Metlakhsky csempe: változatok és alkalmazás egy belső térben

Az építőanyag-piac ma mindenféle lakhatási lehetőséget kínál a vásárlóknak: elképzelhetetlen színárnyalatoktól a szokatlan szerkezetű új termékekig. Azonban sokan még mindig a bevált építőanyagok csodálói, azaz a klasszikusok. Nevezetesen a klasszikusok metlahskaya csempeamely több mint egy évtizede méltó dekoráció volt a különböző helyiségek padlójának és falainak. És ha a távoli szovjet években ez a kerámia csempe nem büszkélkedhet gazdag színes megoldással, akkor ma a gyártók képzeletének nincs korlátja.

Mi az?

Több mint 100 évvel ezelőtt az építési piacon egy kis méretű, különböző formájú kerámiacsempe jelent meg, és ekkor a belső dekoráció nélkülözhetetlen eleme lett. A porcelán a csempe része, így az 1200 fokos hőmérsékleten történő égetés után festés után meglepően tartós szerkezetet szerez a porcelánkövekkel összehasonlítva. A keverékhez hozzáadunk pigmentet, amelyből a csempe nyerhető, aminek következtében a szín szinte természetes, természetes. Ezután a gyártók felvesztették a kapott dekoratív mintát - a modellt festékkel ellátott tartályba helyezték, vagy a selyem szitanyomáshoz hasonlító módszert használnak.

Ennek eredményeként, amikor a csempe teljesen lefektetik, mintája szőnyeggé válik. A fémlemez lehetőségeinek köszönhetően bármilyen stílusban használható, de a keleti motívum belseje az ideális „környezet” az ilyen típusú díszítéshez. Ideálisan illeszkedik a geometriai minták túlnyomó részéhez - a cikk-cakk, a fa, a gyémántok vagy a négyzetek, valamint a különböző helyiségekben - a folyosón, a fürdőszobában, a konyhában és a nappaliban is.

A teremtés története

A kerámiacsempe kis mérete Németországban, Mettlach városában, több mint 100 éve jelent meg, miután megkapta a megfelelő nevet. A Villeroy & Boch gyárban készült. A Rajna partján megjelenő, aktívan használták az Egyesült Királyságban, és a termelés leghíresebb gyára Franciaországban - Winckelmans. Egyszerre a stílust, amikor a szobákban kiváló minőségű lapokat használtak, viktoriánusnak hívták. Különösen népszerű metlahskaya csempe, amelyet Viktória királynő korában használtak.

A különbség a versenytársaktól - kis méret és nagy szilárdság., amely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy elképesztő mintákat kapjanak gazdag színnel.

A francia gyártók a mai évszázadok óta használják a seprűgyártásban a hagyományokat, így az ilyen lapok rajongóinak száma nem csökken. Van egy gyár a fém csempe gyártására és Portugáliában, de Oroszországban a portugál lapok nagyon ritkán találhatók.

A Metlakhskaya csempe csak a XIX. Században érkezett Oroszországba, és a szépség és a tartósság szerelmesei között erősen népszerűvé vált. Ő díszített palotákat, apartmanokat és állami intézményeket.

A teljes szűkösség korában a tartós fémlemez csempe talán az állami intézmények egyetlen díszítése volt: kórházakban és iskolákban használták. A díszítés egyetlen hátránya az unalmas színe volt - úgy vélték, hogy kiemeli a szennyeződéseket és szennyeződéseket.

Ma élvezhetjük az orosz gyártmányú lapokat. Az EvroKeramika gyárat Pechorában építették a Szovjetunió idején. A minőség szempontjából ez nem alacsonyabb a nyugati kollégáihoz képest, de az áron - az orosz csempe, amely 300x300x20 mm méretű, sokkal olcsóbb - mintegy 200 rubel négyzetméterenként.

Összehasonlításképpen - a nyugati termelés csempe négyzetméterenként eléri a 20 eurót. Ráadásul a behozatali gyártók közül kevesen száz éves technológiával büszkélkedhet.

tulajdonságok

Sok padlóburkolat kiváló tartóssági jellemzőkkel rendelkezik, de a födém páratlan. A szakértők szerint ez a fő oka az anyag teljes sütése. Ezért ez a bevonat nem fél a nedvességtől, nehéz dolgokat helyezhet el rajta, és nagy tárgyakat mozgathat rajta. A Metlah teljesen ellenáll a vegyszereknek, nem mutat korrózió jeleit. A csempe nem fél a hőmérséklet csökkenésétől, fagyálló.

Igaz, sokan „seprűt” neveznek bármilyen kis cserépnek, gyakran cementnek, néha nagy mozaiknak Az évszázadok legjobb hagyományaiban készült valódi kerámiák a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • A készítmény agyagot és vizet tartalmaz.
 • Nem üvegezett.
 • Tűzálló agyagból készült, magas égési hőmérsékleten.
 • Nagyon alacsony a vízabszorpciós együtthatója - 0,1-0,5%, míg Európában ezek a normák körülbelül 0,6%.
 • A csempe színe egyenletes, általában egy színben van festve.

Eddig a régészeti kutatások során egyházi helyiségeket találtak, amelyek falai ezzel a lapkával vannak lefektetve, és meglehetősen jó minőségű. Az ilyen tulajdonságok lehetővé teszik a csempe használatát a padló és a falaknak az épületen belüli és a külső felületén elhelyezkedő anyagként.

Előnyök és hátrányok

A következő előnyöket különböztethetjük meg:

 • Csodálatos erősség és tartósság. Ezt a kijelentést alátámasztja az a tény, hogy jelentős száz száz éves európai épületeket építettek a mai napig metla-csempékkel.
 • Ideális fagyállóság - ismételt kísérletek után bebizonyosodott, hogy a kerámia burkolólapok körülbelül 300 fagyasztási ciklusnak ellenállnak alacsony hőmérsékleten és a fordított folyamat - felolvasztás esetén.
 • A seprű nedvességállósága lehetővé teszi, hogy ne csak az épületeket, hanem a magas páratartalmú helyiségeket - fürdőszobát, medencét, sőt fürdőket is - fejezzék be.
 • Ez a homlokzati anyag mind kandallókkal, mind kályhákkal bélelhető, mivel a szintetikus anyagok nem tartoznak a seprűbe, és melegítéskor a csempe nem bocsát ki káros anyagokat az emberi egészségre.
 • A csempe 380-450 kg / cm2 súlyt képes elviselni.
 • Az ilyen anyagok nem félnek a karcolásoktól, az idővel nem csiszol.
 • A csempe ára megfizethető és mindenki számára elérhető.

A csempe legjelentősebb hátránya a hidegség. A padló borítva nagyon kellemetlen, a mezítláb pedig kényelmetlen.

Egy másik pont - a csempe meglehetősen kényelmetlen egy csempe vágóval. Néhány hétköznapi ember úgy gondolja, hogy az ilyen anyag, mint seprű elavult, és ezt a helyettesíti a kifinomultabb társaik.

típusok

Az orosz gyár "EuroCeramika" gyakorlatilag az egyetlen az országunkban, amely kiváló minőségű saválló kerámialapokat gyárt. Elég olcsó, és szinte minden műszaki helyiségben használják.

Olyan anyagot használnak, amely ellenáll mindenféle kémiai megoldásnak, valamint különböző automatikus javítóműhelyeknek, egészségügyi helyiségeknek, előcsarnokoknak, WC-knek. Sok olyan anyag, amellyel technikai olajat vagy lúgot kap, elkerülhetetlenül elveszti megjelenő megjelenését, a seprűkkel ellentétben.

A csempe vizsgálatokat 70% -os kénsavoldatban végeztük, ahol a csempe mintáit több mint húsz napig tartották, majd a szakértők ellenőrizhették, hogy egyik műszaki jellemzője sem „nem telt el” helyzetüket: sem a szín, sem az alakzat nem változott.

Ma sok gyártó csempe gyárt, nagyon hasonlít a fémhez, az úgynevezett utánzáshoz.Nem minden üzem engedheti meg magának, hogy az évszázados német mesterek technológiáját használja fel, így az épületboltok polcain gyakran megtalálhatóak a valódi seprűhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező kerámia.

Például az olasz gyártók készen állnak arra, hogy a metlachskuyu csempe utánzó belsőépítészeti megoldást kínálják az ügyfeleknek - a sima és a különböző geometriai minták díszítésével.

Többféle típusú metlakhskaya néz. Vékony - ha a kink vonalán a vágott felület sima és egyenletes. A durva lapok gyártásakor a felület nagy, szemcsés zárványokból áll.

Ma a gyártók kerámiát különböző módon hoznak létre:

 • Casting. Az ötvözet speciális formákba történő öntésében és további szárításában és égetésében kapott lapka hátránya, hogy különböző vastagságú, és a gyártónak jelentős mennyiségű terméket el kell utasítania.
 • Megnyomása. Az agyagot, a vizet és a speciális adalékokat erős nyomás alatt préselik, majd a kívánt méretből kivágjuk a kívánt méretű lapkát. Ennek eredményeként porózusvá válik, gyakran a padlóra kerül.
 • Extrudálás. Ebben a gyártási folyamatban a nyersanyagot úgynevezett szájrész segítségével nyerjük, és szalagja van. Ezután vágásra és tüzelésre küldjük. A speciális felszerelés lehetővé teszi a lapok vastagságának és méretének beállítását.

méretek

A szokásos kis formátumú emeletes forma ellenére méretei nem mindig ismételhetők egymástól. Külsőleg a csempe mozaikra hasonlít.

Napjainkban a gyártók készen állnak arra, hogy 3,5 és 15 cm közötti méretű kerámiákat kínáljanak, például a négyszög oldalai 48 mm és 23 mm. A vastagság tekintetében 200, 300 és 350 mm lehet. A GOST szerint a szélesség 200 és 300 mm között változik.

A seprű formája lehet hatszög, háromszög, négyzet és téglalap, valamint kereszt.

Igaz, egyes gyártók nem mindig ragaszkodnak a GOST-hoz és kínálnak különböző méretű csempéket - 65x65 és 150x150 mm között. Ezeknek a lapoknak a vastagsága 6-11 mm.

Színek és design

A seprűk kiválasztása, gondoljunk nem csak a divat divatirányairól, hanem a használat gyakorlati aspektusairól is:

 • A világos színek vizuálisan bővítik a szobát. A fehér mellett kék és rózsaszín tónusok, bézs és világos sárga is lehet.
 • A foltok kevésbé lesznek észrevehetőek egy sötét csempe esetében, amely továbbá szemcsés szerkezetű.
 • A szín kiválasztásakor vegye figyelembe a szoba világítását és a színek harmonikus kombinációját.
 • Ha az elemeket derékszögben helyezzük el, akkor mindegyikük más árnyalatúnak tűnik.
 • Ha a helyiségét több lámpa világítja meg, akkor a burkolat különböző hangjai teljesen különböző hangokat kaphatnak.
 • A bordó és bézs színek jól kombinálódnak, valamint a klasszikusak - fekete-fehér.

A Metlahskaya csempe meglepheti az eleganciát és a stílus minden szerelmét. A falakon és a padlón a leírhatatlan minták egyedülálló légkört teremtenek. Ha a hangulatos konyhában szeretné a panelt a padlóra helyezni, akkor a méhsejtek alakú, a padlót lefedő hatszögek egyedülálló, kifinomult modern stílust hoznak létre. Egy ilyen elrendezés lehetővé tenné, hogy a nyitott tér zónáját nagyon eredeti módon lehessen.

Fekete-fehér sakk mintás a nappaliban - a műfaj klasszikusja. A padló dekoratív befejezése fémlemezzel egyaránt lehetővé teszi a monokromatikus, kiváló minőségű bevonatot és az egyedi alakzatokat. A folyosón vagy a lobbiban találkoznak a padlón fényes geometriai alakzatok, amelyek ünnepi hangulatot teremtenek.

Tökéletes seprűk és az úgynevezett kötény kialakítása a modern konyhában. Világos hatszögek, bonyolult mintákkal, amelyekre rá vannak nyomtatva, minden bizonnyal a szoba belsejét díszítik.

Tartóssága miatt ez az arc nyílt verandára is alkalmas, aminek következtében „befogadhatja” a bejárat előtti helyet.

A metlakh cserép kerámia „szőnyege” a fürdőszobában a tökéletes burkolat lesz - tulajdonságainak és színstabilitásának köszönhetően Önnek nem kell aggódnia, hogy a víz a padlóra jut. Egyébként, ha igazán tetszett a padlóburkolatok, és meg kell oldani a falakat, biztonságosan használhatja a seprűket: sokkal erősebb, és tökéletesen kiegészíti a helyiség belső terét.

Gondozási szabályok

A csempe csempe gondozása egyszerű. Nem fél a nedvességtől, de meleg víz és egy mop segítségével megszabadulhat a portól és a szennyeződéstől. Bármilyen szintetikus anyagot adhat a vízhez. Az egyetlen alkalom, amikor nehézségek merülhetnek fel, közvetlenül a csempe fektetése után: le kell mosni a cement- vagy betonpor maradványait vagy az építési törmelék maradványait. A cementporot kémiai úton le kell mosni.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a bevonatba fektetett foltok vízzel és ecettel moshatók, és extra fényességet biztosítanak - viasz-kenésű dugóval.

Gyönyörű példák a belső térben

A csodálatos szőnyeg úgy tűnik, hogy a tágas csarnokok vagy a fémlemezekkel ellátott nappali díszítés. A geometriai mintázatot egyszínű színben lehet használni, amely összhangban van vele.

A fényes és gyönyörű teraszok, amelyek a szemet gazdag színekkel és bonyolult összefonódással jellemzik a külvárosi területen vagy a házban, az ízlés jele lesz.

A kandalló színes lapokkal való szembenézése a tökéletes megoldás. A kandalló mögött lévő, meleg színekben lévő kötényhő-bump vagy az előtte elhelyezett eredeti platform Metlakh lapokkal is díszíthető.

A seprűk tökéletesen ötvözik a többi építőanyagot, ami tovább feltárja a csodálatos arcú anyagok lehetőségeit. A kő, fa vagy akár parketta használatával egyedülálló kialakítás érhető el, kifinomult stílusban, kombinálva ezeket a nemes anyagokat a legtartósabb lapokkal.

Kiválasztása csempe díszítésére saját otthonában, akkor kap kiváló minőségű, párhuzamosan csodálatos dekorációval.

A csempe csempe a következő videóban történő elhelyezésének folyamata.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba