Tégla csempe homlokzatokhoz: az anyag jellemzői és a telepítés finomsága

A homlokzati lapok a 17. század eleje óta ismertek. Úgy tűnt, hogy a klinkerrel szemben álló tégla alternatívájaként a mai napig nem adja fel a pozícióit, az egyik legnépszerűbb befejező anyag.

Műszaki adatok

Az elülső tégla csempe a tartósság magas mutatóiban különbözik, hosszú élettartamú. Ennek oka az összetétel és a gyártási technológia jellemzői. A klinker agyag, az oxid eredetű oldószerek és a speciális adalékanyagok keveréke. Ezután a nyersanyagot megkapjuk a kívánt alakot (extrudálással vagy préseléssel), ezután a jövőbeni lapokat 1300-1400 ° C hőmérsékleten sütjük.

Az eredmény egy homogén, rendkívül tartós és megbízható anyag, kívülről a kővel. Emellett ma is gyártanak klikkerlapokat, amelyek utánozzák a téglafalakat.

A homlokzat külső burkolatának klinkerlapjainak műszaki jellemzői közül a legfontosabbak több mutató.

 • Mechanikai szilárdság. Az anyag sikeresen ellenáll mindenféle terhelésnek - hajlítás, ütés, kopás és tömörítés. A minimális szilárdsági mutatók M400 (azaz 400 kg erő 1 négyzetméterenként). A maximális érték az M800 értéknek megfelelő érték. Összehasonlításképpen: a tégla erőssége a burkolatok átlaga M250.
 • Fagyállóság. Az elvégzett vizsgálatok lehetővé teszik azt, hogy az anyag integritásának sérelme nélkül az anyag legfeljebb 150 fagyasztási és leolvasztási ciklusnak felel meg. Ha klinkerrel szegélyezett régi épületeket nézel, világossá válik, hogy a gyakorlatban ez a szám sokkal magasabb. Az anyag alacsony nedvességelnyelésének köszönhetően megnövekedett fagyállóság, ami átlagosan 2-4%.
 • Sűrűség, gőzáteresztő képesség és hővezető képesség. A termék meglehetősen nagy sűrűségű. Az átlag 1,9-2 kg / m2. dm, ami megmagyarázza jelentős súlyát.

A klinker nem büszkélkedhet alacsony hővezető képességgel.átlagosan 0,95-1,2 W / (mK). Ezért tekinthető védő és dekoratív, nem pedig hőszigetelő bevonatnak.

A termelés sajátosságai miatt a csempe felületét a legkisebb pórusok borítják, amelyeken keresztül a nedvesség nem jut be, de a vízgőz eltávolításra kerül. Ez arra utal, hogy az anyag gőzáteresztő, "légáteresztő".

Az anyagkibocsátás formája 15-25 mm vastagságú lapok. A méretek paraméterei változóak. Van egy cserép, amely egy téglát imitál, és ennek mérete megfelel (250x120 mm). Az úgynevezett régi-német csempe paraméterei 240x71 mm, a modern „amerikai” analóg pedig 295x57 mm. További információ a termékek méretéről és címkézéséről - a cikk következő pontjaiban.

A homlokzati klinker nagy része mázatlan, árnyéka megfelel agyag természetes színeinek (sárga-terrakotta és barna mérleg), valamint világos bézs, szürke, grafit árnyalatok is. Ha mázas cserépről beszélünk, akkor a szín lehet. Azonban gyakrabban használják a belsőépítészetet.

A csempe területét homlokzatoknak tekintik. Ezen túlmenően a forró olvadék (szigetelt ellenanyag) alapja. A nagy tapadás lehetővé teszi a termékek használatát betonon, fa, kő, előregyártott fal paneleken. A homlokzat tartósságát nemcsak a csempe minősége és tartóssága határozza meg, hanem a ragasztószerkezet minősége és az egyenletes simítás.

A homlokzati technológia száraz és nedves, szellőztetett és nem szellőző. További információ az egyes és a telepítési technológiák jellemzőiről - a cikk megfelelő részében.

Előnyök és hátrányok

Az anyagnak az alábbi nyilvánvaló előnyei vannak:

 • a természetes kőből és a porcelán kőből készült ásványi anyagokkal összehasonlítható megnövekedett szilárdsági mutatók;
 • kis súly, ami kiküszöböli az alapítvány további megerősítését, és megkönnyíti a csempe szállítását és telepítését;
 • alacsony nedvességelnyelés 1-6% tartományban;
 • fagyállóság az anyagban lévő pórusok jelenléte miatt, amelyen kívül a nedvességet eltávolítják, és a fólia vastagságában negatív hőmérsékleten nem fagy.
 • hosszú működési idő, amely átlagosan 40-50 év;
 • időjárás-ellenállás, beleértve a szögletes szél, az UV sugárzást is;
 • hőmérséklet-változásokkal szembeni ellenállás, a csempe geometria megőrzése;
 • az agresszív közeg, elsősorban savas és lúgos hatásának ellenállása, valamint a virágzás hiánya a csempe felületén;
 • higiénia, biostabilitás - a felületen nem képez penész, gombát;
 • tűzállóság - nem éghető anyag;
 • az anyag környezetbarát jellege;
 • a burkolólapok egyenletes pigmentálódása, hogy még akkor is, ha a felszínen zsetonok és repedések jelennek meg, ezek alig észrevehetők maradnak, és a homlokzat nem veszíti el a megjelenését;
 • az anyag nagy tapadása a csempe belsejében lévő hornyok miatt, zárócsuklók;
 • az alapanyag tiszteletlensége - a csempe betonra, fa, előregyártott panelekre, kőfalakra rögzíthető;
 • különböző tervezési lehetőségek és színek (90 árnyalat);
 • könnyű telepítés és könnyű karbantartás.

Bármilyen befejező anyagon kívül a tégla cserépnek is hiányosságai vannak.

 • A termékek magas ára. Habár, ha összehasonlítjuk a költségeit az egymással szemben álló tégla árával, a klinker hozzáférhetőbb lesz. A felhasználói visszajelzések azt sugallják, hogy a magas ár megtéríti az anyag hosszú távú élettartamát és megbízhatóságát.
 • A nem telepített lemezek törékenysége, amely az üzemeltetés vagy a telepítés során anyagi törést okozhat.
 • A lemezek szigeteléssel történő szerelése gondosan kiszámítja a harmatpontot. Az a tény, hogy ezek a panelek vékony poliuretánréteggel rendelkeznek, ezért szükséges a harmatpont kiszámítása, figyelembe véve más hőszigetelő anyagok használatát.

típusok

A homlokzat klinkerlapja különböző méretű, ezért az alábbi típusú anyagokat különböztetjük meg:

 • Az L-NF (295x71 mm) a legnagyobb csempe 1 négyzetméter díszítésére. m átlagosan 40 darabot igényel;
 • WDF (215x65 mm), 1 négyzet regisztrálásához. m szükséges 59 csempe;
 • WF (21x5 mm) - a lehető legkisebb méret, 1 négyzetméterben. m 73 lapkával rendelkezik.

A nagy és közepes csempe vastagsága 15 mm, kicsi - 17 mm.

L-NF
WDF
WF

A megjelölt méretek és jelölések a hazai termelés modelljeire vonatkoznak.

Az európai partnerek kissé eltérő dimenziókkal rendelkeznek. Jellemzője egy hosszúság - 240 mm. Ennek megfelelően a vásárlás csak a lapok szélességére összpontosít.

A következő lehet:

 • 2DF - 113 mm szélességű lapok 1 négyzetméterenként. m szükséges 32 darab;
 • DF - szélesség 52 cm, fogyasztás - 64 db / m2. m;
 • Az RF szélessége 65 mm, így 1 négyzet. m szükséges 54 csempe;
 • NF 71 mm szélességgel, 1 négyzetméterenként. m - 48 csempe.

Az importált termékek vastagsága 17 mm.

Végül egy amerikai homlokzati klinkert izolálnak. A hossza 193 vagy 295 mm, szélessége 57, 71 vagy 92 mm. A vastagság minden lapkához hasonló - 15 mm. 1 négyzet. m 33-74 lapot fogyaszt.

A homlokzati paneleken kívül bázis és sarok is bocsát ki. A csempék a nagyobb vastagságban különböznek, és így nagyobb súly- és szilárdsági mutatókkal rendelkeznek. A második a sarokcsuklók gyönyörű és hermetikus kialakításához készült, amelyet kizárólag extrudálási technológiával állítanak elő.

Az extrudált sarokcsempe alapja a liszt ásványi részecskék (égetett fehér és vörös agyag, csillám, márvány vagy gránit chipek) és polimer gyanták. Ennek köszönhetően a csempe rugalmasvá válik, éles rögzítő késsel vágható. Ugyanakkor ugyanazok a tulajdonságok jellemzik, mint a homlokzati kollekció, és nem is különbözik attól.

A tervezési jellemzők tekintetében a következő típusú anyagokat különböztetjük meg:

 • sima csempe tégla - a leggyakoribb és könnyen karbantartható lehetőség;
 • olyan anyag, amelynek megkönnyebbülési felülete nemcsak a téglafalat, hanem a kő alatt lévő felületeket is utánozza;
 • a csempe, amely az elkészült régi téglát utánozza, jellegzetes zsetonokkal és repedésekkel.

A burkolólapokat rendszerint hőre lágyuló és a szigetelésréteggel nem kiegészített rétegekre osztják. A szigetelt anyag lehetővé teszi, hogy megvédje a homlokzatot és növelje a termikus hatékonyságot, hogy vonzó megjelenésű legyen. Szerkezetileg egy klinkerlapból és egy szigetelőanyagból álló rétegből áll.

Ez utóbbi polisztirol habot, poliuretán habot vagy ásványgyapotot használ. A réteg vastagsága 30-100 mm.

Előnyben kell részesíteni az anyagot egy poliuretán habszigetelő réteggel, mivel az a legkisebb hővezető képességgel rendelkezik, és a környezeti tényezőkkel szembeni ellenállás jellemzi.

A termoplate több rétegből állhat:

 • a kettős réteg magában foglalja a szigetelést és a klinkert;
 • háromrétegű - klinker „torta”, egy szigetelő és egy nedvességálló OSB lemez alapja, melynek köszönhetően nagyobb merevséget és szilárdságot szerez
 • A négyrétegű panel szerkezete hasonló a háromrétegű panelhez, de még egy tűzálló hordozóval van ellátva.

A termopanelek magas hőszigetelési teljesítménye ellenére nem mindig célszerű a telepítés során használni őket. Tehát az előregyártott panelek és a vázházak burkolásához, ahol már van egy réteg szigetelés, nincs értelme a hőpaneleket vásárolni. Szellőztetett homlokzatok szervezésében, valamint garázsok, keretek, kerítések fedezésében is nem szükségesek.

Végül a mai napon hullámos zökkenőmentes csempe állt elő, amelyre jellemző, hogy nincsenek lecsapások. Ez biztosítja a homlokzat egyetlen monolitikus szerkezetének varratok nélküli vizuális hatását. A lemezek még mindig nem illeszkednek egymáshoz, kis távolság van az elemek között. Ez szükséges az anyag hőtágulásához.

Tippek a kiválasztáshoz

 • Az anyag vastagságának kiválasztásakor vegye figyelembe az éghajlati viszonyokat. Minél súlyosabbak, annál nagyobb a vastagsága csempe. A víztestek közelében elhelyezkedő épületekre nézve vastag csempe is van kiválasztva.
 • Azonnal fontolja meg, hogy készen áll-e arra, hogy időt szenteljen az anyag gondozására. A legegyszerűbb a sima tégla kő. Por és szennyezés felgyülemlik a domborzati analógok hornyaiban.
 • A klinker termelés természetes alapanyagokból történik, amelyek állománya korlátozott. A gyártási folyamat energiaigényes, a házasság megjelenése a technológia legkisebb pontatlanságával. Mindez a késztermék magas költségeihez vezet, ami átlagosan 4000 rubelből indul ki.
 • Fókuszban ez a szám, amikor vásárol, nem kísértés, hogy olcsóbb anyagot vásároljon. Ellenkező esetben a kétes minőségű hamisítvány megszerzésének valószínűsége magas.
 • Ha lehetséges, előnyben kell részesíteni a híres európai márkák termékeit. Ami az orosz gyártmányú termékeket illeti, nem mindig büszkélkedhet az európai szabványoknak megfelelő minőséggel. Emellett az importált lapok tervezése általában érdekesebb, és a választás változatosabb.
 • A csempe mellett racionális, hogy azonnal ragasztót és simítóvegyületet kapjunk. Ezeknek hidegálló keverékeknek kell lenniük, amelyek legalább 50 fagyasztási ciklusnak ellenállnak. Az öntőanyagot általában a csempe színéhez igazítjuk. Ez azért szükséges, hogy a hőmérsékletváltozások miatt a csempe lehetséges alakváltozása láthatatlan legyen.
 • A ragasztónak nemcsak a fagyállóságot kell különböznie, hanem rugalmassággal és magas tapadási értékekkel is jellemeznie kell.
 • Számítsuk ki, hogy a szükséges mennyiségű anyag mérhető a homlokzat területével, és az eredményből elveheti az ajtó- és ablaknyílások területét.Ezután meg kell derítenie, hogy hány csempe szükséges a kiválasztott méretre 1 négyzetméterenként. m (csináld magad, vagy hasonló információkat találsz a csempe csomagolásán). A kapott eredményt megszorozzuk a befejezni kívánt homlokzat négyzetméterének számával. Ennek eredményeként kapsz egy számot, amely megfelel a szükséges számú panelnek. Ne felejtsen el további 7-10% -ot hozzáadni az állományhoz.
 • A szakértők azt javasolják, mielőtt a klinkerrel és a keverőlapokkal ellátott csomagokat nyitják. Ez megakadályozza a ház egy csíkos díszítésének hatását, mivel az egy tételből álló csempék színváltozása is csekély. Ez az ajánlás kötelező szabálysá válik, ha különböző tételek csempéit vásárolják. Az egyetlen kivétel az alkalmatlan termékek szándékos használata egy bizonyos esztétikai hatás elérése érdekében.
 • A függöny homlokzatán profilok és rögzítők vásárlása történik, győződjön meg róla, hogy azok korróziógátló anyagokból készülnek vagy hasonló bevonattal rendelkeznek.
 • Ha úgy dönt, hogy termopaneleket vásárol, fontos tudni, hogy ez az anyag alacsony rugalmassággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy csak sík talajon lehet felszerelni. Amint már említettük, ennek az anyagnak a legjobb szigetelése a poliuretán hab.
 • A polisztirol habszigetelő lemezek zsugorodása miatt kevésbé fognak tartani. Az ásványgyapot anyagának gondos vízszigetelésre van szüksége, ami növeli a telepítés összetettségét és költségeit. Annak érdekében, hogy a cserép kiváló minőségű hőszigetelést biztosítson, a szigetelés vastagságának legalább 60 mm-nek kell lennie.
 • Elmegy a boltba, eldönteni a csempe színét és kialakítását, ez nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja a folyamatot.

Az univerzális sima, világos bézs színű tégla csempe.

Ezek megtalálhatók például a német Feldhaus Klinker Perla liso gyűjteményében. A lapok közepes méretűek. A német Stroeher 722 Paglio sorozatának színe és szerkezete ugyanolyan, de nagy formátumú.

Perla liso
Stroeher paglio

A Feldhaus Klinker, Stroeher, Cerrad (Lengyelország) márkák gyűjteményeiben különböző típusú kőből készült eredeti mintákat mutatunk be. A klasszikus égetett idős tégla kiváló minőségű lapjai a német gyártmányú Roben Greetsiel Friesisch-bunt genarbt gyűjteményében találhatók. A termopanelek gyártásában vezető pozíciókat a Termozit foglalja el.

A lengyel lapok általában olcsóbbak, mint a német.

 • Anyag kiválasztásakor ne feledje, hogy a szemektől 30-40 cm távolságra lévő egyetlen csempe más, mint egy teljesen bélelt homlokzat 3-4 m távolságra, de pontosan ez az áttekintés a járókelőknek vagy a házba belépőknek. Ne felejtsd el, hogy ne csak gondosan vizsgálja meg a csempe közelségét, hanem azt is, hogy felmérje annak megjelenését a boltban lévő mintákon (általában a jó eladók egy kis lapot jelenítenek meg), valamint megpróbálnak egy zseblámpát küldeni rajta. Ez pontosabb képet ad a burkolat megjelenéséről a homlokzaton.
 • A homlokzati és lábazati csempe 2 különböző árnyalatának kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy azok kompatibilisek legyenek. Nem ajánlott termékek túlcsordulásokkal. A habarcsnak egy színnek kell lennie, feladata esztétikai szempontból az, hogy a többszínű lemezeket egyetlen egészre egyesítse. A kiemelkedő téglafedés lehetővé teszi, hogy a habarcs egy sötétebb vagy világosabb színű csempe legyen.
 • Ügyeljen a kompozícióra - a termék alapja a veszélyes adalékok nélküli palánkagyag. A csempe színének minősége és tartóssága a festés módjától függ. A legjobb opció - színezés az égési folyamatban mesterséges színek hozzáadása nélkül.

Csempe vágási szabályok

Azok, akik úgy döntöttek, hogy saját kezükben telepítik a klinker lapokat, előbb-utóbb szembe kell néznie a csempe vágásának szükségességével. Mind a standard, mind a kiterjesztett amerikai lapok vágásra kerülnek.Mivel az anyag törékeny, a vágás elveinek be nem tartása a csempe felaprózásához vezet. Az ilyen zavarok kiküszöbölése lehetővé teszi speciális vágószerszámok használatát.

A legegyszerűbb egy csempe vágása egyenes szögben gyémántlemezzel ellátott cserépvágóval. Ez a vízhűtésű készülék lehetővé teszi az anyag gyors és zajmentes vágását. Ebben az esetben a vágás rendezett és sima lesz, aprítás nélkül. Az automatikus csempe vágógép használata különösen kényelmes, ha nagy mennyiségű lapot kell vágni.

Azonban ez az egység viszonylag magas költséggel rendelkezik, így otthoni használatra teljesen lehetséges, hogy egy kézi munkadarabot, néha pedig egy fogóval ellátott csempe vágógépet csinál. Az utóbbit használva úgy szereljük fel a szerszámot, hogy a bemetszés vonal a fogók közepére esik. A munka során ki kell zárni az éles, szaggatott mozgásokat.

Végül egy egyenes vágást végezhetünk darálóval. Igaz, az eredmény kevésbé lesz pontos, mint egy csempe vágó használata. Ezenkívül a folyamat erős zajjal és nagy mennyiségű por keletkezésével jár.

A göndör vágóanyaghoz gyémánt húrfűrész használható.

Használata azonban túlmutathat egy tapasztalatlan mester teljesítményén. Ebben az esetben jobb vágógépeket használni. A vágás durva lesz, vágásokkal, így finom csiszolópapírral csiszolható. Szükség esetén vágja be az anyagi körökbe egy lyukfűrészt.

Fontos, hogy gondosan mérjük meg a lapkát, és előkészítsük a vágott vonalat. Ellenkező esetben a nem megfelelő méretű vágásokat kaphatja meg. A vágáskor a lapka sík felületen fekszik. Az egyik kezének meg kell tartania az anyagot, és biztosítani kell a rögzített helyzetét, a második kéz - hogy a szerszámot a gomb megnyomása nélkül irányítsa. A munkát védőszemüvegben és légzőkészülékben kell elvégezni.

Színpadok

A felhasznált anyagtól függően a munkafelületek kezdeti állapota és a kívánt eredmény, nedves vagy száraz telepítés használható. Az első esetben az arclapka közvetlenül az előkészített falra van szerelve. Az ilyen típusú szereléshez előfeltétele egy tökéletesen sima és sima fal, nedves telepítés esetén az épület alapjainak terhelése nő.

A száraz módszer a ládák telepítését jelenti, amelyeken a csempe rögzítve van. Ugyanakkor az alrendszerhez is ragasztható.

A klinker csempék segítségével szellőztetett és nem szellőztetett homlokzatok szervezhetők. Az első esetben egy légrés marad az arc és a fal között. Egy ilyen rendszer nem növeli a falak terhelését, lehetővé teszi, hogy rejtett kézzelfogható hibákat rejtsen a felületén, és javítsa az épület termikus hatékonyságát. A hőszigetelő anyagokat néha a kapott légrésbe helyezik.

Az anyag nedves telepítése több szakaszban történik.

 • Az alap elkészítése. Ha szükséges, a munkapadot ki kell egyenlíteni (megengedett magasságkülönbség - legfeljebb 2 mm / m2). Ezt követően a bázist mélyen behatoló készítmények (általában primerek) alkalmazásával összeragasztják és alapozzák. Továbbá a felület természetesen megszárad, elfogadhatatlan a lemezek nedves alapon történő felszerelése, valamint rossz időjárás esetén történő munkavégzés.

A tapadás javítása érdekében a sima felületeket, például a vasbeton falakat érdesíteni kell.

Ebből a célból a felületet hornyokkal borítják, majd 2-3 rétegben alapozzák.

 • A fal jelölése. Az ablak lejtőitől kezdve vízszintes csíkokat kell rajzolni a felületen, hogy a lemezek sorait tovább telepítse. Ugyanakkor 5-8 mm-re visszahúzódik a felső lejtőn, ez a távolság a dekoratív kialakítás számára.
 • Ragasztókészítés. Fontos, hogy a ragasztóoldat alkalmas legyen kültéri telepítésre, kifejezetten klinker csempe számára készült.A készítmény keverésénél szigorúan be kell tartani az utasításokat, kényelmesebb a keveréket kis sebességgel keverni egy keverő keverővel.
 • Ragasztó alkalmazása. A ragasztó legtöbbje a falra, egy kicsit kevesebbre kerül a lapka hátoldalára. Fogazott simítóval dolgozni. A ragasztóréteg vastagsága 10-14 mm.

A ragasztó gyorsan szárad, ezért irracionális azonnali alkalmazása a teljes falra. A megfelelő alkalmazási terület egy kicsit több, mint az alkalmazott lapka, vagyis a csempe telepítése után kis mennyiségű ragasztó maradjon körülötte a falon.

 • Csempe ragasztása. A klinker burkolólapok az épület sarkából indulnak. Először is, a sarokcsempe rögzítve van, az első sor kezdődik. A hátsó oldalra ragasztott minden ragasztóelemet a falra alkalmazzák, és néhány másodpercig egy kalapács segítségével préselik. Ebben az esetben az intersticiális térbe kiálló túlzott ragasztóanyagot eltávolítjuk. A csempék közötti rés 10-14 mm, az egyenletesség megfigyelése érdekében lehetővé teszi a kör keresztmetszetű és 6-8 mm átmérőjű rúdlemezek beszerelését vagy rögzítő kereszteket.

A master - 2 típusú stílus kiválasztása. Az első esetben a burkolólapok a homlokzat teljes felületén helyezkednek el. A második - a csempe 3-4 soros kis részekre van szerelve.

Termopanelek használata esetén a szerelési technológia másképp néz ki.

 1. A felület előkészítése nem különbözik a fentiekben leírtaktól. Ha a falak felülete rendkívül nehezen illeszthető, akkor egy fém vagy fa keretet építhet, amelyre a csempe lesz szerelve.
 2. A fal alján alumíniumprofil van felszerelve (rácsos), amely kiindulási sávként szolgál.
 3. Hasonló heveder van rögzítve a fal legmagasabb pontján, amely bélést biztosít.
 4. A telepítés sarokpanelekkel kezdődik, balról jobbra. Az első panelt a profilba helyezik, csavarokkal vagy csavarokkal, hogy rögzítsék.
 5. A következő panel is be van illesztve a rúdba, az elemek tüskéit tömítőanyaggal vagy habbal dolgozzák fel.

A hagyományos klinker burkolólapoktól eltérően a termopaneleket csak egy módon lehet felszerelni. A következő sor telepítését csak az előző telepítése után lehet telepíteni. A szakemberek azt javasolják, hogy a szigetelőanyagokat a tömítéssel tovább feldolgozzák, hogy a szigetelés ne működjön.

A szellőztetett homlokzati rendszer megszervezése az alap előkészítésével kezdődik.Antiszeptikus hatású primer készítmények. Ezután a fal száraz felületén meg kell erősíteni a vízszigetelő gőzáteresztő membránt. A fém profilokból álló keret fel van szerelve.

A keretprofilok közötti térben a szigetelés. Ez általában bazalt vagy ásványgyapot 50-150 mm vastagságban (a vastagság a klimatikus viszonyoktól függ).

A hőszigetelő anyag tetejére egy szélálló membrán kerül felszerelésre, amelynek gőzáteresztőnek kell lennie. Továbbá, a szigetelés és a membrán egymással és a homlokzattal rögzített lemezlemezek segítségével vannak rögzítve. A szigetelőlapon 2-3 rögzítési pont elég lesz, fontos, hogy az egyiket a központba helyezzük.

Ezután elkezdheti a klinkert. A távolság és a szigetelés között legalább 25 mm legyen.

Az anyag rögzítésének két módja van.

 1. A vízszintes lécek függőleges vezetőkre vannak felszerelve, amelyek szélessége 20-30 cm. A léctávolság 40-50 cm, majd az egész homlokzatra rétegelt lemezeket vagy OSB lapokat rögzítenek. A lapka nedves módszerrel van rögzítve. A jobb tapadás érdekében a rétegelt lemezek és az OSB lapok előkezeltek.
 2. Ennek a technológiának a kivitelezéséhez speciális csempe van, amely hornyokkal és gerincekkel rendelkezik. Szükséges, hogy a kereten speciális profilokat vegyenek fel, amelyek zárószerkezettel is rendelkeznek.

Ezek a profilok a rácsra vannak szerelve, a lépésszélesség a használt lapkák szélességének felel meg. Ezután a csempe rögzítve van - alsó gerincét a felső profilhoronygal kombináljuk. A profilfésű pedig a klinker felső részének hornyába van behelyezve.

A burkolólapok típusától függetlenül a meleg évszakban, száraz időben + 5 + 30 ° C hőmérsékleten végeznek.

Az ajtó és az ablak nyílása

A lejtők befejezésekor nem kell tökéletesen sík felületet elérni, és a speciális sarokelemek használata nem teszi szükségessé a lapok dokkolását a sarkokban.

A vágások segítik a lejtők tapadásának javítását. A munka kötelező fázisa az alapozó alkalmazása a felületen. A lejtőkhöz csökkentett méretű csempe használható. De ritkán lehet ilyeneket találni, gyakran standard anyagot kell vágni.

A fektetésnek a sarokelem rögzítésével kell kezdődnie, egy sor csempe van elhelyezve belőle a lejtő teljes felületén. Szükség esetén csempék vághatók. Ha a meredekség szélessége meghaladja a lapka szélességét, akkor az egész lapka a lejtő szélére illeszkedik, és a fennmaradó tér (a falhoz közelebb) a kívánt méret „darabjain” van.

A lejtők felső síkjára nézve használjon fából készült támaszokat, amelyek megakadályozzák, hogy a csempe leváljon saját súlya alatt. Tegye a támasztékokat és hagyja őket, amíg a ragasztó teljesen megszárad, majd távolítsa el.

A csempe vágása és ragasztása előtt ajánlatos száraz számítást végezni. Ez segít megtalálni a legjobb stílus opciót. A telepítést 10-14 mm-es rések megőrzésével is végzik. Miután a ragasztó megszáradt, elkezdheted a fugázást.

Varrás feldolgozás

A burkolat a bélés befejező szakasza.

Ehhez használjon háromféle habarcs-készítményt.

 • Keverjük nedves alkalmazáshoz. A durva kőből vagy az elkészült régi téglából imitáló anyaggal együtt alkalmazzák. Ez egy por, amelyet vízzel hígítanak a laza föld konzisztenciájához. Ezután ez a keverék egy spatulával töltött varratokkal. Ez eléggé fáradságos folyamat, amely a konzisztencia jellemzőivel függ össze.
 • Öblítés lágyítókkal. Száraz keverék, amelyhez vizet adunk. Az eredmény a tejfölös hasonlatosság. A kompozíciót speciális fegyverrel alkalmazzák, ami elég egyszerű és kényelmes. Szárítás után a felesleg, amely a csempe fölé nyúlik, egy késsel vágja le. Ezeknek a keverékeknek a hátránya csak magas költségnek tekinthető.
 • A kompozíció a fal teljes felületére vonatkozik. Csak sima klinker téglákhoz alkalmas. Különleges jellemzője, hogy nemcsak a kereszteződéses résekben, hanem a lapok felületén is alkalmazandó. Szárítás után a késsel eltávolított hangsugárzó is kést használ.

Ha az összekötéshez fehér csatlakozásokat használnak, dobja ki a fugázót fém simítóval. Oxidált, sötét foltokat hagyhat a habarcs felületén. Ehelyett válasszon egy szilikon vagy fa spatulát.

Gyönyörű példák

A tégla vagy kő burkolólapok használata lehetővé teszi bármely szerkezet felépítésének felemelését, és a XIX. Század angol nyelvű házának kifinomultságát és nemességét.

Kétségtelen, hogy a teljes homlokzat burkolata különböző árnyalatokkal és méretekkel rendelkező klinker anyaggal a legjobb megoldás, ha egy vidéki házat gótikus kastélygá szeretné átalakítani.

A klinker harmonikusan kombinálva van más befejező anyagokkal. A lapok egyik legnépszerűbb társa a fa. A természetes fát használva teljesen környezetbarát házat hozhat létre.

Nézze meg, hogy az alpesi házban a klinker csempe aprított kő és fafelületek kombinációja szerves. A „kő” meglehetősen erős szerkezete ellenére az épület nem tűnik nehéznek.

A kő és a fa kombinációja is jellemző a favázas stílusra, amelynek megkülönböztető jellemzője a burkolatlan fa gerendák és tartószerkezetek homlokzatainak díszítése. A köztük lévő rések klinker csempe zárva vannak.

Az amerikai stílusú házban (hosszúkás szélességű, hosszanti felületi szegmensek szerkezetével) tégla és vakolt textúrák kombinációja jellemzi. Ezek kombinálása lehetővé teszi az oszlopok használatát.

Az épület alsó része (az első emelettel együtt) téglafalú klinkerrel van ellátva, amely a homlokzat térfogatát és kifejeződését növeli, a felsőt vakolták (ritkábban fával készítik).

A klinkerlemezek stílusától függetlenül jól illeszkednek a vakolt homlokzatokhoz. Gyakran laposnak és monotonnak tűnnek, de elegendő az ablaknyitó zóna, a csónak és a zónák több zónájának rendezése a tégla alatti klinkerlapokkal, hogy a ház életre keljen és kiemelkedjen.

Példa erre a Provence-i vidéki ház. A homlokzat fő része vakolattal van borítva, az egyes elemeket tégla csempe kiemeli. A legpontosabban átadja az eleganciát és az elegáns stílus egyszerűségét, lehetővé tette egy nagy íves ablakot és a gyakran fedett ablakokat, stukkóelemeket és kovácsolt parapeteket.

A klinker és a kő kombinációja meglepőnek és nemesnek tűnik. Ezek a felületek azonban önellátóak, ezért fontos betartani a 70/30 szabályt. A kőelemek hátterének a tégla klinker kell lennie. Sőt, ez a háttér (a homlokzat 70% -a) nem lehet különböző színű, túl világos, texturált, modulációval.

        Nem tisztességes feltételezni, hogy a klinker csak klasszikus stílusú épületek homlokzatainak burkolására alkalmas. Nem kevésbé lenyűgöző, úgy néz ki, mint a modern külső. Itt van kombinációja tégla textúra csempe beton, vakolt és fa felületek. Az oszlopok és a homlokzat egy része, melyet sötét csempe díszít tégla utánzattal, az épület kifejező képességét adja.

        A következő videó a klinkercsempe tulajdonságairól szól.

        Comments
         szerző
        Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

        Bejárat

        Nappali

        hálószoba