Socle csempe: a befejező anyagok kiválasztásának finomsága

Ma az építőipari piac számos homlokzati csempe van. A választást azonban nem a személyes preferenciák, hanem az anyag kinevezése irányítja. Tehát, a csempe a csarnok magas követelményeket az erő, kopásállóság, időjárás-ellenállás.

  Különleges jellemzők

  A homlokzat alsó része egy lábazat, amely általában valamivel előre nyúlik. Ez egyfajta "réteg" az alapítvány és az épület fő része között.

  A homlokzat többi részénél a talp mechanikai és ütéses terhelésnek van kitéve. Télen nem csak alacsony hőmérsékletnek van kitéve, hanem a földbe is fagy.

  A hóolvadás idején, valamint a csapadék idején az alagsorban a nedvesség aktív hatása van, és az esetek többségében közúti vegyszerek és más agresszív komponensek vannak az olvadékban.

  Mindez megnövekedett igényeket támaszt az alagsorban lévő befejező anyag szilárdsága, fagyállósága, kémiai inertése és nedvességállósága iránt. És mivel elválaszthatatlanul kapcsolódik a homlokzathoz, fontos, hogy az anyagot vizuális vonzereje jellemezze.

  Ezeknek a követelményeknek felel meg a különböző kialakítású, ezt utánzó vagy különböző felületeket tartalmazó csempe-csempe. Csak a lábazati csempe nagy sűrűsége, annál nagyobb vastagsága van a homlokzati kollektorokhoz képest, és ennek megfelelően a javított szilárdsági mutatók változatlanok maradnak.

  Az anyag vastagságának növekedésével párhuzamosan nő a hő- és hangszigetelő tulajdonságai.

  A csempe nyilvánvaló előnyei az alagsor befejezéséhez:

  • az épület megbízható védelme a nedvesség behatolásától;
  • a szerkezet termikus hatékonyságának javítása;
  • a legtöbb modern anyag nem gyúlékony vagy alacsony gyúlékonysági osztályú;
  • fokozott szilárdsági jellemzők, kopásállóság;
  • időjárásállóság;
  • a telepítés egyszerűsége - a csempe kényelmes méretű (a magassága általában az alap magasságának felel meg);
  • könnyű karbantartás - sok felület öntisztító felülettel rendelkezik, legtöbbjük könnyen tisztítható merev kefével és vízzel;
  • Hosszú élettartam, átlagosan 30-50 év.

  A hátránya az anyag nagyobb súlya, ami további alapot igényel az alapzatban. Mindazonáltal mindig könnyebb választási lehetőséget találhat, és talán az alapítvány megerősítésére is szüksége lehet.

  Például, ha az alapítvány szilárdsága nem elegendő egy klinkerlemez telepítéséhez, akkor elég lehet egy könnyebb alapfém-iparvágány felszereléséhez.

  Szükség esetén a paneleket ugyanarra a klinkerre imitálhatja.

  típusok

  Az alaplap csempe különböző anyagokból készülhet. Tekintsük a leggyakoribb csempe típusokat.

  útburkoló

  Ez a homlokzati csempe a drágább és nehézkesebb tégla téglák alternatívájaként jelent meg. Nem meglepő, hogy utánozza a téglafalat, bár lehetőség van kőre is.

  A klinker alaplapján az agyag, amely magas hőmérsékletű pörkölésnek van kitéve. Az eredmény egy nagy szilárdságú anyag, amelyet alacsony nedvességelnyelés, hőállóság, fagyállóság jellemez. Megbízhatósága szempontjából összehasonlítható a gránit lapokkal.

  Önmagában az anyagnak nincs magas hőszigetelő tulajdonsága, ezért szigetelésre van szükség.De ma is megtalálható a termikus csempe - egy javított minta, amely klinker alapú, poliuretán vagy ásványgyapot szigeteléssel ellátott réteggel van ellátva. A termikus kétrétegű változata mellett három- és négyrétegűek vannak, amelyek további merevítőlemezekkel és tűzálló betétekkel vannak felszerelve. A tégla csempe magas áron különbözik, ami azonban a hosszú üzemidőt - 50 és annál több évet - fizeti ki.

  polimer

  A csempe homokot tartalmaz a kompozícióban, és könnyű, jó gőzáteresztő képességgel rendelkezik. A termék alacsony súlya lehetővé teszi, hogy még megerősítetlen talpokon is felszerelhető legyen, valamint a kis szerkezetű biztonsági szerkezetekkel. A polimer gyanták jelenléte biztosítja a termék szilárdságát és nedvességállóságát, képességét az integritás és a geometria megőrzésére, amikor magas és alacsony hőmérsékletnek van kitéve. A nagy plaszticitás megvédi a lapokat a forgácsolástól és a repedéstől. Száraz és nedves úton van felszerelve.

  Hiper

  Ez a csempe a kis súly és tartósság jellemzi, megnövelt nedvességállósággal és vonzó megjelenéssel rendelkezik. Nagyon hasonlít a klinkerlemezekhez.

  Ez a csempe természetes vagy mesterséges kőből készül. A természetes kő azonban kevésbé használatos a díszítéshez. A nagy biztonsági rés ellenére túl nehéz, nehéz kezelni és gondoskodni, sugárzási háttérrel rendelkezhet, és végül magas költségekkel járhat.

  De ha még mindig úgy dönt, hogy természetes kőből áll, válasszon egy kőfaragót. Ez egy olyan kövek csoportja, amelyek szabálytalan alakú lemezek, amelyek vastagsága ritkán haladja meg az 50 mm-t.

  Az anyag méltó analógjai porcelán, fagott, amelyek mesterséges kőfajták. Az ilyen anyagok fő összetevői morzsára és más természetes kövekre őrölt gránit, valamint polimer gyanták. Az eredmény olyan födémlapok, amelyek nem gyengébbek a természetes ellenállással szemben, de könnyebbek, nedvességállóak és kevésbé költségesek.

  Ez tisztességes a kerámia gránit súlya továbbra is jelentős marad, így csak szilárd alapokra használják. A modern technológiáknak köszönhetően a mesterséges kőből készült burkolatok bármilyen természetes felületet utánoznak - gránit, pala, feldolgozott és durva kő felülete stb.

  Gyanta alapú lemez

  Ezt az arclapot rugalmassága és rugalmassága jellemzi, ami lehetővé teszi, hogy a bázis félkör alakú és kerek elemeire nézzen. Külsőleg, utánozzák a téglafalakat vagy a "szakadt" kőzetet.

  Dekoratív csempe vágható építési ollóval, ami megkönnyíti a telepítési folyamatot. A telepítést egy speciális ragasztón nedvesen hajtjuk végre, nincs szükség az egymás közötti hézagrétegre, így lenyűgöző monolit felület jön létre. A termék alatt lehet szigetelni egy réteget. A csempe alatt lehet beton vagy vakolt felület.

  kerámiai

  A kerámia cserép különbözik a környezetbarát és a nedvességállóságtól. A megbízhatóság szempontjából kissé alacsonyabb, mint az egyik legtartósabb klinkerlemez. Az utóbbiektől eltérően azonban a kerámialapok alacsonyabb hővezető képességgel rendelkeznek.

  Külsőleg a kőfelületeket utánozza, csak a lécre van rögzítve.

  Oldalsó panelek

  Az anyag alapját a PVC lehet használni (ritkán jobb, ha megtagadja a vásárlást), fém vagy fibrotsemetsny keret. A rostcement lemezek erősebbek, tartósabbak, de nagyobb súlyuk és magasabb költségük van. A fémmegmunkáló termékek azonban ellenállnak a megnövekedett terhelésnek is, korrózióvédelemmel rendelkeznek.

  Styling tippek

  A lábazati lapka legjobb műszaki jellemzőit csak akkor lehet elmenteni és megjeleníteni, ha a telepítési technológia figyelhető meg.

  Nedves út

  Ez a folyamat több alapvető lépést tartalmaz.

  Fali előkészítés

  A felületet kiegyenlítjük, a régi bevonatot eltávolítjuk, és a falat 2-3 réteg primerben dolgozzuk fel. Ezután egy réteg hő- és vízszigetelő anyagot helyeznek el, ezek tetején egy fém megerősítő háló.

  Fali jelölés, anyagok előkészítése

  A csempe méretének megfelelően az alagsor jelölve van. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a lépést, mert csak így érheti el az alap tökéletes megjelenését.

  A jelölés elvégzése és tesztelése után folytassa a ragasztószerkezet elkészítésével. Javasoljuk, hogy egy speciális fagyálló ragasztót használjon a csempe csempe számára. Jó tapadású, 150-300 fagyasztási ciklusnak ellenáll és megbízhatóan rögzíti a lapokat.

  Előnyben kell részesíteni a neves gyártók kompozícióit a vásárlás előtt, ügyeljen arra, hogy az eladó megfelelően tartsa be a tárolási feltételeket.

  Ne feledje, hogy még a legmagasabb minőségű és drága csempe nem tudja megvédeni a bázist, ha kétes minőségű ragasztót választ. Az anyag egyszerűen elmozdul a falról.

  Csempe rögzítés

  Nedves telepítés esetén a ragasztót a falra kell felhordani (a ragasztófestéknek kicsit nagyobbnak kell lennie, mint a ragasztandó csempe). Ugyanaz vagy enyhén kisebb réteg ragasztó van felhordva egy vágott simítóval a lapka hátoldalán. Ezután a felületet préselik és néhány másodpercig tartják.

  A csempe résekkel van ellátva, amelynek egységessége gerendák vagy egy megfelelő átmérőjű, kör keresztmetszetű acélrúd alkalmazásával érhető el. Általában az intersticiális tér 12-14 mm.

  habarcs

  Miután a csempe kiszáradt, a varratok közötti helyet egy simítóval kezeljük.

  Ily módon a klinkercsempe főként lefektetett.

  Csuklós rendszer

  A koronára szerelt modern csempe-anyagok nagy része az épület falainak felszínére épült. A keret fémprofilokból vagy fából készült rudakból épül fel. A falakhoz rögzítéssel van rögzítve.

  A keret rögzítése után a csavarokhoz, önmetsző csavarokhoz vagy speciális rögzítőkhöz (például mozgatható csúszkához) az elülső lemezek fel vannak szerelve. A sarkok és más építészeti elemek, valamint az ablak- és ajtópályák kialakítása lehetővé teszi további elemek használatát.

  A csuklós rendszer előnye, hogy nincs további terhelés az alapra, amit nem lehet mondani, ha a lemezeket nedves módszerrel rögzítik. Lehetőség van a panelek rögzítésére, függetlenül az épület falburkolatának jellemzőitől és állapotától, valamint elrejteni a kisebb hibákat és a falak magasságának különbségeit.

  A felfüggesztett rendszerek általában magukban foglalják a homlokzat és a fal közötti kis, 25-35 mm közötti légrést. A rendszert szellőztetésnek nevezik, és lehetővé teszi az épület hőteljesítményének növelését.

  Gyakran a szigetelés a fal és a láda között helyezkedik el, ami szintén javítja az épület hőszigetelési jellemzőit.

  A csiszolás elrendezésekor fontos, hogy a fémprofilok nedvességálló anyagokból (alumínium, rozsdamentes acél) készüljenek, vagy korróziógátló porokkal vannak bevonva.

  Az alacsonyabb szilárdsági jellemzők miatt kevésbé ritkán használják a fa hántolást, amely alkalmas a lábazat kis területének lefedésére, és nem tartalmazza a nehéz homlokzati lemezek használatát. Ezenkívül a faelemeket gondosan kell feldolgozni tűzálló anyagokkal és vegyületekkel a nedvességállóság növelése érdekében.

  Először a lábazati csempe telepítését végzik, és csak a homlokzat burkolatát. Ennek oka, hogy megszervezzük a kiáramlást, amely megvédi a kupak kiálló részét a nedvességtől és annak arcát.

  méretek

  Nincs egyetlen szabvány, amely jóváhagyja az alagsori anyagok méreteit. Különböző típusú és különböző márkák szerint gyártott lemezek méreteik alapján különböznek. Az egységet a bevonat vastagsága tekintetében figyeljük meg.

  A lábazatburkolat vastagsága általában a homlokzat hasonló anyagának 1,5-2-szerese. Az ilyen típusú lapok vastagsága legalább 17-20 mm.

  Általánosságban elmondható, hogy az alagsorban 3 fődimenziós típus van:

  • nagy méret (a hossza elérheti a 200-250 mm-t);
  • középméret (80-90 mm és 10-120 mm közötti hosszúság);
  • kicsi (általában az elrendezett tégla méretének felel meg, vagy kissé nagyobb méretűek).

  Ez a felosztás nagyon feltételes, általában minden csempe típushoz saját mérettartománya van.

  Hogyan válasszuk ki?

  Mielőtt megvásárolna egy lapkát, el kell döntenie, hogy az anyagot hogyan helyezik el, hogy tisztázzák az alapítvány teherbíró képességét. A nem megerősített padlók egyértelműen nem tudnak ellenállni a kőből vagy cementből álló nehéz lemezek. Ideális esetben a homlokzat és az alagsor szembenézésének lehetőségét az építési terv kidolgozásának szakaszában kell meghatározni.

  Amikor eljön a boltba, győződjön meg róla, hogy értékelte vagy ajánlja a kifejezetten kültéri használatra tervezett anyagot. Általános szabály, hogy van egy speciális "hópehely" címke, amely jelzi a termékek hideg ellenállását.

  Kérje meg az eladót, hogy nyújtson be tanúsítványokat és egyéb dokumentumokat, amelyek igazolják a termékek eredetiségét. Természetesen a jól ismert gyártók jobb termékeit vásárolni. A piac vezető pozíciói a német és a lengyel vállalatok. A lapok használata nem lehet kevesebb, mint 20-25 év.

  Ha meg kell ragasztani a lapokat, majd törölje le a varratokat, válasszon ugyanazon márkájú fagyálló anyagokat.

  Ha nem tudja eldönteni a csempe árnyékát, válassza ki azokat, amelyek sötétebbek, mint a főburkolat. Ez az opció általában nyertes. Előnyben kell részesíteni azokat az anyagokat, amelyek színezete az égési folyamatban pigmentek hozzáadása nélkül jelentkezik (ha agyagalapú lapokról beszélünk).

  A festett felületekkel ellátott lapokat megbízható, átlátszó polimer réteggel kell védeni (lehetőségként kerámia bevonat). Csak ebben az esetben beszélhetünk az anyag színének megőrzéséről az alagsori homlokzat teljes élettartama alatt.

  Gyönyörű példák

  A házak, amelyeknek a csomói természetes vagy mesterséges kővel vannak készítve, mindig alaposan, tiszteletteljesek. A homlokzat többi része általában tégla, gipsz vagy kő (vagy ezeknek a felületeknek utánzó anyagok). Ugyanakkor fontos, hogy az alagsorban lévő kövek nagyobbak legyenek a homlokzati díszítés elemeihez képest.

  Néha az alagsor díszítésére és a homlokzatot ugyanolyan struktúrában használják, de színes anyagokban eltérőek. A színárnyalat lehet közeli és kontrasztos is.

  A homlokzat sima tégla harmonikusan kombinálódik egy hasonló anyaggal az alagsorban. Igaz, a tégla itt lehet egy hornyos. Más szóval, a homlokzatnak nyugodtabbá kell válnia a texturált, figyelemfelkeltő csempék számára.

  Az alagsor-cserépről többet megtudhat a következő videóban.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba