Tégla vakolat: a tervezés előnyei és lehetőségei

Elmúltak azok a napok, amikor a vöröses-narancssárga szín kedvezőtlen téglafalát vakolták és tapéta mögé rejtették, vagy műanyaggal varrották. A tégla helyesen vett részt a folyosók és a fürdőszobák, lakó- és irodaterületek belső kialakításában. Az így kialakított szobák romantikus és bájos elemekkel rendelkeznek, miközben az ultra-modern stílus tárgyát képezik.

Jellemzők

Egy lakás sem tartalmazhat egy további téglagyárat - az épületek ma fémből és betonból készülnek, a fa és a keretszerkezetek normálvá váltak. Nem minden építkezés ellenáll a nehéz téglafalnak. Az ilyen látványos tervezési lehetőségek elhagyásához azonban nem érdemes. Egy alternatív megoldás lehet egy tégla díszített gipszlapka.

Mint minden más anyagnak is, van bizonyos előnyei és hátrányai, amelyek ismerete segít a helyes választásban.

Előnyök:

 • Biztonság. Gipsz - a természetes eredetű anyag, az alapuló termékek környezetbarátak.
 • Tartósság. Sok más befejezéshez képest nagyobb szilárdsággal rendelkezik, megtartva a teljes élettartamát. Gyakran használják olyan helyeken, ahol leginkább a kopás és a mechanikai feszültség áll.
 • Hőszigetelés. Alacsony hővezetőképessége miatt a helyiségben hő marad, megakadályozva a hideg belépését. Az ilyen anyaggal beillesztett fal soha nem fog fagyni.
 • Zajszigetelés. Az anyag sűrűsége magas, a hangáteresztő képesség alacsony, a zaj penetrációja minimális.
 • Tűzállóság Megtartja a közvetlen láng égési hőmérsékletét, felhasználható kályhák és kandallók közvetlen bélésére. Fűtéskor nem bocsát ki semmilyen veszélyes anyagot.
 • Kényelmes beltéri klíma fenntartása. A felesleges nedvességet elszívja a levegőből, túlzott szárazsággal távolítja el, a környező tér hőmérsékletét méri.
 • A reális textúra létrehozásának képessége, ékezetek elhelyezése, a belső dinamika hangsúlyozása.
 • Tömeg. A ragasztás szinte bármilyen ragasztó segítségével bármilyen megerősítés nélkül is elvégezhető, nem viseli a padlón lévő globális terhelést.
 • Könnyű telepítés és feldolgozás. A munkát tapasztalat nélkül is elkezdheti.
 • Nincs szükség további felszerelésre vagy speciális anyagokra.
 • Költség. Az ár-érték arány tökéletes. Az anyag ára alacsony, ráadásul lehetőség nyílik az önálló gyártásra.

hátrányai:

 • Ez jobban alkalmazkodik a belső, mint a külső munkákhoz.
 • A túlzott higroszkóposság kontraindikáció az anyagnak a kültéri díszítésben való elhelyezésére, azonban ma megkezdte a gipsz-cement lemezek gyártását, ami nagyon alkalmas a külső felület befejezésére.
 • Fokozott törékenység. Ez a mutató csökkenthető úgy, hogy speciális anyagokat adunk hozzá a felületek gyártása és feldolgozása során.
 • A gondozás nehézségei. A feldolgozatlan gipszfelület por felhalmozódik.
 • Ha egy csempe magas páratartalmú helyiségbe kerül, további védő- és vízlepergető megoldásokkal kell kezelni.

szín

Természetes színe gipsz fehér. Kezdetben a kész termék színe megegyezik. A gyártási folyamatban azonban lehetőség van színező pigmentek hozzáadására bármilyen színárnyalattal a keverékhez. A késztermék egyenletes színű lesz, és ellenáll a fakulásnak.Amikor a zsetonokat és a darabokat a belsejében vágjuk, ugyanolyan színű lesz, mint a külső.

Szintén festeni a vakolat csempe kap a folyamat feldolgozása összetételét törékenység. Vitriolt tartalmaznak, amely festék. A réz-szulfát kékes árnyalatot és vas-sárgás színű.

Ön is bármilyen színben festheti, növelve a csempe alkalmazhatóságának lehetőségét bármely belső térben.

Hogyan válasszuk ki?

A kültéri dekorációhoz ez az opció elfogadhatatlan. Hasonló anyagot találtak a külső díszítéshez - gipsz-cement csempe, vizuálisan megkülönböztethetetlen a gipszlapkától. Ezért, miután megfogalmazta a célt, hogy javítsa az otthoni külsőt, gondoskodjon arról, hogy részletesebben megismerje a befejező anyagok összetételét.

Egyre inkább használják a téglákat utánzó anyagokat, a helyiségek belső díszítésére. A fektetés tökéletesen illeszkedik számos stílushoz, és a különböző színek és számlák kapcsán akut kérdés van a beton befejező anyagának megválasztásáról.

Ha a szobát egy tetőtér stílusában készítik, akkor egy nagy helyet egy tégla, legalább egy fal kell foglalnia. A színnek a lehető legközelebb kell lennie a természetes tégla színéhez - az okker-piros spektrum mindenféle árnyalatához. A téglák mérete körülbelül 12 cm-es méretben van kiválasztva.

A tégla és a fa kombinációja kiemeli a vidéki élet romantikáját. A textúrázott téglák tetején mészhulladék utánzására téglafal festhető.

A tégla tökéletesen kombinálva van a gótikus stílussal - kovácsoltvas elemekkel és masszív bútorokkal, ablakokkal, festett üvegablakokkal és kandallóval. Dekoratív vakolat és kristálycsillárok is harmonikusan illeszkednek ebbe a belső térbe.

A minimalizmust a falazatok nagy területei jellemzik, és a részletek minimálisak. Élénk színű ékezetek várhatók.

A téglára emlékeztető dekoratív textúra méltó alternatívája a textúrázott tapétáknak, a "tégla hatásának", dekoratív vakolatnak, gipszkartonnak, valódi téglának, szembenézési lehetőségeiknek.

Lehetőség van a csempe elkészítésére saját kezével. Ehhez a vakolat keveréke, a szilikon forma, a sík felület, a színsémák, a matt akril lakk, a kefék és a spatula szükséges. Ha betartja a termék gyártására vonatkozó ajánlásokat, soha nem lesz problémája a választott falazati töredék kiválasztásával.

Hogyan kell feküdni?

A vakolat csempe meglehetősen szerény. A fém, fa, betonfelületek, valamint a régi téglafal alkalmas a telepítésre.

A beton vagy tégla használatával nem szabad elfelejtenie a textúra porozitását. Ha szükség van rá, azokat speciális alapozó keverékkel kell kezelni.

Ha kevésbé szilárd tárgyat kell rendeznie, gipszkarton, OSB-lemez vagy rétegelt lemez segítségével, meg kell győződnie arról, hogy ezek a felületek képesek megőrizni alakjukat. A gipszkarton gipszkartonhoz való rögzítését a szárazság ellenőrzése után kell elkezdeni.

A fával való munkavégzés azt jelenti, hogy üvegszálakat rögzítenek rajta, ami feltétlenül vakolt. A vakolat burkolásának két módja van: száraz (kötőelemek) és nedves.

Függetlenül attól, hogy milyen módszert választott, van egy sor alapvető előkészítő tevékenység:

 • Felületbeállítás.
 • A felesleges anyagok vagy szennyeződések tisztítása szappanos oldattal, amely után a felületet alaposan meg kell szárítani.
 • Most már közvetlenül foglalkozhat a homlokzati téglákkal - azokat ki kell választani, ki kell zárni a hibás vagy megvertezett másolatokat, el kell helyezni a könnyebb rögzítés érdekében.

Száraz fektetési módszer:

 • Győződjön meg róla, hogy a rögzítőelemek oldalrészei vannak a rögzítésekhez.
 • A fal jelölése. Az egyik lapka hossza megegyezik a fal vagy bútor bármely sarkából.Függőlegesen szerelt vezető.
 • A kapott "alagútban" a lapokat felülről lefelé veszi fel.
 • A rögzítő dekor speciális csavarokkal történik.
 • Ismételt késleltetése ennek az elemnek a környéken.

Nedves mód:

 • Határozzuk meg, hogy milyen módszerrel helyezzük el a téglákat - a csukló vagy a varratoknál.
 • A sorok jelölése közvetlenül a kezelt területre és a burkolólapok előzetes lefektetése előtt, mielőtt a falra rögzítené őket. Nem szabad elfelejtenünk a jövő varrásának vastagságát, ha úgy döntöttek, hogy ezt biztosítjuk.
 • Készítsünk egy kis részt a ragasztóról, emlékszem arra, hogy harminc perc alatt elkezd beállítani.
 • A munkát alulról felfelé kell irányítani, az alsó saroktól kezdve.
 • A ragasztókészítményt közvetlenül a lapkára vagy a munkaterületre kell felhordani, legfeljebb 2 mm vastagságban.
 • A gipszlapot nagyon óvatosan csavaró mozgással nyomják a falba.

Lehetséges festeni?

A kő vagy tégla természetes felületének hatására kialakított gipszlemezeket mindenhol a boltokban értékesítik. A gyári festési módszer, a leggyakoribb előfordulás a ömlesztett festés. Ehhez a színező pigmenteket közvetlenül hozzáadjuk a gipsztömítés keverési folyamatához. Ez a módszer a leghatékonyabb, mivel ha a vágott termékeknek természetes színe lesz a textúranak, nem csak kívülről, hanem belülről is.

A hatalmas színekből és árnyalatokból kápráztatja a szemet, de a közelebbi vizsgálat során láthatóvá válnak az ipari színezés minden hibája - a színezés gyakran messze van a természettől, és furcsa színekkel fáj a szemeket.

A késztermék színezése nem tűnik nehéznek, de a teljes tervezési projekt sikere a vizuális felfogástól függ. Ha elindítod a vitalitás elemeit a gyárfestékbe, és ezt először csinálod, akkor érdemes minden részletet külön-külön feldolgozni, mielőtt a falhoz csatlakoztatnád. Ezt követően, a kezdeti tapasztalat megérkezésekor a már tapasztalt gipszkarton tömeges festményét folytathatja az objektumhoz.

Számos egyszerű és időigényes festési módszer létezik:

 1. Egy fél teáskanál festékhez adjunk hozzá egy pohár vizet és egy akril alapozót. Az akcentus foltokat közvetlenül az öntőforma aljára kell felhordani az oldat öntése előtt. Ez a módszer kiváló minőségű szárítást igényel, majd a munkadarabot matt víz alapú lakk fedi.
 2. A színező pasztát hozzáadjuk a vízhez, és a kezeletlen gipszfelületre ecsettel, ecsettel vagy egyszerű háztartási szórással adagoljuk. Higroszkópos tulajdonságai miatt a vakolat elnyeli a festéket, és szárítás után elég élettel teli. A megoldásban a víz felét egy akril alapozóval helyettesíthetjük, amelyből a szárított csempe további szilárdságot szerez.

Ha a színezés után túlságosan halvány színt kapnak, akkor természetes színre állítható vissza matt vagy selymes matt lakk alkalmazásával. Ez a termék további szilárdságát biztosítja.

Példák a belső térben

Az egész világ tervezői örülnek a megszokott hajlamnak, hogy ilyen díszítőelemet téglafalként vezessenek be lakóházak, irodahelyiségek és közintézmények belsejébe. Használható mind a brutális kandallószobában, mind a romantikus hálószobában.

A téglafal kiváló alternatíva lehet a tapéta, a panelek és a vakolat számára, mert sokkal érdekesebbnek tűnik. Egy valódi téglát utánzó anyag ára minimális, és a lehetőségek szinte végtelenek:

 • A folyosón. Leggyakrabban, a tégla alatti folyosón korlátozott helyzetekben csak egy falat díszítenek. A tégla világos tónusa nem fogja elrejteni a helyet. Egy másik lehetőség az, hogy a keretet a tükör, ív, ruházati hely elhelyezésére helyezzük.
 • Nappali. A téglafal tökéletes hátteret fog képezni egy videó zóna létrehozásához.Szintén a legmegfelelőbb a kontrasztos belső terek kialakításához: sötét falazat - könnyű bútorok, és fordítva. Még akkor is, ha az ékezetes téglafal ugyanolyan színárnyalattal van festve, mint a tér többi része, a textúrájával mindenki figyelmét vonzza. Ha a terem belső terét nemcsak téglafalral, hanem masszív fából készült mennyezeti gerendákkal és oszlopokkal egészítik ki, akkor töltheti meg a belső teret kovácsoltvas tárgyakkal és kristálycsillárokkal, vagy a lángokkal, majd a középkori vár szellemét egy modern otthonba hozhatja.

Ha egy ilyen helyiségben kandalló van, akkor nem csak a tűzhelyet és a homlokzatot vakolati téglákkal vághatja, hanem a közelben és fölött lévő helyet is.

 • A hálószoba. Az ágy nyugalma semmilyen módon nem zavarja az ágy fejét mögött lévő téglafalat, és lenyűgözőnek tűnik.
 • Gyermek. A gyermekszobában tégla használható zónákként.
 • Fürdőszoba. A fehér vízvezetékkel együtt tégla textúra érdekes kontrasztot ad.
 • Konyha és étkező.
 1. A konyhai kötény elhelyezése.
 2. Zónás étkező.
 3. Kontraszt monoton konyhai síkokkal és homlokzatokkal.
 • Iroda és iroda
 • kávézó

Ha megtanulod, hogyan készítsünk utánzatot a vakolatlap téglafaláról, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba