Mozaik csempe a rácson: a választás jellemzői és az anyaggal való munka

A mozaik díszítés mindig időigényes és költséges folyamat volt, időigényes és az elemek tökéletes elhelyezését igényli. A legkisebb hiba elutasíthatja a munkát, és elronthatja a felület megjelenését.

Napjainkra egy elegáns és egyszerű megoldást találtak erre a problémára, amit a tapasztalt építők és a fürdőszobák és a konyha tulajdonosai értékelnek, ahol a fényűző és kifinomult anyagból készült dekoráció.

Jellemzők és előnyök

A mozaik elemek valójában kerámia, üveg, csillám vagy kőcsempe darabjai. Bármely sorrendben helyezhetők el, amelyek szabadon engedik a kreativitást és a művészi fantáziát. A régészek falfestményeket és mozaik falakat és padlókat találnak, amelyek az ókori Görögország, Kína, Róma, Törökország otthona. A leletek életkora több ezer év. Ez azt jelenti, hogy a mai által létrehozott mozaikképek leszármazottokat fognak látni. Ez a típusú kivitel nagyon tartós.

Az egyéni darabok harmonikus kompozíció létrehozása hosszú folyamat. A munka egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében az elemeket speciális hálóra vagy papírra rögzítették. A négyzeteket a megfelelő sorrendben vagy véletlenszerűen, de egyenlő távolságban értékesítik. A háló a falhoz van rögzítve és a csempe ragasztóba van beágyazva. A mozaikfelület egy része rövid idő alatt készen áll. A háló továbbá megerősíti az egész réteget. A papíralap a lapok elülső oldalához van ragasztva. A papír beszerelése után el kell távolítani a papírt.

Az ilyen típusú kivitel előnyei nyilvánvalóak:

 • A kerámia, az üveg és a kő tökéletesen ellenáll a magas páratartalomnak, a hőmérsékleti ingadozásoknak és a víz és a mosószerek hosszantartó expozíciójának. Ezért sikeresen használják a medencék, fürdők, nyilvános épületek, még a metró befejezésében is.
 • Bármilyen csempe, beleértve a mozaikot is, ellenáll a kopásnak, és hosszú ideig ugyanaz a megjelenés marad.
 • A rugalmas háló lehetővé teszi, hogy nem csak sík felületeket, hanem bonyolult lekerekített formákat is lehessen furnérozni: mosogatók, kádak, tálak, ívek.
 • A textúrák és a színek nagy választéka minden díszítés, panel, festmény és freskó létrehozása.
 • Az alacsony ár és a könnyű telepítés miatt a rács mozaikja népszerű és megfizethető az önszereléshez.

A mínuszok közül csak két pont látható:

 • Az alapfelület alapos előkészítésének szükségessége.
 • Nagyobb költség és bonyolultság a szabványos nagy kerámialapokhoz képest.

Fajták és anyagok

A befejező anyagok piaca megfelel a tulajdonosok és a tervezők kívánságainak, hogy minden belső tér egyedi és lenyűgöző legyen. A gyártók számtalan árnyalatot, hatást és textúrát kínálnak. Az anyagok előnyösen kombinálhatók egymással (például üveg és fém, kerámia és kő).

A kerámia burkolólapok hasonlóak a szokásos csempékhez., termeléséhez csempézett kerámiát használtak. A piac fényes felületű termékeket kínál, amelyek a fa és a kő textúráját utánozzák, különböző hatásokkal, például csillogó vagy fényes kontrasztos vízcseppekkel. Ez a mozaik nagyon népszerű, mivel az univerzális kompatibilitás minden stílussal, megfizethető árral, könnyű kezelhetőséggel rendelkezik.

Az üveglapka átlátszó réteggel rendelkezik, így az oldat a mozaikon keresztül ragyoghat. Rögzítse egy speciális ragasztóra.Egy ilyen mozaik másképp nézhet ki. Például lehet különböző színű foltok vagy áttetsző, fényvisszaverő hatású bevonat. Ez a csempe törékenyebb és finomabb, karcolások és roncsok könnyen megjelenhetnek rajta, és erős ütéssel egy kis üvegből készült négyzet is megszakadhat. Az üveg mozaikcserepeket gyakran használják magas páratartalmú helyiségekben.

A rácsos fém mozaik alumíniumból vagy acélból készül. Nagyon stílusos és eredeti megjelenésű, és különleges tisztítószerekkel kell gondoskodnia, amelyek nem károsítják a bevonatot. Ragaszkodj egy speciális összetételhez. A fémfelületet gyakran "arany alatt" vagy "bronz alatt" fedik.

Smalt - a legrégebbi anyag, amelyet üveg alapú mozaikrészek gyártására használnak. Átlátszó szerkezettel és gazdag árnyalatú palettával rendelkezik. A smaltból sok ilyen világszínvonalú műalkotás jött létre, melyet a mai napig kiváló állapotban tartottak fenn. A nagy tartósság nemcsak belső, hanem kültéri munkákhoz is használható.

A tenger által kivágott tengeri kövek és kavicsok kiváló anyagok a mozaikok számára. A természetes kő bármilyen belsejébe illeszkedik, fényűzőnek tűnik és előnyös módon bármilyen felületet kiemel. A kő szerkezete a kifinomultság és a természet közelségének légkörét teremt. Ez az anyag hangsúlyozza a házigazda kifogástalan ízét és magas állapotát. A kő mozaik minden csempe ragasztóra vagy akár cement-homokhabarcsra kerül.

A mozaikrétegek rögzítésére szolgáló rács poliuretánból készül, rugalmas és tökéletesen megerősíti a csempe ragasztó rétegét, ami extra szilárdságot biztosít a teljes felületre. Van egy csempe és géz háló. Ez a fajta anyag olcsóbb, de minősége lényegesen alacsonyabb, mint a poliuretánfajta.

Kínában, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban és más országokban hatalmas kerámia mozaiktermékeket gyártanak. A széles választék kielégíti az ügyfél minden ízét, fantáziáját és kívánságait.

Fektetési technológia

Egy ilyen szép és drága csempe elhelyezése kívánatos egy tapasztalt profi építő megbízása. De ha megvan a szükséges készségek és a vágy, hogy ezt a munkát saját kezével végezze, akkor megteheti. Csak a technológiai részleteket és a szükséges eszközöket kell feltárni.

Vásárláskor meg kell vizsgálnia az összes elemet, hogy biztonságos legyen a bázishoz. A mozaik négyzetek vizuális hibáinak vagy elmozdulásának jelenléte elfogadhatatlan, a töredékek mérete és egymástól való távolsága tökéletesen egyenlő. A ragasztó kiválasztása az anyag típusától függ. Az üvegmozaikhoz fehér poliuretán ragasztót kell használni. Vízállóvá teszi a cserépréteget, a lágyítót vagy a latexet.

A telepítéshez szükséges modulok tervezésekor szükség van a teljes anyag felületének, hálóméretének és fogyasztásának kiszámítására, figyelembe véve a szerkezet alakját (ha nem lapos). A falon vagy a padlón meg kell jelölni a burkolat területének határait, hogy a hálólapok vizsgálati elrendezését készítsék el.

Az alap előkészítése előtt:

 • Szükséges, hogy a falat alaposan vakolják. Ha a cseppek túl nagyok, jobb a nedvességálló gipszkarton csavarozására a falra.
 • Aztán érdemes eltávolítani az alapból az összes szennyeződést és port, törölje le és szárítsa meg.
 • A jobb tapadás érdekében a szubsztrátumot mély behatolású alapozóval kell kezelni.

Ezután egy speciális ragasztóoldatot gyúrjon szigorúan a gyártó utasításai szerint. Először is vizet húzunk a tartályba, majd száraz összetevőket adunk hozzá. Alacsony fordulatszámon a keverő két keveréket állít elő öt perces intervallummal.

  Ragasztóval simítsuk fel a ragasztót úgy, hogy a hornyok kialakuljanak. A ragasztórétegre préselt és hengerrel hengerelt hálószövet.Ebben az esetben biztosítani kell, hogy a megoldás ne essen a mozaik elülső oldalára, és a négyzetek laposak. Ezután 30 percet kell várni, majd távolítsa el a védőfóliát a csempe töredékekről, távolítsa el a foltokat és a felesleges ragasztót. Szárítás után nagyon nehéz lesz elkészíteni (a mozaik körülbelül két nap alatt kiszárad). Ha a telepítést a padlón végezzük, a frissen lefektetett felületen nem lehet járni, amíg teljesen megszárad és erősödik.

  Miután elkészítettük a simítóval a keveréket, meg kell nedvesíteni az ízületek hézagát, a lapátot átlósan mozgatva a habarcsot. Szükséges kitölteni a csempe elemei közötti összes rést, és 30 perc múlva le kell mosni a habarcs maradványait a felszínről. A habarcs képes kiemelni a csempe szépségét, ha az megfelelően van kiválasztva az árnyékolás és a textúra számára.

  Mozaik kész. Gondoskodnia kell róla, hogy ne csiszoljon enyhe tisztítószereket és gombaellenes oldatokat.

  Mosás után a fényes felületet száraz ronggyal kell fényesíteni. Megfelelő gondossággal a csempe örömmel fogadja a ház tulajdonosait és sok éven át lenyűgözi a vendégeket.

  A csempe mozaik lefektetésének folyamatát az alábbi videón lehet megtekinteni.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba