Hogyan tisztítsuk meg a csempe lapokat a ragasztóról?

A csempe belső befejezésének befejezése után a ragasztó nyomait hagyni kell a lapkán, amelyet el kell távolítani. Lehetetlen elhagyni a bélést ebben a formában, mert a fürdőszoba vagy a konyha megjelenése nem lesz vonzó, és az anyag maga is felhalmozódik a higiéniai körülményeket rontó baktériumokban.

Attól függően, hogy milyen típusú ragasztót használtak a munkához, számos lehetőség van a szennyeződés eltávolítására speciális vagy rendelkezésre álló eszközökkel.

A csempe ragasztó típusai

A rögzítőanyag különböző komponenseket tartalmazhat. A szárítási sebesség, az eredmény tartóssága és a ragasztó falra való felhordásának módja függ a készítménytől. Ezért a különböző ragasztóanyagok kerámiájának tisztítási módszerei különböznek egymástól.

A ragasztó alapok közül a szokásos, hogy ki kell jelölni:

 • Cement ragasztó. A csempe mesterek által gyakran használt műanyag. A sűrű sűrűség lehetővé teszi, hogy a csempe jól illeszkedjen a falhoz. Az ilyen ragasztó minősége közvetlenül függ az oldathoz az előkészítés során hozzáadott szennyeződésektől.
 • Epoxi ragasztó szintetikus gyantákat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a bázis lassan megkeményedik. Emiatt nem népszerű az építők körében, és nehéz lehet egy fényes felületről is mosni. A tisztításhoz általában speciális oldószereket használnak, amelyeket bármely építőanyag-áruházban lehet megvásárolni.
 • Polimer ragasztó a cementhez hasonlóan népszerű. Úgy néz ki, mint egy gél vagy paszta, amely gyorsan megszilárdul. A készítmény akril tartalmú, így a szennyeződést csak speciális akril oldószer alkalmazása után lehet tisztítani.
 • Házi ragasztó. A gyári anyag megvásárlása érdekében sok építész saját receptet készít a csempe ragasztóalap készítéséhez. Ennek az oldatnak a összetétele jellemzően homok cementet tartalmaz, amelyet bizonyos arányban adnak hozzá. Ha a homok aránya jelentősen meghaladja a többi alkatrészt, az anyag áramlik, és nem fogja tudni rögzíteni a bevonóelemeket. Az előnyök az, hogy személyesen szabályozhatjuk a keverék összetételét, ami megkönnyíti a ragasztó felületének tisztítására szolgáló eszközök megválasztását.

Emlékeztetni kell arra, hogy ha a keverék gyorsan megszilárdul, akkor az ott levő foltokat a lehető leghamarabb el kell távolítani, különben rendkívül nehéz lesz tisztítani a kiszáradt nyomokat a nyomokban.

A felület ragasztó tisztítására szolgáló módszerek

A ragasztófoltok eltávolítása előtt ajánlatos megismerkedni a falra alkalmazott javítások típusával. Minden egyes tisztítási módszer önmagában hatásos lesz a különböző ragasztókészítményekre.

Friss ragasztó

A befejező munkák maximális pontosságot igényelnek a megoldás alkalmazásakor. Vannak azonban olyan esetek, amikor a csempe felülete túlzott foltoktól szenved. Ez akkor fordul elő, ha a ragasztó a varratok helyén nyúlik ki, vagy ha véletlenül megérinti a már lefektetett lapkát.

Ilyenkor azonnal meg kell törölni a festett felületet, megakadályozva a megszilárdulást.

Minden téglalapot meg kell tisztítani gumi simítóval, eltávolítva a felesleges ragasztóanyagot, átfutni az ízületeken. Ezután meg kell öblíteni a spatulát meleg vízben, és távolítsa el a kerámia felületén keletkező foltokat.

A maximális hatás érdekében a rongyot vagy szivacsot meleg vízben kell megnedvesíteni, és minden szennyeződést meg kell törölni.

A nedves törlőkendő száraz ruhával törölje le a vizet a ragasztóvalellenkező esetben az ilyen raidok már nem moshatók el.

Ha a munka során az egyik csempe véletlenszerűen be van dugva, vagy túl süllyesztve az alapba, ez nem probléma.Az elem szélét egy spatulával le tudod ütni, és elválasztani a falról, amíg a ragasztó nem lesz száraz. A hátsó felületet (a falhoz fordítva) meg kell tisztítani a habarcsról, és a helyére kell ragasztani, figyelve a nagy pontosságot.

Vannak esetek, amikor a gátlástalan mesterek nem tartották be ezt a technológiát, mivel sok időt igényel. Végül is ebben az esetben szükséges, hogy fokozatosan ragadjon a falra ragasztó kis részekkel úgy, hogy a csempe törlése során a bevonat nélküli bázis ne keményüljön. Ezen túlmenően, a legtöbb keverék korlátozott időtartamú folyadék-expozícióval rendelkezik a folyadékban, így időre van szükségük néhány órára.

A drága anyagok elvesztésének elkerülése érdekében gyakran szükséges kis mennyiségben új keveréket készíteni.

Nos, ha van egy asszisztens, aki azonnal letörli a lapkát a fektetés után, de ha nincs ott, akkor lassan kell dolgoznia.

Edzett ragasztó

Ha a befejező munka befejeződött, és ugyanakkor a csempe még kiszáradt ragasztóanyagot, akkor kézzel kell eltávolítania őket. A lényeg az, hogy a lehető leghamarabb elkezdjük a tisztítást annak érdekében, hogy növeljük a foltok teljes eltávolításának esélyét. A gyorsan száradó keverékek két-három napig keményednek, és egy hét alatt normálisak.

Ezért sietni kell a keveréket félig szárított állapotban eltávolítani, különben agresszív vegyi anyagokat kell használnia, amelyek elronthatják a csempe megjelenését.

A rongy és a simító nem segít ebben, ezért egy kicsit több erőfeszítést kell tennie, következetesen elvégezve a tisztítási lépéseket:

 • Először vízzel nedvesíteni kell a foltot. Ez lehetővé teszi, hogy a keverék lágyuljon és kevésbé szorosan összekapcsolódjon a kerámiával.
 • Általában a foltot nedvességgel teljesen átitatják. Csak perifériás rétegek lesznek lágyak, amelyeket szivaccsal kell eltávolítani. Jobb, ha megpróbáljuk megtisztítani a többit a habkővel, kemény kefével vagy csiszolópapírral anélkül, hogy megérintené magát a bélést. Ha kis cseppekről beszélünk, akkor körömreszelővel tisztíthatók, de ez az opció nem fog terjedni a nagyméretű helyekre.
 • Ha a keveréket már nehézkesen kaparják le, akkor nem kell sietni és nagy erőfeszítéseket tenni, mert lehetséges a helyzet súlyosbítása. Jobb, ha megismételjük a vízzel való nedvesítés eljárását, várjuk meg, amíg a felső rétegek újra lágyulnak, majd ismét tisztítsuk meg őket szivaccsal. Szóval meg kell ismételni, amíg a folt egyenlő a lapkával.
 • Most meg kell tennie a kemény módszereket, és lágyabb eszközöket kell készítenie. Az utolsó réteget meg kell nedvesíteni, és rendszeres kemény szivaccsal vagy régi fogkefével meg kell tisztítani. Nem szükséges a háztartási vegyszerek használata.

Ha minden helyesen történik, akkor a végén elérheti a kívánt eredményt. Mint a csempe megtisztításakor, fontos a sietség elkerülése.

Vegyi anyagok a ragasztófoltok eltávolításához

A háztartási vegyszerek használata olyan esetekben szükséges, amikor a csempe ragasztó végül megkeményedett. Speciális oldószereket értékesítenek a hardverboltok polcain, és gyakran ugyanazokat a cégeket gyártják, amelyek a ragasztót gyártják. Az agresszív vegyületek a tömegeket még mély repedésekben és résekben oldják fel.

Számos követelmény van az ilyen eszközökre:

 • A folyadéknak meg kell felelnie a ragasztóanyag fő összetevőjének. Ezért, mielőtt a boltba kerülne, ajánlatos tisztázni, hogy a nem kívánt foltok milyenek.
 • A szennyezés elleni fellépés mértéke eltérő lehet. Néhány tisztítószer egyszerűen fellazítja a ragasztót, így könnyen eltávolítható egy ruhával. Más eszközök teljesen korrodálják a foltokat a talajba, behatolva a legkisebb résekbe.
 • Sok eszköz károsíthatja a csempe felületét, ezért meg kell vizsgálni a láthatatlan dekorációs területeken, hogy ne roncsolják meg a teljes felület megjelenését.
 • A vegyi anyagok használatakor be kell tartani a biztonsági intézkedéseket. A fürdőszobában kívánatos, hogy bekapcsolja a szellőztetést, hogy ne mérgezzen mérgező gőzöket. Szükséges továbbá a bőr védelme gumi kesztyű viselésével.Ha a folyadék belép a szemébe vagy a szájába, ajánlatos, hogy azonnal mossa le tiszta vízzel.
 • Szükséges az illesztések védelme a tisztítószer csatlakozásánál. Végül is, ha a kémia rájuk kerül, akkor a ragasztó lazulásához vezethet, és a falról lemaradhat. Jobb, ha tisztítás előtt fedjük le a fugázócsöveket skótszalaggal vagy szalaggal, védve őket a maró vegyszerek ellen.

A speciális berendezések használatára vonatkozó ajánlásokat általában a csomagoláson írják le. A kívánt eredmény érdekében kívánatos követni a gyártó tanácsát.

A gyári tisztítók mellett a rendelkezésre álló eszközöket is használhatja bármelyik házban:

 • Citromsav. 1 liter forró vízben 50 g savat hígítunk, alaposan összekeverünk és melegre hűtjük (amikor leáll az égés). Ezután meg kell nedvesíteni a ruhát az oldatban, és a folyadékot a szennyezett felületre kell felhordani. A lágyított masszát száraz szivaccsal távolítjuk el.
 • Soda. A port hideg vízzel híg konzisztenciára hígítjuk. Ezt a keveréket szivaccsal felhordjuk a ragasztóra, és egy ideig hagyjuk. Miután tiszta vízzel mossuk, és a felületet megszárítjuk.
 • White. A közönséges klór fehérítő sapkáját 2 liter vízzel hígítjuk. A folyamat nagyfokú megkönnyítéséhez meg kell nedvesíteni a keletkező folyadékot egy merev ronggyal vagy szivaccsal.
 • Asztalecet. A módszer védőkesztyű használatát igényli. Az ecetet a ragasztóanyagra visszük és néhány percig hagyjuk. Ezután a lágyított réteget szivaccsal eltávolítjuk. Szükség esetén az eljárást megismételjük.

Ezek a módszerek relevánsak a ragasztó szárítási szakaszában, de nem távolítják el jól a keményített masszát. Ezért a szárított foltoknál ajánlott gyári kémia használata.

Csempe tisztítása a ragasztóból az újrafelhasználáshoz

A gyakorlati és gazdaságos kézművesek mindig megtalálják a módját, hogy a korábban használt építőanyagot használják. Gyakran előfordulhat, hogy a régi lapok hasznosak lehetnek a nyári zuhanyzó, a kültéri WC vagy a műszaki helyiségek padlójára nézve. Ilyen helyiségekben a reprezentatív megjelenés nem játszik kulcsfontosságú szerepet, és a felületek általában könnyebben moshatók. Használat előtt azonban le kell tisztítani a régi ragasztót, különben a csempe fektetése pontosan nem fog működni.

Általában a lapka hátsó felülete a gyártó által biztosított érdességgel vagy érdességgel rendelkezik, hogy jobban tapadjon az alaphoz. Ezért nehéz lesz eltávolítani a régi ragasztó rétegét, néha egész centimétert elérve.

Az oldattal rendelkező csempe több napig vízbe merül, hogy lágyítsa a ragasztót. Nem kell forró vizet használni, mivel a keveréket nem lehet eltávolítani.

Ezután a régi réteget csiszolópapírral, csiszolókoronggal vagy más csiszolószerszámmal tisztítják. A maradék réteg óvatosan eltávolítható maró (akku) savval. A végső vízzel való öblítés után a lapka használatra kész.

A PVC-ből és más típusú ragasztókból tiszta kerámia mozaik csempe nem nehéz. A mennyezetből, a falakból és a padlókból származó súroló foltok nem nehézkesek, ha ezeket az ajánlásokat egyértelműen követik.

A csempe csempe ragasztóról való hatékony tisztításához lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba