Ragasztó a klinker lapokhoz: a választási szabályok

 Ragasztó a klinker lapokhoz: a választási szabályok

A tégla csempe megbízható és esztétikus anyagnak bizonyult a külső és belső befejezéshez. Figyelembe véve azonban azokat a különleges feltételeket, amelyekben az anyagot használják, és a klinker sajátos tulajdonságait, a ragasztó megválasztását komolyan kell venni.

A homlokzat vagy az erkély megjelenése nem volt részlegesen vagy teljesen elrontva a díszítőelemek mögött, tudnia kell a klinkercsempék ragasztójának megválasztásának szabályait.

Anyagi jellemzők

A tégla csempe a speciális agyagból készült lemezeket reprezentálja. Az anyagot 1000 ° C feletti hőmérsékleten égetjük, majd a kívánt méretű csempékbe vagy brikettbe nyomjuk.

Ennek az anyagnak a jellemzője a nedvesség felszívódásának nagyon alacsony aránya. Ennek a minőségnek köszönhetően a klinkerlemez nagy szilárdsággal, tartóssággal és hideg ellenállással rendelkezik.

Az ilyen csempe különleges erőssége azonban sebezhetővé válik, mivel a hőmérséklet és más tényezők hatására deformációs és tágulási együtthatója lényegesen alacsonyabb, mint a beton vagy téglafal. Más szavakkal, ha a körülmények megváltoznak, ez a tartós anyag leválik a homlokzat felületéről, mivel sokkal kevésbé érzékeny a rugalmasságra és a deformációra.

A klinker csempe másik hátránya a nehéz súlya. A sűrűn tömörített égetett agyag nagy tömeget szerez, még akkor is, ha viszonylag kis elemekké alakul, mint pl. Csempe vagy dekoratív tégla.

Az anyag fenti jellemzői azt mutatják, hogy szükség van a megfelelő ragasztó kiválasztására. Ez az erőssége a kapcsolat a felület függ a megjelenését és tartósságát az egész dekoratív befejezni. Az egyes elemek elválasztása vagy hasítása jelentősen rontja a homlokzat, az erkély vagy a klinker lépcsőinek megjelenésének esztétikáját.

Jellemzők és típusok

A klinker befejező elemeinek ragasztó keverékének mindenekelőtt meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • A ragasztó oldat megnövekedett viszkozitása. Csak a megfelelő viszkozitású és koncentrált ragasztó képes megtartani a klinkerlemezt a kikeményedés során. Ellenkező esetben az elemek a ragasztás folyamatában távolodhatnak a felszíntől.
 • Jó nedvességállóság és a szélsőséges hőmérsékletek ellenállása. Mivel a leggyakrabban külső elemeket klinkerrel kezelik, a ragasztóoldatnak meg kell felelnie a külső időjárási és hőmérsékleti feltételek hatásainak is.
 • A ragasztó összetétel megfelelő rugalmassága. Az alacsony nedvességelnyelési együtthatónak köszönhetően a klinker csempe nem lesz képes jól illeszkedni a felületre kemény ragasztó használata esetén.
 • Magas ragasztási teljesítmény. Nagy tapadás (tapadás) szükséges ahhoz, hogy a nehéz agyagelemek szilárdan rögzítve legyenek a felületen, különösen a függőleges, és a ragasztószárítás során ne mozogjanak.

Típus és összetétel szerint a ragasztóoldatok:

 • Cement. Ez az egyik legelterjedtebb megoldás. Az ilyen ragasztók mind külső, mind belső munkákhoz jól illeszkednek. Az ilyen ragasztó keverék egyesíti a klinker csempe rögzítéséhez szükséges összes tulajdonságot: elegendő viszkozitás, rugalmasság és tapadási szilárdság. A kompozíció alapja a cement, amelyet lágyítókkal egészítenek ki, és kiegészítik a további elemeket.
 • Egykomponensű keverékek. A ragasztó oldat összetétele monoton.A ragasztó könnyen használható, mivel különféle méretű fém vödrökben kész formában értékesítik. Azonban egy jelentős hátrány, amely hátrányosan befolyásolhatja a csempe függőleges helyzetben történő elhelyezését, az ilyen készítmény viszonylag hosszú szárítási ideje.
 • Kétkomponensű ragasztókeverékek. Az ilyen ragasztóknak epoxi bázisa van. Gyantákból és keményítőből áll. Használat előtt mindkét összetevőt addig gyúrják, amíg homogén ragasztóanyagot nem kapunk.

Ez a ragasztó jobban és gyorsabban ragad, és a szárítás során jól tartja a klinkerlemezeket.

Népszerű márkák

Az orosz piacon a következő márkák ragasztó keverékei és összetételei jól bizonyították:

 • "Ekstrabond". Ezek a ragasztókészítmények hazánkban készülnek. A keverék sokoldalú és alkalmas belsőépítészetre, valamint homlokzatok és dekoratív elemek külső díszítésére. A ragasztó magas fagyállóságú.
 • RKS ragasztószerkezet. Elsősorban klinker csempe és egyéb beltéri elemek elhelyezésére szolgál. E ragasztó megkülönböztető minősége a magas nedvességállóság. A keverék használata külső munkákhoz mérsékelt éghajlat mellett megengedett.
 • Ceresit CM. Kiváló rugalmassággal, magas nedvességállósággal rendelkezik. Gyakran és sikeresen használják a magas páratartalmú szobák, például úszómedencék és zuhanyzók díszítésére.
 • A "Quick mix Baumacol" ragasztószerkezete. A legnagyobb rugalmassággal rendelkezik. Hát ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek és egyéb külső tényezőknek. Tökéletesen tartja a klinker burkolólapokat az összetett szerkezeteken, mint pl. Kályhák, kandallók, többszintű díszítő elemek.

tippek

A klinker csempe ragasztójának kiválasztásakor Érdemes megjegyezni néhány egyszerű szabályt és tippet, amelyek segítenek kiválasztani a legjobb és legmegfelelőbb ragasztókészítményt tulajdonságok szerint:

 • Önnek ragasztót kell választania, amely tulajdonságai és jellemzői szigorúan megfelelnek azoknak a feltételeknek, amelyek mellett azt tervezi használni. Más szavakkal, a külső homlokzatokon és elemeken belüli munkákhoz nem lehet kompozíciókat használni. Figyelembe kell venni az olyan mutatókat is, mint a nedvességállóság, a szélsőséges hőmérsékleti ellenállás.
 • Még az úgynevezett univerzális ragasztóknak is gyakran vannak korlátozásai és követelményei a működési feltételekhez. Mindenesetre gondosan meg kell vizsgálni a csomagolást a kiválasztott ragasztó összetételére és sajátosságaira.
 • A modern gyártók olyan ragasztókat készítenek, amelyek összetevőket tartalmaznak a penész és a penészgomba kialakulásának megakadályozása érdekében. Ez hasznos kiegészítő funkció, különösen, ha a burkolatot a külső homlokzatra vagy egy magas páratartalmú helyiségben helyezik el.
 • A munka minőségének jelentős javítása ugyanazon vállalat habarcsát használhatja, mint a választott ragasztó. A különböző gyártóktól származó ragasztó és habarcs különböző összeférhetetlen anyagokat tartalmazhat.
 • Ne rohanjon fel olcsóbb társait. Óvatosan vizsgálja meg a kompozíciókat, a tulajdonságok leírását és az utasításokat. Sok olcsó készítmény és keverék nem rosszabb, mint a drága.

Hogyan készítsük el a klinker lapokat az elkészített falra, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba