Hogyan fektethetünk cserépeket a gipszkartonra?

A felújítások ritkán végeznek gipszkartonlapok használata nélkül. Ez az anyag nagyon praktikus és hosszú élettartamú. Néha nehéz ilyen kerámia lapokat elhelyezni. Ha megérti az összes árnyalatot, akkor ezt az eljárást otthonában bármelyik szobában megteheti.

Jellemzők

A gipszkartonlapok lehetővé tették, hogy a falak kiegyenlítésére különböző keverékeket használjanak. Sokkal könnyebb egy speciális keret készítése és a gipszkarton telepítése, mint órákig, hogy a falakat vakolattal dolgozzák fel. A gipszkarton klinker, csempe és kerámia burkolattal borítható.

A csempe fektetése a gipszkartonra egyszerű feladat. Az ilyen munka eredményeként nem tűnik sok építő szennyeződésnek és pornak.

A burkolólapok gipszkarton alapon történő elhelyezése mind lakó-, mind kereskedelmi helyiségekben lehetséges.

Vannak bizonyos szabályok, amelyekkel még a kezdő is könnyen megbirkózik a munkával.

Ezeket a tulajdonságokat figyelembe kell venni, különben a hibák nem kerülhetők el:

 1. A csempe fektetése a gipszkartonra alapos számításokat igényel. Fontos, hogy a telepítés során világos geometriát figyeljünk meg. A csempe nem tolerálja a hack-munkát és a gondatlanságot.
 2. A gipszkarton kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye annak a helyiségnek a jellemzőit, amelyben javításokat végez. A fürdőszobában vagy a konyhában végzett munkáknál ügyeljen arra, hogy nagy nedvességállóságú gipszkartonot válasszon. Ellenkező esetben egy új javítás csak egy rövid időre tetszik.
 3. Óvatosan vegye figyelembe a keretet a gipszkarton alatt. Minden elemnek ugyanabban a síkban kell lennie. A szerkezet minden eleme megbízható rögzítést igényel, hogy az alap merev és stabil legyen.
 4. Ne feledje, hogy a gipszkarton és a szomszédos falak, padló vagy mennyezet között kis hézagok vannak.
 5. A keret függőleges gerendái között nem lehet 40 cm-nél nagyobb. A nagyobb távolság azt eredményezi, hogy a gipszkarton működése közben elkezd hajolni, és talán még a bélés szakaszában is.

Ragasztó kiválasztása

A munka minősége a ragasztó választásától függ.

A helyes keret, a jó gipszkarton és a drága csempe, a megfelelő ragasztó nélkül - erőfeszítés hiába költött. Csak olyan megbízható gyártókra összpontosítson, akik már elnyerték a fogyasztók bizalmát.

Vásárláskor alaposan tanulmányozza a keverék összetételét és a felhasználási területet. Jó lehetőségek:

 • Cement alapú habarcs. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen ragasztó nem fogadható el gipszmunkára. Ha a gipszkarton lapjai kartonpapírral vannak borítva, akkor ez a megoldás nagyon alkalmas. Most ritkán használja ezt a ragasztót.

A cement és a homok keveréke szilárdan rögzíti a csempe a falhoz. Az eszköz használata a kezdőknek nem a legjobb megoldás. Ha hibát követ el, akkor ez nagyon nehéz lesz.

 • Rugalmas csempe ragasztó. Az egyik legjobb megoldás a ragasztószerkezethez. Kész keverék vagy száraz por formájában kapható, amelyet az utasításoknak megfelelően kell hígítani. Kiváló lehetőség a kezdőknek, lehetőség van a már meglévő lapka helyének javítására a GCR felületén.
 • Különböző típusú folyékony körmök. Az egyik legmodernebb kompozíció. Elérhető kényelmes műanyag palackokban. Az alkalmazásnak külön fegyvert kell kapnia.

Egyesek úgy vélik, hogy az ilyen anyagok felhasználhatók az összes munka elvégzésére a kezdetektől a végéig.

Ugyanakkor a szakértők arra ösztönzik a folyékony körmök használatát pontmunkára, amikor egyes elemek még mindig elmaradnak a felszíntől.

Felület előkészítése

A gipszkarton dobozhoz előkészítő munka szükséges. A folyamat megkezdése után a lapokat a falakra kell helyezni. Először is, végezze el a szükséges lyukakat a csövek, aljzatok és egyéb kommunikációk számára. Az alkalmazáshoz feltétlenül szükség van egy alapozóra és egy kefével ellátott hengerre. A primer gipszkartonnak 2 rétegre van szüksége az anyag és az oldat közötti tapadás javítására.

Mielőtt elkezdené az oldat elkészítését, győződjön meg róla, hogy meghatározza az első lap helyét. Ehhez használjon egy szintet, ceruzát és egy lapkát. Helyezze a töredéket egy sarokba, és körözze a körvonalat. Fókuszáljon ezekre a kontúrokra és a szintre, amikor vonalakat rajzol a falon. A vízszintes profil segíthet, útmutatóként használhatja.

Az előkészítő munka a következőképpen történik:

 • Az ízületek feldolgozása. A laphézagokat hímezni kell. Használjon építési kést. A szerszámot a középponthoz képest 45 fokos szögben kell tartani. Vágja mindkét oldalt.
 • A varratoknak gittnek kell lenniük. A kompozíció első rétegének teljesen ki kell zárnia az üregeket. Ezután ragasszuk a megerősített szalagot, ez segít elkerülni a repedések kialakulását a jövőben. A szalagot ki kell vakolni a kiegyenlített felületre.
 • Csiszolás. Szükség esetén terítse ki az egyenetlen területeket.
 • Primer felület. Az alapozáshoz válasszon olyan termékeket, amelyek antiszeptikumokkal rendelkeznek a készítményben. A feszesség és szilárdság javítása érdekében a felületet 2 rétegben kell feldolgozni.
 • A csempe fektetési minta kiválasztása. A rendszer kiválasztásakor a falfelületet figyelembe veszik. Számolja a vízszintes csempe sorok számát. Ezután ossza meg a fal hosszát a lapka szélességével, figyelembe véve a rések szélességét.

Ha az osztás eredményeképpen egy csempe szélességének 0,5-nél nagyobb számot kapsz, kezdj el a jobb látott széltől. Tehát elképzelhetetlen helyen elrendezheti a vágott lapokat. Ha a megosztottság fennmaradó része egy szám, amely kevesebb, mint 0,5 a lapka szélessége, akkor kezdje meg a fal közepét. Így a vágott lapok szimmetrikusak és szépek lesznek.

 • Öntapadó készítmény készítése. Ebben a szakaszban teljes mértékben kövesse a kiválasztott anyag utasításait. A népszerű száraz keverékeket a gyártó által megadott arányban vízzel kell hígítani. Először öntjük a keveréket a tartályba, majd adjuk hozzá a folyadékot.

Az ilyen keverék kiváló minőségű keveréséhez használjon fúvókát a megfelelő fúvókával. Ne keverjen egyszerre sok oldatot. A tapasztalattal rendelkező mesterek olyan nagy mennyiségű tenyésztést javasolnak, amennyi szükséges a csempe 1 négyzetméteren történő lerakásához. m gipszkarton felülete.

Csempe előkészítése

Miután elkészítette a gipszkartonot, folytathatja a csempe elkészítését. Válasszon egy jól megvilágított helyet a lakásban, és a tiszta padlón helyezze el az elemeket a kiválasztott mintának megfelelően. Használjon nemcsak az alaplapokat, hanem a díszítéshez szükséges elemeket is (határok és hasonlók). A távolságok elszámolásához speciális kereszteket használjon.

Ha számítógéppel tervezett és nyomtatott kép van, a kijelző nem tart sokáig. Még akkor is, ha nincs ilyen segédlapja, ez nem okozhat okot a rajz elrendezésének elutasítására. Ne feledje, hogy mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a párt különböző árnyalatok elemei lesznek (sötétebb vagy könnyebb, mint a megadott). A csempe előkészítésének elhanyagolása azt eredményezheti, hogy ezek az elemek kiemelkedő helyen lesznek, és rontják a benyomást.

Ezen kívül a válogatás segít abban, hogy olyan lapokat találjon, amelyek nem alkalmasak a telepítésre - töröttek, hasítottak vagy a dekoratív máz megsértésével. Ha a sérülés nem túl komoly, akkor ezeket a lapokat a vágáshoz lehet használni. Azonnal hajtsa végre ezt az eljárást.

A csempe vágásához csak egy ceruzával és egy speciális vágóval van szükség.Egy ceruzával rajzoljon egy tiszta vonalat az elülső oldalon, ismételje meg egy vésővel. Fontos, hogy nemcsak a dekoratív mázot vágjuk le, hanem mélyen a bázisba. A szétválasztáshoz tartsa az elemet az ellenkező oldalakon, és könnyedén szúrja be a fa felületét (asztal, gerenda stb.). A lapka egyenletesen oszlik meg a tervezett vonal mentén.

Egy másik lehetőség a csempe vágása. Rajzoljon egy vonalat ceruzával a dekoratív oldalról. Ezután egy vésővel vágja le a felületet úgy, hogy egy 2 mm-es mélységű folytonos hornyot képezzen. A hátsó oldalról a középső részen egy kalapáccsal megütötte a lapkát. Nem kell sok erőfeszítést megtennie, hogy ne rontja meg az elemet. Végül vigye a csiszolópapírt, és óvatosan csiszolja meg az alkatrész szélét.

Miután ellenőrizte a lapok tisztaságát és azonosságát, ellenőrizze az egyenletességet. Ehhez két elemet alkalmazzon egymásra, értékelje a szögek és a határok minőségét. Helyezze az elemet egy lapos padlóra, és győződjön meg róla, hogy az az egész felületre illeszkedik.

Hogyan feküdj magad?

A lapok a gipszkarton alapra helyezése a 2. sorból indul. A csempe mozgásának megakadályozása érdekében használjon fából készült lécet vagy fémprofilt. Teljesen lehetséges, hogy a lapka helyesen legyen a gipszkarton falán.

Készítse elő ezt az eszközt:

 • Spatula (egyszerű és fogakkal).
 • Rag vagy szivacs.
 • Tartály ragasztóoldathoz.
 • Építési szint.
 • SVP (cserépszintező rendszer) vagy műanyag keresztek a szintezéshez.
 • Gumi spatula vagy reszelő.

Egyszerű és tiszta technológia:

 • Készítse elő a ragasztót a gyártó ajánlásai alapján.
 • Gyűjtsük össze az oldatot egy spatulával, és terjesszük át azon a területen, ahol az első csempe lesz. Használjon egy hornyolt simítót a felület simításához.
 • A lapka kissé nedves legyen. A nedvesítés után vékony ragasztóréteget kell felhordani.
 • A felületet a korai szakaszban alkalmazott jelölések szerint kell bélelni. Győződjön meg róla, hogy a pontosságot kétszer ellenőrizze.
 • Ha túl sok ragasztót alkalmaztál, a gomb megnyomása után megjelenik. Azonnal távolítsa el ezt a ragasztót spatulával. Az első csempe után a ragasztóoldat optimális vastagsága világossá válik.
 • A második lap javításához ugyanaz, mint az első.
 • Azonnal helyezze az SVP-t vagy a kereszteket a két elem közé. Segíteni fognak a sima és tiszta közösség kialakításában.
 • A gipszkarton felületén lévő csempe sorokban van elhelyezve. Az első vég után azonnal lépjen a másodikra.
 • Minden további nézet azonos típusú. Az utolsó dolog, amit a vágott lapok ragasztása. Továbbá az alsó sorba kell helyezni, miután a szükséges munkát elvégezte a padlóval.
 • Ha észreveszi, hogy a ragasztó a csempe dekoratív részén jelenik meg, azonnal törölje le egy ruhával vagy szivaccsal.

Hagyja a felületet néhány napig, amíg a ragasztó teljesen megszárad. Győződjön meg róla, hogy a csempe jól működik, és folytassa a hegesztést.

Ez a folyamat így megy:

 1. Távolítsa el a maradék ragasztót, és távolítsa el a légpárnát vagy a kereszteket.
 2. Készítse elő a habarcs masztikát.
 3. A rajzoláshoz használjon speciális reszelőt vagy a gumi raklapot.
 4. Óvatosan töltse be a varratokat varrással. Távolítsa el a felesleges keveréket szivaccsal vagy ruhával.

Ebben az arccal a munka véget ér. Most a gipszkarton csempékkel díszített és páratlan megjelenésű. Szükség esetén emellett impregnálást vagy tömítőanyagot is használhat, de legkorábban 2 napon belül.

Hasznos tippek

Szakértők úgy vélik, hogy nem minden gipszkarton alkalmas az ilyen művek. Használjon speciális nedvességálló anyagot - GVLV. Ha valamilyen oknál fogva nincs ilyen lehetőség, akkor a gipszkarton alatt a vezetősíneket 40 cm-es lépésekben helyezze el, a lapokat ezekre a deszkákra önmetsző csavarokkal vagy építési tűzőgéppel kell rögzíteni.

Bizonyos esetekben a léceket polipropilén hálóval lehet helyettesíteni.Segít elkerülni a lapok görbületét a duzzanat során. Egy ilyen hálót a szokásos PVA-val ragasztunk, és ezenkívül zárójelekkel van rögzítve.

Fontos finomságok a munka során:

 • Az alapozót 45 perces időközönként kell alkalmazni.
 • A szakemberek azt javasolják, hogy hagyják abba a görgőt és az ecsetet, jobb, ha egy alapozót használunk fogazott reszel. Vigye fel a keveréket a lap felületére sík oldallal, és egyenletesen helyezze el a készítményt a fogazott oldallal.
 • A ragasztót vízzel hígítsuk vastag tejszínre. Ez a konzisztencia lehetővé teszi a ragasztószerkezet maximális tulajdonságainak elérését.
 • Nyomja meg a kis lapokat a falnak a kezével. Ha az elemek túl nagyok, használjon műanyag vagy fa kalapácsot speciális gumi markolattal.
 • Fektesse be a lapkát fokozatosan. Vegyünk egy órás szünetet minden 5 sorban. Ez az egyszerű technika megkönnyíti a fal alján fellépő feszültséget.
 • Az öntés után ajánlatos lakkot alkalmazni. Megvédi a felületet a nedvességtől és a szennyeződés kialakulásától.
 • Rendszeresen ellenőrizze a burkolat síkját építési szinttel vagy pontosan léccel. Ha hirtelen hullámok lesznek, akkor időben kijavítod őket.
 • Dekoratív mozaikot kell helyezni a csempe habarcsra, és nem a ragasztóoldatra. Ellenkező esetben meg kell tisztítani a maradék ragasztó varratait.

Annak ellenére, hogy a gipszkartonon könnyen elhelyezhető csempe, van néhány trükkö a kis helyiségek és a magas mennyezettel rendelkező szobák felé.

Az ilyen árnyalatok segítenek abban, hogy egy kis szobában kiváló minőségű falburkolatot hozzanak létre:

 • Válassza ki a kis lapokat. Még a csempe mozaiknál ​​is megállhat.
 • Nézze meg közelebbről a világos színek elemeit, így a szoba nagyobb és könnyebb lesz.
 • Előnyben részesítjük a fényes, dekoratív oldalú lapokat.
 • Válassza ki a legegyszerűbb vízszintes sémákat.

A nagy teremben végzett munka egyszerűsítése az alábbi ajánlások betartásával történik:

 • Fektessen függőleges lapkát.
 • A díszítőelemeket szemmagasságban kell elhelyezni.
 • Vágott elemek, amelyek a padlón találhatók.

Nézze meg, hogyan kell a cserépet a gipszkartonra helyezni az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba