted a fotógalériában bemutatott példákat:

 • a szoba közepén fekvő csempe baguettával és spotlámpákkal díszítve stílusos és drága;
 • különféle fafajták, valamint egy függő csillár adja a belső ünnepséget;
 • faragott lábazattal rendelkező laminált lapok harmonikusan néznek ki egy kis szobában;
 • az aranyozott díszítésű változat jól illeszkedik a belső térbe az aranyozással ellátott lámpa támogatásával;
 • a dombornyomott anyag fényes textúra és eredeti dísze sikeresen összeszerelhető egy szokatlan csillárral;
 • Ez a technika lehetővé teszi, hogy egy többszintes mennyezet vizuális hatását hozza létre, a csempe tökéletesen kombinálva van egy függő csillárral;
 • Ez a példa az anyag 3D képességeit mutatja be: a minta egyszerűségével a csempe növeli a helyet.

A mennyezeti lapok ragasztása, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba