Hogyan kell fúrni a lapkát?

A csempe megbízható és tartós befejező anyag, amellyel a lakberendezés bármely belső terét meg lehet díszíteni. Különböző adalékok keverékéből készül, magas hőmérsékleten égve. Ez erőt ad, javítja a teljesítményt és a minőségi jellemzőket.

A befejező munka során csempe fúrása szükséges: ez a különböző lyukak kialakításához szükséges, amelyek egyszerűsítik az egyes csomópontok telepítési munkáját. A lyuk minősége a megfelelő fúrástól függ.

Különleges jellemzők

A csempe főként falburkolatokhoz használatos, nem képes ellenállni a nagy terhelésnek, és vastagsága alacsonyabb, mint a padlóburkolatokhoz. Az anyag fúrása chipek és repedések képződése nélkül viszonylag összetett folyamat. Csak a mester tudja megtenni az első alkalommal. Ez a csempézett termékek több technikai jellemzőjének köszönhető.

szilárdság

Szinterezés után az agyag tömörül, ami nem teszi lehetővé a nyersanyag komponensei közötti kötések könnyen elpusztítását.

A lyukak kialakításához olyan mechanizmusokat kell alkalmazni, amelyeknél a keménységi mutatók sokkal nagyobbak, mint a kerámiák. Ugyanakkor a feldolgozást viszonylag szépen kell elvégezni (az alkalmazott szerszám optimális sebességével).

A felső simaság

A lap tetejére egy speciális védőszemüveg borítja, amely megakadályozza agyag megsemmisítését a nedvesség hatására. Az első fúrás felülete meglehetősen nehéz fúrni, ami a szerszám csúszásához vezethet.

Ezt a problémát többféleképpen oldja meg, amelyek közül a legegyszerűbb a belépési pont kialakítása könnyű sztrájk segítségével és a felső réteg megsemmisítése.

törékenység

Nagyon óvatosan és óvatosan kell fúrni az anyagot: az összes komponens közötti kapcsolat nem műanyag, és gyorsan elszakad bizonyos vonalak mentén. Ez repedést okozhat.

Ezen tulajdonságok alapján elmondható, hogy a csempe fúrását a lehető legpontosabban kell elvégezni, és csak speciális mechanizmusok használatával. Ez lehetővé teszi, hogy sima csikket kapjon, és vizuálisan kellemesebbé tegye a felületet a bélés általános hátterében.

A fúrók típusai

A kerámia burkolólapok fúrása a telepítés után és közvetlenül a bázis felületére történő ragasztás előtt elvégezhető. A modern piac többféle eszközt kínál, amelyek felhasználhatók az ilyen anyagok feldolgozására. Minden hasonló termék több kategóriába sorolható.

lándzsa alakú

Ennek a szerszámnak a munkafelülete egy lándzsára hasonlít, így lándzsa. Tehát lyukat fúrhatnak, a termék volfrámkarbidból készül. Ez az anyag nagy keménységgel, egyedi teljesítménygel rendelkezik, lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan fúrjon lyukakat.

Hátránya, hogy a termék élettartama korlátozott, és csak néhány lyukat fúrhat a lapkában.

pobeditovoe

Egy ilyen eszköz hasonlít a fém vagy fa szokásos termékére. A készülék végén van egy speciális pozditovaya forrasztás, amely képes nagy terhelések szállítására. Ezek az eszközök nem specifikusak: fő célja a beton fúrása.

Ha több lyukat kell kialakítania a lapkában, akkor a legjobb megoldás. Költségük valamivel alacsonyabb, mint a lándzsákhoz hasonló társaik. Jó fúró, 2-3 lyukba. Ha a falhoz már ragasztott csempe van, akkor nem kell megváltoztatnia a szerszámot: azt is használhatja, hogy fúrjon egy csapos lyukat a betonkeretben.

gyémánt

Az ilyen konstrukciók kis hengerek formájában készülnek, amelyek felső felülete gyémántszemcsékkel van borítva. Ilyen szerszámot a fém és a kis átmérőjű egyrészes gyémántok szinterelésével nyerünk. A csempe feldolgozásához az ilyen fúrók a legjobb megoldás. Nagy terhelésnek ellenállnak, különböző keménységű és vastagságú anyagokhoz alkalmasak.

A gyémántfúrók hátránya viszonylag magas költségnek tekinthető, ami több furat megszerzéséhez nem praktikus.

Koronák és balerinák

Ezeket a szerszámokat a csempe lyukainak fúrására használják a keverő vagy a vízcső alatt. A technikai koronák a gyémánt fúrók egyfajta típusai, amelyek csak a munkafelület megnövekedett átmérőjében különböznek.

A balerina fúráskor nem képez lyukat, hanem körkörös mozgás során csak a felső szilárd réteget távolítja el. Ajánlott használni, ha a csempe ragasztóval még nem került rögzítésre a falra.

Fúrók kiválasztása

A csempe fúrásra kerül, ha egy adott helyen egy átmérőjű kerek vagy félkör alakú szerkezetet kell telepíteni. A leggyakoribb feladat az, hogy fúrjuk a felületet a dübel alatt, amelyet hordozó vagy rögzítőelemként használnak. A nem szabványos megoldások és eszközök segítségével megoldottak a nem triviális problémák is.

Kis átmérő

A kis lyukak készítése a kerámia burkolatok használata során nagy gondot jelent. Ilyen célokra szinte minden korábban vizsgált fúrást használjon. Az ilyen eszközök lehetővé teszik, hogy kerek lyukat alakítson ki.

Átmérőjük 4-5 mm és 12-15 mm között változhat.. A vetőgép mérete a termék gyártójától függ. Vannak olyan módosítások, amelyekben az átmérő 0,5 mm-es lépésekben változhat, más modellek hüvelykön alapulnak.

Fontos figyelembe venni a mérési egységeket, hogy kiválasszuk az optimálisan kényelmes és megfelelő lehetőséget.

Greater

Néha a kerámiával való munkavégzés során a telepítés során vizet vagy szennyvízcsöveket vezetünk át az anyagon. Az ilyen termékek átmérője sokkal nagyobb, mint a szokásos fúróké. A koronák segítségével oldja meg ezt a problémát. Külsőleg nincsenek csavart felületük, mint egy fúró. A fúrást a szilárd burkolatok rovására hajtják végre, amely érintkezik a lapkával. A korona gyártásához használt anyagtól függően 2 csoportra osztható: pobeditovye és gyémánt.

Pobeditovye koronák kiegészítik a győzelem napaykami-ját. Az ilyen minták különböző méretűek, lehetővé teszik 15 cm átmérőjű lyukakat képeznek. Könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb a csővezeték elhelyezése a különböző típusú csöveket használó létrehozás során. Ennek az eszköznek a hátránya a korlátozott élettartam. Koronával akár 20 lyukat fúrhat, majd a felső réteg gyorsan elhasználódik.

A formában lévő gyémánt koronák hasonlóak a pobeditovy analógokhoz. Azonban itt, mint vágófelület, kis gyémánt chipeket használnak, amelyek a kerethez forrasztva vannak. A koronák átmérője igen széles tartományban változhat. A piacon olyan modellek találhatók, amelyekre ez az érték meghaladhatja a 25 cm-t, de az ilyen termékeket csak olyan szakemberek használják, akik szakszerűen foglalkoznak javítással. Ez a magas árnak köszönhető, ami nem teszi lehetővé a rendes vásárló számára, hogy az eldobható háztartási felhasználásra szánt árukat vásároljon.

A nagy átmérőjű lyukak fúrásának egyetemes eszközei a balerinák. Központi csúcsból, valamint egy speciális rúd mentén mozgó vágószerszámból állnak.Előnyük az, hogy a szakember a befejező munkák során nem szabványos átmérőjű lyukat készíthet (ami nem mindig lehetséges a koronák segítségével).

Ha a nagy lyukakhoz nem lehet koronát vásárolni, akkor a szokásos kis átmérőjű fúrókkal próbálja meg formázni.

Ehhez a csempe felületén rajzoljon egy kört a kívánt paraméterről. Ezután a vonal mentén a belső tengely mentén sok lyukat fúrnak, amelyek egymáshoz közel helyezkednek el. Befejezése után óvatosan üsse ki a csempe belsejét, és simítsa meg a végeket egy dörzsölő kendővel.

Működési elvek

A fúrási lapok viszonylag egyszerű folyamat. Kizárólag a jól ismert gyártók minőségi eszközének segítségével kell elvégezni, amelyek termékei pozitívan értékelik a mestereket. A lyuk minősége közvetlenül attól függ, hogy milyen szépnek látszik, és szépnek kell lennie.

Hogyan válasszunk egy fúrót?

A feldolgozó lapka többféle elektromos szerszámmal is elvégezhető. A legjobb megoldás egy fúró, amely lehetővé teszi több probléma megoldását. Ilyen eszköz kiválasztásakor fontos, hogy megfeleljen számos alapvető követelménynek:

 • Célszerű olyan fúrót használni, amely a sebesség változtatására alkalmas funkcióval rendelkezik. Ez csökkenti a mikrokockák kockázatát vagy az anyag felosztását.
 • Egy kalapácsfúróval fúrjon lyukakat csövekhez vagy aljzatokhoz. Lehetőség van arra, hogy letiltja az ütközőfúró működését, valamint beállítsa az orsó forgási sebességét. Ebben az esetben rendszeres fúróvá válik, de csak nagyobb teljesítmény.
 • Előnyösen egy hűtőrendszer és vezetők. Ezek az attribútumok opcionálisak, de a szakemberek ezeket a segédeszközöket használják. A hűtőrendszer egy speciális tartály vízzel, amely a fúrófej végére automatikusan üzemel. A vezetők hagyományos szívócsészék, amelyek egyszerűsítik és egyenletesen rögzítik a fúrót.

Irányítjuk a folyamatot

A csempe feldolgozási technológia magában foglalja a folyamat folyamatos nyomon követését, valamint a fúrógép állapotát. Minőségi lyuk pontos fúrásához néhány egyszerű ajánlást kell követnie:

 • Folyamatosan hűtsük le a fúrót.. Ha ez nem történik meg, akkor kiéghet. Ha nincs automatikus vízellátó rendszere, akkor cserélje ki azt egy szokásos palackkal, amelyben több lyukat kell a forgalmi dugóban lyukasztani. Rendszeresen vegye ki a fúrót és nedvesítse meg folyadékkal.
 • Ne nyomja meg keményen a fúrót. A túlzott terhelés a fúró repedését vagy deformálódását okozhatja.
 • Ne használjon fordított üzemmódot húzáskor. munkaeszköz. Ez a megközelítés zsetonok kialakulásához vezet a csempe felső felületén. Néha ez az anyag repedését okozhatja.
 • Próbáljon meg pontosan szögben tartani a fúrót. a lapka síkjához képest. Ha nincs tapasztalata, az egyszerűsítéshez speciális állványokat vagy bilincseket használhat.
 • Fúrjon csempe a fúró minimális sebességével. Ne próbálja meg növelni őket üzem közben: ez a fúró túlhevüléséhez vagy az anyag megsemmisítéséhez vezet.

Hasznos tippek

A különböző fúrókkal végzett kerámialapok feldolgozására szolgáló algoritmus szinte azonos. Van néhány egyszerű tipp, amely egyszerűsíti a probléma megoldását:

 • Koronák használatával öntözni kell. Ez csökkenti a hőmérsékletet és hosszabbítja meg a szerszám élettartamát.
 • Ha gyakran mozog csempe, a művelet egyszerűsítése érdekében különleges mintát kell készítenie vagy vásárolni. Ez egy kis karton, amely műanyagból vagy fából készült, belsejében több különböző átmérőjű lyukat vágnak.Ha ezt a sablont a megfelelő helyre helyezi, egy koronát vagy fúrót helyez be, akkor megbízhatóbban rögzítheti a szerszámot, és nem engedheti meg, hogy mozgás közben működjön.
 • Annak érdekében, hogy megakadályozza a fúrócsúszást, ragasztószalagot kell ragasztani a csempe felületére. A szerszám szilárdabban rögzül a szalaghoz, amely lehetővé teszi a jövő furatának középpontjának kialakítását.
 • Próbálja meg a lyukakat a szomszédos lapok közötti varratokba helyezni. Ez nem csak egyszerűsíti a fúrást, de nem fogja megsemmisíteni a csempe dekoratív felületét.
 • Ha speciális kerámialapos fúrókat használ, fontos a fúrás mélységének figyelése. Ha az anyagot nem rögzítették, akkor a vastagság kb. 2/3-át fúrhatja, és minden mást óvatosan ki kell üríteni. A fúrás során biztosítani kell, hogy a fúró nem lép át a betonon. Ez jelentősen csökkenti a munkafelület minőségét, vagy használhatatlanná teszi.
 • A munka megkezdése előtt ajánlatos kb. 30 percig áztatni a kerámia csempe vízbe. Ez idő alatt a víz lágyítja az anyagot és kezelhetővé teszi a feldolgozást.
 • Próbáljon legalább 2–5 cm távolságra fúrni a lyukakat a csempe végétől. Ha szükséges egy lyukat különösen közel tenni, ne feledje, hogy ez a megközelítés aprításhoz vagy repedéshez vezethet.

A folyamat rendkívül egyszerűvé tétele érdekében ügyelni kell a munkára és a türelemre.

A sietés anyagi törést okozhat.. Fontos a biztonsági szabályok betartása. Ez kiküszöböli a sérüléseket, és lehetővé teszi, hogy lyukak legyenek a kivitelezés folyamatában.

Ezután nézze meg a fúrócsempék mesterosztályát.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba