Hogyan távolítsuk el a csempe ízületekből származó régi habarcsot?

A modern és hi-tech opciókba beépített csempe szinte rekordtartóssággal rendelkezik. Ez nem mondható el a csempe ízületekről: piszkosak, idővel sötétebbek, gomba borítja őket. Eljött az idő, amikor meg kell választani, hogy megváltoztatjuk-e a teljes bevonatot vagy csak az illesztést, amelyből gyakran nehéz eltávolítani a régi habarcsot. Helyesen kiválaszthatja a habarcsot önmagában, ha előzetesen eldönti, mit kell vásárolni, és mit tud menteni.

Mechanikus eltávolítás

A döntés meghozatalakor döntést kell hoznia a folyamat fő oldaláról - mechanikus. A habarcsoldatok kémiai vegyületekkel lágyíthatók, de a régi habarcsot mindenképpen elég szorosan kell tartani. Az eltávolításhoz speciális eszközre és célzott erőfeszítésekre van szükség.

A régi oldat kivonására használható:

 • festék kés;
 • rasshivatel varratok;
 • Dremel speciális fúvókával;
 • egyéb elektromos szerszámok;
 • improvizált eszközök.

Előzetesen tudnia kell minden egyes eszköz funkcióit.

Festék kés

Ez az egyik legjobb kéziszerszám, amellyel tisztíthatja a habarcsot. A vékony lapát, amely a csempe sarkába üt, képes hajlítani, és ez gyakran megakadályozza a máz aprítását. A cserélhető élek olcsósága lehetővé teszi, hogy folyamatosan éles munkaterületet használjon, anélkül, hogy elveszítené az élesítés idejét.

Az első mozgás egy vágás a varrás középpontjában. Ezt 2-3 alkalommal ismételjük, amíg a penge a kívánt mélységbe nem kerül. Ezután a szerszám billentésével kezdje eltávolítani az oldatot a szomszédos lapok szélei felé. Ha mély tisztításra van szükség, akkor a lapátot a lapok széleihez kell nyomni, majd ismét a mozgást a bemélyedéshez.

„Kemény körülmények között” (padlóburkolat, csempe ragasztó a habarcs alatt) az első mozdulatok nem élesített (tompa) penge szöggel készíthetők. Vásárláskor győződjön meg róla, hogy a pengék rögzítésére szolgáló csavar elég megbízható.

Rasshivatel varratok

Egy kicsit más elv a működtetés speciális kötőelemek számára. A pengék viszonylag vastagabbak (1–1,5 mm), és a munkadarab teljes hosszában a csiszolóanyaggal vannak borítva. Így a trimmer elkezdi tisztítani a varratot a teljes szélességben. Mivel a kések levehetők, könnyen megvásárolhatók. A legnépszerűbb az Archimedes késsel.

Dremel a spetsnasadkoy-val

A többfunkciós funkció az eszköz hívókártyája. A varratok tisztításához a fejlesztők karbidfúrót (Dremel 569) és egy útmutatót (Dremel 568) kínálnak. A fúró átmérője 1,6 mm. Az útmutató lehetővé teszi, hogy a fúrót szigorúan a két lapka között tartsa, a mélységet is beállíthatja.

Egyéb elektromos szerszámok

Az elektromos kéziszerszámot, amelyet az utasítások szerint nem a varratok tisztítására szántak, az improvizált eszközöknek kell tulajdonítani. A használat eredménye nem túl kiszámítható, és számos tényezőtől, például a munkavállaló készségétől és türelmétől függhet.

Néha fúrót (vagy csavarhúzót) használjon "kefével" (lemezkábel). Hasonló lehetőség egy hasonló melléklethez tartozó bolgár (lemezkábel az LBM-hez).

Ha azonban az acélhuzal látható jeleket hagy a lapon, ezt az opciót ki kell zárni. Mindenesetre csak egy tapasztalt munkavállaló képes jelentős előnyöket elérni a mechanikai módszerekkel szemben.

A padlóvarratokhoz megfelelő 3 mm-es fúrógép, Dremel analógként. A falak esetében pedig meg kell keresni a kisebb átmérőjű, kemény keményfémek piacán (ugyanaz a Dremel 569). A fúrógépen kis vagy közepes sebességet kell kitenni.Korlátozó fúvókát alkalmazhat a fúrógépre úgy, hogy ne merüljön mélyebbre, mint a szükséges.

A fúrót a felületre merőlegesen kell tartani, és a varrás mentén vezetni kell.

A bolgár lemezes lemezek olyan helyiségekben lesznek alkalmasak, ahol több fűrészelt csempe nem rontja meg az általános megjelenést (például egy pince vagy egy autómosó doboz). Nagyon kívánatos egy olyan modell, amely lehetővé teszi a sebesség csökkentését.

A lemeznek olyan vékonynak kell lennie, mint amennyire lehetséges, és nem új, hanem már jól megmunkált („megnyalta”).

Improvizált eszközök

Egy törött fűrészlap, egy cipő kés, egy véső, egy simítóval ellátott régi húr, egy vékony gyémántfájl segíthet.

A fő szerszám működése után a csempe szélein maradó habarcsnyomokat a konyhai szivacs kemény oldala eltávolítja. Ennek az anyagnak a merevsége olyan, hogy "veszi" az oldatot, és egyáltalán nem karcolja meg a mázat. Egy másik lehetőség a finom csiszolópapír használata (nulla).

Ha a csempe nincs mázzal (porcelán, stb.), Akkor nem lehet félni a karcolásoktól.

Ismerje meg, hogyan lehet könnyen és egyszerűen eltávolítani a régi videót a következő videóból.

Lágyítószerek

Néha azt mondják, hogy a vegyi tisztítószerek eltávolítják a régi habarcsot. Ez nem igaz. A tökéletes eredmény érdekében nem elég csak a terméket alkalmazni, majd futtatni egy rongyot a varrás mentén. A vegyi anyagok azonban valóban meggyorsíthatják az oldatot, és megkönnyítik annak eltávolítását.

A varrás összetétele

A régi habarcsot alkotó összetevőktől függően különböző tisztítószereket használhat.

Cement alapú habarcshoz

Ez a leggyakoribb habarcs típusa. A reagens ezekre sav. Két rész vízhez adjunk hozzá egy rész ecetet (9%). Az impregnálás utáni varratokat egy órán át kell hagyni. Megfelelő koncentrált citromsav vagy akár citromlé.

Az ipari fejlesztések jelentősebb segítséget nyújtanak. Másképpen nevezik őket: „A cementszennyező anyagok eltávolítására szolgáló eszközök: VALO Clean”, „A jó mesterhabarcs eltávolítója”, „A cement eltávolítására koncentrált eszközök az Atlas Szop”, a „Neomid 560 cement raid tisztító”. Az utasításokban meg kell említeni a habarcsot (közös töltőanyag, fuga).

A kompozíció alkalmazása után több órától napig tart. A csempe és a kő egyes típusai koncentrált tisztítóoldatokkal való érintkezés után reménytelenül megsérülhetnek. Olvassa el a lapkák és tisztító gyártók utasításait. Az eszközt egy láthatatlan területen tesztelik. Szükség esetén védje meg a csempe élét maszkolószalaggal.

Epoxi vegyületek esetén

Az epoxi-vegyületek teljesen vízállóak és ellenállnak a vegyi anyagoknak. Ezért csak speciális tisztítószerek segíthetnek eltávolítani őket: „Litostrip” a Litokolból; „Mapei Kerapoxy Cleaner”, „Fila CR10”, „Sopro ESE 548”.

Néha szükség lehet a termék újbóli alkalmazására.

Szilikon tömítőanyagokhoz

A tömítőanyagok gyorsan szennyeződnek és gyakran „virágoznak”, utána nincsenek helyreállítva vagy javítva. Teljesen el lehet távolítani a régi tömítőanyagot mechanikusan (késsel, régi hitelkártyával, durva sóval, stb.) Vagy forró gőzárammal (ha otthon van gőztisztító).

A háztartási vegyszerek használatához ismerni kell a tömítőanyag összetételét. A savösszetételt ecettel (legalább 70% -os koncentrációban), alkohol - technikai vagy orvosi alkohollal lágyítjuk, bármely oldószer semleges.

Annak érdekében, hogy ne lássuk a kompozíciót, könnyebb megtalálni az egyetemes ipari eszközöket: "Penta-840", "p," Mellerud Silicon Entferner "," Lugato Silicon Entferner ".

Néhány szilikon tömítőtisztító megsemmisíti a műanyagot.

Személyi védőfelszerelés

Az elektromos kéziszerszámokat védőszemüvegben és légzőkészülékben kell viselni. A kémiai eljárások gumikesztyű nélkül nem indíthatók el. Az ablaknak nyitottnak kell lennie.

Ki kell cserélnem a régi habarcsot

Egy négyzetméternyi csempe tíz vagy több métert jelenthet a varrásból.Ha a burkolat teljes területére számít, felmerül a gondolat: "Lehetséges-e ismétlődő injektálás nélkül?"

Ismerje meg, hogyan kell kicserélni a régi habarcsot kis restaurációs intézkedések után.

Próbálja ki ezeket a módszereket:

 • mossa le a varrást;
 • távolítsa el a felső réteget csiszolópapírral;
 • festjük át a különleges összetételt.

Koncentrátum a csempe kötésekhez A HG a holland gyártók által, a cementalapú kötések tisztítására szolgáló speciális eszközként helyezkedik el. 10 percig az anyag eltávolítja a korom és a zsír rétegeit.

Megengedett, hogy színes varráson használhassák, de semmilyen kőre ne.

A szennyezett fehér habarcsot a klórtartalmú szerekkel frissíteni lehet. Ezek fehér, Domestos, Cif Ultra White. Egyszerű fehérítőszer esetén vízzel hígítsuk, alkalmazzuk, majd 10 perc múlva mossuk le.

Színes felületek esetén a klór ellenjavallt: elszíneződés következik be, és egyenetlen. Ha van egy helyszín a kísérletekhez, akkor próbálkozhat a népi jogorvoslatokkal: szódabikarbóna, hidrogén-peroxid (vízzel elegyítve 1: 2 arányban), ecetsav. Végül használhatunk általános célú mosószereket, amelyek széles választékban találhatók: Ultra Stripper, Pemolux, Santry, Silit, BOZO és mások.

Ha a szennyeződés nem mélyen behatol, használjon finom csiszolópapírt. A dörzsölésnek a vastag karton vagy más anyag szélét hajlítania kell. Természetesen a korábbi esztétikai szintet nem lehet elérni, de így a gyenge fényviszonyokkal rendelkező területeken, az alaplap fölött frissítheti a varratokat a folyosón.

A régi varrás festése egyszerű és hatékony.

Ezt a következő típusú termékekkel lehet elvégezni:

 • jelölő vízálló tintával Edding 8200, 2 szín: fehér és szürke, vonalvastagság 2-4 mm;
 • Pufas Frische Fuge (fehér);
 • "Snowball" fehérítő ceruza a BRADEX-től;
 • Fuga Fresca (fehér).

Mindhárom módszer kombinálható. Például, mossuk le a zsírt és a festéket, vagy a csiszolás után járjunk a varrással festékjelölővel.

Gyakran láthatjuk, hogy a varrás összezsugorodott, és félig vékony lesz a padlóburkolat egy lapka körül. Ez azt jelenti, hogy a lapka most az esztrichen fekszik. Ebben az esetben a varratokkal kapcsolatos problémákat nem lehet megoldani, amíg a csempe újra nem ragasztásra kerül.

Ha a habarcs a falakon repedik, akkor ez azt jelentheti, hogy az összes csempe bevonat leválik, és rendkívül rosszul tartja, így könnyebb lesz újra felszerelni a lapkát.

Az új varrás jellemzői

Hasznos betekintést nyerhet minden tapasztalatból. Mielőtt megvásárolná a habarcsot, fontolja meg, hogyan lehet meghosszabbítani egy új közös élettartamát.

Ahol a falat gomba okozta, nem célszerű újra alkalmazni a szokásos összetételt. A teljes mélységig tisztított varratokat gombaellenes szerrel kell kezelni, ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező, vagy legalább a megfelelő impregnálást (Ceresit CT 10) kell választania.

A mosdó közelében vagy a kád felett található varratok hosszú ideig nem maradnak tisztaak. Azonban az Atlas Delfin-tal védhető, vagy a szükséges minőségű termékekkel vásárolható, például a CERESIT CE 40 vízlepergető hatású és szennyeződésmentesítő technológiával.

Érdemes megfontolni a változatot az epoxi keverékkel, amely további impregnálás nélkül a varráson van elhelyezve.

Néha még mindig jobb a régi habarcs cseréje, ha nem tudja eltávolítani a művelet következményeit. Megszabadulni a mennyezeti habarcs segít a fenti eszközök.

Szóval, meg tudja tisztítani a régi habarcsot. Ehhez nem szükséges egy drága eszköz. Ha a munka mennyisége meghaladja a 10-15 négyzetet, érdemes egy olyan megoldást vásárolni, amely lágyítja a megoldást. Ez időt és energiát takarít meg.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba