Tűzálló csempe a kemence számára: típusok és tervezési lehetőségek

 Tűzálló csempe a kemence számára: típusok és tervezési lehetőségek

Az ember természetes melegségének szükségessége mindenkor fennállt. Ezért a különböző szintű magánházakban valódi élő tűzzel gyakran láthatók valódi orosz kályhák és kandallók. Ezekre a fűtőelemekre vonzó megjelenésű volt, valamint javította a furnérlemezek hővezető tulajdonságait.

tulajdonságok

A kandallókra és a kályhákra szánt borítású anyagoknak számos konkrét követelmény van.

Az ilyen típusú kivitelnek bizonyos tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 • Tűzállóság A csempe legfeljebb 1000 ° C-os ellenáll.
 • Természetes eredetű. Fűtéskor a mesterséges összetevők, ha vannak a csempe összetételében, mérgező anyagokat szabadíthatnak fel, ezért nagyon fontos, hogy ezeknek a termékeknek a nyersanyagai kizárólag természetes eredetűek legyenek.
 • Hővezetés. A kandallók és kályhák bélésére szolgáló csempéknek jól kell felhalmozódniuk a tűzben lévő tűzből, és gyorsan el kell adniuk. A szoba jó minőségű fűtése attól függ.
 • Nedvességállóság. A cserépnek nedvességnek ellenállónak kell lennie.
 • Erő. Ahhoz, hogy a lapka ellenálljon a hőmérsékletkülönbségeknek és a nagy terheléseknek, a lehető legvastagabbnak kell lennie - legalább 8 mm. Az anyag szilárdsága a porozitás alapján is megítélhető. Minél kisebb, annál tartósabb a lapka.
 • Színezés. A hőálló lapok gyártásánál speciális festékeket használnak, amelyek nem repednek és nem veszítik el színük intenzitását az idő múlásával.
 • Külső esztétika. Ma a csempe nem csak tartós, hanem szép is, mert a tűzhely vagy a kandalló a belső dekoráció részét képezi.

jelölés

A csomagon egy lapkával jelölt speciális karakterek segítségével megtudhatja, hogy ez a minta alkalmas-e a kemencék befejezésére.

A szokásos az alábbi jelek megkülönböztetése:

 • A vízfelvételi együttható a dobozon van feltüntetve, és az "E" betűvel van jelölve. Nem lehet több, mint 3%. A gránit legmagasabb nedvességállósága: 0,5%.
 • A porozitásra vonatkozó információkat a PEI szimbolizmusa és az alábbi ábrák az I-től V-ig terjedő csomagoláson adják meg. A kályhák és kandallók esetében a IV. Vagy V. szintet kell választani.
 • Az „A” vagy „B” jelölés azt jelzi, hogy a termék tervezése számítógépen lett kifejlesztve. Az „A” betűvel ellátott csempe a bejelentett méretek pontosabb betartásával jellemezhető.
 • Az "EN 122" megnevezés és az A-tól D-ig terjedő betűk jelzik a csempe kémiai támadás ellenállásának szintjét.

típusok

A kályha falainak befejezéséhez szokásos különbséget tenni a két fő födémtípus között: természetes és mesterséges nyersanyagokból. A természetes termékek közé tartoznak a természetes kőből vágott lemezek. A második típus a csempe, amelyet ipari gyártással készítettek. Leggyakrabban agyaglemezek, amelyek hőállósága égetéssel érhető el.

A kerámia lemezek viszont több alfajra oszlanak. Tekintsük a természetes és mesterséges anyagok fő típusait.

Vannak ilyen természetes anyagok:

 • Márvány. Ez egy természetes kő, amely dolomitból és mészkőből áll, átlagos keménységű. Ez jól használható a feldolgozáshoz és a csiszoláshoz. A márvány lapok hőállóak, ellenállnak a vegyi anyagoknak, napfénynek, nedves környezetnek és más agresszív tényezőknek.
 • Gránit. Ez a mágikus eredetű szikla, amelyet különleges sűrűség jellemez. A természetes kő nagyon nehéz, ezért a burkoláshoz 2-3 cm vastagságú lemezekre vágjuk, különböző módon feldolgozva a gránitlemez matt vagy fényes anyagot kaphat.
 • Mészkő. Ezt az anyagot a mészkő természetes körülmények között alakítják ki. A travertin részeként a vas-oxidok vannak, így az öregedéskor a kő sárga színűvé válik. Ez az anyag alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ami lehetővé teszi a kemence hűtési idejének növelését, travertinnel bélelve. És tartóssága lehetővé teszi, hogy vonzó megjelenést biztosítson több mint egy tucat éve.

A mesterségesen létrehozott anyagok a következők.

terrakotta

Ez a kerámia cserép speciális típusú agyagból - kaolinból készült, ami hőállóvá teszi. A terrakotta üvegezett, fényes, dekoratív réteggel borított, és természetes pigmenttel mázatlan. Mindkét típusra jellemző a magas hőállóság és bármely felülethez való tapadás. És a viszonylag alacsony költség és a széles választék a sütőt nagyon népszerűvé teszi a fogyasztó számára.

majolika

A majolika előállításához speciális, magas porozitású hőálló agyagot használtak. Ez a fajta csempe a mázas terrakotta fejlettebb változatának tekinthető. Az egyetlen különbség az elülső oldal kialakításában van. A majolika figyelemre méltó vonása a díszítés módja: először fehér mázzal festjük, és keményítés után kézzel rajzolunk. Ez magyarázza az ilyen termékek nagyon magas árát. A díszítésben gyakran párba kerül a metlahskoy csempe.

A majolika megkülönböztető jellemzői, amelyekkel könnyen felismerhetőek, a következők:

 1. Sima, lekerekített élek.
 2. Egy átlátszatlan általános háttér, amelyen egy rajzot alkalmazunk.
 3. Világos, gazdag színek a dekorban. Többnyire kék-zöld és sárgás-barna skála.
 4. A dekoráció témája gyakran gyógynövény.
 5. Az üvegezésnek köszönhetően fényes felületű.

Mettlach

A csempe méretét kis méret jellemzi - standard mérete 10x10 cm, ugyanakkor az eredeti kialakítása és a különböző formák között különbözik. A seprűket magas páratartalmú és magas hőmérsékletű helyeken használják. Működési tulajdonságai szerint a porcelánkövekkel összehasonlítható.

csempe

A terméknek elegendő hőállósága is van annak érdekében, hogy nagy hőmérsékletkülönbségű helyeken használhassa. A csempe üvegezése nem olyan tartós, mint a kollégái, és az idő múlásával magas hőmérsékleten is megrepedhet. Ezért, a kemencékkel kapcsolatban, válasszon egy kis méretű, 20-25 cm szélességű lapkát matt felülettel.

Ezenkívül a csempe nem szeret alacsony hőmérsékletet, és leeshet, így csak olyan helyeken használják, ahol egész idő alatt meleg.

klinkertégla

A csempe több agyagfajtát (pl. Pala, chamotte) és különböző adalékanyagokat, például ásványi festékeket tartalmaz. A csempe lehet matt vagy üvegezett felület. A néző kandallók gyakran választják az első lehetőséget. Ez a lapka nem reped, és az idővel nem halványul.

csempe

A csempézett burkolólapokat formájuk és színük összetettsége jellemzi. A csempe fő jellemzője a doboz, ami egy dobozhoz hasonlít. A lapka hátoldalán egy kis oldal van - rumpu. Ez lehetővé teszi, hogy a kemence hatékonyságát átlagosan 15% -kal növelje.

A mázas cserép abszorbeálja a hőt és csökkenti a kemence falának hőmérsékletét egy kényelmesre. Emiatt nem áll fenn égési veszély a tűzhelyen.

Mivel a kézi munka a csempe gyártásában elengedhetetlen, a tojásrakás folyamatában lehetetlen elkerülni a hibákat. Ezenkívül előzetesen ki kell számítani a szükséges csempék számát, és az átfutási idő 1-3 hónap.

Chamotte csempe

A gyártásához különleges minőségű tűzálló agyagokat használnak a nyersanyagban lévő kőliszt hozzáadásával. Ez ellenáll az intenzív mechanikai feszültségnek, nem csúszik, és idővel nem dörzsöl. A tűzálló lapokat nem befolyásolják oldószerek, savak vagy lúgok. Ráadásul a vastagsága sokkal nagyobb, mint a szokásos csempe.

Chamotte csempe - az egyik legálló ellenállóbb kivitelezés. Egyszer és örökre illik. A chamotte csempe önellátó - nem szabad kőbe vagy vakolatba ágyazni. Hosszú ideig a chamotte port kizárólag ipari létesítményekben használták. A nyilvánvaló előnyök miatt azonban művészeti célokra használták.

Ma a gyártók a chamotte csempe teljes gyűjteményét kínálják, amelyek rengeteg dekoratív mintát tartalmaznak minden ízléshez.

Porcelánkövek

A gyártásához különféle agyagminőségű keveréket használnak kvarchomok és márvány chipek hozzáadásával. Színezéshez adjunk hozzá különböző fémek sóit. Így a porcelán csempe ökológiai és ártalmatlan anyagnak tekinthető.

Összetételével a porcelánlapkának van néhány hasonlósága a lapkával, de a különbség a gyártás folyamatában van. A porcelán kész keveréket nagy nyomás alatt préseljük, ami monolit szerkezetű terméket eredményez, gyakorlatilag pórusok és üregek nélkül, nedvességálló és hőálló.

A formák és színek nagy száma miatt a porcelánlapkákat számos természetes befejezést, például márványt, gránitot és még majolikát is utánozhat. Emellett a modern technológusok nemcsak egyenes, hanem ívelt és sarokvágó elemeket is készíthetnek.

fajansz

Ez a fajta csempe egy sajtó használatával szárad. Többfajta tűzálló agyagból, kvarchomokból, valamint törött agyagtermékek töredékeiből áll, amelyek már lőttek. A fajansz sajátossága, hogy tartósabb, mint a majolika. Ez lehetővé teszi, hogy a lapka vékonyabb legyen - 4-5 mm.

A fajansz alacsony (csak 3%) vízfelvételt eredményez és tökéletesen megtartja a hőt. Ezen túlmenően, néhány más típusú lapkához képest olcsóbb, ami megfizethetővé teszi a tömegtermelés számára.

Ami a színtartományt illeti, monokróm és színes fajanszot hoz létre. Ebben az esetben a második típus népszerűbb. Klasszikus példa a fajansz tervezésére - kék dísz fehér alapon. Ezek a színek tipikusak a Gzhel-technika festésére.

Mesterséges kő

A termelésben felhasznált nyersanyagok fő típusai a cement és a beton. A piac a mesterséges kőből - kőből, téglából, majolikából és másfajta dekorációból - különböző utánzatokat kínál. Tulajdonságai szerint a mesterséges kő nem alacsonyabb, mint a természetes, és hatalmas mennyiségű lehet a kreatív ötletek fordítására. Ezenkívül a mesterséges kő jó, mert a telepítés nem igényel speciális készségeket, még a kezdő is képes kezelni.

A szín hozzáadásához az oldathoz különböző pigmenteket adunk. Néha a lapokat felületesen festik - ez a módszer nem túl jó, mert kevésbé tartós.

méretek

Annak érdekében, hogy kényelmesen dolgozhasson a cseréppel a kemencék felé nézve, méretei nem lehetnek túl nagyok. Az optimális érték 25x25 cm, vastagsága nem haladja meg a 8 mm-t. A porcelán és a klinker esetében nem lehet több, mint 6 mm. Ezek a paraméterek elegendő hővezető képességet és szilárdságot biztosítanak a teljes berendezésnél. Ezenkívül sokkal könnyebb az ilyen méretekkel dolgozni.

A megrendeléshez nagyobb lapokat készíthetpéldául a porcelán-kőolajból, de meglehetősen nehéz, és nem tudja ellenállni a saját súlyának, és nagyobb vágási és méretbeállítási igényt is igényel. Van egy kisebb lapka is, például 10x10 cm, de sokkal kevésbé használják ugyanazokból az okokból, mint egy nagy - ez kényelmetlen vele dolgozni.

szín

A színes lapkákat a teljes belső térnek megfelelően választják ki, és az anyagtól függően:

 • Például a természetes márvány színtartománya nagyon változatos. A kőzet különböző szennyeződések tartalmának köszönhetően a kő a legszokatlanabb színeket veheti fel. A természetben fehér, fekete, zöld, kék, kék, piros, szürke, bézs és még a hold márvány található. Néhány szín rendkívül ritka és ezért értékesebb.
 • A gránit kevésbé változatos: annak ellenére, hogy a természetben nagyszámú gránit árnyalat van, mindegyik három fő csoportra osztható: szürke, fekete és barna.
 • A travertin egy kicsit gazdagabb színben. A természetben leggyakrabban fehér, bézs és sárga. A vörös és sötétbarna kövek a természetben meglehetősen ritkák és ezért különösen értékesek. Ezért a további esztétika megadásához a csempéket speciális festék borítja.
 • Ami a kerámiatermékeket illeti, a választás nem korlátozott. A klinker színválasztéka például változatos lehet: semleges fehértől nyugodt bézsig, a sárga és piros árnyalatai, valamint világos és sötétbarna. Néhány csempefestés színezett a gyártási szakaszban, és vannak olyanok, amelyek színes festékkel vannak festve, miután elkészült.

tervezés

A kemence bélés kialakításának meghatározó tényezője nem az anyag típusa, hanem a helyiség belseje, amelyben található. A kifejezetten a kemencék számára kialakított burkolólapok kialakításának jellemzője a geometriai minták szinte teljes hiánya. Ez szinte semmilyen stílusban nem fordul elő.

Az ilyen termékek tervezése azonban összetett díszítéssel van ellátva:

 • A majolikára vagy csempékre jellemző növényi minták szinte minden stílusban használhatók - a klasszikustól a modernig. A Gzhel alatt a híres kék és fehér tartománya is helyénvaló lesz.
 • A klasszikus belső kialakításhoz porcelánt lehet választani, lehetőségei szinte végtelenek. Ezzel egész képet hozhat létre.
 • A modern belső tér nem vonja maga után a tarka finomságot. Itt az elegánsabb monokromatikus csempéknek megfelelőbbek lesznek kis díszítéssel. Nem rossz a malachit és a márvány, valamint a fa különböző utánzatai.
 • Vadászházban vagy vidéki házban természetes kő felhasználható. Annak érdekében, hogy ne csökkentsük az árat a belső térben, nem szabad megzavarnod a természetes anyagot más típusú bevonatokkal, jól működik.
 • A techno vagy futurizmus belső terében ritkán találhatók igazi kályhák. Ha azonban az ilyen tervezési trendek elemei még mindig jelen vannak, egy szilárd színű lapka jól néz ki itt.
 • Egy vidéki házban a terrakotta és a klinker megfelelő. Különösen jó a Khokhloma stílusában a növények és virágok képei.

Melyiket választani?

A befejező lap kiválasztásakor a vásárlók elsősorban a költségvetésükre támaszkodnak. Ezután döntenie kell a stílusról: milyen típusú csempe a helyiség számára. A modern kandallók számára megfelelő, drága, elit típusú, pl. Gránit vagy malachit. De az igazi orosz tűzhely jobb, mint a kerámia. Ehhez a legmegfelelőbb fajták a majolika és a csempe.

Figyelembe kell vennie a díszítéshez szükséges terület méretét is. Túl nagy csempe lenne alkalmatlan egy kis rusztikus házban. Éppen ellenkezőleg, ha egy nagy, magas kandallót szeretne díszíteni egy modern kastélyban, gondoljon a természetes kőre vagy a gránitra.

Valamennyi tűzhelycserépnek egy tételből, azonos méretű és egy színű hibáktól mentesnek kell lennie, hacsak a terv másképp nem rendelkezik. Vásárlás csempe kell, hogy egy kis árrés csatában.

Gyönyörű példák a belső térben

Annak ellenére, hogy a gránit meglehetősen tartós és nehezen feldolgozható anyag, nagyon jótékony hatással van a belső térre.A kész lemezek megfelelő geometriai vagy nem szabványos formájúak lehetnek. Az utóbbiak különösen eredetinek tűnnek, ha ezzel a formával való munkavégzéshez speciális készségekre van szükség, és nem minden mester képes lesz rá helyezni.

A csempék minden előnyben részesítenek bármely belső térben. Lehetnek monofonikusak és festettek, simaak és megkönnyebbültek. A mintát sima felületre alkalmazzuk, és a dombornyomó csempe már rendelkezik egy bizonyos mintával, amelyet festhet.

Néha a kályha nem teljesen, hanem csak egy része van. Mert ez a legjobban megfelel a majolikának. Ha több költségkeretre van szüksége, megnézheti a terrakotta vagy a mázatlan kerámialapokat. Ezek tökéletesek egy vidéki házhoz.

A mesterséges kő is gyakran használatos a kemencében. Képes megismételni bármilyen textúrát, és ha idővel az ilyen lapok elfáradnak, könnyen átfesthető más színben.

A csempe segítségével drasztikusan nemcsak a kályha megjelenését változtathatja meg, hanem teljesen át is alakíthatja a szoba belsejét. A modern anyagok segítenek bármilyen ötlet megvalósításában.

A kemence bélés folyamatát lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba