Mik azok a lapok és milyen típusúak?

A csempe népszerű hagyományos dekoráció, gyakran használják a modern belső terekben. A kandallók, a konyhák vagy a fürdőszobák díszítésekor különösen világosak a világos kerámia elemek, de a csempék egyéb felhasználási területei is megtalálhatók.

Gyakran megragadják a festett csempék - a belső tér díszítésében észrevehetően kitűnnek, ezért gondosan mérlegelni kell a szoba kialakítását.

  Mi az?

  A burkolólapok a hagyományos mintákkal festett, agyaggal festett, a tájképekkel, az emberekkel vagy az állatokkal alkotott egyszerű képeket tartalmazó, agyag csempék. A különböző országokban az ilyen díszeket különböző minták jellemezték.

  Az orosz lapokat általában virágokkal és növényi elemekkel díszítették, a keleti, kis mintákkal és képekkel ellátott, valamint a holland csempékben a parasztok mindennapi jeleneteit ábrázolták.

  A régi időkben a dekoratív csempe gyártásához külön anyagból készültek a formák, amelyekbe azután agyagot helyeztek, majd a lapokat égették. A korszerű kézművesek, akik kézzel készített lapokat készítenek, ilyen vakolatot alkotnak. A modern áruházakban most is sok, tipikus gyárból készült csempe találhatók, melyek minősége nem alacsonyabb a hagyományos változathoz képest, de sokkal olcsóbbak lesznek.

  Ha szereted a kezeddel dolgozni, te Megpróbálhatja magát csempe készíteni. Először egy lapkát formázunk, majd folyékony gipszbe helyezik, és amikor a vakolat megkeményedik, annyi csempe készíthető, amennyire szüksége van a kapott alakkal. Ebben az esetben ne feledje, hogy a szokásos modern sütő elégtelen fűtési hőmérséklete van agyag beégetéséhez.

  A régi időkben a csempe festménye kézzel készült. Egyedülálló, egyedi, kézzel készített mintákkal rendelkező csempe Most már megrendelheti a magánmesterektől, vagy próbálja meg festeni magát. A burkolólapok általában kerámia mázzal vannak bevonva, vagy akrilfestékekkel kombinálva akril festéket használnak. Ugyanakkor a kézi munka költséges lesz, vagy saját időre és erőfeszítésre lesz szükség. Megfizethető gyárilag gyártott csempéket vásárolhat háztartási árukban vagy online áruházakban - nem lesz egyedülálló, de sokkal kevesebbet fog fizetni.

  Ha cserépeket vásárol a boltban javításra, Előnyben részesítse az európai, fehérorosz gyártókat, valamint az oroszországi gyárakat. Indiából és Kínából származó modellek vonzóbbá tehetik az árukat, de nem mindig az ilyen termékek kiváló minőségűek lesznek - különösen gyakran előfordulhat, hogy az alacsony minőségű, egyenlőtlenül festett vagy gyorsan törlődő festmények találhatók. Gyakran a csempe egész darabokból áll.

  Az ilyen készletek vásárlásakor győződjön meg róla, hogy minden termék kiváló minőségű - repedések, zsetonok és hibák hiányában.

  Jellemzők és előnyök

  A belsőépítészeti csempe hosszú ideig használható. Az európai és a Közel-Kelet számos országában a dombornyomott képekkel ellátott agyaggal festett csempe fontos része volt a dekoratív és alkalmazott művészeteknek. A ház ilyen módon díszítése ismét divatossá vált.

  A belső díszítő lapok a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

  • A leggyakrabban a modern csempe hagyományos díszítéssel van díszítve.Ugyanakkor a különböző országokban a minták, a megkönnyebbülés és a színskála elemei jelentősen különböztek, így nagyon különböző lapok találhatók, amelyek szinte minden belső térbe illeszkednek. Leggyakrabban a csempék díszítik kandallókat, ablakpárkányokat, konyhát és fürdőszobát a vidéki stílusú házakban, klasszikus és neoklasszikus belső terekben, Provence-i stílusban és modern stílusban. A bútorok modern elemeivel és a hagyományos díszítéssel rendelkező divatos szokatlan díszlemezekkel kombinálva is jól néz ki - ez a megoldás akkor is megfelelő, ha az eklektikát a belső térben értékeli.
  • Most a csempék modern absztrakt mintákkal készülnek - sokkal kisebbek, de hasonló lehetőségek találhatók. Nagyon gyakran a modern burkolólapok nincsenek falfestékkel és egy színnel vannak festve - érdekes dombornyomott mintázatot készítenek rajta. Az ilyen modellek tökéletesek a divatos belső terek számára, tömör kialakítással. Ellentétben a festett termékekkel, nem lesznek túlságosan sokszínűek a minimalista belső térben, de lehetővé teszik, hogy a szokásos díszítéshez hozzáadjanak egy héját.
  • A hagyományos belső terekben a csempék elhelyezhetik a kandalló egész portálát, vagy a konyhában a teljes falat. A legtöbb modern szobában ilyen megoldás szükségtelenül extravagánsnak tűnik. Gyakran a csempéket szokásos kerámialapokkal kombinálják - fényes vagy matt, egyetlen színnel. Ebben az esetben a csempe csak fényes akcentus lesz a szoba dekorjában, és lehetővé teszi, hogy frissítse a belső teret.

  A csempével ellátott szoba dekorja számos előnnyel rendelkezik. Ez különösen egyszerű és hatékony módja annak, hogy a sokféleséget az ismerős környezetbe hozza, ha unatkozik a régi szobatervezéssel. Annak érdekében, hogy a belső tér érdekes legyen, nem szükséges nagyjavítás indítása - a fényes akcentusok, például a csempe lehetővé teszi, hogy az ismerős szoba új színekkel játszhasson.

  A csempe másik előnye természetesen a különféle díszítésű termékek sokfélesége. Fényes vagy diszkrét lehetőségeket, megkönnyebbülésű vagy sima festett lapokat találhat. Gyakorlatilag bármilyen belső tér választja ki a helyes díszet a csempe számára. Végül, a dekoratív kerámialapok nagy előnye a sok más dekorációs lehetőséghez képest a praktikus. Kiváló minőségű kerámialapok, amelyeknek megfelelően kialakított megkönnyebbülés van éles sarkok nélkül, nehezen törhetőek meg, ha már a falra rakják.

  Ezen túlmenően ezeken a burkolólapokon a jegesedés is nagyon ellenálló - évtizedek óta az eredeti formában maradhat, anélkül, hogy megrepedné vagy elveszítené a szín fényerejét.

  típusok

  A csempe rendkívül változatos lehet. Némelyikük természetes terrakotta színnel rendelkezik, mint az elsődleges színük, és a lakonikus festés készül. Ugyanakkor öntöző dekoratív csempe is van - ezek az üvegezett termékek, amelyek először monokróm színnel vannak bevonva, majd más színezett mázzal festve.

  Ezenkívül a csempe legkülönbözőbb mintáit találhatja meg - például A zoomorf vagy virágos díszek különösen népszerűek. A festett lapok többek között eltérő megkönnyebbülést és méretet jelenthetnek. A megfelelő termékek kiválasztásakor mindezeket a jellemzőket együtt kell figyelembe venni.

  A festés típusai

  Először is, a lapok eltérőek. Különböző kultúrákban hasonló dekoratív agyagburkolatokat díszítettek, így igen sokféle csempe van egy adott díszítéssel. Ha színes csempékkel díszíti a szobát, hasznos lesz, hogy megismerkedjen a különböző hagyományos motívumokkal.

  Ugyanebben a szobában jobb, ha ugyanolyan típusú festményeket használnak, így a dekoráció harmonikusan néz ki, és nem lesz túlterhelve különböző részletekkel.

  Tekintsük a következő típusú, hagyományos kerámiacsempékre jellemző falfestményeket:

  • Yaroslavl festmény a csempe egy nagy, fényes virágot tartalmaz a központban, négyzet alakú kerettel. Leggyakrabban fehér, vörös és zöld mázokat használtak az ilyen lapokhoz. Az ilyen termékek enyhülése nem túl kifejezett, de megismétli a festményt - a kép elemei általában elég nagyok és ellentétesek egymással. Az ilyen fényes és szemet gyönyörködtető rajzok nagyszerűek a hagyományos belső terek számára, amelyeknek nincs ékezetük.
  • Gzhel - Ez egy különleges festmény, amely csak két színt - fehér és gazdag kék - egyesíti. A virágokat és a leveleket általában ábrázolják, de nagyon minimalista és dekoratív. A fehér és kék egyszerű festés tökéletesen alkalmas kandalló vagy konyha díszítésére - ezek a lapok visszafogott, elegáns és stílusosak. Létrehozhat egy érdekes tervezést, ha a csempe és az étel egy ilyen festéssel kombinálható - teáskannák, csészék és vázák találhatók, amelyek egy jó készletet hoznak létre.
  • Kaluga csempe kiemelkedik a többi között - mivel nincs négyzetük, de kissé hosszúkás téglalap alakú, a festmény függőleges. Ugyanakkor az ilyen lapokon lévő képek meglehetősen lakonikusak: általában világos kerettel, széles fehér térrel és egy miniatűr rajzmal rendelkeznek a középen. Leggyakrabban stilizált virágdíszek - a formák a lehető legegyszerűbbek és ugyanolyan színűek. Ugyanakkor néha a hasonló technikával készült lapoknál találkozhat a házak, emberek és tájak képeivel.
  • Anthrax csempe Ezek gazdag zöld festékkel borított lapok - gyakrabban füves árnyalatokkal rendelkeznek, de emerald variációk is vannak. Az ilyen csempe festése rendkívül minimalista - a kép nagyobb mértékben kerül átadásra a kifejezett megkönnyebbülés miatt, gondosan kidolgozott részletekkel. A festés segítségével ez a megkönnyebbülés megkülönböztethető a kontúr mentén, enyhén sötétebb és világosabb zöld árnyalatokkal.
  • Dekoratív kerámia csempe keleti festéssel egy kis világos díszítéssel borított, mély, sötét máz rétegére - gyakran kék, barna vagy zöld csempe. A vegetatív díszek esetében a bézs és az arany színek jellemzőek. Azt is ábrázolják az állatokat, lovasokat vagy ágakat gyümölcsökkel - az összes dísznek sok apró részlet van, és a festményt vékony ecsettel végezzük. Általában legfeljebb két vagy három szín használható, ami lehetővé teszi, hogy az ilyen lapok nagyon stílusosak legyenek.
  • Holland csempe - Ezek sima csempe megkönnyebbülés nélkül, de komplex festményük van. Többnyire fehér háttér és kék színű a minta, néha talál néhány részletet a sárga és a terrakotta. Az ilyen lapokon általában a parasztok mindennapi életéből származó jeleneteket ábrázolják. A festményt a legkisebb részletre dolgozták ki, így a csempék kis festményekre hasonlítanak - ez a dekoráció díszíti a kifinomult és diszkrét belső teret.
  • Olasz csempe a majolika technikában fényes és vidám színeket különböztetnek meg. A sárga, narancssárga, terrakotta és lime árnyalatok érvényesülnek, és a díszek elég egyszerűek, de elegánsak - általában nagy virágminták. Az olasz festészetben szokás elkerülni a kontrasztos árnyalatokat, ezért fényessége ellenére nem tűnik túl fülbemászónak.

  Rumpa: meghatározás és faj

  A Rumpa egy domború keret a lapka kontúrja mentén a hátoldalán. Erős lapkát ad. Ezen túlmenően, a sütők díszítésére a rumpa különösen fontos volt - lehetővé teszi a hő jobb megtartását.

  Leginkább a rumpa jelenléte a hagyományos csempékre jellemző volt, de néhány modern modell is rendelkezik. A Rumpa bármilyen alakú lehet. Néha egy kerek keret, és néha különös hálós hornyok készülnek.

  De gyakrabban, a tető négyzet vagy téglalap alakú - megismétli a csempe alakját, és 1-2 cm-rel kiemelkedik a kontúr mentén.

  alak

  A hagyományos lapok alakja nem különbözött jelentősen. Általában ezek a kis négyzet alakú lapok - négy lapból a méretekkel a standard négyzet alakú lapkával egyenértékű felületet lehet összecsukni. Ennek köszönhetően A lapát nélküli csempe könnyen kombinálható a szokásos kerámia burkolattal.

  Azonban nem szabványos méretű csempe találkozhat. Leggyakrabban téglalap alakú termékek - vízszintesen és függőlegesen is orientálhatók. A legegyszerűbb ilyen termékeket tégla vagy falazatba behelyezni, és akkor is alkalmasak, ha úgy dönt, hogy a teljes kemencét vagy cserépet díszíti.

  Szerkezet és felületi típus

  A csempe festett lapokat hív. Leggyakrabban dombornyomott, de ez nem feltétele. Egyedi termékeket találhat, amelyek a formátumon keresztül továbbítják a képet, valamint olyan termékeket, amelyeken kizárólag festés történik.

  A holland hagyományokra mindenekelőtt a sima csempe jellemző, és hasonló modern formatervezési minták is találhatók - leggyakrabban összetett festményekkel rendelkező változatok, amelyeket nehéz megkönnyíteni. Ha a kép masszív és egyszerű, a sima, kifinomult kiemelkedések hangsúlyozzák.

  Van egy harmadik lehetőség, amikor a képek körül vékony kontúr készül, míg a díszek maguk is laposak és csak színben állnak ki.

  Az ábra jelenléte

  Nem mindig a dekoratív lapokon van egy színnel kiemelt minta. Találkozhatnak olyan változatokkal, amelyek csak megkönnyebbülést jelentenek - ez a modern formatervezésű mintákban gyakrabban fordul elő, mint a hagyományos termékeknél.

  Ha figyelembe vesszük a régi időkben használt lapokat, akkor a megkönnyebbülés általában színváltozással jár. Ezek lehetnek ugyanaz a zománcszín, amely alig észrevehető lesz. Ezenkívül csak két színt használnak: a háttér fő színe és a kép második színe - például ez a Gzhelre jellemző.

  A dísz

  A csempe lehetséges mintái rendkívül változatosak.

  Tekintse meg a következő népszerű lehetőségeket:

  • Virág és zöldség a díszek a leggyakoribbak minden kultúrában. Ugyanakkor néha a képek szinte naturalisztikusak, és néha a minták annyira dekoratívak, hogy azokban különböztethető meg, kivéve a virágok és levelek tippeit.
  • absztrakt A díszek a hagyományos és a modern csempékre is jellemzőek. A gyémántok, a háromszögek és a négyzetek érdekes kompozíciókat hoznak létre, vagy kiegészítik más rajzokat.
  • Állati képek nagyon érdekes lehet a csempe. A valódi állatokkal díszített díszek az orosz és európai hagyományokra jellemzőek, és a keleti csempéken mitikus lények láthatók.
  • A mindennapi élet jelenetei, a parasztok képei a munkahelyen vagy lovasok gyakran megtalálhatók az európai lapokon.
  • tájak a dekoratív csempéknél kevésbé gyakori. Mindazonáltal a tenger, a malmok, a házak vagy a fák képeivel találhat lehetőségeket.

  méret

  Hagyományosan a miniatűr lapokat 15x15 cm-es méretben és 22x22 cm-es méretben gyártották, de most már más méretekkel is találkozhat - a kis lapok 10x10 cm-es méretben készülnek, így a szokásos kerámialapokkal kombinálhatók.

  Ha szokatlan megoldásokat keres, 10x15 cm-es hosszúkás termékeket talál.

  Gyártási technológia

  Az üzletekben látott csempék gyártását gyárakban hozzák létre - a mázot szabványos formákban, géppel nyomtatják. Az ilyen modern termékeket csempe utánzatnak nevezhetjük, mivel kezdetben a lapokat kézzel készítették. Most már kézzel készített modelleket is vásárolhat, de többet fog fizetni.

  Néhányan a saját kezükkel próbálják meg saját lapjukat csempe készíteni.

  A burkolólapok gyártási technológiája viszonylag egyszerű, bár nehéz munka:

  • Először a terméket megkönnyíteni kell a kívánt megkönnyebbüléssel. Ehhez a hagyományos szobrászati ​​agyag alkalmas lehet - ha ön is szeretne csempéket készíteni, ez az anyag a leginkább hozzáférhető.
  • A gyurma formáját nagyobb tartályba vagy dobozba kell helyezni. A lapka elülső oldalát kifelé kell irányítani.
  • A tartályban óvatosan öntsük a gipszet, és hagyjuk fagyni.
  • Ezt követően a gipszkarton átfordul, és az agyagot eltávolítják - már nem szükséges.
  • Az előkészítés során helyezze el az agyagot és égesse el. Otthon nem érhető el a kívánt égési hőmérséklet, de néhány műhely szolgáltatja a kemencék használatát.
  • Az égetés után a csempe mázzal van borítva, bármilyen mintázatot rá lehet festeni.
  • Ezután a mázzal együtt a lapok újra kiégnek, és a termék készen áll. Egyetlen vakolatforma segítségével számos tipikus csempe készíthető.

  Alkalmazás és példák a belső térben

  A dekoratív kerámia széles körben alkalmazható a modern belső terekben. Tekintse meg az alábbi érdekes lehetőségeket a szoba díszítésére:

  Ha van egy saját háza, akkor a ház homlokzatát csempével díszítheti. A korábbi lapokat aktívan használták az építészetben.

  Sikeresen díszítheti kerámialapokkal, kandallóval, kályhával vagy tűzhellyel. A portál teljesen burkolható burkolólapokkal, vagy kombinálhatja a dekorációval a szokásos csempe vagy falazat.

  A modern konyha díszítésére csempék érdekes módon használhatók. Leggyakrabban a fal mentén a pulton és a födém csempézett a könnyű tisztítás érdekében. Az ilyen dekoráció eléggé képes diverzifikálni és festeni a termékeket.

  A dekoratív kerámia betétek nagyon jól illeszkedhetnek a fürdőszobába - rendszerint a közönséges lapok behelyezése vagy a függőleges és vízszintes csempe csíkjai közé helyezik őket.

  A következő lapról többet megtudhat a csempékről.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba